Lipsa timpului omoara la propriu

radiografie funny

Mai e un secret pentru cineva ca timpul se contracta, facandu-ne sa alergam disperati pentru ca nu ne ajunge ziua sa facem tot ce ar trebui sau ne-am dori? Suntem mereu pe fuga. Spunem „nu” multor lucruri pe care le stim necesare, motivand ca nu avem timp. Adesea chiar nu avem timp. Alteori, asta devine doar o scuza. Din categoria activitatilor scuzate de acest „nu am timp”, amintim mersul la sala sau practicarea unei forme de miscare  si mersul la medic.

Fiti sinceri! Cati dintre voi ajung la medic cu o carie, cu o durere sau cu o iritatie, numai ca ultima solutie, dupa ce au infruntat dureri sau mancarimi cateva zile, in asteptarea lui „o sa treaca”? Eu ajung ceva mai des intr-o clinica medicala, uneori pentru mine pentru analize sau consultatii, alteori cu mama. E vorba de clinica Hipocrat. Desi nu zabovim foarte mult pe holuri pentru ca programarile se respecta cu sfintenie, atat cat astepti sa intri intr-un cabinet sau sa ti se faca o fisa, apuci sa observi oamenii din jurul tau. Majoritatea pacientilor sunt fie copiii adusi de parinti, fie batranii ajunsi in stadii avansate de boala. Si ei au amanat la fel ca tine! Au tot sperat in minunea vindecarii de la sine si au sperat degeaba. La fel ca tine, daca i-ar fi intrebat cineva de ce nu merg la medic, ar fi spus ca nu au timp si bani. Au lasat problemele de sanatate sa se agraveze, pana s-au pensionat pe caz de boala. Acum au timp din belsug. Bani n-au nici acum. Dar, impinsi de durerea insuportabila sau chiar de frica de moarte, dau si ultimul banut din pensie pe medicamente care nu isi mai fac efectul la fel de bine cum ar fi facut-o daca ar fi fost administrate in fazele incipiente ale bolii de care sufera.

funphotobox1150441154yjjqggNu-ti place ce-ai citit mai sus si, cu toate astea, tu si altii ca tine veti inchide aceasta pagina fara sa fi inteles esentialul. Iti suna cunoscuta expresia „Timpul ma omoara”? Asta e sensul figurat: faptul ca timpul nu ne mai ajunge, ne streseaza, ne afecteaza psihic. Insa, lipsa timpului ucide si la propriu. Ucide atunci cand refuzi sa iti faci timp sa mergi la un spital sau la un cabinet medical sa vezi de  ce nu iti mai trece o tuse, sa vezi cum stai cu tensiunea, sa vezi de ce iti trosneste genunchiul, sa vezi de ce ai inceput sa vezi in ceata. Amani de azi pe maine, de maine pe luna viitoare; genunchiul va trosni din ce in ce mai tare pana va ceda intr-o zi. Atunci ai sa-ti faci timp, asta e sigur; dar nu vei mai avea nevoie de doua ore pentru investigatii ci de zile de spitalizare pentru operatie si recuperare. Care varianta „te coafeaza” mai bine?

Sa nu va inchipuiti ca fac pe moralista. Acum cativa ani nici eu prea calcam pe la medici. Treaba cu „eram mai tanara” n-are a face. Din contra, cat esti tanar trebuie sa ai grija de sanatatea ta, sa ti-o pastrezi! Cand mama a aflat ca are diabet in stadiu avansat, dupa vreo cativa ani in care nu facuse nici o analiza medicala, si a trecut pe insulina, mi-am zis ca asta nu mi se poate intampla mie. Atunci am decis ca e vremea sa renunt din cand in cand la un serial sau alte activitati, sa imi fac timp o ora-doua pentru analize si consultatie. Majoritatea bolilor din ziua de azi pot fi tinute in frau cu ajutorul tratamentelor moderne. Singura conditie e sa fie descoperite cat mai devreme. Concluzia: ce faci cand n-ai timp sa mergi la doctor? Iti faci!

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Mihaica Iuliana
    • 13/02/2015
    Răspunde

    Asa este…mai ales pentru noi tinerii….timpul ne omoara la propriu, nu mai avem timp de noi si nici pentru proiectele noastre si asta ne aduce cel mai mult stres…

    • coco
    • 13/02/2015
    Răspunde

    ai mare dreptate, cam asa procedam 🙁

    • Hacman Mariana
    • 13/02/2015
    Răspunde

    intradevar timpul ne omoara…nu mai avem timp pentru noi..pt a ne face macar o data pe an analize….si odata cu trecerea timpului bolile se agraveaza..uneori putem avea vreo afectiune fara sa stim ..de aceea este bine sa mergem din cand in cand la medic ..orice boala depistata din timp are vindecare!Degeaba avem de toate daca nu avem sanatate!

  1. Eu cred ca am dezvoltat o fobie fata de medici de cand eram mica si trebuia sa fac injectii cu penicilina pt o bronsita. Asa e, am probleme cu inima si nu ma duc cu anii pe la medic…! La dentist, da, ca e cabinetul peste drum, la blocul din fata mea.

      • cristina
      • 14/02/2015
      Răspunde

      Probleme cu inima fara tratament si controale? Sunt convinsa ca stiti ca nu e bine; va rog incercati sa gasiti un cabinet aproape si sa mergeti

    • Mariana Cioranu
    • 14/02/2015
    Răspunde

    Asa este si eu am probleme si nu merg la medic dar nu din pricina timpului ci imi este frica sa merg.La dentist m-am dus anul trecut fiindca m-a durut foarte tare si nu am avut ce face.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 14/02/2015
    Răspunde

    Adevarat,niciodata nu ne facem timp pentru noi,daca il facem este doar atunci cand ne copleseste durerea si atunci aflam multe lucruri despre sanatatea noastra.Atunci de abia realizam situatia si ne gandim ca daca am fi descoperit mai devreme problema altfel am fi tratat-o,mai usor,apar regretele dar ne resemnam,viata merge inainte.

      • cristina
      • 14/02/2015
      Răspunde

      obisnuim sa spunem ca niciodata nu e prea tarziu dar, in materie de sanatate, chiar exista acel „prea tarziu”. O boala descoperita la timp poate inseamna viata.

  2. Răspunde

    Trebuie intr-adevar sa iti faci timp sa mergi la medic, chiar ca si masura de prevenire, si, contrar cutumei, sa renuntam la a mai cere sfaturi farmacistilor care nu ne cunosc istoricul medical.

    • Sima Irina
    • 24/02/2016
    Răspunde

    In Romania din pacate e cam greu… sunt persoane care ajung sa afle prea tarziu de afectiunea de care sfera nu numai din cauza timpului ci si a banilor. Sa fim seriosi, la stat in calitate de asigurat nu beneficiezi de toate controalele si ca sa colinzi pe la clinici trebuie sa imparti. Si daca esti atent la fiecare problema ajungi sa dai anual cel putin 1000 de lei numai pe controale de rutina. Dar ce te faci daca nu ii ai??? Asta se intampla cu populatia din pacate!

    • ghelbere elena
    • 24/02/2016
    Răspunde

    Mai mereu ne neglijam sanatatea din lipsa banilor sau a timpului. Niciodata nu ne gandim ca s-ar putea ca atunci cand in sfarsit ajungem la doctor s-ar putea sa fie prea tarziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares