Care sunt alimentele care nu expiră niciodată

alimentele care nu expiră niciodată

In decembrie am găsit, într-un dulap, o sticlă de vodkă sigilată. Pe ea avea termen de valabilitate iunie 2017. Noi știam că alcoolul n-ar trebui să aibă termen de valabilitate pentru că nu expiră niciodată. Am desfăcut-o și am gustat. Nici vorbă să se fi alterat sau să-și fi pierdut gustul sau tăria, mai ales că sticla era sigilată. N-am înțeles de ce avea dată de expirare și nu m-a lămurit nici Google. Aș fi înțeles asta la o băutură cu o concentrație mai mică de alcool, dar nu la vodkă.

Rămân la ce știam de la bunica: alcoolul nu expiră niciodată. Condiția este să fie unul de calitate, să nu aibă alte adaosuri de coloranți și arome care se pot altera odată cu trecerea timpului, să fie păstrat în condiții optime de temperatură și umezeală. Nici oțetul nu se strică, indiferent cât timp ar trece peste el.

Ce alte alimente nu expiră sau nu ar trebui să expire niciodată?

Mierea – Ea nu are voie să se strice niciodată. Nici măcar cea care are zahăr în compoziție sau fructoză, care nu este 100% naturală, nu se strică. În timp, mierea naturală se zaharisește, își mai poate schimba culoarea, dar nu vei putea spune despre ea că este expirată și trebuie aruncată. Nici măcar cea dintr-un borcan desfăcut. Am făcut eu un experiment – am lăsat câteva linguri de miere pe fundul unui borcan pe care l-am dat uitării, mai bine de jumătate de an, pe un raft în bucătărie (adică lumină și căldură multă). Nici urmă de mucegai sau alte minuni.

Zahărul – Nici pe el nu ai să-l vezi stricat vreodată. Nu degeaba este cel mai bun conservant natural, nu? Chiar dacă l-ai ținut în umezeală și se transformă în bulgăre peste care au trecut 3-4 ani, pentru că l-ai uitat pe un raft în cămară, îl poți sfărâma sau topi și folosi în prăjituri fără nicio grijă.

Sarea – la fel ca fratele ei la fel de nociv, zahărul, nici sarea nu are termen de valabilitate. Bunica are la țară un butoi cu sare grunjoasă din care tot ia de când eram eu copil. Tot sare a rămas și acum.

Fasolea boabe – Și din asta am avut surpriza să găsim anul trecut în podul de la țară, uitată de cine știe când. A noastră nu mai era bună pentru că nu fusese depozitată cum trebuie și, fiind și la țară, unde dăunătorii sunt mai numeroși, fusese atacată de niște insecte mici, negre, pe care bunica le numește gărgărițe. Păstrată în saci textili (de preferat), la loc uscat și întunecos, fasolea boabe nu are voie să expire. În schimb, așteptați-vă ca, la o fasole veche de 3-4 ani, să fierbeți mai mult decât la una de anul trecut. În aceeași categorie introducem și alte leguminoase (soia, năut, linte).

Unii sunt de părere că și făinurile de cereale ar trebui să fie pe listă. Eu aș zice că nu pentru că știu (tot de la țară) că oricum ar fi depozitat bunica mălaiul, dacă făcea și al doilea an mămăliga din el, rezultatul avea un gust ușor amar.

Condimentele, în schimb, ar putea fi trecute pe lista alimentelor care nu expiră. Indiferent că vorbim despre un baton de scorțișoară, despre extractul de vanilie pură, despre piper sau boia de ardei, aceste produse pot fi consumate fără teama că ar putea fi expirate. Singura chestie este că, pe măsură ce se învechesc, încep să-și piardă din aromă.

Voi mai știți alte produse fără termen de expirare?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 12/01/2018
    Răspunde

    Exact la fel am patit si eu cu cateva sticle cu bautura am vrut sa le arunc ca stateau de foarte mult timp si sotul meu auzise de la cineva ca bautura nu expira. Cum la noi nu se bea cred ca o sa mai stea cativa ani.

    1. asa e si la noi :)) sticla de vodka de care ziceam, sta in cutia aia de cel putin 3 ani.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 12/01/2018
    Răspunde

    Chiar nu stiam ca aceste produse nu au termen de expirare, se pare ca am mai aflat ceva nou 🙂

  1. Stiam in mare parte ca produsele astea nu expira. Malaiul intr.adevar nu mai e bun dupa o perioada de timp.
    In rest nu.mi mai vin in minte momentan alte produse.

    1. credeam ca sunt eu nebuna cu malaiul, ca unii zic ca e bun si peste 10 ani.

  2. Răspunde

    Ar fi culmea sa expire chiar alcoolul sau zaharul sau sarea… Dar na, termenele de valabilitate sunt puse pentru ca asa e legea. Mai sunt si altele care nu expira chiar asa usor dar uite ca acum nu imi vine nimic in minte.
    Cred ca polenul sau ceara, ca tot vorbim de albine… Otetul… Hai ca pana la urma poate fac si eu o lista in completare si o scriu pe blog. Mi-ai dar de gandit :)))

    1. Abia astept articolul tau, in cazul asta.

  3. Răspunde

    Nu stiam de zahăr și miere nimic. Nici n-am făcut experimente cu ele. Am reținut aceste aspecte și ma bucur ca pot face stoc de câteva elemente fără a le duce grija expirării

  4. Răspunde

    deci doar de miere stiam :)))
    Votca, sa nu expire, am folosit-o sa fac extract pentru prajituri 🙂

    1. extract de ce? De ce nu scrii tu pe blog cum ai facut? sa facem si noi.

      • Guta Andrei
      • 14/03/2022
      Răspunde

      Dar Scorțișoara expiră?

        • Cristina Dragomir
        • 20/03/2022
        Răspunde

        Nu cred ca expira in sensul ca nu mai este buna de consumat, dar isi pierde din aroma. Mai ales cea macinata.

    • Popa Angelica Stela
    • 12/01/2018
    Răspunde

    Ai perfectă dreptate, însă la noi multe dintre produsele menționate au termen de garanție. Sarea de pildă, rar găsești sare neiodata, care este într-adevăr sănătoasă, sarea grunjoasa brută este cea care ar trebui folosită. Problema este de ce trebuie să conțină sarea iod sau alte ingrediente care ne pot dauna mai ales dacă avem anumite afecțiuni care ne interzic folosirea lor. Și regula asta se aplica la multe produse alimentare folosite în mod constant, ceea ce ne pune pe gânduri…

    1. asta cam asa e. Nimic nu mai e ce era odata.

    • Lamiita Petre
    • 12/01/2018
    Răspunde

    Stiam de acestea si parca stiam si de orezul alb, parca, sper sa nu ma insel. Si o mai fi si altele, cine stie.

    1. sa stii ca orezul sigilat nu stiu cum sta, dar desigilat sigur expira ca se fac niste chestii prin el.

    • ghelbere elena
    • 13/01/2018
    Răspunde

    Nu cumpar alimente in cantitati industriale care ca expire termenul de garantie si sa nu le mai pot consuma. Ma intereseaza atunci cand le cumpar sa nu fie expirate.

    1. Eu miere am o cantitate mai mare.

    • Nicolae Claudia
    • 13/01/2018
    Răspunde

    De unele din lista sta stiam ca nu expira, dar sincer, acum nu imi trece prin cap altele..poate faina de grau, lintea, boabele de cafea uscate..eu de obicei nu cumpar in cantitati mari, ca sa nu arunc

  5. Răspunde

    Eu nu stiam ca nu expira fasolea. Despre alcool stiam, dar la noi nu are viata lunga. Iar condimentele nici atat.

  6. Răspunde

    Eu sunt o crizata cand e vorba de termenul de valabilitate :)). Fac curat in sertarul cu mirodenii cam din doua in doua luni, desi in mare parte le am ordonate chiar dupa data de valabilitate (la fel si cutiile de ceai, in aceeasi ordine, ca sa stiu pe care dintre ele sa le consum cu prioritate). 😀

    1. Maniaco!!! Eu nu sunt asa de bine organizata. Ma uit pe ele ocazional.

  7. Răspunde

    Interesant articolul, daca a intrebai inainte sa il citesc, nu stiu daca imi venea ceva in minte, acum le stiu pe toate si daca stau si meditez mai zic vreo2 :))

    1. Sigur mai sunt.

  8. Avem si noi alcool de ani buni si desfacut si sigilat, si cei care au gustat au zis ca e perfect :))
    Produsele se pot folosi si dupa termenul de valabilitate daca au fost tinute in conditii bune. Eu nu am făcut niciodată o tragedie din asta, ciocolata e la fel și după ce expiră, cred că la fel cu sarea, putem vorbi de toate condimentele.

    1. sunt unii la care, daca expira maine un produs, nu-l mai folosesc de azi. Bine, si eu sunt atenta la lactate, carne… la astea mi se pare periculos sa le consum dupa termen si oricum mi s-a intamplat o data sa desfac un iaurt expirat si avea gust oribil.

    • Marin Theodora
    • 13/01/2018
    Răspunde

    nu stiam.Mai ales despre condimente(Cand ma gandesc cate am aruncat)

    1. E bine ca nu le mai arunci de acum.

    • Catalina Sora
    • 13/01/2018
    Răspunde

    Stiam despre acestea dar in ceea ce priveste fasolea, nu expir e drept, dar se poate gargarita daca nu este depozitat corect

    1. Stiu. Si in faina se fac niste chestii nasoale ca niste panze paianjeni imbacsite in faina.

    • Corina Cosa
    • 14/01/2018
    Răspunde

    foarte interesant 🙂 totusi fasole cu gargarite nu am sa consum :))) pe celelalte , chiar daca si-au pierdut din aroma ,..da :))

    1. si la mine face gargarite. La mama matusii mele nu face, in schimb. Nu stiu cum o tine si unde…

  9. Răspunde

    Mierea se poate acri daca nu este capacita cel putin in proportie de 50%. Asta se intampla daca fagurele este luat mai devreme din stup. In schimb, daca e bine capacita poti consuma si miere veche de 1000 de ani.
    In privinta produselor alcoolice, teoretic nu ar trebui sa aiba termen de valabilitate daca sunt 100% curate, ambalate si depozitate corespunzator. Vodka nu ar fi avut de ce sa aiba termen de valabilitate, dar legislatia obliga producatorul sa ofere un termen. De aici si termenul „a se consuma de preferinta inainte de…”
    Cu fasolea… nu m-as risca sa fierb o zi intreaga la ea. ))) Dar asa e, daca e depozitata corespunzator poate fi folosita. Eu nu am avut probleme cu gargaritele, insa mi-a incoltit in punga din cauza umiditatii din camara.
    La sare si zahar nu am tinut cont niciodata de termenul de valabilitate.
    Ciocolata expirata am mai mancat si eu si nu am murit. 😀

    1. Uite ce inseamna a ai prieteni apicultori! Multumim de informatii, Irina.

  10. Oțetul 🙂

    1. Corect. nota 10 😛

  11. Da, ar mai fi otetul, si eu stiam. Nu am idee cum sta treaba cu ceaiurile, frunzele uscate.
    Pe urma, daca ma gandesc la vinuri care, cu cat stau, cu atat devin mai pretioase… totul e sa le depozitezi in recipiente corespunzatoare.

    1. Probabil ca mai sunt. Acestea sunt cele la care m-am gandit eu. Nici de ceaiuri nu mi-a dat prin cap.

    • Tatiana Sorina
    • 15/01/2018
    Răspunde

    Alcolul si mierea nu expira,dar fasolea stiu de bunica ca expira,al doilea an,face gargarite,le mananca miezul si pa….

    1. Sa stii ca nu face peste tot. La mama matusa-mii nu a facut. Are fasole de acum 2 ani, dar nu stiu care e secretul.

    • Antoaneta
    • 17/01/2018
    Răspunde

    Dimineata mi-au picat ochii pe articolul tau taman cand comentam ca facusem un experiment in bucatarie: acum 2 saptamani am cumparat paine feliata alba si am lasat-o pe masa, in punga ei. Sa iti spun ca nu s-a intarit si nu a mucegait?
    Bine, nu o mancam, asta e clar. Ti-am dat exemplul pur si simplu ca fapt divers.

    1. iti dai seama cat de naturala e :))

  12. Răspunde

    De unele alimente stiam si eu, despre altele insa nu. Eu am o problema cu perioada de expirare a produselor, de cand a luat sotul niste iaurturi pentru fete expirate. De atunci ma uit pe toate cand le cumpar, chiar si la zahar sau sare. Acum, dupa ce am citit articolul tau, voi sti ca sarea si zaharul nu expira…

    1. La orice produs in principiu termenul de valabilitate este de control. Pot fi consumate si peste el unele produse.

  13. de miere stiam si eu ca nu expira, ci doar se zahariseste. cafeaua expira? sau doar pierde aroma?

    1. Daca e sa ma iau dupa ce gandesc eu, nu cred ca expira nici cafeaua. Mai ales daca e boabe.

    • Anda Stanciu
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Nu sti de aceste alimente,eu știam de fasolea boabe ca dacă este de mai mult timp fierbe mai greu

    1. Fierbe al naibii de greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares