Dulce rapid de weekend – budincă de paste cu brânză

budincă de paste cu brânză

Sâmbăta e și zi de gătit, printre altele. Pentru că azi aș vrea să ajung și pe la târgul de Crăciun din Constituției, să fac și ceva ordine prin casă, am zis să scap mai ușor cu gătitul. Am executat o ciorbă de perișoare și câteva chiftele la cuptor și am zis că, dacă tot e cuptorul încins, să pun și de un desert la fel de rapid. Am ales o budincă de paste cu brânză pentru că tocmai cumpărasem niște brânză dulce din Lidl și nu era grozavă de mâncat așa. Nu era veche sau stricată, dar nu avea gust de brânză adevărată, ca s-o zic pe bune. În deserturi este altceva pentru că se combină cu alte arome și capătă alte nuanțe.

De ce aveți nevoie pentru a prepara o astfel de budincă de paste cu brânză? De 400 de grame de paste făinoase (pot fi de orice tip, eu am folosit pene), de 400 de grame de brânză (puteți folosi doar brânză dulce sau puteți combina, cum fac eu, telemea cu brânză dulce),  puțină sare (dacă aveți telemea în program, renunțați la sare!), esențele preferate (eu am folosit de vanilie + zahăr vanilinat), 4 ouă (puteți pune mai puține, dar aveți în vedere că nu veți avea un preparat bine legat), 150 de grame de zahăr.

Modul de preparare este foarte simplu. Puneți apă la fiert, vreo 5 litri, adăugați puțină sare și, când apa începe să fiarbă, aruncați pastele în apă. Le fierbeți conform timpului indicat pe pachet (8-10 minute), le scurgeți de apă, le treceți pe sub jet de apă rece și apoi le lăsați la scurs în sita specială pentru paste. Cât fierb pastele, zdrobiți brânza într-un castron, o amestecați cu zahărul, ouăle, esențele. Se pot pune și stafide, dacă vă plac! Când pastele s-au scurs bine și s-au răcorit, se toarnă peste amestecul de brânză și se amestecă bine pentru ca brânza să se strecoare printre paste sau chiar prin ele (dacă folosiți pene sau melci, de exemplu).

Compoziția se toarnă într-un vas de yena sau într-o tavă de cuptor de dimensiune medie. Eu folosesc hârtie de copt. În lipsa hârtiei de copt, nu uitați să ungeți vasul cu o cantitate generoasă de unt pentru a evita lipirea preparatului. Budinca se dă la cuptorul pre-încins la 160-170 de grade. Timpul de coacere depinde și de vasul pe care l-ați folosit. Dacă faceți în cratiță sau vas de yena, budinca este mai groasă și are nevoie de un timp mai mare de coacere decât budinca preparată într-o tavă mai mare. Oricum, nu trebuie să o țineți prea mult la cuptor. Doar cât să se închege. Pastele sunt fierte, avem nevoie doar să se gătească ouăle acelea amestecate cu brânza.

Cam asta ar fi. Este o rețetă rapidă, în 15 minute e gata de băgat la cuptor, și nu ai nevoie de ingrediente scumpe.

Ce zici? Vei încerca rețeta mea de budincă de paste cu brânză? 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Ce pofta mi.ai facut!! Eu o fac de obicei cu macaroane. Un deliciu!!! Ma duc sa cumpar branza dulce!!!

  2. Eu făceam această budincă destul de des intr-o perioada. Adaugam stafide sau visine, e mult mai gustoasa!

    1. Mie nu prea imi plac stafidele, de-aia le evit, spre disperarea lui Mr.

  3. Asa un desert satios potrivit pentru cei mici. Dar si pentru noi, astia mari…te si rasfeti, iti si tine de foame (ca na, pastele tin). Ce-i drept, nici nu mi-a trecut prin minte sa pregatesc budinca din paste, am tot auzit.

    1. Ia sa faci, sa vezi ce rapid sunt de facut.

  4. Răspunde

    Mama imi facea acest desert si imi amintesc ca era absolut delicios! Mie nu-mi iese asa bun

    1. N-are ce sa nu-ti iasa. Poate ca doar nu-ti mai plac la fel de mult ca in copilarie.

    • Valeria Chertes
    • 09/12/2017
    Răspunde

    Să știi că îți fur retets

    1. O poti fura fara frica.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 09/12/2017
    Răspunde

    Îmi place tare mult budinca de paste cu brânză, mama îmi face mai tot timpul. Este un desert al copilariei mele.

    1. Si noua ne facea mamaie de cand eram eu mica.

    • Ursu Loredana
    • 09/12/2017
    Răspunde

    Interesanta reteta ?

    1. Multumesc.

  5. Răspunde

    Yami -yami … bine mai arata. Mancam si eu acest desert pe vremea liceului, mi-l facea matisa mea. Acum nu l-am mai incercat, dar o sa preiau reteta ta si o sa-l fac cat de curand.

    1. sa le faci lui Florin si Minolei ca nu are cum sa nu le placa.

  6. nu ma omor eu dupa paste cu branza neam…poate doar sarate sa le fac

    1. Am inteles, tu esti cu saraturile. La tine nu ma bag.

  7. Răspunde

    Eu cred ca o incerc. Am pus deja articolul acesta al tau la bookmarks. Imi place ca pare usor de facut, adica m-as descurca cu ea. Doar ca eu sigur pun mai putine oua (in mod normal trebuie sa le evit pe cat posibil, astfel ca mereu reduc cantitatea de oua din preparatele care contin acest ingredient). Mi-ai facut pofta cu budinca aceasta de cand am vazut-o pe facebook sau pe instagram ^_^.

    1. merge si fara oua si chiar necoapta sa stii! Sotul meu doar isi fierbe pastele si pune in ele branza, zahar, stafide si esente.

    • Hacman Mariana
    • 10/12/2017
    Răspunde

    Multumim pentru reteta! Cu siguranță o voi incerca si eu după post)))

    1. Sa-ti ajute Dumnezeu si sa iti fie de folos postul!

  8. Mâncam des în copilărie, desertul ăsta. Mi s-a luat de el în armată.

  9. Răspunde

    in copilarie mancam des. Acum nu am mai facut, habar nu de am de ce..

  10. Răspunde

    E una dintre retetele care imi plac si mie foarte mult pentru ca e gustoasa, satioasa si usor de pregatit. E unul dintre deserturile pe care mama le pregateste foarte des.

  11. Răspunde

    Asta e desertul copilariei mele <3 Il facem si acum deseori. Intr-o zi chiar mi-a trecut prin minte sa il fac sub forma de briose 🙂

    • nicolae claudia
    • 11/12/2017
    Răspunde

    asta e specialitatea sotului meu..el o face

    • ghelbere elena
    • 18/12/2017
    Răspunde

    In aceasa budinca eu pun si multe stafide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares