Gogoși la cuptor (în formă de inimă)

Am trecut din nou prin bucătărie, de data asta cu mare poftă de ceva dulce. Rețeta de azi a fost un experiment și veți afla spre final dacă este unul reușit sau nu. Ce-am gătit? Gogoși în formă de inimă, dar gogoși mai speciale, pe care nu le-am prăjit în ulei, ci le-am copt în cuptor. Rezultatul este acesta. Nu râdeți, că nu mă pricep la prezentat mâncare!

Am folosit rețeta Jamilei de gogoși la cuptor glazurate, deci nu știu dacă e corect să dau eu ingredientele, dar am s-o fac și am să pun și sursa. Sper să nu se supere pe mine pentru asta, dar eu cu ea gătesc. Îmi iau telefonul cu mine în bucătărie, accesez rețeta video, ea poruncește și eu execut. Revenind la ingrediente, iată de ce aveți nevoie: jumătate de kilogram de făină, 200 ml. de lapte, 100 g zahăr, 1 ou, 50 g de unt, coajă rasă de lămâie, 10 g de drojdie, un praf de sare, 2 pliculețe de zahăr vanilinat.

Eu am folosit un lapte degresat, dar sigur n-a fost o alegere foarte bună pentru că gogoși bune cu un conținut chiar așa de mic de grăsimi nu cred că se pot obține. Aș recomanda un lapte cu 3,5% grăsime. Eu folosesc de obicei Pilos de la Lidl sau Napolact. Altceva, ce-am mai schimbat eu și sigur și asta a contat, eu am avut un singur pliculeț de drojdie uscată, din acela de 7 grame, și am pus-o doar pe aceea.

Primul pas este să încălzim laptele și să-l amestecăm cu drojdia și cu zahărul vanilinat. Cât timp lăsăm drojdia să se activeze, 5-10 minute, cernem făina într-un bol. Peste făină turnăm drojdia și adăugăm toate ingredientele cu excepția untului. Amestecăm cu lingura la început și apoi vom frământa un aluat omogen în care nu vom uita să punem și untul la temperatura camerei. Cică aluatul ăsta s-ar frământa vreo 15 minute. Eu nu frământ nici cozonacul atâta :D. L-am bâțâit nitel prin bol și apoi l-am acoperit și l-am lăsat să crească.

Când s-a umflățit bine de tot, adică și-a dublat volumul, aruncăm puțină făină pe blat și poftim la întins aluatul. Eu l-am lăsat de aproape un centimetru grosime.  Se decupează gogoșile în forma dorită. Eu am făcut și rotunde, decupate cu o cană și cu un păhărel din ăla mic de țuică, dar și în formă de inimă, decupate cu ustensila aceasta pe care mi-am cumpărat-o de pe Pandortex.ro. Gogoșile se pun în tavă, cel mai bine pe hârtie de copt, ca să nu pierdem mult timp cu spălatul :D, și se lasă iar la dospit până se fac de două ori mai pufoase.

De copt, musai să le coaceți în cuptorul preîncins. Eu am cuptor electric și am făcut cum a zis Jamila, la 190 de grade. La cuptorul tradițional nu știu exact ce treaptă ar trebui selectată, dar vă prindeți voi, undeva la mediu spre mare. În timp ce cuptorul se ocupă de copt, topiți niște ciocolată pe baie de aburi și, când pufoasele s-au rumenit, le lăsați să se răcorească puțin apoi le puneți cu fața în ciocolată și le dați timp să se răcească.

gogoși la cuptor

Acum părerea mea despre gogoșile mele – nu sunt nici de aruncat, dar nici nu au nicio legătură cu cele prăjite. Sunt uscate și ale mele nici n-au crescut chiar cât trebuia (mai ales cele în formă de inimă, că tropăiam de nerăbdare și cred că nu le-am lăsat să crească atât cât ar fi trebuit). Bine, am mai făcut o boroboață și cred că am lăsat aluatul cam tare, că tot mi se părea mie că e lipicios.

Asta-i experiența mea în gătit gogoși la cuptor. Al meu soț a mâncat vreo 3, a zis că-s acceptabile, dar apoi s-a făcut că-l doare burta. Să i-o spună lu’ mutu, că știu eu că la el ar fi intrat un castron întreg de gogoși, dacă i-ar fi plăcut! Astea la cuptor sunt așa… prea sănătoase pentru el; îți faci pofta cu ele, dar n-au farmec dacă nu-s îmbibate în ulei, zău. Decât deloc mai bine fără, cum ar zice o bună prietenă de-a mea.

Voi decideți dacă încercați rețeta sau nu. Eu nu le voi mai face. Pun de gogoși de 2-3 ori pe an și aia e… am să le fac prăjite. Unele chestii ies bune și în cuptor (chiftele, cartofi prăjiți), dar gogoșilor nu le priește tava. Ele sunt prietene cu tigaia.

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Wăi, vrei să mor de poftă? O să le încerc și eu în weekend… poate ale mele vor fi ca țigla și arunc după câini ^_^

    1. lasa ca tu gatesti mai bine ca mine.

  2. Răspunde

    Noi facem de obicei gogosi din alea cu lingura in baie de ulei si chiar daca stiu ca nu sunt sanatoase, sunt gustoase rau.

    1. si noua ne plac, mai ales alea cu iaurt

    • prieten de vreme rea
    • 27/09/2017
    Răspunde

    Uauuuuuuuuuu ! O minunatie ! 🙂

    • Popa Oana-Gabriela
    • 27/09/2017
    Răspunde

    Interesante gogoșile la cuptor, a-și încerca să le fac și eu.

    1. mai bine lasa, sa nu ma injuri pe mine!

    • Naty Mihaela
    • 27/09/2017
    Răspunde

    Da o inventie minunata ;imi place ideea 🙂

  3. Răspunde

    La cuptor nu am incercat. Pustii mei mananca gogosi cam de 2-3 ori pe an daca am chef sa fac, dar nu se omoara dupa ele. Mananca strict cand sunt pregatite, apoi se fac ca uita de ele.

    1. pai sa stii ca daca se racesc nu mai au farmec.

  4. Răspunde

    Wowwww…ce bine arata. Pana in weekend nici o sansa sa fac vreo gogoasa…timpul asta ma omoara :(( Arunca-mi si mie una! 😀

    1. Ti-as arunca, dar ma tem sa nu te ranesc.

  5. Dacă aș fi pus toate chestiile care nu mi-au ieșit cum aș fi vrut aș fi avut cel puțin dublul articolelor pe blog! 🙂
    Personal, eu încerc doar rețetele al căror produs final l-am gustat anterior. Experimente fac doar când mă bate la cap fiu-meu!

    1. pai ce sa fac, Radu, am promis ca pun reteta ca fetele vazusera poza. Sa zic ca sunt bune, daca nu sunt?

  6. Răspunde

    Uff, uleiul bata-l vina! si eu sunt adepta gogosilor in ulei, nu le am incercat pe acestea la cuptor dar stiu ca imi plac prea mult cele normale, ca sa le accept pe acestea.

    Jamila ma insoteste si pe mine in bucatarie :))) Cred ca se afla in casele multor gospodine. 😀

    1. clar e peste tot. De obicei imi ies bune toate cele facute dupa retele ei, dar doar daca respect reteta, ceea ce mastersefa din mine nu prea face.

    • Valeria Chertes
    • 27/09/2017
    Răspunde

    Arata super bine gogosile.

  7. De aratat, arata super bine,acum habar nu am cum or fi la gust.
    Poate nu-s chiar ca alea in ulei, dar cred ca sunt gustoase!

    1. or fi, dar tot in ulei am sa le fac de acum

  8. Fan gogosi pana la moarte! Imi plac asa de mult, incat as manca pana nu mai pot. Chiar daca le stiu doar pe alea prajite, as incerca si varianta la cuptor, sigur nu incorporeaza atata ulei. Si-s un pic mai…sa zic sanatoase, daca nu dietetice :-).

    1. Cami, daca tot te risti, risca-te tot in tigaie ca in cuptor nu iese ce trebuie.

    • Elena
    • 27/09/2017
    Răspunde

    In we ma gandeam ca as face niste gogosi si ar trebui sa caut daca am in cartea mea de bucate reteta la cuptor. Reteta e cu mai mult unt si 5 galbenuse. Ma gandeam sa le coc la cuptor, desi nu se vorbeste acolo decit de prajit in ulei. Dar după experienta ta, mai bine nu. Sau incerc cu jumate de cantitate, ca poate untul si galbenusele ajuta la gust 🙂

    1. chiar te voi urmari cu interes sa vad daca ies in cazul in care te apuci de treaba. Eu am zis ca am facut si aluatul putin cam tare si conteaza si asta. Si ma mai gandeam sa incerc sa le ung inainte de copt cu niste ulei de cocos? O schimba ceva?

    • nicolae claudia
    • 28/09/2017
    Răspunde

    cum zic unii caini pana la moarte, eu zic fana gogosi in ulei pana la moarte. Nu cred ca le-as putea manca altfel. Nu ma pot lauda ca le fac prea des, dar cand le fac..sunt bune rau..prajite 🙂

    1. prajite sunt clar mai bune, Claudia.

  9. Răspunde

    Uite ca la cuptor inca nu am incercat sa fac gogosi dar ma tentezi tu acum sa incerc.
    E posibil sa nu fi lasat suficient de mult sa creasca aluatul. Dar oricum ar fi, clar ca nu vor iesi ca cele prajite in ulei insa, uite ca de o pofta, pentru cine nu poate manca prajit sunt bune si asa.

    1. astea in forma de inima intr-adevar nu le-am lasat suficient la dospit. Cele rotunde se vede ca sunt umflate, dar la fel de uscate sunt.

  10. mie imi place cum au iesit! tu stii ca eu n-am facut gogosi pana acum? bine, ca nici nu ma prea omor dupa ele… o sa le incerc p-astea in cuptor. eu nu mai suport prajelile, imi dau stomacul peste cap

    1. sa nu ma injuri pe mine daca nu iti plac, ok?

  11. Gogoșile la cuptor sunt mai sănătoase, dar suntem obișnuiți cu cele uleioase. Mi-e dor și mie să gătesc! În ultimul perioadă, nu prea am avut timp de încercat rețete noi.

    1. Am remarcat ca nu ne-ai incamtat cu retete pe blog si ai fost mai mult pe drum.

  12. Răspunde

    mie imi place cum arata ce ti-a iesit!
    Daca sunt cam uscate e posibil si din cauza ca e aluatul mai tare, as fi adaugat inca o lingura de unt si una de lapte.

    In rest, noi nu gogosim, evit combinatia ulei + temperatura ridicata din motive de sanatate generala, iar la cuptior in ultimul timp facui prajituri turnate, gen chec (chestii amestecate cu furculita), sau fructe si hop un pandispan peste.

    1. am tot pus faina ca se lipea… stii ca nu-s mare bucatareasa.

    • ghelbere elena
    • 29/09/2017
    Răspunde

    Imi plac gogosile. Le fac si mancam toata familia dar facute la tigaie in ulei de palmier.

    1. eu nu am asa mare incredere ca uleiul de palmier ar fi asa sanatos… tot prajit e.

  13. Răspunde

    Eu nu prea sunt adepta uleiului si a prajelilor si sa stii ca de multicele ori am cautat pe net retete de gogosi la cuptor. Insa mi se pareau complicate retetele si ma temeam ca o sa stric ingredientele si n-o sa iasa nimic. Dar mi-ai dat curaj, ca din cum ai scris tu, care se pare ca n-ai folosit robot (ca nici eu nu am asa ceva in casa), pare sa nu fie chiar asa de greu cum pareau alte retete de gogosi la cuptor. O sa le incerc si eu saptamana asta 😀

    1. fa putine! sa nu mi-o iau eu daca nu ti-au placut.

      1. Răspunde

        Am uitat sa iti zic ca am facut gogosile acum 3 zile. Mi-a scapat mai mult lapte, deci am pus si mai multa faina. Mi-au iesit la gogosi… cat pentru o mini-armata :)))). 34 de gogosi. Pe unele nici nu le-am mai decupat in mijloc, ca deja ma plictisisem sa intind din nou aluatul si sa mai decupez altele. Au iesit bune, mi-au placut. Atat de bune incat am mancat ca nebuna vreo 6 cand m-am trezit a doua zi. Pe post de mic-dejun. :)))

        1. chiar sper ca ti-au placut si nu m-ai injurat pe mine 😀 Au iesit pufoase ale tale? Ca poate am gresit eu ca am facut aluatul prea tare…

          1. Nu prea au iesit pufoase, dar cred ca e din cauza ca am intins foaia de aluat prea mult. Si poate si din cauza ca nu am cuptor electric si l-am dat si eu la o flacara cum am nimerit :)). Dar au fost bune, mi-au placut.

          2. hai ca ma ispitesti sa mai incerc o data.

    • Tatiana Sorina
    • 02/10/2017
    Răspunde

    Mmmm ce bine arataaaa! Esti o gospodina harnicuta si draguta.

  14. Răspunde

    Am vazut postarea ta pe facebook si abia acum am reusit sa citesc care a fost experienta. Mai sa stii ca la prezentare te pricepi mai bine decat mine. Eu sunt un adevarat antitalent. Si eu obisnuiesc sa gatesc cu telefonul langa mine. Urmez si eu pasii de pe canalul Jamilei sau de pe alte site-uri de profil. Cateodata le mai adaptez. Din experienta spun ca nici mie nu-mi iese mereu chiar daca respect cu sfintenie reteta. Cateodat mai bine imi iese cand o personalizez eu oleaca. Gogosi la cuptor nu am facut. Ce e drept, nimic nu se compara cu gustul gogoselelor facute in ulei. Nu e sanatos, dar e gustos. 😀

    1. de 2 ori pe an nu moare nimeni de la cateva gogosi prajite, eu asa cred.

  15. Răspunde

    Jamila este o bucatareasa desavarsita. Imi place cum explica retele si tocmai de aia am facut si eu multe din retetele ei. La gogosi nu prea ma bag pentru ca nu-mi ies. Poate ca nu le-am incercat pe cele ale jamilei

    1. Lasa ca nici mie nu imi ies multe. Noi suntem bloggerite, nu bucatarese :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares