Jucării de lemn – 3 motive să le alegi în locul celor din plastic

jucării de lemn

Când vine vorba de jucării, alegerile sunt foarte dificle. Piața abundă de jucării de tot felul care-ți iau ochii și ție, ca părinte, nu doar copilului. Dincolo de aspectul jucăriilor, de preț sau de preferințele celor mici, ar trebui să acordăm atenție sporită materialelor din care sunt confecționate acestea. Nu tot ce găsim pe piață este bun de oferit copiilor.

Jucării de lemn în locul celor din plastic

Sunt multe jucării din materiale de proastă calitate și prost lucrate, care nu doar că se vor strica într-un timp foarte scurt, dar pot pune în pericol și sănătatea copilului. Foarte multe din jucăriile de plastic sunt nocive. Plasticul în sine este rău. La asta se mai adaugă și chimicalele folosite pentru vopsirea lui. Majoritatea jucăriilor sunt din plastic. Și atunci ce facem? Nu mai cumpărăm jucării? Există alternativa mai sănătoasă și mai avantajoasă – le putem oferi copiilor jucării de lemn. Acestea sunt de preferat în locul jucăriilor din plastic din cel puțin 3 puncte de vedere.

1. Rezistența în timp

Jucăriile din plastic sunt mai ieftine, mai diverse, deci mai iubite de public. În schimb, ele sunt cel mai ușor de spart/rupt/stricat. Să ne amintim (cei care suntem trecuți de 30 de ani) de majoritatea seturilor de construit pe care le aveam noi în copilărie. Erau piese din lemn tăiat în diverse forme și mărimi, colorat, și ne băteam pe ele la grădiniță. N-aveam ce strica la ele. Cred că am avut niște cuburi din alea prin casă până târziu (clasa a III-a, a IV-a). S-au pierdut pe undeva. Dacă nu le pierdeam, ar fi fost utilizabile și astăzi.

Ăsta este principalul  avantaj al lemnului, că este mai rezistent decât alte materiale folosite la fabricarea jucăriilor. Cumperi jucării de lemn, le poți avea o viață, ba chiar se pot transmite mai departe generațiilor viitoare.

2. Siguranța

jucarii lemn de calitateUnii sunt de părere că plasticul e mai sigur pentru copii pentru că poate fi spălat și igienizat mai ușor decât lemnul. Să fim serioși! Oare ce este mai nociv? Bacteriile adunate pe o jucărie din lemn (care oricum poate fi curățară și ea prin alte metode – spălare rapidă și ștergere imediată, fără stat prea mult în apă) sau vopseaua chimică de pe cele din plastic? S-au descoperit inclusiv urme de plumb în acele vopsele. Și nu este asta singura substanță periculoasă din plasticul respectiv.

Sigur că nu toate jucăriile din plastic pot fi puse la zid. Există și branduri serioase care lucrează la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. La fel cum nu toate jucăriile din lemn pot fi considerate sigure. Acolo unde s-a folosit vopsea sau lac chimic pentru finisarea lemnului, este clar că ne confruntăm cu aceeași problemă.

O jucărie bună din lemn trebuie să fie colorată neapărat cu vopsea pe bază de apă (mai ales la copiii foarte mici care bagă jucăriile în gură) și să fie bine finisată, fără margini ascuțite care să provoace răni. Există producători renumiți care oferă astfel de produse. Dintre ei amintesc BigJigs și Beleduc. Jucării de la ei am văzut că au pe worldoftoys.ro la secțiunea jucării lemn.

3. Relația cu mediul

Sigur că tăiem copaci ca să facem jucării de lemn, dar asta nu înseamnă neapărat distrugerea naturii. Tăiem și plantăm la loc. Asta se întâmplă în țările civilizate. Lemnul este o resursă regenerabilă. În plus, este și reciclabil și biodegradabil. Asta face jucăriile din lemn mult mai prietenoase cu mediul înconjurător decât cele din plastic.

Sigur că, luând-o pe partea cealaltă, și jucăriile din plastic au avantaje pe care nu le putem contesta. În primul rând vorbim de o gamă mai diversă, de jucării care pot fi manevrate în fel și chip (îndoite, răsucite) și de prețuri mai mici. Depinde de fiecare părinte în parte ce alege pentru copilul său, ce anume caută: ceva ieftin sau ceva sigur și rezistent?

Sunt curioasă, dacă n-ar exista problema financiară și v-ați putea permite orice, spre ce v-ați orienta, jucării de lemn sau de plastic? Ce ar determina alegerea?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Tatiana Sorina
    • 01/06/2017
    Răspunde

    Cand eram noi mici doar jucarii de lemn erau,cele frumoase se dadeau pe sub mana. Erau frumoase,de dragul lor am luat fiicei mele cuburi si tit felul de figurine de construit,construiam castele toata ziulica cu ea.

    • Valeria Chertes
    • 01/06/2017
    Răspunde

    Jucariile din lemn sunt minunate pentru copii.

      • Anghelina Irina
      • 30/03/2019
      Răspunde

      Și noi avem câteva și copiilor le plac tare mult

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 01/06/2017
    Răspunde

    Jucăriile din lemn sunt foarte drăguțe! Îmi plac mult. <3

    • ghelbere elena
    • 02/06/2017
    Răspunde

    Jucariile din lemn sunt mai rezistente si in culori atractive. Baiatul meu a avut un trenutel si multe jucarii Lego din lemn.

    1. eu tin minte doar cuburile si o pusca din lemn.

    • nicolae claudia
    • 05/06/2017
    Răspunde

    noi avem un trenulet cu cateva vagoane..din lemn

      • Baicu
      • 31/03/2019
      Răspunde

      Ai dreptate.Sunt mult mai rezistente .

    • Iacob Elena
    • 07/06/2017
    Răspunde

    Nu pot uita nici eu cuburile din lemn pe care le aveam in perioada copilariei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares