3 riscuri la care te expui prin albirea dentară cu produse neprofesionale

șoc

Dinții se îngălbenesc. Vârsta, fumatul, alimentele și băuturile care colorează, anumite medicamente, toți aceștia sunt factori care contribuie la modificarea culorii dinților. E adevărat că nimănui nu-i plac dinții galbeni, dar ăsta nu este un motiv să te grăbești și să încerci albirea lor cu produse nesigure. Se găsesc pe piață fel și fel de produse minune sub diverse forme, de la paste de dinți pentru albire până la benzi și lămpi pentru utilizare acasă. Sună bine să faci treaba asta acasă, la un preț care nu este nici foarte mare. Dar iată care sunt pericolele la care te expui când alegi albirea dentară în afara cabinetului stomatologic!

Distrugerea dinților

Poate părea exagerat, dar credeți-mă că există produse care pot face asta. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre dinți care au deja plombe sau carii netratate. Specialiștii susțin că majoritatea produsele pentru albire conțin substanțe care afectează smalțul dinților. Și, cum o albire nu este definitivă și vei face asta periodic, imaginează-ți ce se întâmplă cu dinții în timp! Acesta este motivul principal pentru care militez pentru albire dinți în cabinet stomatologic.

Dacă o carie mică este ușor și ieftin de tratat, nu același lucru se poate spune despre un molar distrus complet. Sigur că stomatologia a evoluat și printr-un implant dentar se rezolvă și problema unui dinte lipsă. Și nu doare. Și arată exact ca dintele natural. Și este perfect funcțional. Dar știi cât te costă să pui un singur dinte? Ai aici o listă de prețuri care s-ar putea să te convingă că e mai bine să-ți albești dinții prin variante sigure, în cabinetul medical.

Nu degeaba în anumite state este ilegală albirea dentară inclusiv în saloanele de înfrumusețare! Albirea se face doar după ce toate celelalte probleme dentare au fost tratate.

Lezarea gingiilor

Albirea dentară cu produse neprofesionale este periculoasă și pentru gingii. Benzile prea late pentru dinții tăi foarte micuți, cantitatea prea mare de gel care iese din gutiere – acestea duc la aplicarea produsului pentru albire și în afara dintelui, pe gingie. Dacă mai lăsați să și acționeze mai mult decât scrie pe prospect, mai mult ca sigur vă puteți alege cu gingiile iritate sau chiar cu sângerări, în funcție de cât de sensibili sunteți. Unele produse sunt atât de tari, încât pot provoca arsuri la nivelul cavității bucale.

Chiar dacă nu aveți bani de albire dentară cu lampa, în cabinet, mergeți la medicul dentist! El vă poate spune ce produse de albire să folosiți acasă pentru a nu vă distruge dinții. Există niște gutiere cu gel pe care medicii le recomandă, dar nici în cazul lor nu faceți greșeala să le folosiți înainte de a trece pe la cabinet. Utilizarea produsului în gutiere universale nu este nici foarte eficientă, nici lipsită de riscuri. Pentru ca efectele să fie cele dorite și gingiile să nu fie afectate, medicul stomatolog vă va lua amprentele și vă va comanda gutiere personalizate.

Afectarea lucrărilor anterioare

Ziceam că albirea dentară se recomandă a fi făcută numai după ce am tratat toate problemele ce țin de sănătatea dinților. Estetica este ultima care trebuie să ne preocupe. Dar cum stă treaba cu albirea unei danturi pe care s-au făcut deja multe lucrări (plombe, coroane, implanturi)?

Dacă albirea este efectuată de medicul stomatolog, în cabinet, riscurile sunt minime. Nu vă veți trezi nici cu dinți transparenți sau gri și nu vor fi afectate nici lucrările anterioare. În schimb, specialiștii atrag atenția că unele produse de albire din comerț pot pune probleme serioase. Nu doar că riscați să vă treziți cu dinții pătați, dar există mari șanse ca ele să slăbească bondul sau să afecteze componentele metalice ale acelor lucrări.

Albul dinților este plăcut, dar nu este cel mai important lucru. Mult mai important este să ai dinții sănătoși și să se vadă că sunt îngrijiți. Dacă totuși vrei un zâmbet mai alb, fă lucrurile corect! Nu îți albi dinții cu riscul de a-i pierde, a te trezi cu sensibilitate și dureri mari, de a-ți arde gingiile sau de a distruge o lucrare. O albire dentară în cabinet poate fi mai scumpă, dar este mai sigură. Niște benzi de albire poate sunt mai ieftine, dar, alese și folosite incorect, s-ar putea să ceară implanturi mai târziu. Și cred că nimeni nu vrea dinți albi cu un asemenea preț.

Ca ultim sfat, nu vă imaginați că sucul de lămâie, oțetul, bicarbonatul și alte alimente de genul acesta, cu potențial de albire, sunt sigure doar pentru că sunt naturale!

Încă mai crezi că albul merită orice sacrificiu?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 14/02/2019
    Răspunde

    Niciodată nu mi-am albit dinții.Nu ca nu as avea nevoie, dar nu a fost sa fie

      • Cristina Dragomir
      • 18/02/2019
      Răspunde

      Nevoia principala este sa ne pastram dintii, nu sa ii albim.

    • Valeria Chertes
    • 15/02/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi ,bine că nu am făcut așa ceva.

      • Cristina Dragomir
      • 18/02/2019
      Răspunde

      Inca nu e timpul trecut…

  1. Eu nu mi-am albit niciodata dintii si nici nu am de gand sa o fac, de frica ca imi va fi afectat smaltul. Detartrajul si periajul profesional sunt suficiente pentru mine. Oricum la cata cola beau si cata ciocolata mananc ar cam fi misiune imposibila. Si chiar imi place zambetul meu. 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 18/02/2019
      Răspunde

      bine zic ca degeaba ii albesti daca dai cu cola si d-astea zilnic!

  2. sa stii ca eu momentan folosesc niste benzi de albire. ca o fi bine sau nu…asta nu mai stiu. dar am zis sa incerc. nu ma dor dintii, nu le-a provocat sensibilitate, ba din contra. am observat ca nu imi mai sangereaza gingiile la periaj. si altceva nu am modificat in rutina mea. deci daca chiar au efectul asta…chiar imi pare bine!

      • Cristina Dragomir
      • 18/02/2019
      Răspunde

      tu stii cel mai bine ce-ti permiti si ce nu in materie de incercari.

  3. Stiu ca m-am interesat mult si eu, si am descoperit ca poate dauna dintilor. Așa ca am preferat dinti sanatosi, fara stres, chiar daca nu sunt albi imaculat.

      • Cristina Dragomir
      • 18/02/2019
      Răspunde

      Nu pot decat sa te felicit pentru alegerea inteleapta.

  4. Eu de cand am aflat ca orice tratament de albire, inclusiv printre astea profesionale, din cabinete, afecteaza smaltul…am zis pas. Sa-si faca cine vrea! Nu am chef de sensibilitate si mai mare decat am deja, uneori ma resimt.
    Poate mai mult as rezolva sa renunt la cafea, bauturi colorante, sa mai apelez la bicarbonat din cand in cand… se mai albesc dintii de la sine in timp avand obiceiuri sanatoase.

      • Cristina Dragomir
      • 18/02/2019
      Răspunde

      pentru mine albul nu mai reprezinta de multa o prioritate. Acum e important sa tratez cariile la timp si sa imi pastrez dintii cat mai mult.

  5. Răspunde

    Adevarul e ca atunci cand vrei ceva schimbari la dantura ta nu pre ae bine sa te apuci de capul tau sa folosesti cine stie ce produse. Mai bine mergi la specialisti pentru ca cine stie ce se mai intampla in timp …

      • Cristina Dragomir
      • 19/02/2019
      Răspunde

      si nu la orice cabinet! Ca eu am ajuns si pe mana unor oameni nepregatiti si stiu cum e.

    • Nicolae Claudia
    • 20/02/2019
    Răspunde

    Nu am apelat pana acum la o albire profesionala..nici nu pot zice ca as avea nevoie. Prefer sa am grija de dintii pe care ii am ?

      • Cristina Dragomir
      • 20/02/2019
      Răspunde

      Asta mi se pare cea mai sanatoasa atitudine. Eu nu prea sunt de acord nici cu fatetele.

  6. Răspunde

    Eu am tot citit ca nu este tocmai indicat sa apelezi la metode neortodoxe sa albesti dintii. Pot fi create niste sensibilitati de care nu prea ai cum sa scapi. Iti dau perfecta dreptate ca aceste tratamente de albire ar trebui sa aiba loc intr-un cabinet

      • Cristina Dragomir
      • 24/02/2019
      Răspunde

      sam macar dupa ce te consulti cu medicul. NU cred ca vra cineva sa aiba dintii albi cateva luni cu riscul de a se trezi cu smaltul distrus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares