10 lucruri care mă fac să iubesc toamna

ploaie de toamnă

In vreme ce majoritatea celor din jurul meu regretă că vara s-a sfârșit, lăsând locul surorii sale mai reci și mai ploioase, toamna, eu mă bucur. Deși sunt născută primăvara și se presupune că ar trebui să-mi placă acest anotimp, nu e deloc așa. Primăvara mă deprimă grav și mă confrunt cu astenia o perioadă lungă de timp.  Nu mă pot aduna, nu mă pot concentra, mi-e tot timpul somn. Vara nu-mi este nici ea pe plac. Prea cald. Toamna, în schimb, este sezonul în care funcționez la capacitate maximă, în care fiecare zi este o bucurie și vine cu multă poftă de viață, chit că plouă sau e frig. De ce iubesc toamna? Pentru că vine cu cel puțin 10 lucruri pe care le ador.

Răcoarea

Temperaturile cuprinse între 10 și 20 de grade Celsius sunt o binecuvântare pentru mine. Când canicula lasă locul zilelor răcoroase, simt că respir cu adevărat, că nu-mi stă nimic în cale, că pot face orice. Pot în sfârșit să dorm cu pilota pe mine. Mă odihnesc mai bine și mă trezesc mai zâmbitoare.

Culoarea

Știu că primăvara și vara vin și ele cu bogăție de culori și-mi plac și acelea, dar sentimentul de liniște pe care mi-l dau culorile toamnei nu se compară cu nimic. Atâtea nuanțe de verde, galben și maroniu numai toamna putea naște. Dacă se arată și câteva raze de soare printre ramuri, deja avem spectacol de magie.

bottegaverde.ro

peisaj de toamnă

Foșnetul frunzelor

Mor de ciudă că se mătură trotuarele în fiecare zi în București. Sunt îndrăgostită de foșnetul frunzelor. Cele din gutuiul de la fereastra mea se grăbesc să se îmbrățișeze și să șoptească în bătaia vântului. Covor de frunze mai găsesc doar la țară, pe ulița unde mă jucam în copilărie, pe care zarzării așezați de-o parte și de alta își scutură coroana.

covor de frunze

Hainele de toamnă

Vara nu e deloc confortabilă pentru noi, ăștia grași. În tricouri cu mânecă scurtă nu prea ne putem ascunde. Iubesc toamna pentru că este mult mai darnică din acest punct de vedere. Eu abia așteptam să mă întorc la hanoracele mele. Știu că nu mă fac mai slabă, dar mă simt eu mai confortabil în ele.

Ploaia

Ucideți-mă! Mie îmi place ploaia. Nicio carte, niciun serial, nicio poveste nu mă pot face să adorm mai liniștită decât tropăitul unei ploi calme, mocănești de toamnă. Îmi place să privesc ploaia, îmi place să ascult ploaia și chiar îmi place să mă plimb prin ploaie.

ploaie de toamnă

Ceaiul cald

Eu beau ceai și vara, doar că atunci îl beau rece. În diminețile răcoroase de toamnă revin la cana mea cu ceai verde cald, îndulcit cu puțină miere. Strâng cana între palme și simt cum căldura se propagă în tot corpul și relaxarea mă cuprinde.

Strugurii

Strugurii sunt sigur în top 5 fructe preferate în ceea ce mă privește. Îmi plac toate soiurile, numai să fie bine coapte. Mint, nu toate soiurile. Strugurii din import să nu-i văd. Îmi plac strugurii proaspăt culeși, care miros puternic și sunt foarte zemoși. Îi consum ca atare, sub formă de must (mai rar) sau în prăjituri de casă.

struguri

Florile de toamnă

Crizantemele au umplut grădinile și florăriile. Le ador, în special pe cele albe, mari. La fel de frumoase sunt tufănelele pe care bătrânele le vând încă în stația de autobuz. Îmi aduc aminte de copilărie, când bunica avea toată poteca grădinii străjuită de tufănele mărunte de toate culorile și de steluțe de toamnă lila.

flori de toamnă

Gutuile

Sunt atât de diferite față de struguri, dar îmi plac aproape la fel de mult. Nu toate, doar gutuile din gutuiul meu. Unele corespund descrierii din Abecedar – sunt gutui amărui cu puf galben ca de pui. Ale mele nu-s deloc amărui, sunt dulci, puțin acrișoare, foarte zemoase, aromate și gustoase.

Dovleacul

Copt sau în plăcintă, nu există toamnă perfectă fără dovleac. Am înțeles că și supa de dovleac este bună, dar încă nu am încercat-o. De sculptat, n-am sculptat niciodată dovleci. Nici nu mă pricep și nici nu mă încântă ideea pentru că nu sunt fan al sărbătorilor împrumutate de genul Halloween.

Cum să nu iubesc toamna?!  Ție îți place acest anotimp? 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Daaa! si eu iubesc ploaia! cand ploua mi se pare ca am mai multa energie. Totodata, imi plac ceaiurile, gutuile, strugurii si ador sa ma joc cu frunzele de pe jos. Hainele de toamna de asemenea imi plac, mi se pare ca sunt mai usor de asortat si ca sunt mai fashion toamna decat vara, nu stiu de ce :))

    • Alla
    • 10/10/2017
    Răspunde

    • Popa Oana-Gabriela
    • 10/10/2017
    Răspunde

    Îmi place fiecare anotimp în partea fiecare are părțile bune dar și părțile mai puțin plăcute. Iubesc toamna pentru starea pe care o transmite , ceea ce nu-mi place este vântul și frigul.

    • Valeria Chertes
    • 10/10/2017
    Răspunde

    Nu ma dau in vant dupa toamna eu sunt mai mult cu vara.

  2. Răspunde

    Din cele 10 lucruri imi plac si mie 6… Ador hainele de toamna, pentru ca imi place sa suprapun haine peste haine. Imi place si ceaiul la nebunie. Ploaia imi place sa o privesc pe geam, cand am mana o cana de ceai sau o carte..
    E frumoasa toamna in felul ei, dar dovleacul…dovleacul… nu il suport :)))))))

  3. Răspunde

    Dintre cele 10 lucruri imi plac si mie 6… Ador hainele de toamna, pentru ca imi place sa suprapun haina peste haina.
    Imi place si ceaiul la nebunie.
    Ploaia imi place sa o privesc pe geam, cand am in mana o cana de ceai sau o carte..
    E frumoasa toamna in felul ei, dar dovleacul…dovleacul… nu il suport :)))))))

  4. Îmi place toamna pentru că e ziua mea! Ador ploile de toamnă care ne inspiră să citim.
    Și îmi place toamnă pentru că îmi culeg mere din grădină pentru deserturile cu mere, preferatele noastre!

    • ghelbere elena
    • 11/10/2017
    Răspunde

    Din aceleasi 10 motive iubesc toamna. Toamna imi place si mai mult sa ma plimb prin parc, singurul regret este ca atunci cand ajung aleile sunt curatate de frunze.

    1. si mie mi-ar placea sa inot in frunze prin parc.

  5. Răspunde

    Zuzi, eu sunt nascuta iarna si nu sunt mare fan. Toamna e preferata mea. Ador culorile, caldura blanda care parca te mangaie duios…Na, ca devin poeta fara voia mea.
    Dintre toate anotimpurile, toamna mi se pare cea mai faina din toate punctele enumerate de tine, dar si din altele.
    Singura chestie care nu imi place este ca toamna incepe scoala 😛

    1. Ne asemanam din multe puncte de vedere. Descopar asta pe zi ce trece. Scoala nu placu nici mie.

  6. Răspunde

    Nu pot zice ca ma dau in vant dupa toamna. Da, e frumos sa vezi copacii colorati ca un cucubeu dar uras zilele ploioase si friguroase. Prefer iarna cand ninge ca macar atunci putem merge la derdelus :p

    1. eu urasc iarna pentru ca in ultima vreme se lasa prea des cu polei si eu nu am talent la patinaj.

  7. Răspunde

    Singurul motiv pentru care iubesc toamna este culorile acesteia. In rest nu ma dau in vant dupa nimic. Ploaia ma deprima, vremea posomorata ma indispune, etc

    1. Stiu ca tu esti fan vara, dar spre bucuria mea, nu poate fi vara mereu.

  8. Răspunde

    Pe mine ploaia ma deprima, imi plac culorile toamnei, insa nu imi place ploaia!!! Daca nu ar ploua atat de mult, cu siguranta ar fi si preferata mea 🙂

    1. Hai ca pana acum nu a plouat decat 2 zile.

    • nicolae claudia
    • 14/10/2017
    Răspunde

    si eu iubesc toamna..

  9. Toamna, preferata mea.

    • Dumitrescu Stefanela
    • 01/10/2018
    Răspunde

    Iubesc toamna,e bogată, îmi umplu cămara ,e colorată si nu mai sufăr de căldură!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares