Vara în bucate. Ce gătim pe timp de vară?

legume de vară

Ce să mai fac de mâncare? Ce gătim pe timp de vară? Aud prea des treaba întrebările astea în jurul meu. Ca să fiu sinceră, nici la noi în casă nu se gătește prea diversificat, în sensul că am crescut cu ciorbă și mâncare de cartofi și tot cam astea primează și acum. Mama nu încearcă niciodată rețete noi, deși colecționează paginile cu rețete din pliantele de la Kaufland. Eu mă mai încumet uneori să aduc ceva nou în meniul nostru moștenit, dar nu prea des. Vara, cu atât mai mult este o problemă cu gătitul. La peste 30 de grade, numai de stat lângă aragaz nu-ți arde. Iată ce gătesc cel mai des vara!

Salata de roșii

Este preparatul de care nu m-aș sătura niciodată. Îmi amintesc că în copilărie aveam în vecini o prietenă (sau așa o consideram eu) care mânca foarte des la noi. La un moment dat, am aflat că râdea de noi pe stradă, de mine și de vărul meu, că nu avem altceva de mâncare în afară de brânză și roșii. Ba aveam, doar că astea ne plăceau. Da-mi salată de roșii cu o bucățică de brânză de 3 ori pe zi și nu te voi refuza!

Salata de vinete

E pe locul 2 în topul preferințelor mele culinare pe timp de vară. Duminică am luat prima tură de vinete românești (că nu-mi place să le cumpăr când sunt rarități la preț de diamante) și deja azi am mâncat prima salată de vinete pe vara asta. O felie de pâine prăjită cu salată de vinete și cu o bucată de ardei gras este, cum ar zice artistul, curcubeu pe cerul gurii.

bottegaverde.ro

Ciorba de dovlecei cu fasole

Era nelipsită în copilărie. Îmi aduc aminte cât de veselă udam seara dovleceii, așteptându-i să crească și să-i bage mamaie la oală. Cu o ceapă, un morcov, un ardei, 2-3 dovlecei și o mână de teci de fasole tocate mărunt, faci o ciorbă de vară de se linge pe degete chiar și soțul care este carnivor convins. Secretul este să fie acrită cu zeamă de corcodușe verzi. Deja îmi plouă în gură.

Dovlecei pane

Delicatesă. Nu prea sănătoasă, că sunt prăjiți, dar eu nu am zis niciodată că sunt Maica Tereza și gătesc 100% sănătos. Cred că este rețeta preferată de vară a soțului meu. Dovleceii aia, dați prin beșamel și prăjiți în ulei încins, apoi tăvăliți bine prin mujdei de usturoi nou nu au cum să nu-ți placă, zic eu. Poți amesteca usturoiul în niște iaurt sau smântână pentru un gust și mai bogat.

Mâncare de roșii cu salată de ardei copți

Tot din copilărie mi se trage și asta. E impropriu spus mâncare de roșii pentru că ce facem noi este mai degrabă o mâncare de cartofi cu multe roșii. Pătrunjelul verde nu poate lipsi din preparat, iar gustul este desăvârșit prin asortarea cu o salată de ardei copți. Coacem ardeiul Kapia, îl tocăm și turnăm peste el un amestec de usturoi, roșii coapte și zeamă de struguri verzi. Dacă nu ați gustat așa ceva, să o faceți!

Mă opresc aici pentru că deja îmi plouă în gură. Mai sunt și alte feluri precum dovleceii gratinați, pastele cu roșii, salata de fasole cu maioneză și usturoi, orez cu legume și cartofi copți cu sos de usturoi, dar cele 5 sunt preferatele mele și implicit cele pe care le gătesc cel mai des în sezonul cald. Ca desert, mai des pregătim pandișpan cu diverse fructe, în funcție de oferta de pe piață. În perioada asta prăjitură cu vișine, apoi va urma prăjitura cu piersici și ceva mai târziu prăjitura cu struguri. Peste toate adăugați porumb fiert și pepene.

Asta e vara mea în materie de preparate culinare și răspunsul meu la întrebarea ce gătim pe timp de vară.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 18/06/2018
    Răspunde

    Mie îmi plac ciorbele,tot felul de salate și mie îmi place și carnea care o gătesc cu drag și vara.

    1. Si la noi se gateste cu carne destul de mult, indiferent de anotimp.

    • Lamiita Petre
    • 19/06/2018
    Răspunde

    Toate aceste preparate se numara si printre preferatele mele. As mai adauga supa de rosiii, i-am spus mamaei aseara ca azi sa faca o astfel de supa, dupa ce am terminat ieri o ciorba de dovlecei. Eu pun dovleceii la acrit si apoi iese o ciorba belea, plus ca ii mananc si asa sau alaturi de alte mancaruri , cum imi vine pofta. Mai fac salata de dovlecei ca sa evit chiftelele fiindca absorb mai mult ulei. Si tot azi, voi face dovlecei gratinati la cuptor, dar nu pun smantana, tot pentru a fi cat mai dietetica. Saptamana asta mai am in pofte un ghiveci 😀

    1. Ciorba de rosii am uitat-o. Chiar imi place si mie foarte mult. Dovlecelul la cuptor merge si cu iaurt, nu doar cu smantana.

  1. Răspunde

    La noi in casa, in perioada asta salatele sunt la putere. Cel putin la cina. La pranz mai mancam si gatit. Gen ciorbita cu multe legume sau orice fel de mancare reusim sa facem (dat fiind caldurile) din legume. Carne mai putin…

  2. Iti propun si eu o reteta cu ficat de pui sau pui daca nu-ti place ficatul, dovlecei, vinete si ardei gras. Se prajeste ficatul, se soteaza legumele la tigaie, in unt sau le poti coace pe gratar daca preferi si iese o mancare delicioasa si usoara, de vara.

    1. Cred ca am sa incerc, dar cu pui. Ficatul nu ii place sotului meu.

  3. Ce poftă mi-ai facut de mâncarea de rosii!!!! imi făcea bunica mea cand eram mică

    1. cu niste catraveti murati proaspeti, de vara?

  4. Răspunde

    Ciorba de rosii…abia astept sa incep sa fac. Noi asta mancam vara in materie de ciorbe. Si muuulte salate cu branza!! Pe caldurile astea nu iti vine sa mai stai pe langa aragaz 🙂

    1. Noroc de racoarea de zilele astea, ca s-a ales si al meu cu sarmale 😀

  5. Răspunde

    Chiar zilele trecute am facut niste dovlecei pane, iar salata de rosii cred ca mananc in fiecare zi ^_^. Cu toate astea, si eu am zile, mai ales vara, cand nu stiu deloc ce sa mananc. Adica uneori caldura imi cam taie pofta de mancare, cred ca asta e chestia. La capitolul deserturi, prajitura mea preferata este cea cu visine. Dintotdeauna! ♥

    1. As vrea si eu sa imi taie caldura pofta de mancare, dar nu o face. Nu mananc la fel de consistent, dar mananc. Plus inghetata…

  6. Răspunde

    Ciorba de rosii vara e minunata: fierb legumele si in farfurie adaug ce vreau: o lingura ulei sau 2 de smantana, musai patrunjel proaspat sau o mananc cald sau rece 🙂 . E si varianta negatita, gaspacho, dar nu e gustul meu.

    Si limonada. O ador.

    Si fructele: cirese, pepeni, zmeura, caise, nectarine etc. pot trai cu 2-3-4 kg din astea pe zi.
    Dovlecei pané nu am facut de ceva ani. Merg facuti la cuptor, si doar stropiti cu ulei si pus pe hartia de copt, ii mancam ca snacks. Cu uleiul am o problema noua: inainte ma feream sa il tratez tratatul termic dar mai nou am vazut ca are peste 800calorii 100gr. Adica 100 calorii intr-o lingura. Mdea, am imbatranit, incep sa numar caloriile pt ca deja nu mai merge ca la 20 ani 😀 😀

    Altfel branza cu rosii. Sau rosii cu branza. Si castraveti. Si o frunza de ceapa verde proaspat culeasa. Si ceva frunze de marar. Si acum nu mai pot lucra :))))))))))

    1. stiu ca e pacatos rau uleiul si uite ca nu reusesc sa ma dezvat sau sa il mai raresc.
      Ciorba de rosii este nemaipomenita. Eu o prefer mai rece. Nu inghetata, dar sigur nu calda. Varianta fara fierbere nu am incercat-o, dar daca nu iti place nici tie, e clara treaba.

  7. nimic, zuzi! nimiiiiic! hai, fie, salata de rosii si din cand in cand, 2 oua :)) asa urat mi-e sa mananc pe vremea asta… de nu-ti poti imagina! din pacate, cad in extrema dulciuri, ca pe alea nu le-as ocoli neam
    PS: ce-as manca o salata de vinete cu maioneza si ceapaaaaa

    1. La tine nu se vede ca mananci dulciuri macar…

  8. Vara merg mult pe legume si zarzavaturi, multe preparate la cuptor și deserturi răcoritoare cu fructe.

    1. Dar chiar. In ultima vreme nu prea ai mai gatit? Sau nu ai mai postat retetele pe blog?

  9. Răspunde

    Uite ca niste ardei copti n-am facut pana acum. Si nici dovlecei pane desi imi plac mult. Voi apela la asa ceva pentru ca imi place mult meniul asta

    1. Ardei copti… daca mai zici o data cuvintele astea, o sa mananc monitorul. Abia astept sa se mai ieftineasca ardeiul Kapia.

  10. Salata de vinete, musai cu maioneza, si doveleceii pane sunt doua preparate la care cu greu rezist. Nu rezist, mai bine spus.
    Trebuie sa incerc si versiunea doveleceilor pane cu mujdei de usturoi.

    1. Pai fara mujdei au vreun farmec?

    • Nicolae Claudia
    • 30/06/2018
    Răspunde

    Noi suntem cu ciorbele si tot felul de salate. Cred ca vara e anotimpul in care mancam cel mai putin carne

    1. La mine sotul nu tine cont de anotimp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares