Tratarea durerilor reumatice – 3 terapii eficiente fără efecte adverse

vizita la medic

Durerile nu țin cont de vârstă. Să fim serioși! Durerile de spate, de genunchi, de umăr nu sunt și nu au fost niciodată simptome specifice exclusiv bolilor bătrâneții. Ele pot apărea la fel de bine la un copil care a făcut o mișcare greșită, la un adolescent care umblă iarna cu genunchii la vedere (ca să fie în pas cu moda), la un adult care prin natura job-ului său trebuie să ridice și să care greutăți.

Când e cazul să ne îngrijorăm?

Când durerile nu scad în intensitate în cateva zile sau apar și dispar la anumite intervale de timp. În această situație, cea mai mare greșeală pe care o poți face este să te duci la farmacie să ceri ce știi tu că lua bunica pentru tratarea durerilor reumatice. Cea mai înțeleaptă decizie este să-ți faci cât mai curând o programare la un cabinet de reumatologie bine dotat (să-ți poți face acolo toate analizele) și cu medici buni cum sunt cei de aici. Doar așa te asiguri că vei primi un diagnostic corect în cel mai scurt timp.

Cum ne tratăm?

Următoarea provocare este să urmezi tratamentul prescris de medic. Dacă afecțiunea ta este în fază incipientă, cel mai probabil nu vei primi o rețetă stufoasă, plină de denumiri de medicamente pe care nu le poți pronunța, ci îți va recomanda un antiinflamator de tip nonsteroidian și ședințe reflexotarapie, acupunctură sau kinetoterapie. Aici vine problema – cei mai mulți pacienți, dacă văd că durerea cedează cu medicamente, nu mai țin cont de celelalte recomandari ale medicului. Pastilele sunt cel mai ieftin și la îndemână remediu pentru tratarea durerilor reumatice, nu? De ce să te complici?

Ei bine, acele tratamente complementare recomandate de medic te vor ajuta să scapi de dureri și să încetinești evoluția bolii fără a face cunoștință cu efectele adverse care însoțesc mai devreme sau mai târziu consumul de medicamente. Iată care sunt terapiile despre care medicii vorbesc cel mai des pacieniților reumatici!

Acupunctura

Știi câte efecte adverse au medicamentele? Știi că ele distrug stomacul, ficatul, rinichii (pentru că devii dependent de ele) și că, la un moment dat, nu-și vor mai face deloc efectul pentru că organismul s-a învățat cu ele și le vede ca pe niște bomboane?

De ce să nu încerci ședințele de acupunctură? Ele nu sunt o găselniță a medicinei moderne, ca să-ți ia banii și să te și înțepe. Acupunctura este folosită cu succes de mii de ani în tratarea a tot felul de afecțiuni. Tratamentul cu ace te scapă de dureri fără riscul de te pomeni cu probleme pe alte părți. De fapt, ședințele de acupunctură vă vor face bine și pe partea psihică. Condiția este să alegeți un cabinet de încredere precum acesta.

Masajul

Nu mă ajută cu nimic. Asta a zis mama când medicul i-a recomandat ședințe de masaj pentru tratarea durerilor reumatice. După prima întâlnire cu specialistul, deja și-a schimbat părerea.

Masajul despre care vorbim nu e ăla pe care ți-l făcea bunica acasă, nici masajul de relaxare la care te gândești tu. Masajul medical este făcut de un terapeut cu studii care știe exact unde să apese și cât de tare pentru ca, după cele 30 de minute de masaj, pacientul să nu mai resimtă o durere atât de puternică.

Gimnastica în apă

La așa ceva trebuie să apeleze în mod obligatoriu persoanele reumatice care se confruntă și cu problema kilogramelor în plus. Din cauza durerilor, acești pacienți trebuie să evite o serie de exerciții fizice pentru a nu pune presiune pe oase și articulații. Dar sedentarismul nu face nici el casă bună cu reumatismul.

Altfel stă însă treaba în apă. Mișcarea acvatică nu este așa simplu de executat, cum am fi tentați să credem, pentru că apa opune rezistență destul de mare. Cu toate acestea, impactul asupra articulațiilor este foarte scăzut, greutatea corpului fiind preluată de apă. Gimnastica medicală în apă ameliorează durerea și vă ajută să și slăbiți în același timp.

Nu spune nimeni că medicamentele nu sunt bune. Au și ele rolul lor. Dar, pentru rezultate mai rapide și pe termen mai lung, este bine ca, pe lângă cele nu-știu-câte comprimate prescrise de medic, să apelezi și la astfel de terapii  pentru a scăpa de durerile reumatice. Sunt ceva mai scumpe, dar merită, mai ales că nu au efecte adverse.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    de 10 ani dureri de spate. Totul a inceput cu un blocaj -m-am aplecat si acoo am ramas cateva zile. Discuri tasate lombo nu stiu cum.
    Important este de investigat si diagnosticat corect: radiografie si consult la medic sunt de inceput, apoi el decide mai departe.
    Am facut asa (la recomandari date de dr, nu de capul meu): radiografie, consult medic specialitate balneo-reumatologie, electro stimulare musculara, masaj, exercitii de recuperare musculara, kinetoterapie, slabit, acupunctura cu dr cu ochi migdalati si masaj chinezesc cu chinezoaice de la mama lor din china 🙂 . Ultima kinetoterapeuta a alocat timp pt a discuta si corecta pozitia spatelui: se pare ca eu stateam incorect pe scaun si fac prea putina miscare. Vorba lui colegul de birou cu nume sonor: „jobul dauneaza grav sanatatii ” 😀 – juma din birou suferim de astea .
    Mitul romanesc ca frigul este cauza, este un mit si sta bine asezat langa curent: am invatat sa reglez scaun, sa stau rezemata dar nu ca leguma ci sa tin spatele cu tinuta, sa nu mai tin barbia in piept si fundul scurgandu-se, am educat colegii din stanga si din spate sa imi atraga atentia cand stau prost si chiar o fac, cautat pozitia de dormit relaxanta pt mine si am repetat asta in 2 sedinte cu kineto, ca orice kg in plus inseamna X presiune pe articulatii, exercitii de streching si incalzire zilnic si ideal dimineata, alimentatie antiinflamatoare (fara zahar si fainoase si sa introduc anumite condimente) etc. si cel mai dur pe mine am invatat ca fiecare an ce trece imbatranesc si e si mai greu si ca astazi e momentul sa am grija de mine, si nu la pensie 😀

    P.S. nu mi-au dat niciun medicament niciunul din medici. Realitatea ca niciun medic nu poate repara ce autodistrug singura zilnic.

    1. Răspunde

      O femeie, eu ma blocam acum 10 ani si plangeam de durere cand mergeam (cit sa merg la wc). Diagnosticul nu mi-a servit la nimic (debut de hernie de disc), doar kineto mezieres. Si dintr-una din crize m-a scos un osteopat. Au francezii o vorba ” j’ai plein le dos”, adica durerile de spate vin de la moral. De ani buni n-am mai avut nimic, desi tot imbatrinesc intre timp.
      Osteopatul nu m-a ajutat, nici masajul, atunci cand am avut probleme cu umarul. Doar exercitiile de kinetoterapie.
      Si zero medicamente, cand mi s-a blocat spatele mi-a prescris dr de familie binecunoscuta combinatie miorelaxante si antiinflamatoare. Cand farmacista mi-a zis sa stau pe marginea patului cand iau miorelaxantele, ca asa repede te adorm, mi-a ajuns. N-am mai luat nimic.

      1. Mai rar farmacisti sa te atentioneze. De regula astia sunt dornici sa vanda cat mai mult si cat mai scump.

    2. Esti o norocoasa ca traiesti intr-o tara unde medicii nu rezolva orice cu reteta. La noi asa se lucreaza. Inainte de toate, ia pumnul asta de pastile s revino peste o luna sa vedem daca mai traiesti!

      1. Răspunde

        Primii 3 ani cu spatele am umblat la medici in bucuresti. Nu e vorba de tzara, e vorba de pacient si medic, e o relatie, o comunicare, eu cer explicatii si sa imi recomande ce sa imbunatatzesc si chiar execut ce zic ei. Cum gandesc eu o stii, fara investigatii eu nu iau niciun supliment tocmai ca sunt patzita. Altfel si cativa medici mi-au facut complimente de genul „asa pacienti mai rar, sa faca tot posibilul sa fie mai bine”. Mi-e mai bine, altfel as fi fost moarta daca era sa astept de la medic minunea.

        1. Nu vreau sa mai intru in polemici mai ales ca eu nu stiu cum e pe-afara, decat din auzite, dar crede-ma ca prin medici sunt umblata si nu am gasit pana acum unul in fata caruia sa imi scot palaria fictiva.

  2. Răspunde

    Medicamentele au rolul lor, dar la fel de importante sunt si terapiile pe care le-ai recomandat. Masajul si gimnastica in apa am auzit ca fac minuni!

    1. Gimnastica acvatica ajuta mult si la slabit.

    • Valeria Chertes
    • 26/06/2018
    Răspunde

    Eu am facut tot felul de tratamente si tot am probleme dar din pacate eu am mers la medic prea tarziu.

    1. La fel si mama… a mers ani buni cu durerea si s-a tratat dupa ureche.

    • Anda Stanciu
    • 26/06/2018
    Răspunde

    Mulțumim de sfaturi. .Sunt binevenite

    1. Ma bucur.

  3. Si eu am dureri, ar fi chiar suspect sa nu am, cu boala mea si cu cele 8 operatii suferite dar incerc sa le ignor in majoritatea timpului. Am observat insa ca intradevar sedintele de inot si de masaj ma ajuta mult, dar spre rusinea mea nu prea ma tin de ele.

    1. Mai ales ca simti ca te ajuta, ar trebui sa faci cumva sa mergi mai des.

    • Nicolae Claudia
    • 30/06/2018
    Răspunde

    Pot spune ca am si eu dureri de spate, zic de ceva timp sa merg la doctor, dar pana acum nu am ajuns. In schimb, voi face tot posibilul sa merg la inot. Face bine la spate si la kg in plus 🙂

    1. Stiu cum e sa amani, mai ales la cum e sistemul medical de stat de la noi…

  4. Gimanstica de dimineață nu ar trebui să o ratăm niciodată, ar ajuta mult.
    Sotul scapa de dureri doar prin masaj si pastile tari…

    1. Suntem mai mereu pe fuga. Greu cu gimnastica aia de dimineata.

  5. Răspunde

    inca un lucru. Durerea cand apare e deja tarziu.
    Coloana are functia ei, musculatura de langa coloana are rolul ei. Lipsa exercitiilor fizice (inot, gimnastica), jobul static la birou duc la atrofierea musculaturii si pus presiune pe vertebre. Astea ar fi principalele cauze – cand se ajunge la durere e deja f. tarziu!
    Pt a preveni avansarea bolii e obligatoriu de refacut musculatura sa preia din presiune, cu orice pret, asa ca degeaba luam pastile daca nu facem exercitii sub supraveghiere medicala.
    Vecina mea s-a operat de curand, a facut cateva sute de ore la kineto, si isi face zilnic portia acasa, slabeste etc. Operatia a relaxat din presiune, dar nu rezolvat problema: musculatura flasca si presiune mare pe coloana.

    1. Oricum, la romani, si daca apare durerea, ei o ignora si ii dau cu unguent recomandat de farmacista. Si nu condamn neaparat. De ce? Pentru ca sotul meu se plimba de 2 luni pe la usile cabinetelor de ORL, se invoieste, sta acolo 3 ore si apoi afla ca nu vine medicul, ca nu sunt fonduri, etc. Unul ii spune sa faca o analiza, cel vare trebuie sa faca analiza ii spune sa se duca de unde a avenit.

  6. Răspunde

    Problemele de sănătate nu-mi crează o stare de bine. N-am probleme reumatice doar ca am un început de durere de spate și cred ca acestea s-ar rezolva cu acupunctura. N-am făcut niciodată și îmi e frica, dar parca mi-as dori sa incerc

    1. Esti cam tanara pentru dureri. ai grija!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares