3 situații aparent banale în care casca de protecție pentru bicicletă nu ar trebui să lipsească

casca de protecție pentru bicicletă

Dacă tot a venit vara (deși ploile tot mai dau târcoale), e vremea să scoți bicicleta la plimbare dacă nu ai făcut-o până acum. Adevărații pasionați de pedalat și-au scos bijuteriile pe două roți de mult la plimbare, chiar de prin februarie-martie. E drept că ei au și echipamentele speciale în care să nu le fie frig primăvara devreme, dar mai au ceva ce ar trebui să aibă toți bicicliștii, fie ei pasionați cu adevărat sau doar de duminică în parc.

Din nefericire, la noi nu prea se poartă casca de protecție pentru bicicletă. De vină este tot mentalitatea, nu neapărat costurile unui astfel de accesoriu de protecție. O cască bicicletă bună găsiți și la 70-100 de lei, dar purtarea ei e rușinoasă. E ca și cum ai purta ”mămăliga” (semnul de începător) în geam după ce ți-ai luat permisul. Doar fraierii îl pun, nu? Băieții deștepți și pricepuți n-au nevoie de el, cum nici bicicliștii atenți nu au nevoie de cască. Fetele n-o poartă ca să nu-și piardă volumul părului, iar copiii nu folosesc nici ei casca de protecție prea des pentru că părinții nu le-o cumpără.

Ei bine, mai ales într-un oraș aglomerat precum Bucureștiul, unde șoferii conduc așa cum conduc și pistele de biciclete sunt așa cum nu sunt, casca asta are rolul ei. Unii zic că ea trebuie purtată numai la concursuri sau la traseele pe munte cu bicicleta. Nu e chiar așa. Să nu uităm că rănile la cap sunt printre cele mai periculoase! Iată când ar fi musai de purtat casca.

1. Când învățăm copiii să meargă pe bicicletă

La început, mersul pe 2 pedale poate fi dificil, ca să nu zic imposibil. Este greu ca cel mic să-și găsească și să-și păstreze echilibrul. Niciodată nu poți ști când și cum o să cadă, deci ar bine să fie dotat cu o cască de protecție. Știu că vor și voci care vor comenta că noi n-am avut așa ceva când eram de vârsta lor și suntem întregi, dar țin să vă reamintesc că noi ne-am cam luat primele lecții de pedalat prin praful de pe străduțe sau de printre blocuri, nu pe betoane.

2. Când ieșim cu bicicleta în trafic

casca de protecție pentru bicicletăNu de puține ori bicicliștii trebuie să părăsească trotuarele (unde nu sunt piste) și să împartă șoseaua cu posesorii și conducătorii auto. Aceștia din urmă cred că șoseaua le aparține exclusiv lor și de multe ori îi șicanează pe bicicliști.

Chiar acum câteva săptămâni, la noi în zonă, a fost un accident destul de grav. Doi șoferi nu se hotărau care să  intre primul pe o stradă și n-au mai fost atenți biciclistul care circula pe partea dreaptă a drumului. Acesta a fost lovit și trântit cu capul de bordură. Norocul lui că tipul care l-a lovit nu avea viteză, altfel l-ar fi aruncat la cine știe câți metri. Biciclistul n-a murit, dar nici bine nu-i era pentru că se umpluse de sânge. Avea o rană la cap, unde se lovise de bordură.

Dacă ar fi purtat casca de protecție pentru bicicletă, altfel ar fi stat treaba.

3. Când ne plimbăm prin parc

Cei mai mulți bicicliști amatori aleg parcurile pentru pedalat, dar nici aici nu sunt total feriți de pericole. Pe perioada verii parcurile sunt mai mereu aglomerate, pline de câini și copii care nu știi niciodată când îți apar din senin în față. O frână bruscă ar fi de ajuns să te arunce din șa, mai ales dacă ai și ceva viteză. Casca sigur te-ar proteja și nu doar de lovituri, ci și de bătaia directă a soarelui, care știm că nu este prea benefică.

Purtarea căștii de protecție te poate scuti de accidente sau îți poate chiar salva viața (dacă ne gândim la cazul despre care vă povesteam mai sus, unde biciclistul ar fi putut fi mult mai grav accidentat). Uneori, loviturile la cap nici nu par grave pe moment, dar pot evolua foarte urât în timp contribuind la apariția unor afecțiuni deloc de dorit.

 

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. si pe mine ma bate gandul sa-mi iau o bicilceta. chiar mi-ar placea! dar tocmai din cauza asta ezit, ca nu prea ai unde sa mergi… e jale ce-i in trafic!

    • Valeria Chertes
    • 17/05/2017
    Răspunde

    O casca este foarte utila intotdeauna.

  2. Răspunde

    La noi la banca multi colegi vin la job pe bicilete. In costum, dar pe bicicleta si cu casca. Am colegi cuminti. 🙂 Treaba cu volumul parului e o teama aiurea, ca mai rau iti strici coafura daca te bate vantul in viteza pedalarii. In plus, poate ca acei care nu poarta casca nu s-au gandit suficient de bine: problema nu este de frumusete sau fudulie, ci de viata sau moarte in situatii extreme.

    • Tatiana Sorina
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Sigur nu ar trebuii sa lipseasca. Eu niciodata nu am folosit-o. Imi aduc aminte acum cativa ani,fusesem cu o vara dea mea sa pedalam putin,s-a speriat de un autocar si a aterizat direct intr-un canal. Saracuta cateva zile a fost varza.

    • ghelbere elena
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Nu stiu sa merg pe bicicleta, dar baiatul meu da si nu iese din casa fara as lua casca de protectie.

  3. La gadinita la nepotica mea se organizeaza concurs de biciclete si echipamentul de protectie este obligatoriu. Imi place asta si am apreciat mereu ca ii invata cum e corect.

  4. Răspunde

    casca e obligatorie in anumite tari. Si la noi e recomandata. Lasa ca si doctorii la Bagdazar trebuie sa aiba de lucru, nu? . Cand aud ca unii se plang ca e scumpa: fratilor, si bicicleta/ motocicleta/scotterul tot scumpe sunt, casca e prioritate.

    Noi am avut casca luata la mana 2a, si casca noua. E important sa fie pe marimea capului si sa protejeze si spre ceafa . Nici nu se discuta in familie, am avut ruda care a murit dar daca avea casca corespunzatoare…

  5. Răspunde

    Da, ai dreptate. Si nu doar casca de protectie, ci si genunchiere si cotiere cand invata sa mearga pe bicicleta 😉

  6. Răspunde

    In trafic, mai ales, n-ar trebui sa lipseasca. Anual se produc foarte multe accidente ce includ biciclisti. Accidente care s-ar termina mai putin tragic daca nu ar lipsi casca de protectie. Eu nu circulam pe strada pentru ca mi-era frica de nebunii din oras, insa am patit de doua ori sa ma vada politistii pe trotuar si sa ma opreasca sa imi spuna sa merg pe strada. Le-am zis ca mi-e frica. Mi-au spus ca ori merg pe strada (chiar daca nu exista pista de biciclete), ori merg pe trotuar pe langa bicicleta. Ce sa fac? Mi-am luat casca. Si vesta. Si tot ce-mi trebuie ca sa ma asigur ca ma vad bine restul participantilor la trafic. Sunt complet echipata :D.

    1. da acum parca imi aduc aminte ca te-am si vazut purtand casca intr-o poza. Sau poate ma insel.

    • nicolae claudia
    • 20/05/2017
    Răspunde

    recunosc ca desi am casca de protectie, nu am purtat-o niciodata cand m-am plimbat cu bicicleta 🙁

    1. sa zicem ca noi femeile suntem mai atente si nu le avem cu viteza…

  7. Răspunde

    Daca fetita mea ar vrea sa mearga pe bicicleta, clar ii iau o casca. Eu am bicicleta si am luat diverse accesorii pentru ea. Asa cum zicea-i si tu, nu pot sa umblu eu cu casca! Parca as fi picata din cosmos

    1. stiu ce zici. Dar asta e o chestie doar de mentalitate.

    • Diac alexandra
    • 12/06/2017
    Răspunde

    Nu pot merge pe bicicleta dar mi-as fi dorit

    1. Alexandra, te-am urmarit si la 2k1. Sunt multe lucruri pe care nu le poti face, dar ai un suflet minunat si esti mai bogata decat multi altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares