7 alimente bogate în acid folic pe care trebuie să le consumi pe perioada sarcinii

Acidul folic (vitamina B9) este mereu pe buzele medicilor. Acidul folic are un rol decisiv în procesele de producere și înmulțire a celulelor roșii, el participând activ și la dizolvarea grăsimilor depuse în ficat. Toți avem nevoie de el, dar mai ales femeile însărcinate. Studiile au demonstrat că un nivel optim de acid folic în organism reduce riscul de pierdere a sarcinii și asigură o dezvoltare normală a fătului. În plus, el joacă un rol important și în prevenirea apariției depresiei postnatale. Sigur că există pe piață tot felul de suplimente pe bază de acid folic, pe care medicul ți le va prescrie, dar este important să introduci și în dietă alimente bogate în acid folic.

Iată 7 sugestii de produse pe care trebuie să le consumi mai des pentru sănătatea ta și a copilului pe care îl aștepți!

Linte

linteLintea este un aliment cu un conținut mare de acid folic. Noi, românii, nu prea o consumăm și rău facem. Pe lângă vitamina B9 ea vine cu multe alte vitamine și minerale, fibre și magneziu. Consumată de câteva ori pe săptămână, lintea este sănătate curată nu doar pe perioada sarcinii. Pe site-urile culinare vei găsi multe rețete pe bază de linte.

Tapioca

tapiocaAceasta este și mai puțin cunoscută și folosită în România. O găsim pe piață sub formă de făină sau perluțe și poate fi folosită atât în feluri principale, cât mai ales în deserturi. Conform cifrelor oficiale, la 150 de grame de tapioca avem 6,1 mg de acid folic. În plus, acest aliment conține carbohidrați sănătoși, care dau energie (de multe ori femeile însărcinate se plâng să se simt lipsite de energie), iar vestea și mai bună este că tapioca nu conține gluten, deci poate fi consumată și de către persoanele cu intoleranță la gluten.

Avocado

avocado

Acest fruct este prezent pe rafturile supermarketurilor în orice perioadă din an și este tot mai des adus de români în bucătărie. Avocado furnizează o doză mare de grăsimi sănătoase, poate fi folosit fără teama unui aport prea mare de calorii și se pot prepara niște salate și paste delicioase cu el.

Bulgur

bulgurCa și cușcușul, bulgurul este un produs din grâu. Cel mai des este folosit în salate. Faci o salată mare și adaugi în ea câteva linguri de bulgur fiert. Preparatul are o altă consistență și îți asigură energia pentru câteva ore bune (furnizând carbohidrați complecși). Și budinci delicioase și sănătoase pot prepara prin asocierea bulgurului cu lapte, nuci sau fructe.

Portocale

portocale

Cine nu iubește portocalele? Sunt dulci, zemoase, delicioase. Noi le consumăm pentru gust și pentru că știm că au conținut bogat în vitamina C. De azi încolo veți fi cu atât mai motivați să le consumați mai des, adăugându-le pe lista cu alimente bogate în acid folic care nu trebuie să vă lipsească din casă.

Spanac

spanac

Nu degeaba îl consuma Popeye zilnic! Spanacul este un bun antioxidant și o sursă importantă de potasiu și acid folic. Se poate consuma crud, în salate, sau preparat sub diverse forme.  Cine vrea să își protejeze inima, creierul, să aibă oase sănătoase și digestie perfectă să consume de 2-3 ori pe săptămână spanac!

Semințe de floarea soarelui

seminte floarea soareluiUna dintre cele mai sănătoase gustări pe care le poți lua este cea sub formă de nuci sau semințe. Dintre cele accesibile ca preț, semințele de floarea soarelui par a avea cea mai mare cantitate de acid folic. Ele pot fi adăugate și în salate. Atenție! Vorbim despre semințele crude.

Sigur că lista cu alimente bogate în acid folic este foarte mare. Ar mai trebui amintite conopida, varza, fasolea, sfecla, morcovul, sparanghelul și pătrunjelul. Pentru femeile însărcinate este obligatoriu să se administreze și acid folic supliment, dar ar fi ideal dacă s-ar consuma zilnic măcar 2-3 alimente de acest tip, ca sursă naturală de vitamina B9.

Sursa foto mare – aici

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 24/10/2017
    Răspunde

    Cine așteaptă cu copil trebuie sa citească articolul tău. ???

    1. Si sa si faca ce scrie in el!

    • Valeria Chertes
    • 24/10/2017
    Răspunde

    Eu cand am fost gravida mancam portocale, seminte si spanac la greu.

    1. Singurul care nu imi place asa mult este spanacul. Il consum mai mult salata. gatit nu ma incanta deloc.

  1. Răspunde

    Ce bine mi-ar fi prins astfel de informatii cand eram insarcinata, dar pe vremea aceea nu se stiau multe lucruri, din pacate.

    1. Exact asta zicea mama, azi cand vorbeam cu ea pe tema asta.

  2. Răspunde

    Da, asa e, acidul folic nu trebuie sa lipseasca din sarcina. Doar ca e mai greu de asimilat din alimente 🙁 Ca orice vitamina de altfel.

    1. am inteles ca exista si anumite mutatii genetice care fac in anumite cazuri sa se piarda 40-60% din acidul folic administrat…

    • ghelbere elena
    • 25/10/2017
    Răspunde

    Le consum pe toate cu exceptie facand tapioca si bulgur, poate daca le-as vedea intr-un market le-as cumpara si as cauta retete sa le fac.

    1. cred ca mai degraba la plafar le gasesti, Elena.

  3. Răspunde

    Acidul folic este foarte important in perioada sarcinii, dar si inainte de a lua decizia de a face un copil. Culmea, nu numai ca recomanda medicul, dar cere si organismul. In sarcina eu mancam foarte multe banane, dar si spanac cu ou, spanac cu paste, spanac cu cartofi. 😀 Adoram spanacul in perioada aia. Zicea sotul meu ca vreau sa-l transform in Popeye ca il cam obligam si pe el sa manance ce mancam eu.

    1. ce mamica serioasa! Numai alimente bune ai mancat?

  4. Am luat, am luat acid folic in sarcina.
    Tapioca nu am consumat niciodata, dupa cum nici bulgur (doar cous-cous).
    Indiferent de ce alimentatie as fi avut, oricum era nevoie de suplimente sub forma pastilelor. Nu de alta, dar e esential acidul folic pentru dezvoltarea fatului. Si, cum zicea si Irina…ideal este sa incepi cu cate luni inainte de concepere sa iei asa ceva. Asta daca te pricepi la programari :-))

    1. pai acum multe femei isi programeaza sarcinile, deci e destul de logic ce spuneti voi.

    • nicolae claudia
    • 25/10/2017
    Răspunde

    pe timpul sarcinii am luat acid folic si pe toata perioada in care am alaptat..dar mancam si portocale, seminte de dovleac, spanac

    1. La perioada alaptarii nu ma gandisem, sa stii.

  5. Acidul folic este bun pentru toata lumea! Luat din alimente sau din suplimente, e buna câte o cură de acid folic!

    1. de multe avem noi nevoie. Cum e cam greu sa iei 100 de suplimente pe zi, cel mai bine e sa consumi alimente sanatoase diverse.

  6. Răspunde

    Si eu am luat acid folic in sarcina, la recomandarea medicului. Portocale si seminte mancam foarte mult, drept dovada ca si fetele sunt inebunite dupa ele. Dar nu pentru ca as fi stiut ca pot lua si acid folic si din alimente…ar fi fost bine sa fi citit articolul tau atunci!

    1. lasa ca e bine. Corpul tau stia de ce are nevoie si cerea alimente in consecinta.

  7. Răspunde

    Portocale si seminte si spanac, dar nu stiam ca e vorba de acid folic ci pentru ca stiam ca e sanatos.

    1. Era culmea tocmai tu, de la care invatam atatea in materie de alimentatie sanatoasa, sa nu stii lucrurile astea.

    • Hacman Mariana
    • 27/10/2017
    Răspunde

    Un articol de mare folos , viitoarelor mămică!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares