Câinelui i-a apărut un flegmon după injecție. Ce e de făcut?

câine trist

Piki a fost întotdeauna un cățel cuminte. Nu a plâns niciodată la injecții, deși, în perioada în care a luptat cu babesioza, a făcut unele destul de dureroase. De curând, ne-am confruntat cu o alta problemă – voma. Pentru că nu există câine perfect, are și al meu un defect – nu ia pastile. Prin urmare, ne-am prezentat la cabinet pentru niște injecții. Una singură pe zi, două zile. În a doua zi, în momentul în care a fost înțepat, a plâns. El, care nu zice nici pâs la veterinar. Mi-am dat seama că ceva nu este ok acolo. M-am gândt că o fi rămas vreo gâlmuță de la vechile injecții și o fi nimerit medicul în ea. L-am masat acasă, dar nu am găsit nimic la palpare.

A doua zi am remarcat că mergea puțin mai greu, evita să se urce în pat sau să urce scările. Am vrut să-l masez pe locul unde făcuse injecția și a plâns. Îl durea și nu voia să mă lase. Am sunat-o pe doamna doctor și ne-a spus să nu ne îngrijorăm că a mai avut cazuri de flegmon după injecție și se rezolvă cu masaj.

A treia zi apăruse o gâlmă cât un ou de mărime mică. Nu-l mai durea la fel de tare. În ziua următoare s-a mărit mai mult umflătura. Am sunat din nou la cabinet și am primit aceeași recomandare, de a masa locul respectiv cu betadină. Numai că în următoarele două zile, gâlma crescuse. Era cât un ou mare. Evident că m-am speriat. Cu infecțiile nu te joci. M-am documentat eu pe mărețul internet și majoritatea spuneau că trebuie dus la doctor să ii facă o incizie să scoată lichidul de acolo.

L-am dus la medic. Doamna doctor l-a consultat și am scăpat de ce îmi era cel mai teamă, de puncție sau incizie. A rămas pe recomandarea inițială, de a masa locul respectiv cu iod. Ne-a arătat cum să facem acest masaj, ne-a explicat cum va evolua flegmonul în zilele următoare și ne-a asigurat că se va trage fără să intervină dânsa. Se pare că, dacă se umblă acolo, există riscuri mai mari, cum ar fi acela de a se acumula încontinuu lichid/infecție în acel loc.

Am urmat sfatul. De două ori pe zi, dimineața și seara, îi făceam masaj local cu dischetă demachiantă din aceea ovală, mai mare, stropită cu betadină. Aceasta este varianta cea mai bună de masaj, prin plasarea dischetei direct pe flegmon și plimbarea ei peste gâlmă, cu mișcări circulare, fără să apăsăm foarte tare.

După 3-4 zile au apărut primele rezultate. Gâlma începea să se întărească pe margini și lichidul care o umplea să se tragă spre centru. Practic, pe parcursul următoarelor zile, din marele flegmon a mai rămas ceva de dimensiunea unui coș din acela mare, în piele. Nu am idee dacă s-o fi spart la un moment dat sau s-a tras și acela, dar acum nu mai avem nici urmă de gâlmă. Și cineva ne spusese că durează luni de zile până se trage umflătura. La noi a durat cam o saptamană și jumătate.

Important este să știți că nu este vina medicului sau a voastră că apar aceste flegmoane la câine. Și la oameni se întâmplă. Ca drept dovadă că al meu a făcut mai bine de o luna injecții intramuscular si nu a avut nimic atunci, iar acum, de la una simplă, subcutanată, s-a declanșat problema. La noi medicul a facut injecția cu seringă pe care a desigilat-o în fața noastră și a dezinfectat locul înainte de a-l înțepa. Judecând după faptul că l-a durut, el avea deja ceva acolo. După injecție l-am mai masat și noi, care poate nu aveam mâinile prea curate, și… iaca beleaua.

Prin urmare, dacă vă treziți că îi apare câinelui un astfel de flegmon după injecție, nu trebuie să intrați imediat în panică, așa cum am făcut eu. Nici nu recomand să stați cu el acasă și să aplicați tratamentul pe care l-am aplicat noi pentru că fiecare caz este diferit. Cel mai bine este să-l vadă medicul veterinar și să vă îndrume el. În funcție de cum arată zona, de cât de tare este locul și de starea generală a câinelui, medicul este singurul care poate spune dacă trece cu masaj sau trebuie drenată infecția.

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 31/08/2018
    Răspunde

    Saracutul de el, bine ca s-a rezolvat dar stiu cum este sa treci prin asemene emotii.

    1. De cand a avut paralizia aia, mereu intru in panica daca e ceva in neregula.

        • Iuliana
        • 18/01/2019
        Răspunde

        Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, ce tratament ati urmat pt paralizie? Am si eu un catel cu probleme asemanatoare si recuperarea e f anevoiasa. Va multumesc

          • Cristina Dragomir
          • 19/01/2019
          Răspunde

          Buna, incerc sa imi aduc aminte si iti scriu daca stie sotul cum se numeau injectiile pe care le-am facut noi.

            • Neagu Florina
            • 04/03/2021

            M ai liniștit foarte mult! Mulțumesc!

            • Cristina Dragomir
            • 14/03/2021

            Supravegheat atent neaparat si daca nu se trage, mers la medic!

    • Lamiita Petre
    • 31/08/2018
    Răspunde

    Am inteles ca ai mers pe indicatiile medicului si consider ca asa este ce mai bine. Eu niciodata nu consult internetul in cazuri medicale, s-ar putea sa ma imbolnavesc mai rau de ceea ce citesc, cu atat mai mult sa aplic vreun tratament de pe forumuri, etc. fiecare ne manifestam diferit, asa si in cazul animalutelor. Dragul de el.

    1. Daca stateam in baza netului cand a avut babesioza, ii sapam groapa in loc sa il duc la medic.

    • Cristina Barbieru
    • 31/08/2018
    Răspunde

    Nu am avut astfel de probleme dar stiu ca acestea apar si la oameni si nu e cazul sa ne sperie. Bineînțeles , apelăm la medicul specialist pentru recomandari si tratament, daca e cazul
    Ma bucur ca ati scapat rapid.

    1. Da, si eu stiam ca ies si la oameni, daar nu stiam ca pot fi asa de mari. La mine nu a avut nimeni niciodata.

  1. Răspunde

    uof, saracutul de el. Pe langa problema pe care o avea inainte, acum uite inca una…

    Ma bucur ca ati scapat rapid;

    1. Acum sa vedem luna viitoare la analize cum mai arata coloana…

  2. Răspunde

    Sanatatea este cea mai importanta. De aceea, atunci cand apare o problema medicala, cel mai bine este sa mergem la doctor. Si bineinteles ca ne vom duce si animalul de companie, pentru ca acesta face parte din familie. Ma bucur ca Piki este bine!

    1. Vreau sa-ti zic ca in primele 2 zile iar m-am indoit de doctorita noastra. Ma gandeam ca poate imi ascunde ceva si Piki nu se face bine. Uite ca m-am inselat si tipa stie ce face.

  3. of, saracutul de el! ma bucur ca acum e bine! aki ia pastile si incerc sa evit de cele mai multe ori orice imprejurari care ii pot cauza ceva rau. are prostul obicei de a lua de pe jos, acolo mai am de umblat… dar sunt cu ochii pe el in permanenta

    1. La luatul de pe jos am noroc. Al meu nu ia nimic de la straini sau de pe jos. Si acasa mananca doar din bol sau din mana. Daca ii dai jos, cere altceva, nu ia ce e jos.

  4. Răspunde

    Saracutul de el cate vizite si cate injectii a trecut. Bine ca s-a dus galmita si acum este bine. Nu stiu de ce, dar am impresia ca ai fost mai des cu el la medic in ultimul timp decat te-ai dus tu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares