Contruiește-ți casa pe o fundație rezistentă! 6 sfaturi pentru o lucrare de calitate

sfaturi de la specialisti pentru constructia unei case

Acasă începe cu o casă. O casă începe cu fundația. Mulți nu acordă importanța cuvenită bazei unei locuințe și, pe parcurs, vor regreta acest lucru. O fundație prost facută scurtează durata de viață a unei case, nu oferă susținerea optimă în caz de cutremur sau inudație, nu permite viitoare lucrări pe verticală (de exemplu, dacă vrei să mai ridici un etaj peste construcția actuală). E ca într-un castel construit din cărți de joc. Dacă ai pus bine baza, lina de jos, ai toate șansele să-l faci mare. Altfel, nici nu vei apuca sa pui al doilea rând, ca totul se va narui la o adiere de vânt. Vrei o casă trainică? Fă-i o fundație rezistentă! Cum?

Iată câteva sfaturi de la specialiștii în domeniu!

1. Atenție la lățimea și adâncimea fundației

Pentru o fundație continuă sub ziduri (varianta cea mai utilizată), adâncimea și lățimea nu se decid în funcție de bugetul sau dorința proprietarului. Nu faci fundație de cât îți permiți sau de cât ai visat, ci vei ține cont de calculele făcute de specialiști. Aceștia vor lua în considerare mai mulți factori: tipul de sol, condițiile climatice, nivelul apei subterane, materialele din care va fi construită casa.

carturesti.ro

2. Lucrează fierul înainte să sapi

După cum știi, fundația ta are nevoie de armătură și tot de ea vei prinde și stâlpii pentru construcția viitoare. Este bine să te ocupi din timp de realizarea stâlpilor din fier și a armăturii pentru a nu pierde prea mult timp după ce ai săpat și cofrat fundația. În felul acesta minimizezi riscul de surpare. E ceva de muncă la fier, mai ales dacă te apuci să faci singur etrieri.

3. Prepară beton de calitate

Nu orice amestec de apă, nisip și ciment va forma o fundație rezistentă. Pentru rezultate bune trebuie să folosești un ciment de calitate, nisip de granulații diferite și apă în cantitatea potrivită. Ai aici câteva rețete pentru prepararea betonului, dar și sfaturi în privința temperaturii optime la care e bine să turnăm betonul și a celei mai bune metode de turnare (exclus aruncatul cu lopata și veți vedea în acel articol de ce!).

4. Curat între straturi

Fundația nu se toartă într-o singură sesiune. Se toarnă în mai multe straturi. Între aceste turnări, avem nevoie de un timp de uscare. Dacă între timp se surpă pământ sau se întâmplă să plouă și ne rămâne apă în șanțuri, trebuie să facem curat înainte de a turna următorul strat. Orice surplus de apă pământ rămas între straturile fundației îi va afecta rezistența.

5. Menține umiditatea

După ce s-a turnat betonul și s-a zvântat câteva ore, este foarte important să menținem umezeală pentru ca fundația să aibă de unde trage apă și să nu devină poroasă. Trebuie udată de câteva ori pe zi. Nu ar fi rău să o acoperim cu prelate pentru a împiedica evaporarea ultra-rapidă a apei în zilele caniculare.

6. Nu uita de izolație

Odată turnată, uscată și decofrată fundația, ai zice că e gata. Nu e chiar așa. O fundație rezistentă are nevoie de izolație bună. Nici măcar muntele nu rezistă acțiunii apei. Cum ar putea rezista o fundație din beton, dacă nu am izola-o? Izolația conferă rezistență construcției, împiedicând infiltrarea apei subterane în fundație și apoi în pereți. Pentru mai multe detalii despre hidroizolarea unei fundații poți consulta acest articol.

Informați-vă cât mai mult în acest domeniu, chiar dacă ați angajat deja un diriginte de șantier. Știu că legea vă obligă să-l aveți și să vă supravegheze lucrările, dar nu vă puneți toată baza în el!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Cristina Barbieru
    • 10/08/2018
    Răspunde

    Asa e. Fundația unei construcții e foarte importanta asa ca trebuie s apelăm la specialiști pentru ca ei stiu ce e mai bine, în ce condiții si ce materiale sa fie folosite. Nu trebuie sa facem rabat de calitate pentru ca acest lucru va afecta construcția in timp. Înainte a ne apuca de treaba trebuie să stabilim daca avem sau nu suma necesară pentru a achizitiona materialele i indicate de profesionisti.

    • Valeria Chertes
    • 11/08/2018
    Răspunde

    Intradevar fundatia conteaza foarte mult la o casa.

    • Nicolae Claudia
    • 11/08/2018
    Răspunde

    Util articol. Multumim

  1. De la fundatie porneste totul, intr-adevar. Si cand te gandesti ca bagi in ea o gramada de bani* si casa inca e pe nicaieri. Am trecut si noi de etapa asta, avem o fundatie solida zic eu.

    *cat am dat pe materiale, cam atat am dat si pe manopera 🙂

  2. Răspunde

    Da, ai dreptate, cel mai bine este sa avem si noi ceva idee despre cum se construieste o casa pentru ca nu putem bune baze pe dirigintele de santier. Cel mai bine e sa verificam si noi cum isi face treaba!

  3. Ai atins toate punctele importante. Oamenii nu inteleg ca fundatia e foarte importanta si multi constructori neglijeaza multe aspecte.

    • Ioana Radu
    • 16/08/2018
    Răspunde

    Sunt o gramada de chestii de care trebuie sa tinem cont si ma bucur ca ai scris acest material. Eu am avut o vreme in care visam cu ochii deschisi ca intr-o zi o sa locuiesc la casa, dar lucrurile sunt mai complicate de atat, fiind nevoie de calcule exacte, facute de oameni specilizati in domeniu, dar si de materialele potrivite astfel incat sa ne putem bucura de locuinta ani buni.

    1. si nu mai vrei la curte? Dai bir cu fugitii? Noi am ridicat cu greu cele 2 camere, dar am reusit.

  4. Răspunde

    Stiu ca fundatia este foarte importanta. Este baza casei care trebuie sa fie perfecta pentru ca de ea depinde restul constructiei. Foarte utile informatiile furnizate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares