Plata cu cardul în străinătate – 3 motive să alegi plata în euro în locul plății în lei

plata în euro cu card în lei

Banii sunt unul din lucrurile fără de care nu putem călători. Tot mai des, românii aleg să folosească pentru plata în străinătate cardurile. Plata cu cardul este mai sigură. Se pot folosi pentru plăți atât cardurile de debit, cât și cele de credit. În primul rând, trebuie să știți că, dacă vorbim strict de plăți și nu de retrageri, un astfel de card de cumpărături este mai avantajos pentru că știi sigur că ai comision ZERO la orice plată cu cardul, oriunde, și are și sistemul acela de CashBack prin care primești bani înapoi la anumite cumpărături. Acum problema este dacă este bine să alegi plata în euro cu cardul de cumpărături în lei sau să mergi pe varianta plăților în lei. Din punctul meu de vedere, plata în euro este mai avantajoasă din 3 motive.

1. Știi la ce curs valutar te raportezi

Să zicem că ai cumpărat o pereche de pantofi la 80 de euro și te bate gândul să alegi plata în lei. Dacă intri pe curs valutar și faci un calcul rapid la cursul zilei, asta ar înseamna 402 lei de plată. Dar pe POS apar 460 de lei. Deși părea tentant să achiți în lei, se pare că nu e.

Treaba este că POS-ul, când face calculul din euro în lei, nu se raportează la același curs valutar pentru că acel calcul este făcut de o companie intermediară care folosește un alt curs valutar. În loc să-ți vândă euro la 4,7 lei, ți-l vinde la 4,9 lei, să zicem. Uite așa, ajungi să plătești produsul mai scump. Mai bine plătești în euro știind că banca ta face conversia la un curs bun și mai apropiat de cel al BNR.

2. Nu plătești comisioane cât nu face

Revenim la compania intermediară care se ocupă de conversia prețurilor în euro în lei și trebuie precizat că ea nu câștigă doar din aplicarea unui curs valutar diferit și dezavantajos pentru tine. Nu. La suma finală de plată în lei se adaugă și comisioane, că doar nu lucrează gratuit! Cine va plăti comision pentru schimbul valutar și comisionul pe care compania respectivă trebuie să-l plătească comerciantului, drept mulțumire că îi permite să facă profit din tranzacțiile pe care le intermediază? Ai ghicit – TU!

3. Scapi de multiple conversii valutare

Oricine își dă seama că pierde bani prin schimb valutar, chiar dacă banca nu ia comision pentru conversie. Asta depinde și de ce curs valutar folosește banca ta: poate fi cel din ziua în care ai făcut plata sau pe cel din ziua în care a fost procesată plata. Trebuie discutat cu banca ca să știi exact ce și cum. Mai multe conversii valutare, mai mulți bani cheltuiți.

De ce ai avea nevoie de multiple conversii valutare? Pentru când mergi în Thailanda, de exemplu. Dacă ai de plătit 1000 de baht, pentru plata în lei se fac două conversii: una din baht în euro și una din euro în lei, deci pierzi bani de două ori. Plus cursul valutar al intermediarului de care vorbeam, plus comisioane. Pe scurt, bani pierduți din nou.

Cum sunt departe de a fi expert în bănci și nici nu am eperiență prea mare în plățile cu cardul în străinătate, nu spun că nu există șansa să mă înșel, dar eu așa văd lucrurile – plata în euro este mai avantajoasă decât cea în lei, deși la prima vedere aș fi zis exact invers. Nu spun să aveți aceeași opinie la finalul acestui articol. Scopul lui este să vă pună pe gânduri și să vă determine să căutați mai multe informații și să puneți toate întrebările necesare înainte de a pleca într-o vacanță în străinătate în care plănuiți să folosiți pentru plăți un card în lei. Și e valabilă și pentru unele achiziții online!

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Nicolae Claudia
    • 24/10/2018
    Răspunde

    E recomand atunci cand pleci in strainatate sa pleci cu un card in euro. Noi am fost de curand in Italia si toate platile le-am.facut cu cardul de euro.

    • Valeria Chertes
    • 24/10/2018
    Răspunde

    Cred că este mai bun un card in euro când mergi în străinătate.

    • Lamiita Petre
    • 25/10/2018
    Răspunde

    Afirmatiile sunt bine argumentate, desi, la prima impresie, si eu as fi fost tentata sa aleg leul. Daca nu imi si explicai de ce e bine sa alegi in euro, as fi rams cu aceeasi impresie.

    • Ioana Radu
    • 25/10/2018
    Răspunde

    Eu m-am ars cu o plata facuta in lei si de atunci m-am invatat minte. Nu simteam cand faceam plati cu valoare mica, pentru ca acolo era diferenta de 2-3 lei in plus, dar cand am avut o plata mare am simtit tot surplusul cat sa-mi ajunga si sa-mi bag mintile in cap, sa platesc in valuta data viitoare si sa faca banca mea conversia. Foarte bun materialul tau! Ai mereu grija de cititori nu doar cu review-uri pentru produse bune, ci si cu sfaturi.

  1. cred ca ai dreptate. si noi am platit cu cardul cand am fost in afara tarii si chiar nu mi s-a parut ca s-au adaugat prea multe comisioane

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      ai avut curaj sa verifici extrasul de cont?

  2. Eu nu am card in euro pentru ca nu are cine sa vireze bani pe el si de obicei cand plec in strainatate imi schimb banii in tara si platesc cash peste tot.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      stii ca eu nu prea plec, dar mie mmi-ar fi frica sa umblu cu banii cash dupa mine.

  3. Răspunde

    Ai dreptate, trebuie sa fii atenta la cursul valutar folosit; de regula la plati in euro cel mai bine este sa se foloeasca ca moneda euro…nu conversia leu-euro!

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      dar eu credeam exact invers si cred ca mai sunt si altii care au impresia asta.

  4. Dacă ai bani în euro, e ok. Dacă ai banii în lei și și pe card, ei trebuie scoși, schimbați la cursul euro și depuși pe card. În străinătate destul de greu acceptă plăți mari cu banii cash. Sunt stresați să nu fie falși. Și nici nu prea acceptă bancnote mari.
    Dacă ai banii în lei pe card și plătești euro, nu e așa de mare diferența pe cât credem. Eu a trebuit să scot bani din bancomat în Italia și comisionul a fost neglijabil. Iar într-un an, am încurcat cardul de euro cu cel de lei și am plătit în Viena cam 1800 lei și comisionul pentru schimb valutar a fost infim. Totuși vorbim de peste 400 euro. Da, cu ani in urma erau mari comisioanele, acum s-a mai reglementat și la noi legea, ca norocul.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Multumim pentru informatii!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 26/10/2018
    Răspunde

    Sfaturi bune,multumiri,e mai bine de platit in euro decat in lei.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      de tinut minte!

  5. Uite ca nu m-am gandit la asta prea mult. Chiar ai dreptate, e mult mai avantajos sa platim in euro decat in lei, asa nu mai pierdem bani degeaba.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Acum de vacante in afara sa avem parte!

    • Anda Stanciu
    • 27/10/2018
    Răspunde

    Este foarte bine sa ai un card in euro

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Da, dar nu stiu cat merita sa investesti in el daca pleci in afara o data la 3 ani.

  6. Răspunde

    Nu prea am avut ocazia sa plec in afara si sa trebuiasca sa platesc ceva. Dar e un subiect care iti da de gandit. Hm… am sa fac ceva cercetari ca poate anul viitor iesim si noi.

      • Cristina Dragomir
      • 31/10/2018
      Răspunde

      poate chiar ne mai spui tu alte chestii pe care noi nu le pricepem, ca doar finantele sunt domeniul tau.

  7. Răspunde

    Eiu sincera sa fiu am platit cu cardul in lei. Mi-a fost mult mai comod. Am un cont in euro, dar nu este atasat unui card si nici nu m-am gandit pana acum la economia pe care-as putea s-o fac

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Sa mai studiezi problema sa vezi cum e mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares