Greșeli de evitat când gătim legume congelate

mâncare congelată legume congelate

Din lipsă de timp, din lipsă de chef sau din cauză că nu găsim în orice sezon orice tip de legume în stare proaspătă, folosim adesea legume congelate pentru a găti. Amestecurile congelate pentru supe sau ciorbe, fasole, mazare, ciuperci, vinete, spanac, porumb congelat –  cam pe toate le folosim. Evident că cele mai gustoase și mai sănătoase sunt cele pe care le punem singuri la congelat, dar chiar și cele cumpărate sunt o alternativă mult mai bună lalegumele în conservă. Pentru a obține însă preparate la fel de gustoase și cu aceeași textură ca cele care au la bază legumele proaspete, trebuie să evităm câteva greșeli.

Fiertul excesiv

De fapt, gătirea prin fierbere a legumelor congelate nu e deloc o idee bună pentru că ele au deja apă în compoziție și, prin fierbere, se hidratează în exces și se înmoaie. Dar nu putem renunța la ciulamaua de ciuperci, mâncarea de spanac sau de mazăre cu pui, nu? La noi se mănâncă mai mult tocănițe decât legume trase la tigaie sau fierte la aburi, așa că e de înțeles. Totuși, trebuie să fim atenți să nu fierbem legumele mai mult decât ar trebui.

La cele cumpărate trebuie respectat timpul de fierbere precizat pe pachet. La legumele congelate în regim propriu, experiența ne va învăța cât să le fierbem. Vom ține cont, desigur, și de cum au fost congelate (dacă au fost fierte sau opărite înainte de a le pune la congelator, vor fierbe mult mai repede decât legumele congelate în stare naturală).

Gătitul în cantitate prea mare

Asta e tot greșeală românească. Noi nu ne rezumăm la 700-800 de grame de legume mexicane trase la tigaie. Vrem să gătim 4-5 pungi de legume în aceeași tigaie, să hrănim un batalion. Nu zic să rămână flămând batalionul, dar o cantitate prea mare de legume gătite în același vas înseamnă legume gătite prost. Oricât ai amesteca în ele, unele se vor găti prea tare, altele vor da semne că sunt mai crude decât prevedea rețeta.

Soluția este să gătești în mai multe tigăi sau să gătești pe rând o cantitate mai mică.

Uităm de dușul rece

Ați fost atenți la emisiunile și posturile de cooking atunci când sunt gătite legume, indiferent că sunt crude sau congelate? Dacă da, atunci cu siguranță ați văzut mereu un bol cu apă rece și cuburi de gheață așteptând cuminte chiar lângă plită, să primească legumele fierte. Pentru a opri fierberea, nu este suficient să oprim aragazul, nici măcar dacă scurgem apa fiartă după ce l-am oprit. Legumele își păstrează temperatura și nu se opresc din gătire. Au nevoie de un șoc rece pentru asta. Nu vrei să te complici cu gheață, poți apela doar la un duș cu apă rece. Tot e mai bine decât nimic.

Gătitul la foc prea mic sau prea mare

Indiferent că le preparăm la tigaie sau la cuptor, avem nevoie de foc/temperatură medie pentru legumele congelate. Flacăra prea puternică le va deshidrata prea repede, înainte să apuce să se gătească. Va trebui să le mâncăm pe jumătate gătite sau să mai adaugăm apă în vas. Un foc prea mic va duce la fierbere lentă, caz în care legumele își vor pierde textura, culoarea și o bună parte din gust și nutrienți.

Adăugăm sarea la sfârșit

Atunci când nu respectăm timpul indicat de gătire și ținem legumele pe foc în funcție de cum ni se par nouă, s-ar putea să ne luăm țeapă dacă nu adăugăm sarea de la început. Sarea nu dă doar gust, ci și înmoaie legumele și, dacă noi le lăsăm la gătit până au consistența pe care ne-o dorim și abia apoi punem sare peste ele, va fi prea mult. Sarea le va face mai moi decât ni le-am dorit. Plus că gustul nu va fi același.

Încercați să respectați aceste reguli pentru a avea parte de mese savuroase și sănătoase!

Dacă nu ați făcut niciodată aceste greșeli, aveți respectul meu. Înseamnă că sunteți bucătari mult mai buni decât mine.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 09/07/2018
    Răspunde

    Eu gatesc de multe ori legume congelate, am tot timpul in congelator si cand ma grabesc una-doua fac o portie de legume.

    1. Asa e. Se gatesc repede.

    • Cristina Barbieru
    • 09/07/2018
    Răspunde

    Eu nu prea gătesc legume congelat. Sau daca gătesc sunt puse de mine. Și sara eu o adaug mereu la început pentru a o potrivi si sa nu las mâncarea fara sare.

    1. Ce fata cuminte! Cand ai timp sa pui si legume la congelator?

  1. Răspunde

    Si eu gatesc cu legume congelate de mine. De ceva ani insa am invatat ca legumele se fierb ca si pastele, al dente, iar la cele congelate si mai putin pe foc. Brocolli crud 5 min , cel congelat 3 4min, mazarea (doar congelate iau) cateva minute. Alte legume nu iau congelate, cele care se pot manca crude le las crude…

    1. Eu cu brocolli am o problema – nu ne suportam unul pe altul.

  2. Mie imi plac legumele congelate si sunt printre putinele lucruri pe care le gatesc, dar acum de cand am vazut scandalul cu legume la tv am luat o pauza. Cel mai mult imi plac legumele mexicane alaturi de carne de porc sau peste. Sa sti ca am facut aproape toate greselile mentionate de tine dar cum din greseli invatam, nu regret nimic si nici nu am primit reclamatii. :)))

    1. atata le trebuie, sa faca reclamatii!

  3. Sarea inmoaie legumele, de aceea se pune la final 😀
    Eu folosesc legume prefierte, mi se pare mai sigure, dar incerc cat pot sa le consum pe cele in stare cruda.

    1. Mai sigure zici? Eu zic ca oricum prin fierbere ar trebui sa devina sigure toate.

  4. tu acum te-ai gasit sa abordezi subiecte de genul, cand e nebunia cu listeria? :)) adevarul e ca eu apelez frecvent la astfel de amestecuri, mai ales la ciorbe si supe, nu mai stau sa-mi bat capul sa le tai, sa le bibilesc…salvez o gramada de timp!

    1. Scandalurile astea apar si dispar imediat. Eu sunt convinsa ca probleme se gasesc tot timpul in anumite alimente, numai ca nu le controleaza nimeni asa de des…

    • Nicolae Claudia
    • 11/07/2018
    Răspunde

    Eu nu prea folosesc legume congelate. Pentru iarna prefer doar legumele congelate de mine, si vara intotdeauna legume proaspete

    1. Vara nu gatesc nici eu congelate, decat daca e vorba de chestii pe care nu le gasesc in stare proaspata la noi.

  5. Răspunde

    Folosesc si eu legume congelate. Ce-i drept nu foarte des, dar imi mai fac in combinatie cu peste sau cu orez. De cand cu acel zbon al bacteriilor in legumele congelate parca imi este si frica sa mai cumpar. Le-am ocolit si sper sa se rezolve problema

    1. am inteles ca, daca sunt gatite bine, nu prolema.

  6. Răspunde

    Recunosc! Eu adaug mereu sarea la sfarsit, insa de acum inainte voi incerca sa nu mai fac asta. Chiar observasem ca tin prea mult legumele congelate pe foc si ca n-ar trebui sa mai fac asta. De fel sunt o impatimita a legumelor congelate. Le consum de multi ani si imi plac chiar mai mult decat cele proaspete. M-am sperit totusi un pic cu stirea aia aparuta de curand la TV, despre faptul ca unele legume congelate nu sunt ok.

    1. Daca sunt gatite bine, n-ar trebui sa ne facem probleme.

    • Niscoveanu Simona
    • 22/01/2020
    Răspunde

    Eu din greșeli învăț! Îmi place sa experimentez în bucătărie, chiar dacă nu îmi iese mereu ce îmi propun! O întâmplare cu legumele congelate… A vrut soțul legume congelate trase la tigaie! Bun… Zis și făcut… Am scos legumele din congelator, am pus untul în tigaie, am dat drumul la legume, le-am asezonat cu diferite condimente și… Au ieșit oribile! De atunci nu am mai încercat!??☺️

      • Cristina Dragomir
      • 25/01/2020
      Răspunde

      pai? noi facem legume congelate mai mereu si ies bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares