Cum facem gătitul pe timp de vară mai suportabil? 5 lucruri de care să ținem cont

Cum facem gătitul pe timp de vară mai suportabil

Nu vă lăsați păcăliți de vremea care încă e capricioasă și ploioasă. Vara va veni, ca și în anii trecuți, brusc, se va instala confortabil peste țară, va aprinde termometrele de afară și din casă și va tot sta pe aici cel puțin vreo 3 luni. Sigur că pentru cine merge la mare 2 luni, asta sună grozav. Dar ce facem noi, gospodinele care trebuie să și gătim în perioada asta? Și nu doar să gătim. Avem de preparat și gemuri, dulcețuri și compoturi pentru iarnă. Afară 38 de grade. În bucătărie multe peste 40 și abur din belșug. Coafura nu mai rezista de mult (dacă ne permitem o glumă), dar trebuie să mai și respirăm. Și atunci ce facem? Nu mai gătim? Ba da, dar ținem cont de următoarele lucruri.

1. Capacul ține aburii în oală

Eu folosesc capacul tot timpul pentru că asta mă ajută să gătesc și mai rapid preparatul respectiv. Mama nu prea e fan capace. Îi place probabil prea mult tratamentul cu aburi de ciorba și tocăniță. Pe timp de vară, capacul pus peste oală te scapă de foarte mult abur care altfel te-ar sufoca. Să ne amintim că și așa de multe ori canicula este asociată cu o umiditate foarte mare a aerului.

2. Cuptorul electric nu degajă la fel de multă căldură ca cel pe gaz

Nu zic că o să dați fuga acum să cumpărați cuptor sau aragaz nou, dar pentru cei care plănuiesc oricum o astfel de achiziție e bine să știe treaba asta. La cuptoarele cu gaz aproape jumătate din căldură se pierde și se împrăștie în bucătărie contribuind la o supraîncălzire a încăperii. Cuptoarele electrice ca acestea nu degajă la fel de multă căldură în exterior și nici abur foarte mult nu scot, chiar dacă gătești un sos, o friptură sau ceva ce implică lichid în cuptor (asta este o observație personală de-a mea, nu știu să vă explic de ce).

În plus, preparatele sunt gata mult mai repede când sunt gătite în cuptorul electric.

3. Gătire rapidă

Ar fi o tragedie să faci o ciorbă de burtă în mijlocul verii. Un astfel de preparat necesită cel puțin 2-3 ore de fierbere. Nici de cozonaci sau alte minuni nu e cazul să te apuci. Pe timp de vară trebuie să alegem rețete cu durată scăzută de preparare.

Unii chiar nu gătesc deloc și o țin numai pe salate și pizza cumpărată. Eu n-aș putea funcționa mai mult de câteva zile pe un astfel de meniu pentru că sunt mare fan ciorbe și supe. O ciorbă rece de dovlecel e mai bună decât cea mai bună pizza.

Spre mâncăruri de genul ăsta: ciorbe sau supe de zarzavat (oricum nu prea merge carnea vara), o friptură de pui cu salata,  lucruri care sunt gata într-o jumătate de oră – o oră.

4. Hota cu evacuare

gătitul pe timp de vară abur și căldurăHota poate face și ea diferența când vine vorba de gătit, și nu doar pe timp de vară. Pentru a nu se acumula abur și miros puternic în bucătărie, hota este esențială. Recomandarea mea ar fi să mizați (acolo unde este posibil) pe hote de tipul celor de aici, cu fixare în perete și cu sistem de evacuare. Acestea nu doar plimbă aerul prin bucătărie, ci evacuează aerul cald și aburul contribuind la menținerea unei temperaturi mai scăzute în bucătărie.

Sunt cele mai eficiente din punctul acesta de vedere și prețul pentru o astfel de hotă nu este deloc mare.

Dacă sunteți genul care gătește des și cantități mari, orientați-vă spre un model cu o capacitate de absorbție de peste 300 m³/h.

5. Gătit cantitate mai mare și congelat

Știu că în multe familii nu se consumă mâncarea din frigider de pe o zi pe alta. Nici nouă nu ne place. Cu atât mai puțin vara. În schimb, mâncarea congelată își păstrează mult mai bine gustul. Acesta este un truc la care apelez de multe ori: pregătesc o cantitate mai mare de mâncare, 2-3 feluri și o parte din ea o congelez. Mâncăm 2 zile ce avem în frigider, 2-3 zile gătesc altceva și apoi revenim la felurile congelate. Uite așa scap de gătit câteva zile pe lună.

Țineți minte că n-am zis că sfaturile mele vor face gătitul pe timp de vară o plăcere! Totuși temperatura din bucătărie va fi ceva mai suportabilă. Dacă mai știți și voi sfaturi care ne pot fi de folos în acest sens, fie-vă milă de noi toate cele care vom sta lângă aragaz la 40°C și împărtășiți-le cu noi!

sursă foto Flickr 1 și 2

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Interesant! Nu stiam ca un cuptor electric nu degaja la fel de multa caldura ca unul pe gaz. De aia nu imi vine mie sa gatesc la cuptor pe timpmul verii :))
    Inseamna ca trebuie sa imi iau unul electric.

    • Tatiana Sorina
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Eu stau la casa,in spatele casei avem un parau ce izvoraste din muntii,tot timpul anului e racoare in casa,asa ca ii duc doru de caldura si vara.

    • Valeria Chertes
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Pe mine chiar ma apuca groaza pe cand vin caldurile, am sa tin cont de ideile date de tine.

  2. Răspunde

    Am aragaz electric. Ai dreptate. Se gateste enorm de repede. Abur se face, insa nu la fel de mult ca la cel pe gaz.

    • Delia
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Sincer, imi este groaza sa gatesc vara, desi la mine in casa nu creste temp mai mult de 26… asa ca aleg niste rosii cu branza sau salate.

    • ghelbere elena
    • 19/05/2017
    Răspunde

    Gatesc mancare numai cu capacul pus pe oala, iar vara cand sunt caldurile cele mai mai ma scol cu noaptea in cap si fac mancare.

    • Lamiita Petre
    • 19/05/2017
    Răspunde

    Eu fara ciorba zilnic, nu functionez. M-am si intrebat de ce si singura explicatie ar fi ca organismul cere lichide si nu ii dau suficienta apa, sau e vorba de obisnuinta. Am inceput sa folosesc cuptorul electric aproape zilnic, desi nu am unul performat ca acestea. UIte, chiar acum ajutorul de bucatar pregateste legumele iar eu doar ma duc si le bag la cuptor( mama nu vrea sa umble la el, parca-i bomba atomica) Am si norocul ca nu sunt eu titulara pe bucatarie, decat ocazional incat am si uitat sa mai gatesc :)) Mai am norocul ca la mine la ora 7 -8 deja oalele sunt pe foc, asa ca nu ma prinde caldura, pana la 10-11 e si racorita bucataria.

  3. Răspunde

    Cuptorul electric e o inventie fantastica. Acasa in Romania nu am asa ceva, dar aici in Suedia am vazut numai apartamente cu cuptoare electrice si plite electrice. Cineva care locuieste de mult timp in tara asta mi-a spus ca se folosesc astfel de cuptoare si plite pentru ca sunt mai sigure decat cele pe gaze. Si chiar am observat ca atunci cand folosesc cuptorul nu este degajata aceeasi caldura ca la cuptorul pe gaze. Nu spre exterior, caci mancarea se face la fel de repede. Caldurica ramane inauntru :D.

    1. eu am vazut asta la mine. Pai inainte, daca erau 20 de grade afara si gateam un cuptor, nu mai respiram in buacatarie. Acum aproape ca nu se simte ca merge cuptorul.

  4. Vara evit sa gatesc multe preparate la care trebuie sa stau mult timp in bucatarie. Hota face fata cu succes, bucataria e mare si spatioasa pana acum nu am avut probleme cu caldura.
    Sunt bune sfaturile tale, hota zic eu te poate ajuta cel mai bine, o hota buna!!!

    1. sa-nteleg ca daca vine vara nu mai gatesti nimic in cuptor? Nicio prajiturica mica mica? 😀

    • Dincolo de nori
    • 20/05/2017
    Răspunde

    O supă de roşii cu busuioc, direct din frigider ca să te apere de vipia verii e tot ce îmi voi dori în următoarea perioadă! 🙂

    1. tu esti pe rosii eu sunt pe dovlecel. Avem in comun doar consumarea direct la temperatura din frigider.

  5. Răspunde

    Am cuptor electric nou si iti confirm, mult mai putina caldura!
    In rest, si vara ca si iarna: gatit in avans ( am fiert o oala de fasole si portionez pe 2 sapt si congelez), gatesc o data pt 3 zile, si profit ca e vara sa stam afara si sa mancam de sezon asa ca multe salate.
    Abia astept rosiile in august, tot anul le visez! atunci e sezonul lor!

    Si nu in ultimul timp, profit de fructele de sezon si am seri cand asta e cina: pepene si o punga de caise.

    1. pepenele abia il asteptam si noi. Si rosiile. De fapt astea au aparut deja, am gasit eu in piata la un nene unele foarte bune. Nu l-am crezut cand a zis ca sunt romanesti, dar chiar sunt super gusstoase.

  6. Răspunde

    Noi avem in septembrie programata zugrveala in casa, daca reusim sa strangem banutii si tot atunci vrem sa ne punem si hota. Pe langa faptul ca scapi de abur, hota e buna si pe timp de iarna intr-o casa de fumatori, pentru ca „”trimite”afara fumul de tigara din bucatarie si nu se imprastie in toata casa intr-o perioada in care, daca deschizi geamurile larg prea des, ai in casa congelator.

    1. la asta nu aveam cum sa ma gandesc pentru ca nu-s fumatoare. Multumesc pentru completare :*

    • nicolae claudia
    • 20/05/2017
    Răspunde

    nici eu nu pot functiona fara ciorbe si supe, de aceea vara sunt nevoita sa stau mult timp si in bucatarie. dar eu am aragazul in balcon, si intru acolo doar sa pun una alta in ciorba si apoi intru repede in casa, unde e ceva mai racoare..deci eu una nu sufar prea mult vara de caldura din cauza aragazului

    1. inseamna ca ai si balcon mare. Hai ca vara daca faci lunea o ciorba, mananci din ea pana joi, rece, din frigider.

  7. Răspunde

    Eu chiar nu fac ciorba de burta nici iarna. Nu am incercat reteta pana acum. Prefer orice fel de mancare cu carne si cam rar mananc chestii fara carne. Folosesc cuptorul electric si oala sub presiune

    1. oala sub presiune nu am. Merita investitia? Fierb mai repede mancarurile in ea?

  8. abia astept vara! in afara de salate, vreun cartof prajit, oua ochiuri si cate o supa de rosii… altceva nici nu prea se mai mananca la noi. rosii cu branza. din plin :))

  9. Răspunde

    Foarte utile aceste sfaturi. Var mai rar cu gatitul…. preferam hrana rece, in special rosii cu branza, busuioc, oregano si ulei de masline. O supa de legume se face usor si prefer oala sub presiune pentru ca se prepara incredibil de repede. Si hota este foarte utila. Mai am obiceiul sa gatesc de dimineata cand inca e racoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares