Îngrijirea pomilor fructiferi iarna – 3 lucrări care îți vor aduce recoltă mai bună

sfaturi pentru îngrijirea pomilor fructiferi iarna

Azi vorbim despre pomii fructiferi. Chiar și eu, în minuscula mea grădină, am 4 pomi (un prun, un gutui, un vișin și un cais). Ce știam eu despre îngrijirea pomilor? Că se curăță toamna de anumite crengi, că se mai tund puțin primăvară, că se dau tulpinile cu var ca să îi protejăm de dăunători și că se udă. Cam atâta.

Asta până când unchiul meu a format o mică livadă (de vreo 30 de pomi) în grădina mai mare de la țară. De atunci s-a pus serios pe studiat articole și sfaturi în domeniu și, deși nu plănuiesc să mă ocup eu de livadă, am aflat de curând câteva lucruri care poate vor fi de folos altor persoane care nu înțeleg de ce pomii lor nu de dezvoltă ca cei din revistă și nu fac fructe mari și arătoase. Poate credeți că totul stă în stropirea lor cu substanțe al căror nume e greu de pronunțat, dar nu este chiar așa. Iată 3 măsuri de îngrijire a pomilor despre care eu nu știam că se iau iarna.

1. Tăierea pomilor

Există mai multe tipuri de tăieri la pomi.

Primele tăierile de formare, făcute în primii ani de viață, sunt menite să ducă la formare coroanei perfecte.

Urmează tăierile de întreținere. Acestea se fac anual pe toată durata vieții unui pom. La vișin, prun, caise, piersic (specii cu sâmbure tare), tăierea/curățarea se face după ce s-au cules roadele, în lunile de vară (iulie – august, în funcție de specie și soi). La meri, peri, gutui tăierea se face în iarnă. Da, ați auzit bine. În funcție de cum permite starea vremii, punem mâna pe topoare undeva în ianuarie – februarie. Prin aceste tăieri, se limitează extinderea excesivă a coroanei. O coroană mare nu înseamnă producție mai mare, ci mai multe fructe de dimensiuni mai mici.

În funcție de grosimea ramurilor pe care le avem de tăiat sau de nivelul de pricepere, se pot folosi diverse unelte pentru această etapă. Vârfurile crengilor se pot tăia cu o foarfecă pentru pomi. Crengile de grosime medie pot fi tăiate folosind un topor. În cazul ramurilor foarte groase se va interveni cu astfel de fierăstraie mici de mână sau cu o drujbă.

Evident că nu o să-ți cumperi drujbă pentru 5 pomi. Dacă te uiți puțin la prețurile acestor topoare, vei vedea că sunt de chiar și de 10 ori mai ieftine decât o drujbă și, la o livadă mică, te poți descurca cu unelte ieftine (topor, fierăstrău, foarfecă)

Ultimele sunt tăierile de regenerare. Cred că pe acestea le știam eu de la bunicul. Se taie crengile uscate pentru a stimula creșterea unora noi.

2. Stropirea pomilor

Asta este o altă lucrare care nu știam că se face și iarna. Bunicul stropea pomii doar primăvara cu piatră vânătă. Surpriza a fost să aflu că prima stropire se face chiar iarna.  Deși pomul este în repaus vegetativ, dăunătorii pot supraviețui sub scoarța lui. Hibernează până în primăvară și, de cum dau mugurii, se trezesc și ei. Aplicarea unui tratament în februarie – martie scade foarte mult riscul de îmbolnăvire a pomilor.

Sigur că trebuie să vorbim despre o perioadă fără zăpadă și cu temperaturi pozitive (de peste 5 grade în cursul zilei), cum am avut noi până acum și cum se preconizează că vom mai avea.

3. Adunarea zăpezii la rădăcina pomului

Prima dată când mi-am văzut unchiul luând zăpadă, cu lopata, din spațiul dintre pomi și punând-o la rădăcina lor, sigur că nu am înțeles ce rol are treaba asta. Apoi am aflat că este benefică din două puncte de vedere.

În primul rând că, prin topire, va asigura un aport mai mare de apă pomului. Mai ales dacă într-o iarnă cad cantități mici de zăpadă, trebuie să faceți asta.

Apoi pentru că zăpada adunată acolo se tasează și se topește lent ținând frig și împiedicând înmugurirea pomului dacă avem o perioadă cu temperaturi peste normele climatologice. Se știe că, dacă apar mugurii și vine un îngheț peste ei, recolta este compromisă.

Departe de mine gândul că mă pricep la îngrijirea pomilor. Sunt lucruri noi și pentru mine, dar am decis să scriu despre ele pentru că sunt convinsă că nu sunt singura persoană care nu le știa. Sau poate mă înșel. Voi efectuați deja aceste lucrări în mini-livezile voastre?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 15/01/2018
    Răspunde

    Pomii necesita mare atentie daca vrem sa realizam ceva cu ei..mai ales daca ei abia sunt plantati.

    1. In primii ani de viata sunt intr-adevar foarte fragili.

    • Lamiita Petre
    • 15/01/2018
    Răspunde

    Wow, te rasfeti cu visine de la tine din curte. Sunt fructele de sezon care imi plac cel mai mult, si ciresele. Dupa revolutie, le-au dat inapoi celor de la mine de la tara, si alor mei, terenuile cu ciresi si visini, erau niste livezi de toata frmusetea, multi comercializau fructele en-gros. Nu mai este nimic, acum din toate livezile alea frumoase.

    1. Eu nu ma omor cu visinele. Sunt mai degraba omul cireselor.

  1. E de munca si cu pomii fructiferi, asta daca vrei sa ai roade bune multi ani, generatii intregi chiar. Pentru nefamiliarizati sunt convinsa ca nu e chiar usor, dar cu un pic de vointa totul se invata. Mai trebuie si sa iti placa, fireste.

    1. Corect. daca nu-ti place ceva si nu pui pasiune, se vede treaba asta.

    • Valeria Chertes
    • 15/01/2018
    Răspunde

    Mie chiar imi pica bine acest articol, am cativa pomisori care trebuie sa ii pun la punct.

  2. Noi avem destul de multi pomi in gradina, facem tot ce e necesar pentru binele lor. Imi pare rau doar ca nu ii pot proteja de frig cand inmuguresc si de multe ori ramanem fara recolta.

    1. asta nu prea ai cum sa previi. Sau cel putin nu stiu eu.

  3. Răspunde

    Am si eu cativa pom in gradina dar habar nu am sa ii ingrijesc cum ar trebui. ASa ca imi prind bine sfaturile tale.

    1. Poate stie sotul tau ce trebuie facut.

    • Cristina
    • 15/01/2018
    Răspunde

    Din sulfat de cupru se prepara zeama bordeleza.

    1. Buna ziua, se pare ca, in calitate de amatoare, eu am perceput zeama asta ca pe ceva diferit de piatra vanata, desi pricepusem ca o are in compozitie. Scuze pentru confuzie si multumesc pentru atentionare.

    • Emilia Neculaes
    • 15/01/2018
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi

    1. Nu ma pricep deloc desi stau la tara. E un domeniu pe care nu l.am studiat ? Oricum , am aflat niste chestii super interesante.

    • Popa Angelica Stela
    • 15/01/2018
    Răspunde

    Draga mea mulțumesc frumos pentru sfaturi, le-am citit soțului meu pentru că în fiecare an avem discuții legate de pomii fructiferi de la țară. Îl cert pentru că nu are grijă de ei, iar el spune că și-a dat tot interesul să facă treaba bună. Ei bine articolul tău a venit la fix, chiar nu știa toate acele lucruri.

    1. va doresc spor la treaba si un an cu recolta buna.

    • Tatiana Sorina
    • 15/01/2018
    Răspunde

    Tatal meu se ocupa de taierea si stropirea pomilor,misiunea mea e sa ii varuiesc,in fiecare primavara,inainte de Pasti. In livada mea am sadit si doi nuci,sunt marisori,peste doi ani vor face rod,deabea astept.

    1. eu, cand eram mica, credeam ca bunica varuieste tulpina pomilor doar ca sa ii faca mai frumosi.

    • Aghinitei Maria
    • 16/01/2018
    Răspunde

    Foarte interesant ca merii se taie iarna! Nu am stiut! Multumesc!

    1. Invatam impreuna.

    • ghelbere elena
    • 16/01/2018
    Răspunde

    Stand la bloc nu am pomi in dotare dar sora mea are o gradina in jurul casei cu tot felul de pomi pe care mereu ii gadileste. Cred ca din acest motiv are o gradina foarte frumoasa.

    1. Unde mai pui ca are si fructe delicioase.

  4. Din fericire eu stau la bloc de cand ma stiu asa ca nu am treburi din astea si oricum nu as putea sa le fac, dar al meu locuieste la curte si mai mereu are cate ceva de facut, pomi de curatat, etc.

    1. Om gospodar! Stiai tu de ce l-ai luat.

  5. Răspunde

    Este prima oara când aud de zăpada de la baza pomului. Sunt convinsa ca ai dreptate, doar ca nu am n-ai auzit

    1. Pai crezi ca eu stiam, daca nu-l vedeam pe unchiu-miu facand treaba asta?

  6. Răspunde

    Acesta e domeniul sotului meu. Ii place sa ii bibileasca in timpul liber.

  7. Răspunde

    Eu stau la bloc, nu avem gradina, insa sora mea la tara are si o mini livada tare draguta. Cu siguranta articolul tau ii va fi de ajutor!

    1. Sper sa ii fie util.

  8. Răspunde

    Pentru mine acesta e un subiect de mare interes. Ma tot documentez, din cand in cand, despre legume si fructe, dorindu-mi sa reusim sa ne cumparam o casuta mica + ceva teren unde sa putem cultiva cateva chestii pentru noi, sa stim ca nu-s alimente facute prin vreun laborator. Am gasit a fi foarte utile informatiile din materialul tau. Thank you, my lady! :*

    1. Ioana sa stii ca pentru primavara am in plan sa pun bazele unei gradini de legume la soara-mea la tara.

    • Anda Stanciu
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Am destui pomi în gradina…Eu doar îi tai,i-au pe cineva care se pricepe și îi sap la radacina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares