Tot ce pui în gură se depune? 3 medici de vizitat ca să afli de ce

femeie ingrijorata

Majoritatea oamenilor cu probleme de greutate mănâncă mult. Eu mă recunosc. Dar nu este cazul tuturor. Există într-adevăr oameni care par a se îngrășa și din aerul inspirat. Este și cazul tău? Te îngrași din orice? Nu mănânci mult și, cu toate astea, kilogramele se depun în ritm alert? Cu siguranță acesta este un motiv de stres, frustrare și îngrijorare.

Nu doar că hainele devin tot mai strâmte, dar te gândești la toate bolile asociate supraponderabilității. Una e să ști că mănânci în prostie, alta e să ai mereu grijă ce și cât pui în gură și să constați că tot mai apare câte un kilogram pe lună. Este adevărat că predispoziția aceasta spre îngrășare poate fi și moștenită, dar cel mai adesea este dată de anumite afecțiuni sau disfuncții.

Ce este de făcut? Primul meu sfat ar fi să găsești un centru medical precum acesta, în care să ai toate departamentele pe la care trebuie să treci și să poți beneficia inclusiv de servicii gratuite decontate de CASMB. Sigur vei găsi ceva asemănător în zona ta, dacă nu ai acces la acesta. Care-s medicii pe la care trebuie să treci pentru a afla de ce te îngrași din orice?

Endocrinologul

În cele mai multe cazuri, îngrășarea care apare pe fondul unui regim de viață cât de cât normal este pusă pe seama dereglărilor hormonale. Sunt mulți factori care contribuie la declanșarea acestor dezechilibre. Glandele pur și simplu devin leneșe, nu mai produc suficienți hormoni și organele care depind de acești hormoni nu mai funcționează corect. De-asta începi să te îngrași din orice, deși mănânci la fel și faci chiar mai multă mișcare ca înainte.

Ce alte simptome poți prezenta, pe lângă îngrășare, dacă te confrunți cu această problemă? Poți vedea aici. Un diagnostic corect și un tratament adecvat te pot scăpa de ele.

Nutriționistul

Probabil că ai auzit de nutriționist și îți imaginezi că te trimit la un preudo-medic care o să te jupoaie de bani ca să-ți spună ce să mănânci. Greșit. Trebuie să ajungi la un nutriționist bun pentru că el îți înțelege cel mai bine metabolismul. Deși analizele de sânge nu au indicat o creștere a valorilor glicemiei care să te ducă cu gândul la diabet, poți suferi de ceea ce se numește sindrom metabolic.

O tensiune puțin mai mare sau un nivel peste normal al trigliceridelor trebuie să-ți dea de gândit, mai ales dacă depunerile de grăsime se localizează mai mult în regiunea abdomenului și mai puțin pe alte părți ale corpului. Diabetologul îți va explica mai bine problema și te va ajuta să alegi corect alimentele care-ți fac bine și pe cele pe care să le eviți. Problema nu e cât mănânci, ci ce mănânci.

Ginecologul

Dacă ai trecut deja pe la endocrinolog, probabil că el te-a îndrumat și spre ginecolog. Nu pentru că îi place să știe holurile policlinicii mereu aglomerate, ci pentru că acumularea rapidă de țesut adipos poate fi pusă în legătură și cu probleme ginecologice. Funcționarea normală a ovarelor depinde de nivelul de hormoni despre care vorbeam mai devreme. Chiar și o hipotiroidie ușoară poate duce la probleme precum sindromul ovarelor polichistice. Posibil să te îngrași din orice pentru că ai această disfuncție.

Acumularea kilogramelor vine la pachet și cu dereglări menstruale, stări depresive, o pilozitate mai pronunțată și chiar acnee? Ginecologul te poate ajuta. Să nu te sperie noțiunea de chist! Problema se rezolvă cu pastile.

Analizele de sânge sunt primele care trebuie făcute, indiferent de problemă. Asta ar trebui să știe oricine. Cel mai important este să ai un medic de familie bun și să mergi să te consulți cu el de fiecare dată când apare o problemă care te deranjează. El va ști să ceară acele analize de sânge potrivite simptomelor tale, să citească în mod corect rezultatele și să te îndrume spre specializările specifice posibilelor probleme indicate de cifrele modificate din acel buletin de analize.

Sursă foto Max Pixel


Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 18/04/2019
    Răspunde

    Foarte adevărat,eu am trecut pe la toți.

      • Cristina Dragomir
      • 19/04/2019
      Răspunde

      Si ai rezolvat?

    • Erica Ciuturas
    • 18/04/2019
    Răspunde

    Un control e binevenit și dacă nu ai aceste manifestări, să verifici și să poți preveni sau să tratezi în faza incipientă orice problemă ar fi. Mulțumim

      • Cristina Dragomir
      • 19/04/2019
      Răspunde

      Evident ca sunt bune controalele, dar sa fim seriosi ca romanii nu le au cu preventia!

    • Victorita
    • 18/04/2019
    Răspunde

    Un articol interesant! Felicitări, Cristina!

      • Cristina Dragomir
      • 19/04/2019
      Răspunde

      Multumesc.

    • Ramona Gheorghe
    • 19/04/2019
    Răspunde

    Am inceput si eu sa mananc in ultimul timp. Ce-i drept mai mult decat este cazul si mi-ar placea sa cred ca este pe fond nervos si de stres si ca momentan nu am nici o problema. Incerc sa rezolv singura problema si cand ma voi simti depasita voi apela la un medic cu siguranta

      • Cristina Dragomir
      • 19/04/2019
      Răspunde

      Sunt multe cauze pentru cresterea apetitului. Nu cred ca e cazul sa intri in panica. Poate si vremea e de vina.

    • Anghelina Irina
    • 19/04/2019
    Răspunde

    Cu siguranță un control este necesar în astfel de cazuri deși nu știu câți merg la doctor

      • Cristina Dragomir
      • 19/04/2019
      Răspunde

      Recunosc ca si eu am intrziat mult vizita.

  1. Răspunde

    Sotul meu a inceput sa manance cam mult in ultima perioada. Tot ii spun ca trebuie sa isi faca niste analize…dar..e mai rau ca fetele; nu ii place deloc sa treaca pe la doctor 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 19/04/2019
      Răspunde

      E si el mic. Il iei de mana si il duci tu.

  2. Răspunde

    Interesant! Nu m-as fi gandit si la ginecolog. Dar uite ca e si el pe lista, justificat

      • Cristina Dragomir
      • 20/04/2019
      Răspunde

      Pai crezi ca eu m=am gandit cand am fost trimisa la el?

    • Lamiita Petre
    • 20/04/2019
    Răspunde

    Cmparattiv cu membrii familiei mele si cu alte persoane cu care am avut ocazia sa iau masa, niciodata nu mi s-a parut ca eu mananc mai mult, ba din contra. Cu toate acestea, diagnosticul a fost intotdeauna, incepand de cand eram mica, ” obezitate de aport” . Am obosit, Anul care a trecut, am slabit peste 20 de kg. si asta datorandu-se unei repulsii fata de mancare. Nu stiu cauza, eu care eram o pofticiosa si as fi mancat cu ochii, orice. Cand ma plang la cate un doctor, mustaceste, probabil intelegand ca eu ma plang de pofta de mancare. In concluzie, mi-e dor sa-mi fie pofta de ceva si sa imi placa, nu sa-mi fie greata de orice si sa inghit ceva fortat.

      • Cristina Dragomir
      • 20/04/2019
      Răspunde

      Sigur nu vrea nimeni sa ajunga nici asa, desi uneori spunem ce mult ne-am dori sa putem slabi si sa nu mai avem pofte, dar uite ca nici asa nu e bine.

    • mihaelanistor
    • 21/04/2019
    Răspunde

    Dacă suntem atenți, corpul ne dă multe semnale, ideal ar fi să nu le ignorăm.

      • Cristina Dragomir
      • 22/04/2019
      Răspunde

      Corect!

        • Hacman Mariana
        • 23/04/2019
        Răspunde

        Important este să încercăm să ținem sub control acest lucru mai ales persoanele predispuse…factorii genetici ocupă un loc important…sportul și un regim de viață echilibrat ne pot ajuta să ne menținem cât de cât în formă. .

  3. cred ca e foarte important sa incercam sa solutionam intai cu o alimentatie sanatoasa si sport. daca nu merge, clar e o problema mai grava. deci nutritionistul cred ca e primul pas!

  4. Răspunde

    la mine a inceput cu medicul de familie si identificat acolo problema. Luam 1 kg in fiecare an, nu e mult la BMI=21-22 dar doctorul a semnalat problema ca iau constant. Ce a facut? mi-a cerut meniul si ingredientele achizitionate saptamanal si am identificat repede problema: eu faceam prajituri de 1-2 ori pe sapt. si evident mancaaaam. Plus avem niste tavi mari de prajituri, tin minte ca venise la noi in vizita cineva (nu roman) si l-am invitat la masa romaneste, tava de prajituri in fatza lui, i-am pus in farfurie (noua 2-3 patrate) si el a zis 1 patrat de negresa ii ajunge, a apreciat ca fac o tava de prajituri pt toata saptamana (cand noi acasa o mancam in 2-3 zile 😀 ).
    Acum am rarit si mananc portii mult mai mici cu prajiturile.

    Bine, am multe „metehne” la care am redus incetul (painea, pastele, prajitul – ulei pun doar in salate si rar la unele mancaruri dupa gatire), mananc un fel de mancare la masa etc.

    La mine bate la usa si menopauza, a devenit si mai greu sa ma disciplinez dar nu ma las.

      • Cristina Dragomir
      • 07/05/2019
      Răspunde

      Nu imi fac eu griji pentru tine. La noi o tava mare de prajitura nu ajunge doua zile. Dar e drept ca suntem si 9 adulti in curte, deci se imparte. Eu recunosc ca manacnc dulce de sparg si ca nu ma ingras de la apa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares