Ziua nunții – mai puține tradiții dar aceleași superstiții

Ziua nunții

Românii sunt un popor de oameni destul de superstițioși. Nu suportă să le taie calea o pisică neagră (unii chiar ajung să ucidă/tortureze bietele pisicuțe care se încumetă să facă asta), nu pun mătură lângă mătură pentru că nu vor să atragă sărăcia, nu fluieră în casă pentru că e rău de urât, nu fac baie în anumite zile pentru că se tem că le va merge rău tot anul. Ciudat că un popor care se crede și se declară foarte credincios are astfel de apucături, nu?

superstiții pantofi nuntă
sursă foto facebook.com/idealStudio.ro

Miresele au și ele superstițiile lor, de care țin cu dinții. De unele poate că nu au auzit niciodată și nici nu le cunosc însemnătatea. Este suficient să apară o bătrână, care să le spună că se lasă cu tragedie pentru că au pășit cu stângul în Sfânta Biserică sau pentru că le-a căzut cununa de pe cap, ca ele să își creeze cele mai negre scenarii de viață. Iată câteva dintre principalele superstiții legate de ziua nunții:

    • ploaia e semn de belșug;
    • dacă ești călcat/ă pe picior în biserică, o să stai toată viața sub papucul soțului/soției;
    • cel care iese primul pe ușa lăcașului de cult va fi „șef” în relație;
    • pisica neagră e semn bun. Doar în ziua nunții. Ca să fie clar!
    • miresele au interzis la perle. Cică ar fi semn de căsnicie cu lacrimi;
    • dacă verighetele cad pe jos (se mai întâmplă, de emoție), iar este semn rău;
    • nu e bine să schimbi pantofii în noaptea nunții pentru că se zice că vei schimba bărbatul;
    • nu e bine să îl lași pe mire să vadă rochia înainte de ziua nunții;
    • nu e bine să faci nunta în mai;
  • nu e bine să te măriți de ziua ta de naștere; Nu mă întrebați de ce!

Evident că mai sunt și altele, unele mai penibile ca altele. Îmi povestea un domn fotograf (nu că asta ar fi subiectul articolului dar, dacă aveți vreodată nevoie de fotograf eu îl recomand sincer – îl găsiți AICI), pe care îl cunosc de ceva timp, despre un episod recent la o nuntă în București. Știți că este moda aceasta a ședințelor foto, înainte sau după ceremonia religioasă. Cele mai frecventate locuri pentru aceste ședințe foto de nuntă sunt parcurile. Ei bine, chiar săptămâna trecută, o mireasă a refuzat să facă o ședință foto de teamă că s-ar putea întâlni în parc cu alte mirese. Nici nu știam de superstiția asta care spune că, dacă două mirese se întâlnesc în ziua nunții, una dintre ele va muri. Nu spune nimeni când sau că asta va fi curând. Eu zic că, la un moment dat, amândouă vor muri dar asta nu este din cauză că s-au întâlnit în ziua nunții, ci pentru că, de regulă, oamenii sunt muritori 🙂 .

bottegaverde.ro

Superstiția merge chiar mai departe și spune că, dacă totuși soarta face ca cele două mirese să dea nas în nas, fie la biserică, la local (unde sunt mai multe saloane), în parc sau cine mai știe pe unde, ele trebuie să facă schimb de agrafe pentru a anula efectele ”ciocnirii”. Ce facem dacă miresele nu poartă agrafe? Ce facem dacă scoate vreuna agrafa și i se desface cocul? La întrebările astea nu răspunde nimeni.

Mi se pare o nebunie faptul că nu mai dăm importanță unor legi creștine (ca aceea de a nu întreține relații intime înainte de căsătorie), nu ne mai respectăm tradițiile (puține mirese mai merg la udat sau mai fac bradul și alte obiceiuri de nuntă) dar continuăm să credem în superstiții. Ne pierdem tradițiile dar nu ne putem pierde superstițiile.

Cu atât mai mult nu aș ține seama de ele în ziua nunții mele, să renunț la niște amintiri frumoase, să spun nu unei ședințe foto doar de teamă că m-aș putea ”vedea” cu o altă mireasă. Dacă e pe așa, fetelor, mai bine nu vă mai măritați deloc, renunțați complet la ideea de nuntă. Așa sunteți sigure că nimic rău nu se poate întâmpla. Adică, decât să riști să te calce pe picior, să îți cadă voalul sau să vă scape verighetele pe jos, când e mai sigur să stai nemăritată, nu? Zic și eu… :D.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Nicolae Claudia
    • 20/07/2016
    Răspunde

    Doamne..nu m-am gandit niciodata la superstitii in ziua nuntii.. am fost atat de fericita si emotionata ca nu mi-a pasat de nimic.

    1. Răspunde

      te felicit pentru asta si ma bucur ca ai avut o zi asa cum ai visat

  1. Răspunde

    Si eu am auzit de superstitia asta absurda, conform careia nu e bine sa te intalnesti cu o alta mireasa in ziua nuntii. Ei bine eu nu cred in asta, dar chiar daca ar fi, sunt sigura ca nu eu voi fi prima! 😀
    Mai bine credem in Dumnezeu decat in tampenii, asa cum ai zis si tu!

  2. Răspunde

    Nunta ca nunta, stai sa vezi la primul copil cate superstitii sunt… sa pui nu stiu ce la tocul usii, sa nu scoti sub nici o forma copilul din casa pana la botez (daca ia casa foc ce fac?), sa ii pui bratari la maini, funingine pe frunte… vorba popii, mai bine ii dai cu mir!

    1. Răspunde

      aia cu scosul din casa pana la botez o stiu si eu… Bine ca nu zice sa nu ii dai nici sa manance.

    • Amy
    • 20/07/2016
    Răspunde

    Si eu am pregatit un articol legat de nunta si poze, e o comedie totala ce se-ntampla in ziua de astazi. Pff…daca m-as pune sa scriu despre traditii si toate prostiile care se fac in la nuntile din Romania, cred ca n-as mai termina discutia. 😀

    1. Răspunde

      unele sunt de-a dreptul amuzante, altele mai ca te fac sa plangi de mila celor care cred in ele, nu-i asa?

  3. Răspunde

    Aaa si verighetele!!!! Modelul verighetei sa nu fie despartit in doua ca e semn de separare… asta am aflat la 4 ani dupa nunta :))

    1. Răspunde

      si daca e despartit in 3?

    • Lamiita P
    • 20/07/2016
    Răspunde

    Si sa ne fereasca Dumnezeu de o inmormantare care oricum e un moment greu in viata, sa te mai falfaie la cap toate babele una mai desteapta ca alta, faci cu capul.

    1. Răspunde

      Am avut nenorocul sa aflat si din astea cateva. ba chiar am auzit si de niste practici de iti sta mintea in loc

  4. Răspunde

    Aia cu perlele o știam și eu:)) dar sincer sunt tâmpenii :)) ca și turta/moțul la o varsta anume ;))

    1. Răspunde

      avem la superstitii de nu le putem duce, asta e clar.

    • stoica claudia
    • 20/07/2016
    Răspunde

    O gramada de superstitii ciudate si cand ai un copil nou nascut la fel tot felul de superstitii!!

    1. Răspunde

      Chiar as fi curioasa sa le aflu si pe acestea 😀

    • ghelbere elena
    • 21/07/2016
    Răspunde

    In urma cu 5 ani am fost la o nunta in Maramures unde am tinut-o numai intr-un planset asa de mult m-au emotionat obiceiurile de acolo. Obiceiuri romanesti care s-au respectat cu sfintenie

    1. Răspunde

      si mie imi plac nuntile traditionale, din ce am vazut la TV

    • dumittrescu raluca
    • 21/07/2016
    Răspunde

    Ai timp intoiul nuntii sa te gandesti la superstitii?,nu cred si nu vreau sa cred asemenea prostii ,atata timp cat suntem sinceri ,respectam traditii ,suntem harnici ,ce rosta are sa ne omoram gandurile cu asa ceva?

    1. Răspunde

      asta zic si eu dar vad ca pentru unii sunt importante

    • Rox
    • 21/07/2016
    Răspunde

    Știam de toate aceste lucruri si deși eu nu ma consider superstitioasa, tot am ținut cont de câteva din ele: întâlnirea cu o alta mireasa m-a facut sa-mi doresc sa fac schimb de agrafe. Nu ma întreba de ce, știam doar ca nu e semn bun…pfff…:))

    1. Răspunde

      ufff, superstitiile astea 😀 eu nu cred ca am vreuna 😛

    • Anda Stanciu
    • 21/07/2016
    Răspunde

    Nu am făcut nunta inca,am auzit de aceste superstiti

    • Tatiana Sorina
    • 21/07/2016
    Răspunde

    Sunt multe superstitii,dar eu ni cred in asa ceva. Aoleuuu sora mea draga e super credula la chestii deastea. Si in ziua de azi la orice zi de sarbatoare ma suna si imi zice….sa faci asa ….ca e bine asa …Cand ii zic ca e cu capu :))) se bosumfla la foc automat.

    1. Răspunde

      eu o am pe mama, practic te innebuneste de dimineata pana seara: nu pune painea cu fundul in sus, nu lasa matura langa matura, nu da mancare peste preag… e o enciclopedie vie

    • Barbalata Mirela
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Niste prostii. Asa le vad eu. De ce? Pai sa vedem: suntem romani dar fiecare zona are traditia sa, in Moldova e pacat sa faci/sa nu faci cutare lucru dar in Maramures sau alta zona nu e asa…..si tot asa. Pai cum vine asta???? Eu inteleg ca fiecare zona a tarii are anumite traditi si superstitii dar sa fie respectate de catre toata lumea mi se pare o prostie. Cel mai grav este ca esti judecat/criticat.
    Sa va mai dau un exemplu: se spune ca nu e bine ca mirele sa vada rochia de mireasa inainte e nunta; serios???? cunosc multe persoane care au respectat aceasta superstitie/traditie si tot au ajuns la divort, unii mai repede altii mai tarziu.

  5. :)) eu am schimbat pantofii, e de rau? da nu erau tot pantofi, erau tot tenisi. se pune si asa? si rochia am probat-o de fata cu Mr., ca n-avea cine sa ma incheie la spate :)) haideti, oameni buni, fiti seriosi. superstitiile-s doar atat:superstitii. e bine sa nu le bagam in seama!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares