Fii suplă, dar sănătoasă! 4 greșeli pe care trebuie să încetezi să le mai faci chiar de azi

cum să slăbești sănătos

Am ținut aceeași cură pe care a ținut-o colega mea, n-am depășit 800 de calorii pe zi, dar la mine nu au apărut rezultate. Am mâncat 3 luni fără carne, am slăbit doar 4 kilograme, dar a început să-mi cadă părul. Mănânc doar fructe și tot nu slăbesc. Cam așa ar suna declarațiile multora dintre cei care au ținut cel puțin odată dietă pentru a slăbi. De ce la unii merge cu fructe și cu ciorbă de varză și la alții nu? De ce ei nu-i cade părul și mie da? De ce ea a slăbit 5 kilograme și eu doar unul? Pentru că suntem diferiți și organismele noastre reacționează diferit. Știu exact ce înseamnă să vrei cu disperare să slăbești rapid, dar este foarte important să slăbești sănătos, altfel scapi de una și dai de alta. Scapi 10 kilograme jos, dar îți dai metabolismul peste cap. Toți facem greșeli. Și eu l-am făcut. Care sunt cele mai frecvente, cele pe care trebuie să încetăm să le mai facem?

1. Înfometarea

Nu aduce nimic bun. Dintre cei care mă cunosc și știu că am probleme mari cu greutatea, puțini sunt cei care știu cum am slăbit eu aproape 30 de kilograme în 3 luni prin înfometare. Asta a fost acum vreo 15 ani. De atunci au început toate problemele mele de sănătate. Stomacul meu nu mai acceptă fructele pe nemâncate, părul care mi s-a rărit în mod vizibil în acea perioadă nu și-a mai revenit niciodată și, ca și cum toate astea nu ar fi de ajuns, kilogramele respective s-au pus la loc în 2-3 ani, ba chiar au mai apărut și altele. Sigur că m-am îngrășat pentru că am mâncat, nu am să neg asta, dar cam asta se întâmplă cu majoritatea celor care fac ce am făcut eu.

2. Începerea unei diete fără acordul medicului

Tocmai ai găsit pe net o dietă care promite o scădere în greutate de 7 kilograme în 13 zile. Minune! Te apuci de ea chiar de mâine, nu? Foarte rău faci. Indiferent cât de echilibrat ți se pare ție că ar fi meniul, n-ar trebuie să ții regim fără a discuta cu medicul în prealabil. Acesta te va îndruma să faci câteva analize de sânge pentru că, dacă ai probleme cu stomacul, de exemplu, nu îți va face deloc bine să mănânci 10 mere pe zi.

La fel, regimurile care au devenit vedetă, cele bazate pe multă carne și grăsimi, fără dulciuri și carbohidrați, nu-s pentru toată lumea. Poți slăbi kilogramele dorite, dar aportul mare de proteine din carne poate crea probleme grave dacă ai predispoziție pentru boli precum boala inflamatorie intestinală sau boli de ficat. Dacă vrei să fii sigur că nu ești predispus la așa ceva, poți face astfel de teste genetice. Acestea îți pot spune dacă există riscul ca tu să dezvolți boala respectivă sau nu și în felul ăsta poți adopta un regim corect din timp pentru a preveni instalarea ei.

3. Dieta de împrumut

Dacă X a ținut regim cu ouă, cu mere, cu struguri sau cu brânză și-a slăbit atât de repede și de mult, am să țin și eu. Mâna sus cine se recunoaște! Nu doar că vorbim despre a recurge la o alimentație dezechilibrată pe care niciun medic nu ar recomanda-o sau ar susține-o, dar în multe cazuri dieta de împrumut nu ne ajută pentru că, așa cum spuneam și mai devreme, organismele noastre sunt diferite. Ceea ce a funcționat în cazul lui X, nu este sigur că va funcționa și la mine.

dieta de împrumut

Soluția ideală pentru a slăbi sănătos și sigur este dieta personalizată, dar nu după cum o dictează un medic fără să-ți facă analize, doar privindu-te în ochi. Secretul scăderii în greutate nu este scris în stele, ci în gene. Genul acesta de program de slăbit personalizat genetic poate face diferența. În urma unui test genetic pentru controlul greutății vei ști exact care sunt alimentele care te ajută și care sunt cele care te îngrașă (o listă cu 900 de alimente evaluate în funcție de rezultatele testului genetic) și vei primi un plan de nutriție cu meniuri personalizate genetic.

4. Cântăritul zilnic

Aceasta este încă o greșeală pe care am făcut-o și eu și știu că o fac mulți. De ce nu este bine să ne cântărim zilnic? Pentru că noi ne așteptăm să slăbim 1 kilogram peste noapte și asta nu se poate. Dacă vrei să slăbești sănătos trebuie să ai răbdare. Ce s-a acumulat în luni de zile sau ani nu poate dispărea în zile sau săptămâni. Oricum rezultatele de pe o zi pe alta nu sunt relevante. Azi poate arăta mai mult cântarul, dacă ai băut mai multe lichide, de exemplu. Nutriționiștii zic să ne cântărim o dată pe lună. Cine are atâta răbdare!? Măcar la o săptămână și tot e ceva.

Nu-mi spune că n-ai făcut niciuna din aceste greșeli în lupta ta contra kilogramelor în plus, că n-am să te cred! Majoritatea procedăm așa pentru că vrem să slăbim repede fără să ne pese de ce se poate întâmpla în urma unui regim dezechilibrat sau foarte drastic. Tot ce contează azi e să purtăm blugi cu 4 numere mai mici, dar când apar problemele de sănătate, măsura nu mai contează atât de mult.

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    N-am avut niciodata probleme cu greutatea, dar am intalnit persoane care au facut greselile spuse de tine. 🙂

    1. Cu tine nici nu discut…

    • Popa Oana-Gabriela
    • 28/09/2017
    Răspunde

    Ba da, am făcut și eu greșelile astea când vroiam sa slăbesc acum nu mai țin nicio dieta îmi place asa cum sunt.

    1. Bravo! Cel mai bine fara dieta dar cu un stil cat mai sanatos de viata.

  2. din pacate, infometarea e prima solutie la care apeleaza toti cei cu kg in plus. nu de alta, dar si eu faceam la fel. ba mancare putina, aproape inexistenta, ba dieta cu orez, dieta cu aer, dieta cu apa…. nu e ok. sportul e cel mai indicat. si un regim alimentar sanatos si la ore fixe!

    1. Mi-e greu sa cred ca tu ai avut vreodata probleme cu greutatea, dar fie… te cred.

    • Valeria Chertes
    • 28/09/2017
    Răspunde

    Toate le-am facut.

    1. Si eu…

  3. Nu ne cunoaștem corpul, asta e o mare problemă. Ne e lene să mergem la medic să ne facem niște analize. E mai simplu după ureche.
    Eu am adoptat dieta Montignac, am slabit și acum reușesc să mă mențin ținând cont de mici reguli.

    1. Montignac sa stii ca mi se pare cea mai echilibrata dieta din ce am citit pana acum. Am eu sot e mare fan Dukan ca lui daca ii dai carne la greu e perfect…

  4. Răspunde

    pe toate le-am facut. Cu timpul insa am invatat sa ascult corpul si la fiecare 2-3 kg in plus sa trag atent.
    Cel mai eficient mi s-a parut cand am renuntat la masa de seara si subtiat treptat obiceiurile, si adaugat cate ceva miscare (streching toata famelia zilnic, uneori bicicleta si mers pe jos care sunt minunate – ca aduc inima la batai ridicate)

    Mai fac misto cu colegul din fata (++100kg ) ca mananc cam la 1/3 din ce mancam in facultate si el se amuza ca mananca fix ca atunci!

    1. mersul pe jos l-am adoptat si eu si se cunoaste, sa stii.

    • ghelbere elena
    • 29/09/2017
    Răspunde

    Cu toate ca sunt durdulie nu am tinut cure de slabire. De ce? Pentru ca sunt o pofticioasa si fiind-mi interzise anumite mancaruri atunci mi le doresc cel mai mult si inevitabil le voi manca cu pofta.

    1. daca surplusul de kilograme nu este mare, nu e musai de tinut dieta.

  5. Le-am bifat pe toate. :-))) Atata ca, acolo cu dieta de imprumut, nicicand nu mi-a iesit sa tin o dieta, asa, ca la carte…nicicand.

    Intotdeauna imi personalizam dietele.

    Una dintre ele era infometarea dupa orele 18:00 . Ma apuca o foame pe la 21:30, de as fi mancat si pietre. Dupa un timp se obisnuieste organismul. Ar trebui sa reiau si s-o las mai usor cu mancatul seara.

    1. Avand in vedere ca ma culc la 3 dimineata, eu iau ultima gustare foarte tarziu, ceea ce nu recomand nimanui.

  6. Răspunde

    Da, da , da, de acord! dietele, fie ele de slabit, ingrasat sau detox trebuie personalizate in functie de analize, de greutate, de fondul genetic, de alergiile si intolerantele la anumite alimente.

    1. numai sa gasesti medici buni dispusi sa faca toate analizele pentru a-ti da sfaturi corecte.

    • Barbalata Mirela
    • 29/09/2017
    Răspunde

    Nu am tinut diete pana acum dar nici nu cred ca as reusi. Sunt o mancacioasa din fire, mereu vreau sa rontai ceva, mai ales cand citesc. Asa ca…..

    1. Tu nu ai nevoie, din fericire pentru tine.

  7. Răspunde

    Eu pot spune cu mana pe inima ca nu m-am infometat niciodata si chiar am incercat, dar nu pot. Daca imi e foame eu mananc, nu ma pot abtine. In rest mi se potrivesc toate afirmatiile, am incercat mii de diete, m-am enervat cand cineva a slabit mult mai mult decat mine si inca ma enervez, desi stiu faza cu toti avem organisme diferite. Si ,da ma cantaresc in fiecare zi. Nu ma astept sa slabesc de pe o zi pe alta, dar cel putin imi dau seama cand lucrurile sar de pe fix, cand mananc prea multe dulciuri si stiu ca e timpul pentru o corectie.

  8. Răspunde

    Din fericire nu am avut niciodata probleme cu greutatea in acest sens, ba chiar uneori m-am chinuit sa mai pun un kilogram -doua pe mine. Insa de toate greselile enumerate de tine am auzit la multe prietene…

    1. Cu tine nu vorbesc, la fel cum nu vorbesc nici cu Paula.

  9. Nu am facut niciuna din aceste 4 greseli caci sa scad in gerutate nu a fost un tel pentru mine. Nu ca n-as avea nevoie, intotdeauna e loc de mai bine. Cand eram prin liceu eram super slaba, atunci se radea de mine ca-s muuult prea slaba,acum as vrea sa fiu ca atunci, dar de unde?!
    Ce-i drept, nici nu fac mare lucru, adica nu am ore fixe cand mananc, mananc numai prostii, dar la cate dulciuri mananc ar trebui sa fiu de 100 kg insa ma mentin la 60, sunt multumita cat de cat pentru 1,64 m ai mei, vreo 4-5 kg in minus nu ar strica. Probabil daca as manaca mai sanatos as mai slabi, dar na… ce-i bun e interzis sau face rau! :))

    1. Cris, arati foarte bine asa cum esti acum si nu e un compliment tras de par. E rau de noi, astia care suntem grasi pe bune, e vorba de sanatate.

    • nicolae claudia
    • 30/09/2017
    Răspunde

    cate putin din toate. dar trebuie sa recunosc ca intotdeauna am slabit doar cu o dieta personalizata pt mine. am fost si la nutritionist si pot spune ca m-au ajutat sfaturile.

    1. La nutritionist am fost si eu, dar n-am nimerit prea bine…

  10. Răspunde

    Cantaritul zilnic mi se pare a fi una dintre cele mai gresite actiuni. Chiar si eu am facut asta intr-o perioada, timp in care ma chinuiam sa iau cateva kilograme. Si, desi era logic ca n-o sa ma pot ingrasa de la o zi la alta, ma cantaream zilnic si mai rau ajungeam sa ma deprim nevazand nicio schimbare. Pana la urma am renuntat la cantar, iar acum il scot din debara o data pe luna.

    1. Hate youuuu! Cred ca ti-am mai zis asta, dar eu urasc putin pe oricine nu e gras.

  11. Răspunde

    Daca e ceva ce am invatat (cu greu) pe propria piele este tocmai faptul că e musai sa inveti cum sa mananci si cum sa iti reglezi consumul de alimente. Dar…de la teorie la practica e cale lunga.

    1. Mie-mi zici? De teorie suntem bune toate.

  12. Răspunde

    Pe mine ma ajuta metabolismul sa fiu supla. Dar cateodata simt ca sunt mult prea supla. Oricat as incerca sa pun pe mine nu reusesc. Poate o fi si din cauza problemei mele de sanatate, insa momentan fizic ma simt bine si asta e tot ce conteaza.

    1. De rea ce esti nu se lipeste nimic de tine!!!

  13. Răspunde

    Niciodata n-am tinut cura de slabire. Ca sa fiu si eu in randul lumii si pentru a ma lua dupa cei din jurul meu incercam, dar cedam rapid. Sunt extrem de pofticioasa si nu prea pot rezista tentatiei. La mine functioneaza infometarea. Este buna pentru a scapa de 2-4 kg. Evident c-ar fi de preferat sa fac niste analize inainte, dar na

    1. eeee, tu cu 2 kilograme ale tale, repede te bagi in discutia noastra despre diete :))

    • Carmen Elena
    • 07/10/2017
    Răspunde

    Ma regasesc printre greselile de mai sus si nu le mai repet. Am idee ce greutate am , daca vreo minune apare(gen bagheta magica sa stearga ceva kg) imi dau seama la pantaloni/curea. Cam stiu ce am de facut pentru a slabi insa inca nu am inceput…am momente cand imi place forma mea rotunda si ma bucur de mancare la ora 22-23 . Sper sa ma supar curand si sa controlez 🙂

    • Elena Gheorghe
    • 03/12/2017
    Răspunde

    Înainte de sarcină aveam 45-50kg . Puteam manca orice nu mă afecta cu nimik. In timpul sarcinii glanda tiroida a declanșat . Am luat 36 de kg in cele 9 luni de sarcina. După ce am născut nu am dat jos mai mult de 15 kg. Anul trecut după un regim medical ( pt helicobacter ) am ajuns la 62kg. Dar se pare că iar tiroida își face de cap. Am stat 5 zile fara să mănânc ceva am băut doar apă, in cele 5 zile doar cu apa am pus 5 kg. Deci nu mai înțeleg nimik. Și nici medicul endocrinolog nunintelege reacția asta prea bine. Acum urmează să fac câteva analize și pt diabet să găsească motivul acestor kg adăugate .

    1. Of, iti tin pumnii la analizele alea sa nu fie nimic ca diabetul e o boala destul de pacatoasa. oricum e bine ca le faci. Si daca e ceva, macar tratezi din timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares