Învață să folosești aparatul foto!

fotograf aparat foto

Vrei să faci poze de calitate? Care-i primul pas? Achiziția unui aparat foto performant. Dar ce te faci când îți vine aparatul și realizezi că nu știi să-l folosești asa cum trebuie, că practic nu știi ce setări să faci ca să-i exploatezi capacitățile la maxim? În prima fază o să resimți frustrare. E greu să dai banii pe un aparat foto scump și să-ți dai seama că ești capabil să-l folosești doar pe automat, că pozele tale tot nu arată ca ale altora, pentru că programele manuale sunt un mare mister pentru tine. Nimeni nu s-a născut învățat. Adu-ți aminte că și atunci când ți-ai luat primul smartphone a fost cam la fel, dar acum îl folosești și cu ochii închiși! Cu timpul, vei deveni mai bun. De unde poți învăța cum să folosești aparatul foto?

De la un prieten

Asta dacă ai un prieten care deține un astfel de aparat de mai mult timp, are timp și e dispus să stea să-ți explice câteva ore ce-a învățat el în luni buni de practică. Contează mult și dacă amicul tău se pricepe să transmită ceea ce știe. Mie îmi mai explică uneori soțul meu ce trebuie să fac, dar nu pricep pentru că nu are răbdare și nici nu explică pe înțelesul meu.

Din manualul aparatului

Cu răbdare poți învăța multe lucruri și din manualul ăla stufos de utilizare pe care l-ai primit atunci când ai achiziționat aparatul. Nu așa a fost și cu telefonul inteligent? Te anunț că nu vei citi manualul azi pentru ca mâine să știi deja tot. Sunt multe informații și, fără explicații venite din exterior, probabil că vor rămâne multe semne de întrebare. Totuși vei învăța multe despre aparat și setările disponibile din acest manual/ghid de utilizare.

De pe site-uri/bloguri de nișă

Resursele gratuite au fost primele la care m-am gândit și eu că mă vor ajuta să-mi răspund la întrebările rămase după ce am parcurs vreun sfert din manualul aparatului de fotografiat. Nu plătești pentru ele, dar există un minus aici – acela că nu ai toată informația într-un loc, ci trebuie să alergi după ea. Nu prea știi în ce ordine să o iei, găsești o temă care ți se pare interesantă dar îți dai repede seama că nu-i înțelegi principiile pentru că-ți lipsesc alte informații, cauți informațiile alea și te blochează alte minusuri. Ăsta e riscul de a vrea să înveți din mai multe surse – greu de sintetizat și de urmat ordinea corectă a cunoașterii datelor.

Dintr-un curs plătit de fotografie

Un curs de fotografie mi se pare varianta cea mai bună de învățare pentru mine. Practic ai un profesor care a adunat totul pentru tine, îți predă totul în ordine, în așa fel încât noțiunile necunoscute să nu te încurce, îți explică atunci când nu pricepi ceva, ceea ce un articol sau un manual nu prea pot face.

Poți apela fie la un curs face-to-face, ținut într-o sală de curs, de 1-2 ori pe săptămână, fie pentru unul la distanță, precum acest curs de fotografie de Eurocor pe care l-am ales eu. Nu e nevoie să plec de acasă, să pierd timp în trafic pentru a merge la cursuri, dar am parte de un profesor pe care-l pot trage de mânecă atunci când am semne de întrebare. Asta m-a făcut pe mine să optez pentru această a doua variantă. Sunt la al treilea modul și merge foarte bine. În fiecare lună am un caiet de curs de vreo 50 de pagini și am timp până luna viitoare să-mi fixez cunoștințele acumulate.

curs de fotografie

Niciuna din variantele de învățare prezentate mai sus nu presupune că vei deveni fotograf mai bun peste noapte. Trebuie să vrei să înveți, să-ți placă ceea ce faci și să ai răbdare ca informațiile să se acumuleze, să se fixeze, să le pui în practică făcând cât mai multe fotografii. Dacă nu înveți, nu o să faci pozele pe care ți le dorești. Pe automat aparatul face poze mai frumoase decât un telefon, dar nu sunt perfecte. Nu ești fotograf doar pentru că ai un aparat foto bun. Trebuie să știi să-l folosești.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    De ceva timp urmaresc si eu un aparat bun, cand voi reusi sa il iau, voi tine cont de sfaturile tale si voi apela la un curs online. Este varianta perfecta pentru mie, invat cnd am timp, iar faptul ca exista un profesor care sa ma ajute este un mare plus!

    1. Iti tin pumnii sa reusesti sa iti cumperi aparatul dorit. Eu l-am luat in rate pe al meu.

    • Lamiita Petre
    • 10/04/2018
    Răspunde

    Pe mine ma eclipseaza toata aparatura asta moderna. Am si eu un aparat de foto, nu a fost nou cand l-am luat dar imi fac treaba cu el. Nu ma pricep sa umblu prin setar, asa ca il las cum este de teama sa nu ii fac ceva si apoi sa nu-i mai dau de cap.

    1. Si eu am fost multa vreme in situatia asta si acum umblu tot cu frica la el, din aceeasi cauza: mi-e teama sa nu il stric.

    • Toma Tantica
    • 10/04/2018
    Răspunde

    Ptr cei pasionați de fotografi…foarte frumos articolul si char ai de unde invata,nu se stie niciodată!!

    1. Nimic in viata nu e usor, dar e bine sa stim sa facem cat mai multe chestii, nu?

  2. Tare bine mi-ar prinde un curs din acesta, mă gândesc serios la el!

    1. Sa stii, Radu, ca nu e floare la ureche si ca, daca esti amator ca mine, o sa fie nevoie de multa atentie ca sa intelegi tot, dar te ajuta.

    • Denisa
    • 10/04/2018
    Răspunde

    Ei, Cristina, eu sunt la faza in care ma chinui sa fac poze cu telefonul si incep sa ma gandesc ce bine mi-ar prinde un aparat foto de calitate. Deja am inceput sa ma uit la cateva, dar sunt total pierduta printre specificatii si nu stiu de ce as avea nevoie. Si da, cel mai probabil cand voi reusi sa il iau voi merge si eu la un curs, pentru ca nu as avea rabdare sa culeg informatiile din surse diferite.

    1. Hai ca sunt dragute pozele tale si asa. Te pricepi destul de bine la compozitie zic eu. Nu e chiar musai sa iti iei aparat foto, dar daca prinzi vreo oferta, te-ar ajuta putin mai ales ca tu pe partea culinara pozele faine atrag mult.

    • Valeria Chertes
    • 10/04/2018
    Răspunde

    Eu nu ma pricep deloc sa fac poze.

    1. Nici eu nu pot spune ca ma pricep, dar ma straduiesc mai mult de cand am blogul.

    • Anda Stanciu
    • 10/04/2018
    Răspunde

    Mi-Ar plăcea sa am un aparat profesional

  3. Răspunde

    pozele mele sunt varza. Am musai nevoie de un curs, de un aparat (o sa iau unul la mana a2a, nu am buget pt) altfel o sa apelez la o terta persoana sa pozeze ea -contra cost.

    1. acum depinde si daca ai nevoie de poze pentru blog sau pentru ceva de genul asta. Altfel, eu zic ca te descurci cu un telefon ieftin.

      1. Răspunde

        vand ce fac deci e nevoie sa le fac mai mult decat cu un telefon ieftin.

        1. Hopa, ce produci? Ca poate vrem si noi sa cumparam.

  4. Interesant articolul! Și mie îmi plac fotografiile, sincer nu știam de acest curs de la Eurocor! Spor la învățat! ?

    1. Multumesc, e din ce in ce mai greu, dar nu ma las.

    • ghelbere elena
    • 11/04/2018
    Răspunde

    Imi place sa fac poze peste tot pe unde merg, dar de cand cu telefonul parca imi este mai usor.

    1. Este mai usor cu telefonul, nu te pot contrazice la faza asta.

  5. Răspunde

    Eu nu mai am aparat foto asa ca fac pozele doar cu telefonul si stiu ca e loc de mai bine si ca nu se compara, dar nu pot spune ca ma pasioneaza fotografia si nici nu ma vad mergand cu un aparat imens de gat fiindca ma darama la cat sunt de mica. 🙂 Spor la invatat!

    1. La mine cand e vorba de desplasare, il cara domnul Dragomir.

    • Vyo Vyoleta
    • 11/04/2018
    Răspunde

    Din manualul și de pe site-uri de specialitate am învățat să folosesc aparatul. Îmi place mult mai mult acum ce poze faine fac, ce pot surprinde. Contează foarte mult sa ai in astfel de aparat. De aceia luăm și comandat cursul de fotografie , să învăț multe.

    1. Si tu faci cursul de fotografie? Nu stiam.

  6. Si eu vreau sa-mi iau un aparat performant, nu chiar acum insa in viitorul apropiat. Si da, ca sa fac poze reusite trebuie neaparat sa invat cum se foloseste, altfel pozele vor iesi ca cele pe care le fac cu telefonul. Varianta cursului de la Eurocor mi se pare cea mai avantajoasa, asa pot invata de acasa si daca avem si profesor care sa ne explice ceea ce nu am inteles, e perfect!!

    1. Nu ies nici ca cele facute cu telefonul, sunt mai bune, dar e loc de mai bine.

    • Nicolae Claudia
    • 11/04/2018
    Răspunde

    Nu ma pot declara o impatimita a fotografiilor.. de aceea ma limitez doar la camera foto de la telefon.

    1. Sigur ca e mai simplu si mai ieftin cu telefonul, dar pentru un blogger… trebuie mai mult.

  7. Răspunde

    Am cochetat și eu cu fotografia o vreme, apoi am renunțat, iar de curând a început să mă pasioneze din nou (de când trebuie să vin cu tot felul de idei pentru ilustrarea articolelor de pe blog) 😀 . Îmi dau silința să iasă fotografii ok de fiecare dată, chiar dacă uneori poate n-am deloc chef… Dar cred că toți trecem prin asta, ne lovim de anumite chestii. Important e să mergem mai departe.

    1. Nu te alinta ca ai poze foarte reusite!

  8. Răspunde

    Da, sunt multe de invatat in ce priveste fotografia. Un curs e de mare ajutor dar conteaza foarte mult si practica. Experienta isi va spune cuvantul in timp 😉

    1. au inceput deja si temele practice

  9. Încet, încet învăț și eu să fac poze mai bune cu telefonul meu.
    Am cochetat cu ideea de a cumpăra un aparat foto, însă încă nu ne-am decis dacă e o bună investiție. Poate doar pentru pozele de acasă pentru blog sau la evenimente. Însă în vacanțe sigur nu l-aș căra după mine 😀

    1. acum depinde si in vacanta ca la un rasarit sau un apus merita sa il iei.

  10. uof, eu sunt la primul modul abia si parca nu gasesc timp sa il parcurg! dar m=am hotarat, in we imi fac timp si o sa fie singurul lucru asupra caruia o sa ma concentrez!

    1. In weekend e cel mai bine ca esti mai linistita si te poti concentra.

  11. Răspunde

    Sa stii ca de multe ori se intampla exact cum ai povestit. Am primit si eu imprumut un aparat sa-mi fac niste poze si habar n-aveam de setari. Totul tine de setari cand v orbim de aparat si sunt multe chichite pe care trebuie sa le stapanesti ca sa iasa o poza profi. Succes cu acest curs

    1. Hai ca si tu ai fotograf bun, am vazut eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares