Sfaturi pentru perioada examenelor. Cum să înveți mai repede și să ții minte mai mult

fata care citeste carte

Iunie. Prilej de bucurie pentru unii, pentru că iau vacanță, prilej de stres pentru cei care au examene de susținut. În 16 ani de școală, am avut și eu câteva luni iunie cu nervii încordați la maxim (anul în care am dat admiterea la liceu, anul în care am dat bacalaureatul și anii cu sesiuni dureroase în facultate). Tocmai pentru că știu cum e să vrei să acumulezi cât mai multe informații într-un timp foarte scurt și să te stresezi să le menții în sertăraș cel puțin până la examen, am pregătit azi câteva sfaturi pentru perioada examenelor, sper eu utile, pentru cei care au examene de susținut în perioada următoare și sunt în plin proces de învățare.

Menționez de la început că articolul ăsta este dedicat oamenilor care au muncit și muncesc pentru notele lor, nu celor care speră în minuni divine care să-i ajute să să-și ia examenele fără să fi deschis vreodată cartea.

Iată, așadar, lista mea de sfaturi pentru perioada examenelor!

Pauza de mișcare

A sta și a învăța 6 ore nu e bine nici pentru motoraș, nici pentru circulație. Pe măsură ce circulația sanguină este încetinită de statul pe canapea, creierul nu se mai oxigenează nici el la fel de bine și începe să rețină tot mai puțină informație. Fă pauze de câte 10-15 minute pe care să le dedici mișcării. Exerciții simple de încălzire, puțin stretching sau chiar puțin dans te vor ajuta destul de mult. Informația se absoarbe mai bine după o pauză activă.

Dormi suficient

Vă spun din experiență că nopțile petrecute cu nasul în carte, în ideea îngrășării porcului în ajun, nu sunt cea mai bună variantă. Tindem să nu mai dormim ca să avem timp să parcurgem toată materia și, la final, vom fi atât de obosiți, că mintea noastră va fi aproape înghețată. Va refuza să-și mai aducă aminte ce-am citit sau vom simți pur și simplu că nu ne putem concentra să punem informațiile cap la cap și să redăm eseul sau argumentele cerute.

Fără multitasking

Adică? Adică dacă te apuci de învățat, înveți. Fără să lași televizorul pornit sau să asculți muzică (fie ea și de relaxare) în căști. Chiar dacă unora li se pare ok combinația muzică + învățat, ar trebui să fie conștienți că obosesc mult mai repede și scade procentul informațiilor reținute din cele citite. Lasă muzica și televizorul pentru perioada pauzei!

Subliniază ideile principale

Nu degeaba ne-au învățat încă din clasa a 2-a să extragem ideile principale dintr-un text. Folosește tehnica asta la învățat, dar nu sublinia toată pagina de curs pentru că nu ai făcut nimic. La prima lectură, subliniază cuvinte cheie. La a doua trecere peste lecție/curs, la simpla vedere a cuvintelor respective, vei vedea că memoria completează într-o proporție foarte mare ideea cu informațiile reținute din prima fază.

Înregistrează și ascultă

O metodă de învățare foarte des întâlnită este aceea de a citi un curs sau un capitol înregistrând lecturarea textului respectiv, apoi asculți de mai multe ori materialul audio. Avantajul este că poți face asta oriunde, chiar și stând în pat cu lumina stinsă sau plimbându-te prin parc.

Învață cu un coleg

Treaba asta se va dovedi foarte utilă pentru amândoi. Fiecare va fi mai atent la ceea ce citește și își va structura informația în așa fel încât să o redea corect și cât mai complet mai departe. Apoi faceți schimb de informații. Tu îi povestești colegului despre Baltagul, el îți spune ce-a înțeles el din Moromeții. Culegeți informații unul de la celălalt și vă testați capacitatea de reda ceea ce ați citit.

Gândește pozitiv

Nu te gândi la ce ce va întâmpla dacă o să-ți pice la examen un subiect la care nu ai ajuns. Dacă nu ai învățat la timp, este evident că nu vei putea parcurge toată materia pe ultima sută de metri. Concentrează-te pe anumite cursuri, opere sau evenimente și aprofundează-le pe acelea. Măcar ai o șansa ca, dacă-ți pică acelea, să iei o notă bună. Dacă te blochezi gândindu-te că nu ai cum să reții un manual întreg în 5 zile, nu o să mai înveți nimic și atunci șansele să pici examenul ajung la 99%.

Nu învăța până în ultima clipă

Spuneam și la început – creierul are nevoie de momente de respiro în care să asimileze tot ce a văzut și a auzit. Cei care au făcut greșeala (la fel ca mine) de a învăța o noapte întreagă, înainte de examen, fără să apuce să doarmă măcar câteva ore, știu că timpul acela a fost timp pierdut. Nu cred că reținem nici 20% din ce citim doar ca să fie citit, fără pauză de fixare.

Atenție la alimentație

Ce treabă are ce mănânci cu învățatul? Are. O serie de alimente pe care le știm drept nesănătoase nu sunt bune nici pentru mentalul nostru. Pentru un randament ridicat în procesul de învățare, creierul are nevoie de alimente sănătoase precum avocado, semințe și nuci, banane, pește, ouă, soia, drojdia de bere, carnea de pui, germenii de grâu. De evitat excesul de dulce, chit că toată lumea recomandă ciocolata pentru că are lecitină, și de mâncăruri grase, greu de digerat.

Apelează la suplimente naturiste

Dacă tot am ajuns la capitolul alimentație și vorbim despre alimente și ingrediente care ne cresc capacitatea de memorare, înțelegere și reținere a informației, de ce să nu vorbim și despre suplimentele naturiste care ajută. Nu, o pastilă pentru memorie nu o să te ajute să inveți tot manualul ăla despre care vorbeam într-o noapte. Ideea este însă că un astfel de produs stimulează atenția și memoria, crește capacitatea de absorbție a creierului și tu te vei simți mai plin de energie și capabil să înveți.

Învățarea este un proces care presupune efort atât fizic, cât și intelectual. Un supliment pentru memorie și concentrare ne ajută să trecem mai ușor peste astfel de perioade încărcate. Atenție însă ce luați! Există produse de farmacie foarte complexe, probabil eficiente, dar pline de ingrediente care au efecte adverse. Nu știți cum veți reacționa sau dacă nu cumva vă pot face rău pe altă parte. Ideal ar fi să vă orientați spre suplimente naturiste precum siropul Memo On de la Ayurmed. Îl găsiți în mai toate farmaciile, iar prețul este unul decent (în jur de 20 de lei).

Memo On sirop naturist pentru examene

Eu folosesc acest sirop de vreo 2 săptămâni. Nu am examene de susținut, dar aveam o lipsă acută de concentrare și un dor permanent de ducă. Dorul de ducă n-a dispărut de când iau sirop Memo On, dar măcar reușesc să mă concentrez mai bine când mă apuc de un articol și nu mai simt nevoia să citesc același lucru de 5 ori atunci când fac cercetare pe un subiect. Nu e o surpriză pentru mine că un supliment mă poate ajuta pe partea de concentrare și atenție. Și în vremea facultății îmi lua mama astfel de produse naturiste.

Siropul este dulce (conține zahăr, așa că atenție dacă aveți diabet!) și are gust pronunțat de plante. Eu nu am o problemă cu asta pentru că sunt învățată cu tot felul de ceaiuri și tincturi. Oricum, este băubil. Așa l-a declarat soțul meu, care nu e fan buruieni, așa cum le numește el.

Ce conține Memo On? Cel mai bine vedeți aici lista de ingrediente. Ce-am reținut eu? Cele 3 plante vedetă pe partea de menținerea a sănătății sistemului cerebral: Gingko Biloba, rozmarin și roiniță. Sunt plante pe care medicina ayurvedică le folosește cu succes de mulți ani și ale căror proprietăți sunt cunoscute și la noi.

memo on ayurmed supliment alimentar pentru memorie si concentrare

Ginkgo biloba este cea mai cunoscută plantă folosită pentru susținerea funcției cereblare și îmbunătățirea circulației sanguine inclusiv la nivelul creierului. Încă de când eram eu studentă, gingko biloba era recomandată pentru susținerea performanțelor școlare.

Rozmarinul protejează creierul de stresul oxidativ și susține o bună circulație. Treaba asta ne ajută să ne concentrăm mai bine, timp mai îndelungat și să reținem mai ușor informațiile primite.

Roinita influențează și ea în mod favorabil circulația sanguină și conține antioxidanți care mențin creierul tânăr și memoria la capacitate maximă. În plus, ea este și un bun calmant, ideal pentru a reduce starea de stres și agitație din această perioadă.

E cazul să recapitulăm? Sper că nu. Cred că ți-ai subliniat deja ideile principale din articol. Ține minte aceste sfaturi pentru perioada examenelor și încearcă să le pui în aplicare! Baftă!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 17/06/2018
    Răspunde

    Sfaturile tale sunt foarte bune pentru cei care trec prin examene.

    1. Si sotul meu da examen la romana pe 25 iunie.

  1. Răspunde

    Da…ai foarte mare dreptate. Nu îngrași porcul în ajun, citind în ultima zi. Sunt foarte bune sfaturile tale, iar cei ce se pregatesc de un examen ar trebui să le urmeze!

    1. Le uram bafta, nu?

    • Lamiita Petre
    • 17/06/2018
    Răspunde

    Sa stii ca a cam inceput sa ma lase memoria de ceva timp. Bine ca nu mai am examene, dar si asa, nu e tocmai placut sa uiti anumite lucruri de multe ori lucruri importante. Cred ca mi-ar trebui o perioada mai indelungata de folosire a acestui Memo On

    1. cred ca dincolo de varsta, stresul este principalul vinovat de faptul ca uitam tot mai des unde punem un lucru sau ce trebuie sa facem.

    • Cristina Barbieru
    • 17/06/2018
    Răspunde

    Eu nu am folosit suplimente pentru memorie pana acum însă cred că sunt de ajutor atunci când avem examene stresante sau perioade in care simțim că ne lasa memoria.

    1. cred ca depinde si de cat credem in efectul lor.

  2. Sfaturi utile pentru toti cei aflati in perioada examenelor!

    1. da, si pentru sotul meu, ca si el a dat BAC-ul.

  3. Prietena mea are copii care acum dau examene si am vazut ca sunt mult mai relaxati decat eram noi, sau poate asta se datoreaza faptului ca sunt mai siguri pe ei.

    1. Cred ca sunt educati altfel. La noi era cea mai mare rusine sa pici.

  4. Cu marea majoritate a sfaturilor din articol rezonez si eu. In perioada facultății, prin sesiuni, petreceam ore întregi in bibliotecă, la sala de lectură. Pauzele prea dese pe mine nu ma tare ajutau, nici nu le simteam lipsa, simteam ca prea ma decupleaza; făceam pauză dupa cate un calup de 3-4 ore, cand ieseam la aer. Nu am luat pe atunci vreun supliment de genul , dar probabil ar fi venit cu putina stimulare si oxigenare pentru creier.

    1. 3-4 ore? Esti tare. Eu faceam pauza aproape din ora in ora.

  5. Răspunde

    Mi-a fost un pic cam greu cand a trebuit sa invat pentru examenul scris de licenta – ca am avut si scris, dar si oral (lucrarea de licenta si prezentarea ei). Avand in vedere ca am fost prinsa cu job-ul si n-am putut da licenta in anul in care am terminat facultatea, am amanat cativa ani cele 2 examene de licenta si asta a facut sa-mi fie destul de greu cand a trebuit sa reiau invatatul… La mine a functionat bine ideea cu sublinierea diverselor chestii din text, realizarea unor rezumate si invatarea lor logica. Pe alocuri am luat si ceva suplimente pentru memorie, ca simteam nevoia sa fiu in forma cat mai buna. Si am fost 😀

    1. Si eu am amanat un an licenta. La mine nu a iesit asa bine cum mi-as fi dorit, dar nici nu mai conteaza pentru ca oricum licenta aia e doar o foaie…

  6. La mine mergea bine orice dulce cu Pepsi cu lamaie, mi-ar fi prins bine un supliment natural, dar pe atunci era doar lecitina si imi era frica ca ingrasa, mai tare decat dulciurile.

    1. asta nu stiam – lecitina ingrasa. Oare de la ea mi se trage? 😀

  7. Răspunde

    In perioada bac-ului am luat si eu chestii de memorie. In afara de acel moment nu cred c-am mai apelat la acest truc

    1. Eu am luat mereu cand aveam examene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares