Televizorul are sunet, dar nu și imagine? Vezi ce are și cum să NU procedezi pentru repararea lui!

televizor

Intr-o seară, ne uitam la o emisiune. Intră publicitate și noi ieșim cu domnul Piki (cățelul) afară. Când revenim în cameră, televizorul are sunet, dar nu se vede nimic. Auzim ce fac oamenii pe acolo, dar nu-i vedem. Primul gând este să schimb programul. Se schimbă, dar nu se modifică nimic. Tot fără imagine. Merge să dai sonorul mai tare sau mai încet, să navighezi printre canale, dar doar atât.

Cauza posibilă pentru care televizorul are sunet, dar nu are imagine

A doua zi, domnul D. se apucă să desfacă televizorul. Cum de l-am lăsat? Am încredere în el pentru că e meșter adevărat, nu închipuit. Când pune mâna pe un lucru, știu sigur că îl repară. Rar s-a întâmplat să nu-i iasă ceva. A desfăcut toate șuruburile, capacul, a dat display-ul jos și a ajuns la partea din spate, sub forma unui lighean dreptunghiular mai larg, cu fundal alb și cu niște LED-uri legate în serie pe mai multe coloane.

A verificat fiecare linie în parte pentru a o identifica pe cea cu probleme, apoi, după ce a descoperit-o, a probat toate ledurile de pe banda respectivă. L-a găsit repede pe cel care se arsese.

bottegaverde.ro
reparat televizor

Asta a fost partea cea mai ușoară. Partea cea mai grea a fost să găsească un led identic de schimb. N-a găsit de cumpărat nicăieri, așa că a improvizat: a desfăcut un led dintr-o lampă pe care o avea și l-a lipit pe banda televizorului. A funcționat. După ce a pus toate piesele la loc, televizorul nostru avea din nou imagine. Dacă vă amintiți, poza de copertă a acestui articol chiar a fost postată pe Facebook ca update de stare în care mă bucuram că a reușit să-l repare.

reduceri oferte televizoare

De ce am scris acest articol? Nu ca să-l laud pe soțul meu că se pricepe la așa ceva, ci pentru că bănuiesc că e o defecțiune frecventă la televizoare, asta cu arsul LED-urilor, și oamenii de la service-uri obișnuiesc să cam mintă când pun diagnosticul. În loc să vă spună că a fost ars un bec, o să vă vină cu povești despre surse arse sau defecțiuni la placa de bază, totul pentru a vă umfla factura în mod nejustificat. Nu zic că toți fac asta, dar mulți sunt cei care nu au limite. Eu știu de anul trecut, când cumnatul meu și-a dus un calorifer la reparat, a dat 100 de lei, când de fapt tot ce făcuseră cei de la service fusese să schimbe un buton la 10 lei.

leduri arse televizorul are sunet, dar nu si imagine

Eu aș opta pentru chemarea unui depanator la domiciliu. Am ajuns să nu mai am încredere nici în umbra mea. Pot să-l duc la service, să mă trezesc cu un cost uriaș pentru reparație și chiar cu piese înlocuite cu altele la mâna a doua pentru ca piesele mele să fie apoi folosite la repararea altui televizor. Să nu-mi spuneți că sunt paranoică pentru că știu un astfel de caz la un service auto! Nu dau nume și nu zic mai mult, dar e grav ce se întâmplă în țara asta.

Atenție! Nu vă apucați să desfaceți singuri televizoare dacă nu vă pricepeți! Nu e chiar joacă de copil.

Atenție și pe cine chemați să vă repare televizorul!

De ce? Pentru că povestea mea continuă.

Ați reținut că LED-ul înlocuit fusese luat dintr-o altă instalație. Pentru că nu era suficient de puternic, în 2 zile s-a ars din nou. De data asta am căutat să cumpărăm bandă cu totul. Nu am găsit nici d-asta prea ușor, apoi am găsit un anunț pe OLX. L-am sunat pe un nene care avea o bandă d-asta la vânzare. Omul a zis că el și repară, așa că ne-am gândit noi că mai bine îl lăsăm pe el să o schimbe, ca să fim siguri că totul e ok, mai ales că am aflat că domnul locuiește în zona noastră și vine acasă să ni-l repare.

A venit, l-a băgat în priză, a văzut că televizorul are sunet, dar nu are imagine, l-a desfăcut, a schimbat banda și, când l-a montat la loc, a spus senin că ecranul este spart. Nu, ecranul nu fusese spart înainte să se apuce el de reparație. Noi ne uitaserăm la el până în seara de dinainte. Ecranul l-a spart el. A spus că va suna niște prieteni (de prin service-uri) ca să facă rost de un ecran, că va înlocui ecranul spart și că noi vom plăti doar reparația inițială. Soțul meu e mai credul din fire. A luat de bun ce i-a spus domnul și l-a lăsat să plece. Timp de două zile am așteptat un răspuns. A treia zi, când l-a sunat soțul meu, i-a zis foarte senin că nu e treaba lui, că nu a spart el ecranul.

Un ecran nou mă costa 1000 de lei. La un televizor de 1000 de lei. Ecran compatibil e aproape imposibil să găsești. Un animal care trebuia să-l repare l-a stricat și acum spune că nu e vina lui. Nu, vina a fost a cui l-a lăsat să plece și s-a încrezut în vorbele lui. Eu i-aș fi cerut o garanție că se întoarce să-mi aducă televizorul la starea de funcționare. A treia zi, fără nicio garanție și fără nicio dovadă că el spărsese ecranul, nu se mai putea face nimic.

Ce era de făcut? Să chemi poliția? Pentru ce? Aveai vreo dovadă că animalul a fost la tine în casă și că el a fost atât de neisprăvit încât să manevreze greșit display-ul? Să mergem la magazinul lui – de la parterul unui bloc situat între stațiile Teiuș și Piața Rahova (ca să știți de cine să vă feriți!) – ca să-i cerem despăgubiri? Nu avea sens. Un om care se spală pe mâini de vină, e un om de care trebuie să-ți fie teamă.

Cum s-a terminat povestea? Domnul respectiv a făcut o oră de practică pe televizorul meu, iar la ora actuală continuă să repare televizoare. Are un anunț mare, la un magazin de textile, cu Reparatii Televizoare. Eu am luat 150 de lei pe televizorul meu cu ecranul spart și m-am ales cu rate la un televizor nou.

Concluziile le trageți voi. Puteți să spuneți că am fost proști, doar să învățați ceva din asta!

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 06/06/2018
    Răspunde

    Ai avut ceva peripeții cu televizorul.

  1. Răspunde

    Ce imi pare rau de peripetzia voastra……
    Altfel, noi nu avem si daca as vrea, as lua unu la mana a2a. Nu merita….

    1. Noi ne uitam destul de des la filme si la unul la mana a doua sa aiba garantie 6 luni… nu prea as vrea.

    • ghelbere elena
    • 07/06/2018
    Răspunde

    Si cand te gandesti ca si eu chem acasa mesteri cand mi se strica ceva! Masina de spalat imi face probleme dar mesterul care vine e bun zic eu.

    1. daca e din vechea garda, adica e mai varsta, probabil ca stie meserie si stie si ce inseamna respect.

  2. Si eu am un televizor nou luat de pe emag care de ceva timp are o dunga neagra exact pe mijloc si aman sa-l duc la reparat fiindca stiu ca vor amana si taragana lucrurile, asa ca fac haz de necaz si spun ca am doua televizoare intr-unul. Cat despre depanatorii la domiciliu, acum cativa ani am chemat vreo doi si de atunci m-am lecuit fiindca nu reparau televizorul, dimpotriva, si mai stateau si o zi intreaga si luau banii degeaba.

    1. se pare ca mesterii astia de cartier sunt… peste tot.

  3. Noi nu ne pricepem la reparat asa ca l-am dus la unii. Ce crezi? ledul inlocuit avea o lumina foarte puternica si se vedea dubios. Le-a mai trebuit si o luna sa ne repare tv-ul.

    1. Bine macar ca nu v-ati ales cu rate la unul nou 😀

    • Nicolae Claudia
    • 08/06/2018
    Răspunde

    Am Tv-ul de vreo 10 ani, dar nu mi-a facut pana acum probleme. Daca ar fi sa se strice, probabil mi-as lua altul, asta si-a cam facut meseria

    1. Al nostru avea doar 4 ani…

  4. In general, nu doar pentru televizoare, trebuie sa fii cu mare bagare de seama atunci cand iti chemi un depanator. Profita de faptul ca tu nu te pricepi si-ti umfla pretul total…asa, din top. In plus de asta, greu mai gasesti mesteri adevarati astazi. S-au dus pe apa sambetei toate, o scoala profesionala, o meserie…
    Regret experienta voastra!

    1. asta e, ne-am luat-o! Macar de ar invata altii ceva din asta.

  5. Răspunde

    Îmi pare tare rău pentru experiența pe care ai avut-o. Dacă așa-zișii meșteri ar avea decența să își recunoască greșelile și să le repare, și-ar face o adevărată reclamă prin prisma faptului că ar avea clienții mulțumiți la final. Dar ei aleg calea cea mai simplă, iar de asta îmi e și mie teamă. Am citit articolul tău cu sufletul la gură pentru că ne-am luat și noi un televizor cu led de ceva vreme și încă n-a dat niciun semn că se strică ceva la el, însă am tot auzit că apar probleme la astea cu LED și încerc să fiu pregătită… psihic măcar. Prietenul meu se pricepe cât de cât să repare chestii, că e tehnician de meserie, însă nu e specializat pe televizoare, deci există posibilitatea să apelăm și noi la cineva, așa cum ați făcut și voi.
    Repet, chiar îmi pare rău că ai trecut prin toată chestia asta. Și mă tem să nu trec prin ceva similar și eu.

    1. daca ai un tehnician alaturi si apelati la profesionistii adevarati, aia care lucreaza cu acte in regula, nu o sa patiti asa ceva.

  6. Și soțul meu s-ar fi băgat la creații, îi place și se pricepe. Cred că ar fi prieteni buni.

    1. Chiar vad ca se aseamana din multe puncte de vedere. Avem barbati priceputi, asta e clar.

  7. offf, imi pare rau sa aud asta! nu e ok deloc si de-asta nu e bine sa lasi pe oricine sa-ti umble la aparatele de prin casa. noi in general incercam sa lucram doar cu cei pe care-i cunoastem sau pe recomandari!

    1. Acum ne-am ars si data viitoare o sa stim ce avem de facut.

  8. Răspunde

    Si eu l-am dus la reparat cand am avut probleme. Sa stii ca am patit cam tot asa. Adica avea volum si nu se vedeea nimic pe ecran. Eu nu l-am lasat pe iuby sa-si bage nasul ca ma gandeam ca nu se descurca

    1. Uite ca al meu s-a descurcat saracul, dar a dat-o in vara specialistul lu’ Peste.

    • Cristina Barbieru
    • 14/06/2018
    Răspunde

    Ce nesimțit e nenea. Cum sa faci asa ceva?
    Nu pot sa cred cu ce oameni neserios avem de.a face, bătaie de joc ce sa mai.
    Felicitări soțului, totuși a dat de cap problemei. Si sotul meu se baga la reparații de tot felul însă la televizoare încă n.am avut probleme.

    1. Cris, am avut o cearta serioasa cu al meu pentru ca el este prea credul. Lui nu ii venea sa creada ca acelasi om, care zisese ca rezolva, acum zicea ca nu e problema lui.

    • Ana Radoi
    • 12/08/2021
    Răspunde

    Mda…asa este nu ști în cine sa mai ai încredere în ziua de azi…și noi avem în Philips căruia i-a dispărut imagina în timp ce mergea…se aude perfect dar este negru…as merge cu el la.”doctor” dar îmi este ca în loc de acel led ce trebuie schimbat îmi zice sa ii dau bani pt tine sau mai știu eu ce care face maimukt decât am dat pe TV…?

    • Ion STEFAN
    • 19/11/2023
    Răspunde

    Sunt din pitesti ,am un Panasonic cu diagonala de 164 cm ,se aprinde foarte greu ,trebuie sa il aprind si sa il sting de zeci de ori pana apare imaginea.Apare intai un ecran gri cu sonor si dupa sute de incercari apar niste bare pe ecran si dupa alte incercari apare si imaginea .am dat foarte multi bani pe el si mai cred inca ca as putea sa il resetez cumva .POate stie cineva ce as putea sa fac,ma numesc Stefan si astept un semnal la 0722404777 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares