Sfaturi pentru bloggeri începători în căutare de colaborări

Sfaturi pentru bloggeri

Tot mai mulți sunt cei care își fac un blog pornind de la ideea ca X are și primește o grămadă de lucruri gratuit. Nu e chiar așa ușor să fii blogger, mai ales dacă faci asta obligat-forțat, ca să-ți iasă ceva, și nu te pasionează comunicarea scrisă în general. Dar, să trecem peste acest aspect! Treaba e că nu o să ai coadă de firme dornice să colaboreze cu tine din a doua zi de la crearea blogului. Trebuie să aștepți câteva luni, să scrii cât mai des în perioada asta, să-l faci pe Google să te vadă, să începi să atragi vizite și să pui bazele unei mici comunități în jurul blogului tău. Iată câteva sfaturi pentru bloggerii debutanți care visează la o colaborare din care să se aleagă cu produse gratis, cum le numesc unii. Vedeți voi apoi cât de GRATIS sunt.

1. Creează o pagină de Facebook

Deși reach-ul organic este în continuă scădere, paginile de Facebook sunt încă importante pentru potențialii colaboratori. Încearcă să câștigi fani, dar fără a încălca regulile lui Zuckerberg. Una este să-ți distribui postările către cei 300 de prieteni ai tăi, alta să o faci către câțiva mii de fani. Stai liniștit, fanii aia nu vin peste noapte! Tocmai de aceea este bine să-ți asociezi o pagina de Facebook blogului cât mai devreme.

2. Creează-ți o fișă de prezentare

După ce ai adăugat un număr rezonabil de articole pe blog, ți-ai creat o secțiune de colaborări și o pagină de contact, este vremea să-ți construiești fișa de prezentare. Trece-ți acolo numele, datele de contact, adresa blogului, date despre trafic și despre numărul persoanelor care te urmăresc pe rețele sociale și/sau email. Va veni momentul când vei vrea să te prezinți unui colaborator și nu poți să-i spui pur și simplu eu sunt Gogu și am blog, dă-mi și mie 2 lei!

3. Fii sincer

Nu începe să scrii în descriere despre câte facultăți ai făcut tu, deși nu ai niciuna, despre faptul că ai experiență, că ai mai avut un blog pe care l-a mâncat pisica. Oamenii nu sunt așa naivi și se prind repede când au de-a face cu un începător. Nici pe partea de date despre trafic nu trebuie să umfli cifrele editând print-screen-uri.

4. Promovează gratuit ca să-ți faci intrarea

Da, alți bloggeri primesc produse gratuit pentru testare, fără să fi auzit vreodată de numele unui produs sau al firmei producătoare sau vânzătoare, dar acolo probabil e vorba de trafic mai mare sau de mai mulți urmăritori, de oameni care și-au creat deja o reputație în online și au capacitatea de a influența deciziile și opiniile publicului lor. Tu trebuie întâi să dai, dacă vrei să primești.

Scrie un articol despre un produs cumpărat de tine și prezintă-l colaboratorului vizat cu mențiunea că ți-ai dori să încerci și alte produse de-ale sale. Una este să vii să-mi ceri un produs direct, alta este să vii să-mi spui o poveste și eventual să-mi arăți și un articol unde ai mai scris despre alte produse de-ale mele, gratuit, să văd că le cunoști și că le prețuiești.

5. Interacționează înainte de a cere

Să zicem că-ți place pagina mea cu cercei. Ai șanse mult mai mari să spun DA unei colaborări cu tine dacă te știu de fidel și activ pe pagina mea. Un like, un share, un comentariu la postările brandului/firmei pe care ai vizat-o pentru o viitoare colaborare ajută. Omul vede că te implici, că vrei să și oferi, nu doar să ceri.

6. Nu veni cu pretenții din prima

E ca la interviul de angajare. Nu intri la interviu și întrebi cât o să iau pe lună. Trebuie mai întâi să iei interviul ca să ajungi în faza aia. Cam așa și cu mailurile trimise cu cereri de colaborare. Te prezinți, cu fișa pe care ai creat-o mai sus, încerci să-i spui omului cum crezi că l-ar putea ajuta o colaborare cu tine și aștepți răspunsul lui. Abia după ce apare răspunsul se discută restul termenilor și condițiilor pentru colaborare. Nu îi scrii din prima că vrei atâta sau cutarea lucru.

7. Ține cont de nișa blogului tău

Degeaba vrei tu pantofi de piele dacă blogul tău este pe zona de bucătăreală. La fel, dacă ai un blog încadrat la secțiunea beauty, nu prea ai șanse să ți se accepte o cerere de colaborare cu un magazin de materiale de construcții sau cu unul de oale și tigăi, să fim serioși!  Trebuie să te orientezi spre magazine/firme care au produse pe felia ta. Nu ai credibilitate dacă printre atâtea articole despre creme vii cu unul despre adezivi și BCA.

8. Acceptă produse în locul banilor

La începutul activității tale ca blogger, ai mai multe șanse să primești oferte de colaborări tip barter. Asta înseamnă că articolul tău va fi plătit în produse, ceea ce nu e rău deloc. Va veni și momentul în care vei putea spune că preferi banii în locul produselor, dar nu o face acum. Ai nevoie de un portofoliu, ai nevoie ca următorul potențial partener care intră pe blogul tău să vadă că ai mai scris și despre alții și ești demn de încredere.

Acestea sunt câteva sfaturi pentru bloggeri de care ar fi bine să țineți cont și care sper să vă ajute să obțineți atenția și încrederea brandurilor preferate. Chiar dacă răspunsul de azi e negativ, asta nu trebuie să te descurajeze. Dacă faci ceea ce-ți place și faci bine, fii sigur/ă că la un moment dat vor apărea și satisfacțiile materiale. Trebuie să ai răbdare, să lucrezi la tine, la blogul tău și la relația cu publicul tău și să bați la mai multe uși până se deschide una. După prima ușă, totul va fi mai simplu, vei căpăta curaj și încredere.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    De-ar ajunge articolul la cat mai multa lume… ce bine ar fi! 😉
    Eu nu mai am rabdare sa explic unora ce si cum, ci ii invit sa testeze totul pe propria piele 😛 Prea vor totul d-agata!

    1. Ar fi culmea sa stam sa dam totul mura in gura.

  2. Ce util mi.ar fi fost articolul tau acum 4 ani!! Pentru inceput as fi schimbat numele blogului, ar fi trebuit sa aleg sa pastrez numele meu simplu ca si blog. Si nici cand m.am mutat pe domeniu nu mi.a dat prin cap sa cumpar alt domeniu cu alt nume..acum cred ca ar trebui sa o iau de la capat cu statisticile daca vreau sa schimb numele domeniului si nu.mi doresc asta.
    Oricum, sfaturile tale sunt pretioase pentru bloggerii incepatori.

    1. lasa ca si eu am trecut prin toate astea. Nimeni nu s-a nascut invatat.

  3. Foarte buna sfaturile tale! Mare dreptate ai.

    • ghelbere elena
    • 20/04/2018
    Răspunde

    Desi nu am de gand sa-mi fac un blog am citit articolul cu mare atentie. Stiam ca nu se pot obtine colaborari si produse gratis din prima, dar multa lume asa crede. Trebuie sa muncesti ca sa ai si dupa mine mai important este sa fii sincer.

    1. Sa stii ca acum 10 ani si eu as fi zis ca un blogger a primit o crema gratis. Acum ca stiu cat stai sa ii faci poze si sa scrii despre ea, nu mai vad lucrurile asa.

  4. Răspunde

    Foarte folositor articolul. Multumesc pentru ca ne impartasesti din experienta ta.

    1. Sper sa fie si de folos.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 20/04/2018
    Răspunde

    Ai mare dreptate! E nevoie de multa munca,sinceritate, nu toate colaborarile pot merge bine.Bune sfaturi pentru incepatori.Eu iti multumesc pentru articolele pe care le postezi,pe care le gasesc interesane,binevenite.

    1. Iti multumesc mult pentru ca inca ma urmaresti.

  5. Oh, pe pagina mea de Facebook bate vantul :)) Mi-e greu sa ma ocup de ea..

    1. Macar de 2-3 ori pe saptamana incearca sa postezi cate ceva pe acolo!

    • Lamiita Petre
    • 20/04/2018
    Răspunde

    Cand mi-am facut blogul, habar nu aveam ce se poate face cu el. Nici acum nu stiu prea multe, dar atunci, l-am facut ca sa par si eu interesanta ca am blog, copiam cate un articol despre sanatate si alte chestii din astea, cateo ” dulcegarie amoroasa” si atat. 😀 Dar avea blog, desi nu ma intreba nimeni si nici nu aveam cui sa spun. Apoi, la indemnul Andreei Calin, am inceput sa scriu ptr. Sheinside. wow… primeam banuti. De vreo doi ani incoace am inceput sa mai fac si altceva, putin dar mai mult decat nimic. Stiu ca am foarte multe lipsuri pe care le-as recupera probabil cu foarte, foarte mult studiu, inceand cu limba engleza, un mare handicap. Neuronul meu batran, nu mai are rabdare de studiu, dar mai prind si eu din mers. Uite, in articolul tau am gasit cateva sfaturi foarte utile mie. Iti multumesc, Cristina, pentru tot ajutorul pe care mi l-ai da mereu, cand l-am cerut.

    1. Oricand, cu mare drag. Imi esti foarte draga si te apreciez enorm pentru cat te straduiesti sa faci ceva pentru o zi de maine mai buna.

    • Valeria Chertes
    • 20/04/2018
    Răspunde

    Nimic nu se poate face din prima totul vine incet si cu rabdare.

    1. Si munca. Nu pica nimic din cer fara sa muncesti.

    • Nicolae Claudia
    • 21/04/2018
    Răspunde

    Utile sfaturi pentru cine doreste sa isi faca un blog

    1. Sper sa le fie de folos colegilor mei.

    • Oana D.
    • 21/04/2018
    Răspunde

    Cred ca ar fi trebuit sa incepi cu sfatul de a scrie corect romaneste. Nu stiu… poate am eu o problema, dar nu suport sa vad tineri care scriu gresit gramatical si nu numai. Iar daca mai e si blogger, cu atat mai mult. Pt ca sunt, din pacate, bloggeri/te cu pretentii care scriu „defapt” in loc de de fapt, „propiu” in loc de propriu, „i-ati” in loc de ia-ti, cand vine de la verbul a lua si e ceva de genul „ia-ti o carte buna”. Altfel, toate bune si frumoase, dar eu n-as vrea sa ofer produsele mele spre testare unui blogger agramat.

    1. Oana, cred ca nu am mentionat asta pentru ca la mine cuvantul blogger implica sa stii sa scrii corect romaneste. Nu zic ca eu sunt sfanta si nu fac greseli, dar…

  6. Majoritatea celor care isi fac blog cred ca pot obtine produse gratis foarte usor,dar nu e deloc asa :))

    1. Cine a incercat stie despre ce este vorba.

  7. Răbdare multă aș adăuga, articole de actualitate și despre noutăți, postări interactive și învățarea zi de zi de lucruri noi.

    1. Aia cu postarile interactive nu prea imi iese nici mie mereu.

    • Rox
    • 22/04/2018
    Răspunde

    Foarte util articolul. Am si eu blog si am participat la o campanie pe nisa blogului meu, trimitand un articol pe subiect. Am fost foarte bucuroasa ca m-au contactat apoi sa imi ofere voucher pentru un site cu carti si produse cosmetice. Eu nu cu intentia asta am scris. Si nu ma asteptam 🙂 toate vin la timpul lor, trebuie sa avem rabdare.

    1. Te inteleg perfect! Eu mi-am facut blog pentru adsense si nici mie nu mi-a venit sa cred cand m-a contactat cineva sa scriu deca pe bani sau produse.

  8. Răspunde

    Atunci cand m-am apucat de blogging nu stiam multe. Am zis sa incerc pentru ca nu aveam nimic de pierdut. Nu stiam cum sa caut, ce sa caut pe google sau pur sisimplu nu erau informatii despre acest domeniu, desi a indoiesc.
    Am blogul de 8 ani, dar de 3 ani sunt activa aproape zi de zi. Invatarea lucrurilor a fost treptat … ceea ce nu inteleg multe persoane. Trebuie sa fie rabdatoare si sa acumuleze informatii treptat si sa nu fie stresanti si sa primeasca doar mura-n gura! Imi doresc si eu sa cresc si cred ca acest lucru se si intampla doar ca este la fel de lent ….

    1. La multi ani Ramo! nu stiam ca si tu esti la fel de veche ca mine in meseria asta.

  9. e complicat si dupa ceva timp de cand activezi, eu am vreo 5-6 ani si parca tot la inceput ma simt. uneori am timp de el, uneori nu… atata timp cat nu te ocupi cum trebuie, colaborarile nu vor veni. atunci cand vei decide ca e suficient de important si vei fi pe el mereu, se vor vedea si roadele

    1. Nu neaparat zilnic, dar constant trebuie sa fii. Nu sa dispari complet 3 luni si sa revii ca ciuperca dupa ploaie.

  10. Răspunde

    Foarte bun articolul tau. Clar si la subiect. Adica niste sfaturi practice de care si cei care sun bloggeri de mai mult timp ar putea sa tina cont.

    1. Stiu ca sunt si unii dintre cei cu vechime care nu cunosc anumite chestii elementare.

  11. Răspunde

    Buna Cristina! Îți mulțumește o începătoare! Eu am blogul de 4 luni, însă din întâmplare am descoperit competiția Superblog 2018, de la cea de a 10 a proba încolo și m am înscris. Satisfacția e enorma nu numai ca mi am crescut traficul, blogul este pe platforma gratuită WordPress, dar am și câștigat la 2 probe: locul 2 și locul 1, lucru ce pt mine este extrem de important. Vreau sa devină jobul meu cu norma întreaga, visez sa devin content writer…din păcate nu mai trăiesc in țara sa pot participa la toate întrunirile blogosferei, dar sunt atât de deschisă și doritoare sa ma dezvolt in acest domeniu, încât cred ca și de la depărtare pot face lucrurile…și da, intr adevăr e nevoie de perseverenta, documentare care sa ofere un conținut de calitate și ambiție. Ma gândeam sa schimb numele blogului, sa scriu numele meu dar nu ma pot despărți de numele ales…la porțile Atlantidei este un nume ce nu ma îngrădește pt ca eu nu am o nisa anume, scriu despre ce mi place, ce mi trezește curiozitatea, orice :). Mersi mult de tot! Cu drag, L.

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Eu iti urez succes in tot ceea ce ti-ai propus si te felicit pentru cele doua premii SuperBlog. Poate mai apar si altele. Multa bafta!

    • Cojocaru Ionela
    • 16/01/2021
    Răspunde

    Mulțumesc pentru articol! Ca blogger amator informațiile descrise sunt foarte utile.

      • Cristina Dragomir
      • 16/01/2021
      Răspunde

      Ma bucur mult, in cazul acesta. Spor si inspiratie sa ai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares