3 motive pentru care este mai rentabil să deschizi o afacere cu produse locale(românești)

afaceri

Mulți tineri, și nu doar tineri, de gândesc că este mai ușor să câștigi bani din propria afacere, decât din postura de angajat într-o fabrică sau o companie. Unii își deschid diverse magazine (fizice sau online). Alții aleg varianta unei ferme sau a uni mic atelier de croitorie. De idei de afaceri nu ducem lipsă. Întrebarea care se pune este dacă este mai rentabil să deschizi o afacere cu produse/servicii/materie primă locală sau din import.

Să ne gândim, de exemplu, la varianta unei mici fabrici de încălțăminte. De unde îți iei echipamentele și materia primă? De la noi sau din afară? Cei mai mulți vor spune că din afară pentru că se gândesc la piața din China, unde acestea sunt mai ieftine. Dar, pe lângă cheltuielile de transport, există și taxe de plătit pentru produse care vin din afara Uniunii Europene și, la final, nu mai pare la fel de rentabil să apelezi la varianta aceasta. De fapt, din cel puțin 3 motive este mai bine să mizezi pe produse/materie primă românească pentru afacerea ta.

1. Beneficiezi de credite mai ieftine

Majoritatea celor care vor să pună bazele unei afaceri oricât de mici nu dispun de banii necesari pentru a trece linia de start. Soluția o reprezintă creditele de investiții. Dobânda și comisioanele diferă în funcție de tipul de credit. Avem credite mari cu garanții, credite mai mici fără garanție, credite pe termen mediu sau lung și chiar credite de cofinanțare a proiectelor demarate prin fonduri europene.

Ceea ce trebuie să știi este că anumite bănci au oferte mult mai avantajoase de creditare pentru IMM-urile care investesc majoritar în echipamente, materiale sau servicii românești. Pe pagina cu credite pentru persoanele juridice poți afla mai multe detalii despre condițiile acordării unui astfel de credit și valoarea comisioanelor și a dobânzii.

2. Nu mai pierzi bani din cauza fluctuațiilor cursului valutar

Să zicem că ai luat un credit în lei, de la bancă, pentru a-ți cumpăra materie primă și mașini de lucru pentru o micuță fabrică. Ce te faci dacă tu le comanzi din afara țării (cu prețul stabilit în euro) și, până ți se aprobă ție creditul, te trezești cu moneda euro că explodează cum a explodat în trecut francul elvețian? Pierzi mulți bani pe treaba asta.

Să luăm următoarea situație fictivă: săptămâna trecută 1 euro costa 4 lei; ai aplicat pentru un credit și ți-ai făcut calculul că pentru o mașină de cusut de 3000 de euro ai nevoie de 12000 de lei. Ia consultă acest convertor valutar și vezi cât te costă, în lei, aceeași mașină de cusut la cursul zilei! Deja devine mai scump să deschizi o afacere și să o susții. Și asta doar la o diferență de 65 de bani la un 1 euro!

3. Oferi calitate și câștigi clienți fideli

Nu contează la ce tip de afacere te-ai gândit, dacă e cu produse românești e de bine. Nu pentru că e la modă, ci pentru că românii au început să se trezească în ultimii ani, să realizeze că pielea românească, roșiile românești, hainele cusute și croite în România sunt de o calitate net superioară celor din afară.

O fi mai ieftin să cumperi șosete din China, pe care scrie că sunt bumbac 100% și pe care lumea le va vrea în primă fază pentru că au preț mai mic, dar, de îndată ce vor realiza că acel 100% e minciună și că ies ațele din ei, oamenii nu vor mai reveni să cumpere de la tine. În schimb, dacă le oferi calitate, nu doar că se vor întoarce, ci vor povesti și altora despre tine și afacerea ta.

Motive să deschizi o afacere cu produse locale în detrimentul celor din import sau mai multe, dar eu le-am ales pe acestea trei pentru că știu că orice antreprenor se gândește întâi de toate la portofelul lui și la succesul afacerii sale, nu la dezvoltarea economiei românești. Reține că e vorba de credite cu dobândă mai mică, de atragerea și menținerea clienților prin calitatea oferită și de mai puține riscuri vizavi de cursul valutar care nu știe nimeni cum va evolua în următoarele 2 zile!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 10/05/2018
    Răspunde

    Adevarat sunt si materii bune din care poti face produse romanesti de calitate,totul e sa ai curaj sa-ti deschizi o afacere,tineretul ar putea incerca,interesant articolul.

    1. Este, intr-adevar, nevoie de mult curaj. Exista si riscuri, sa fim realisti!

    • Valeria Chertes
    • 10/05/2018
    Răspunde

    Eu cred ca as alege produse romanesti.

    1. Ai vreo idee de afacere?

    • ird elena
    • 10/05/2018
    Răspunde

    Deacord cu tine…foarte util articolul. Am plănuit ceva, dar e cu produse locale, v a fi ok…

    1. Iti tin pumnii.

  1. Oh, nu ca e mai rentabil ci o sa fie chiar de succes. Produsele locale sunt din ce in ce la mai mare cautare, eu deja am abonamente la producatori de legume si fructe, branzeturi si carne. Haine de ocazie imi fac la designerii locali, cosmetice cumpar hand made de la producatori locali.

    1. Chiar si eu, care pana acum ceva vreme ma uitam doar la preturi, am inceput sa prefer ce e local, chit ca e mai scump.

    • Monica
    • 10/05/2018
    Răspunde

    Bineinteles produse romanesti.

    1. Ai ales inteligent.

    • Gabriela Rosu
    • 11/05/2018
    Răspunde

    Foarte bine, afacere va fi merge!

    • ghelbere elena
    • 11/05/2018
    Răspunde

    Mi-as face o prisaca cu multi stupi si sa vand numai miere care e 100% naturala.

    1. Sunt sigura ca ai avea multi clienti.

  2. În acest moment nu văd o reală susținere din partea statului român pentru afacerile mici și mijlocii. Și o spun cu o reală părere de rău. 🙁

    1. mai ajuta si statul pe ici-colo, mai subtire… am vazut ca macar garanteaza pentru anumite tipuri de credite.

    • Nicolae Claudia
    • 12/05/2018
    Răspunde

    Nu m-am gandit pana acum la o afacere persoanala, idei am..dar momentan mai astept. E foarte indraznet sa iti faci o afacere si sa imprumuti bani de la banca. Daca afacerea nu merge, s-ar putea sa iti pice greu rata la banca

    1. Riscuri exista si cand faci rata pentru un televizor… stii cum e.

  3. Răspunde

    Eu chiar sunt adepta produselor locale în detrimentul celor importate. Îmi place să știu că pot susține afacerile celor de aici, chiar dacă poate cumpăr un set de șosete sau un tricou de la un producător local. Pic cu pic se adună, iar mie îmi place să știu că am participat la afacerile respective în calitate de client/consumator, cu atât mai mult dacă sunt niște afaceri la început de drum.

    1. Eu nu gandeam asa acum cativa ani, dar mi-am revenit intre timp.

  4. Ne-am gandit si noi la un astfel de bussiness, cred ca am avea succes pentru ca lumea cauta tot mai mult produse locale.

    1. Pe tine te vad in turism facand business.

  5. produsele romanesti incep sa fie vazute cu ochi din ce in ce mai buni si chiar merita sa incerci sa deschizi o afacere!

    • Claudia
    • 14/05/2018
    Răspunde

    Hm, foarte interesante informatiile tale. Nu stiam aceste lucruri despre credite. Si eu as deschide o afacere cu produse locale mai degraba decat cu cele din import

    1. Ceva cu prajituri?

  6. Răspunde

    Pare a fi o idee buna. Si eu ma gandesc sa caut un business de care sa ma ocup si nu gasesc nimic. Ma lovesc de diverse probleme si piedici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares