Tartrul la câine – de ce apare și cum scăpăm de el

Tartrul la câine

Ieri m-a mușcat. Povestea e mai lungă, dar pe scurt, din cauza unei angajate sălbatice la Enel, care țipa ca apucata că o mușcă un câine care n-a dat nici cel mai mic semn că ar vrea s-o muște, m-am ales eu cu un deget capsat (l-am bruscat pe Piki, el s-a speriat și, ca să se apere, a decis să mă muște).

Ne-am împăcat repede și pe seară ne-am așezat pe scaun să ne pieptănăm. Am curățat și urechile și am analizat puțin și dinții (nu mai făcusem treaba asta de prin martie, de când am fost la vaccin). Cu ocazia asta, am descoperit că bestia mea de câine are ceva tartru. Este foarte puțin, vorbim de o linie fină galbenă pe lângă gingie, dar nu vreau să avanseze și să se formeze placa bacteriană.  Pe lângă apariția mirosului urât al gurii, treaba asta poate duce la pierderea dinților mai devreme decât ar fi cazul.

De ce apare tartrul la câine?

Din aceleași motive din care apare și la om: alimentația incorectă și lipsa unei igiene adecvate. Acum, drept să vă zic, eu nu l-am spălat niciodată pe dinți și nu cred că-l mai învăț acum, la 5 ani (asta ca să nu zic că nu cred că m-aș descurca eu!). În schimb, am încercat să nu-i dau (prea multe) porcării să mănânce și să-i asigur oase din acelea din piele de vită presată. Eu știam că acelea sunt cele mai bune. I-am mai luat și Dentasticks, dar rar. După ce am trecut pe dietă, nu prea i-am mai cumpărat de niciunele, doar boabe, și uite că se vede diferența pe dinții lui! E drept că și vârsta cred că este un factor important în cazul nostru.

Cum scăpăm de tartru?

Acum n-aș ști să vă zic care este cea mai bună metodă de îndepărtarea a tartrului. Dacă treaba e avansată (ceea ce nu ar trebui să se întâmple pentru că stăpânul are obligația să analizeze dantura patrupedului periodic), sigur trebuie mers la medic pentru un detartraj. Din câte am înțeles, acesta se face sub anestezie, dar nu știu care ar fi costul pentru un astfel de tratament.

Pentru a preveni tartrul sau a scăpa de el, eu zic că cele mai bune sunt chestiile speciale de ros, nu contează că sunt sub formă de os, de papuc sau ureche de elefant, important este să fie pielea uscată pe care să o roadă și să-și curețe dinții.

Medicul nostru veterinar ne-a interzis total Dentasticks-ul pentru că este plin de proteine și dă dependență (exact, și câinii pot fi dependenți de droguri!) și ne-a recomandat împotriva tartrului să îi fierbem oase vită și să i le dăm să le roadă. Aici eu n-am fost de acord cu ea și nu am executat pentru că, din ce-am mai citit și eu, rosul oaselor este cale aproape sigură spre fracturi dentare (mai ales că el este mic și dinții lui nu-s chiar așa de puternici, deși degetul pe care l-a mușcat îmi spune altceva). Am rămas la pielea uscată de ros.

Tartrul la câineAm încercat și o metodă despre care am citit pe un forum (frecarea dinților cu tifon pe care s-a aplicat bicarbonat de sodiu), dar odrasla mea n-a vrut să stea să-i masez dinții. Plus că mi-a pufnit și strănutat vreo zece minute după tentativa eșuată.

Cam asta ar fi despre experiența noastră de până acum cu tartrul. Treaba e că, dacă nu-i dați multe dulciuri, păpică gătită sau mâncare cu textură moale, șansele să facă tartru și apoi placă bacteriană, carii sau vreo paradontoză de toată frumusețea sunt mai mici. La fel cum și tartrul observat când abia începe să se formeze este mai ușor de tratat. Dacă are deja dinții aproape în întregime galbeni sau maro, se lasă cu dus la veterinar și cu mai mulți bani cheltuiți. Prin urmare, toată lumea la controlat dinții câinelui din dotare, vă rog!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Totally off topic: cat de simpatic poate sa fie si ce fata adorabila are in poza asta! <3

    • Valeria Chertes
    • 17/05/2017
    Răspunde

    Trebuie sa avem grija si de ei saracutii.

  2. si ei au o gramada de probleme, dar treaba e sa aiba si stapanii grija de ei, sa nu-i lase sa se agraveze

  3. Răspunde

    Boabele nu sunt bune pentru sanatatea lui: nu contin carne cum ar fi normal pentru un carnivor , ci subproduse animale (piele, tendoane, ciocuri, pene, etc) si au in schimb cereale care nu sunt deloc indicate in alimentatie. Mai bine ii suplimentezi tu cu ceva legume (ex fasole verde) .

    • nicolae claudia
    • 17/05/2017
    Răspunde

    asa este..si cateii trebuie sa mearga la un control stomatologic

  4. Răspunde

    Vai de mama mea, Cris, dar eu abia reusesc sa am grija de dintii mei, nu prea m-as vedea spaland pe dinti un caine…dar adevarul este ca, odata ce l-ai luat langa tine, trebuie sa il tratezi ca pe un membru al familiei si sa te ingrijesti de toate nevoiele lui… habar nu aveam ca Dentasticks dau dependenta….credeamm ca numai Coca Cola 🙂

    • Tatiana Sorina
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Kira mea are niste dinti imensi,dar la chestia asta chiar nu m-am gandit. :)) Poate la cei ce ii tin in casa,mai merge. Unde e namolul mai mare sau zapada mai mare ,acolo sta sau doarme. :))

    • ghelbere elena
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Ai grija de un catel ca de propriul copil, si de ce nu? Cainii, pisicile fac parte din familie.

  5. Răspunde

    Nu am avut caine, dar cred ca tot un veterinar iti poate zice cum sa fie hranit mai bine pt el, ca fiecare corp e unic. Incearca totusi sa ii dai niste oase fierte indelung, nu din cele mai dure (de ex. oasele care raman de la supa de oase/piftie, supa e f. nutritiva pt om, oasele sa fie pt el). E win win, si pt voi si pt caine, oasele sunt ieftine.

  6. Răspunde

    In loc de oase mari de vita, nu poti sa ii iei jucarii de dentitie? Poate ajuta!

  7. Răspunde

    Am avut si eu un pechinez cand eram mica si nu stiam ca exista tartru la caini. Acum mi-as dori un caine doar ca nu ma lasa sotul. Poate complotez cu cea mica si-i facem o surpriza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares