Când putem da jos zgarda antiparazitară?

Când putem da jos zgarda antiparazitară la câine

Posesorii de câini și/sau pisici știu că trebuie să pună animăluțelor zgardă antiparazitară. Cei mai mulți dintre noi ne ocupăm de treaba asta primăvara. Așa făceam și eu. Îmi imaginam că perioada în care trebuie să ne protejăm de paraziții externi este din martie până prin octombrie. Drept urmare, pe la jumătatea lui octombrie, i-am scos lui Piki zgarda anti purici și căpușe și i-am făcut cadou una nouă, reflectorizantă, că tot era ziua lui (am făcut 6 ani).

Ce-a urmat? Am mers la medic  pentru că nu mai era la fel de vioi, nu mai urca în pat sau scările și am aflat că Piki a fost mușcat de căpușă (depistat pozitiv la testul pentru babesioză). La noi povestea este mai lungă pentru că babesioza asta nu prea a avut simptome (pot chiar să bănuiesc că am fost diagnosticați greșit sau incomplet), în schimb am început să avem probleme la mers (mers împleticit, dezechilibru, culminat cu imposibilitatea de a se mai ridica pe picioarele din spate). Ni s-a povestit ba că e de la babesie, ba că e neurologic… s-au păpat bani destui pe analize, fără a se pune un diagnostic clar și fără a se oferi soluții clare, iar azi am decis să schimbăm cabinetul și am aflat că avem probleme la coloană (vă povestesc într-un articol viitor ce și cum am pățit în ultimele 2 săptămâni).

Am decis să scriu articolul ăsta pentru că toți trebuie să știți că zgarda aia antiparazitară n-ar trebui scoasă niciodată. Sau, dacă folosiți alt tip de protecție (spray, picătură), să o folosiți cu regularitate în orice sezon.

Toată vara am avut Foresto și ne-am învârtit în aceleași locuri. Când vremea s-a răcit, în octombrie, isteața de mine a considerat că poate fi dată jos zgarda, că le e frig și căpușelor și nu mai atacă. Fix atunci se pare că a fost mușcat de una. Nu știu sigur dacă la noi a fost sigur babesioză sau nu, dar știu că este o boală mortală în peste 50% din cazuri. De cele mai multe ori simptomele sunt observate prea târziu și câinele nu mai răspunde la tratament. M-am învinovățit în toate zilele astea crezând că problema locomotorie are legătură cu babesioza și eu am lăsat să se întâmple asta când am dat zgarda jos. N-a fost așa, se pare, fiind vorba de o afecțiune care nu are nicio legătura cu babesia, dar nu cred că vrea vreunul din voi să plângă când își vede micuțul târându-se.

Prin urmare, nu renunțați niciodată la protecție! Cea mai bună cale este prevenția. Sigur că au fost cazuri de animale mușcate de căpușe deși foloseau produse protectoare. Nu am să zic că este vreo metodă sigură 100%, doar că sunt șanse mai mici să se întâmple astfel de accidente când purtăm zgardă contra paraziților sau folosim picătura pentru așa ceva. Probabil că 150 de lei pe 6 luni sau 20 de lei pe luna vi se pare mult, dar asta e nimic în comparație cu suferința câinelui și a voastră sau cu prețul eventualelor tratamente în caz de îmbolnăvire.

Căpușele nu dispar la temperaturi de 5 grade, asta mi-e clar acum. Nemernicele s-au adaptat și rezistă să iasă la vânătoare chiar și la câteva grade sub 0. În plus, mai sunt și puricii, care nu-s nici ei de dorit, putând transmite și provoca boli grave. Răspunsul la întrebarea când putem da jos zgarda antiparazitară este NICIODATĂ.

Dacă vreți să învățați ceva din experiența mea, veți învăța. Dacă nu, îmi pare rău doar pentru căței, căci ei vor suferi cel mai mult.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Ai mei au avut un pechinez, tare dragalas. Stiu ca nu ii dadeam zgarda jos decat cand il spalam. Medicul veterinar asa ne recomandase! Sper ca Piki este bine acum!

    1. Noi avem cale lunga pana vom fi bine, dar speram ca vom alerga din nou.

  2. Răspunde

    Hm, uite ca nu m-as fi gandit nici eu la asta. Adica stiam ca trebuie sa ne ferim de capuse in primavara-vara cand se incalzeste afara. Dar, mda, se pare ca s-au adaptat schimbarilor climei.ACum nici anotimpurile nu mai sunt cum ar trebui sa fie.
    Sanatate catelusului!

    1. Se adapteaza nermenicele. Vazusem undeva ca si iarna misuna si ies din pamant daca nu e zapada si iese soarele afara.

  3. Răspunde

    Ooof Domane dragul de Piki. Multa sanatate suflet mic si frumos. Cand luam un catel in familie ne asumam niste raspunderi. 20 pe luna nu e o suma uriasa. Sa nu uitam ca multi au vicii. Se poate renunta la un pachet de tigari pentru sanatatea catelului. In plus in joc nu e numai sanatatea cainelui ci a tuturor membrilor familiei. Pentru ca o capusa luata de afara si adusa in casa poate fi un risc si pentru om. Asa ca protectia chiar e obligatorie.
    Si sa nu uitam ca un catel sanatos si fericit = o familie fericita.

    1. Răspunde

      Si spre rusinea mea nici eu nu m-am gandit la protectie tot anul. In schimb ii puneam fie picaturi fie zgardita de primavara devreme pana toamna tarziu.

      1. sa ii pui, Irina, sa te feresti de ele ca de naiba!

    2. 20 de lei e nimic pe langa cat am dat eu pe tratament pana acum si nu mai conteaza asta, ci doar sa se faca el bine.

  4. Răspunde

    vaai, recuperare rapida la Piki! imi pare rau de situatie…
    Si cred ca 20 pe luna e preventiv si nu e scump. Poate pe zapada sa dai jos zgarda.

    1. Multumim. Dupa cum ii spuneam si Irinei, daca se topeste zapada si da putin soarele, cica nernicele deja devin active…

    • Popa Oana-Gabriela
    • 09/11/2017
    Răspunde

    La mulți ani cățelușului tău și mulțumim frumos pentru sfaturi, mereu ne vii în ajutor și ne înveti ce este ce-l mai bine. Am și eu acasă doi bondarei și îmi sunt atât de dragi. ??

    1. Multumim, sanatate si micutilor tai!

    • Valeria Chertes
    • 09/11/2017
    Răspunde

    Si cainele nostru tot timpul purta zgarda deoarece il scoteam zilnic la plumbare in parc si ne era frica sa nu il muste vreo capuse, dsr din pacate s-a imbolnavit si a murit nu l-am putut salva.

    1. Imi pare rau… Sper din suflet sa il pot salva pe piticul meu.

    • Anda Stanciu
    • 09/11/2017
    Răspunde

    Multumim de sfaturi

    1. Multumesc pentru vizita.

  5. Da?! Asa rapid a fost muscat? Nu stiam ca trebuie tinuta tot timpul, si eu credeam ca in sezonul rece nu mai e nevoie.

    1. Cine stie cat o fi stat nemernica pe el…

    • nicolae claudia
    • 09/11/2017
    Răspunde

    si au aveam senzatia ca pe timpul iernii garda se poate da jos.

    1. Uite ca a trebuit sa ajung aici ca sa aflu asta.

  6. Răspunde

    Sa știi ca de multe ori am crezut ca medicii veterinari o cam bâjbâie! Sunt putini cei care se pricep! Știu ca ai avut probleme cu cățelul și sper sa fie ok acum

    1. Ce sa ne mai miram de veterinari, ca si in spitale e la fel…

  7. Răspunde

    Doamne, Cristina. Stiu ce s-a intamplat din postarile tale pe fb, din discutiile noastre, dar …of, imi pare teribil de rau pentru mr.P
    Sa stii ca si eu credeam ca iarna nu mai e nevoie de zgarda. De obicei, folosesc picaturi pentru Rex ori cateii de la sediu. Dupa ce am discutat cu tine si a inceput si Rex sa fie slabit si moale, am cumparat rapid zgarda antiparaziti si acolo va sta pana isi termina efectul si cumpar alta.
    A inceput sa isi revina, e vioi chiar daca nu se comporta ca inainte. La noi cred ca e altceva, ti-am povestit eu. Inca investighez ca sa aflu cine, ce, cum si de ce.
    Legat de problema la coloana a lui mr. P, sper sa gasesti un medic specialist care sa il opereze. Ti-am povestit despre Cassie care avea ciocuri pe coloana si paralizase in partea inferioara. Au operat-o la Facultatea de Medicina Veterinara, a ramas doar cu un piciorus paralizat, in rest si-a revenit. A mai trait cativa ani peste limita de cateva luni „emisa” la un cabinet de cartier.
    Multa sanatate lui mr.P și forta tie!

    1. Nu il operez inca. Am mai cerut 2 opinii si reiese ca ce are pe coloana nu este asa de avansat sa ii dea paralizia si ca e o forma mai atipica de babesioza. Momentan suntem pe injectabile la 2 zile…

    • ghelbere elena
    • 10/11/2017
    Răspunde

    Doamne, animalutele se ataseaza de noi mai ceva decat cele mai dragi persoane. Pentru ca ele nu opun rezistenta ca oamenii ii ducem mai usor si mai repede la medic decat mergem noi oamenii atunci cand observam ca sufera.

    1. eu l-am ignorat vreo 2-3 zile, ca era in perioada in care era bunica in spital si ma invinovatesc ca nu l-am dus la medic din prima zi.

  8. Noi îi dăm ceva pastile și îi punem niște picături la ceafă, de zgarda, fiind câine de talie mare, nu e cazul!

    1. Pastile nu am folosit pana acum pentru ca al nostru are si probleme cu ficatul.

    • Popa Angelica Stela
    • 10/11/2017
    Răspunde

    La mulți ani sănătoși cățelului! Eu nu am, însă sfaturile tale sunt foarte prețioase pentru cei care au animale, în plus informații privind căpușele, rezistenta lor și la 0°,asta e bine de știut pentru oricine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares