Gras sau slab? Tu ce alegi cand vine vorba de lapte?

milk-220496_640Unii zic ca nici nu e bine sa consumam lapte pentru ca omul e singurul animal care continua sa consume lapte dupa ce a fost intarcat. Altii zic ca e laptele e bun ca ne da calciu si alte chestii. Fie ca il consumam dimineata, la cafea, sau ne place sa bem un pahar de lapte rece, laptele exista in majoritatea frigiderelor romanilor. Totusi, cine ne spune si noua clar si sigur ce tip de lapte ar trebui sa consumam?

Pe sistemul „cate bordeie, atatea obicee”, un medic iti recomanda sa bei numai lapte degresat si iti spune ca are aceiasi nutrienti ca si laptele gras, doar ca nu are atatea calorii iar altul vine si il contrazice si te sfatuiesti ca, decat sa cumperi lapte degresat, mai bine sa bei apa ca e mai buna. Se pare ca studiile unui institut american serios tind sa ii dea dreptate celui care pledeaza pentru consumul cu lapte cu continut mai mare de grasimi. Motivul ar fi acela ca e mai natural, spre deosebire de cel degresat in care se adauga cantitati destul de mari de zahar, ceea ce duce la obezitate si multe alte alte probleme.

Va vine sa credeti sau nu, unele sortimente de lapte degresat ajung sa aiba un continut de zahar care reprezinta jumatate din doza zilnica de zahar recomandata in dieta unui adult sanatos. Insusi medicul care a condus studiul amintit, sustine ca omul nu are nevoie de lapte in alimentatie, ca isi poate lua calciu si din alte surse(fasole, nuci, legume verzi). Totusi, daca ne place laptele si nu vrem sau nu dorim sa renuntam la el(mai ales ca acelasi medic ne spune ca anumite substante din lapte au rol in pastrarea echilibrului hormonal), ne sfatuieste sa mergem pe varianta unui lapte mai bogat in grasimi pentru ca acesta e mai satios, te saturi mai repede si tine mai mult de foame. In nici un caz nu e bine sa consumam lapte zilnic si cu atat mai putin sa il ingeram in cantitati mari!

Etichete: , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Mara
    • 15/07/2015
    Răspunde

    Eu beau cafeaua cu putin lapte de 1,5 % grasime, aproape zilnic, si rareori o cana cu lapte ori cu cacao ori cu paine si dulceata 😀 Bate-ma :))

    • Irina Sima
    • 15/07/2015
    Răspunde

    Laptele direct de la sursa sigura care are posibilitatea e cel mai bun. Nici nu se compara cu cel procesat.
    Iar „unii” vorbesc cam multe. Sincer m-am saturat de toti „specialistii” care-si dau cu parerea ce e bine sa consumam si ce nu e bine.
    Normal ca laptele natural „nu e bun” pentru ca „e bun” doar ceea ce genereaza profit.
    Bunicii mei consumau lapte fiert si inca consuma si au depasit pragul de 90 de ani.
    In India consumul de lapte e o traditie.
    Iar partea cu „omul e singurul animal care continua sa consume lapte dupa ce a fost intarcat” e o aberatie. Orice animal carnivor consuma lapte, culmea chiar si ierbivorele.
    Vaca mananca de exemplu zer (care e un derivat din lapte) cu tarate.

      • cristina
      • 15/07/2015
      Răspunde

      Irina, imi place maxim cum gandesti si ai dreptate! Nici un lapte nu se compara cu laptele de vaca pur, cumparat dintr-o sursa sigura. Discutam discutii dar stim ca nimic nu mai e cum a fost si nimic din ce e pe piata nu e bun. NIci macar alea bio eco mega promovate si super scumpe.

    • Catalina Dumbrava
    • 15/07/2015
    Răspunde

    Ieri am facut niste gris cu lapte, din copilarie nu mai facusem si a fost deliciosss, la noi in casa este in permanenta laptic

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 15/07/2015
    Răspunde

    Oricum laptele de la vaca nu se compara cu cel de magazin.Adevarat ,nimic nu mai este cum a fost pe vremea bunicilor dar si vremea s-a schimbat,si oamenii(nu mai au sanatatea bunicilor),deci optam spre ceva care spunem ca e mai bun.

    • Mihaela
    • 15/07/2015
    Răspunde

    Mie imi place laptele UHT, ala slab, apa chioara cu 1,5% grasime. Nu stiu de ce imi place, dar imi place. De vaca nu beau ca nu-mi place gustul si nici ala de la dozator nu e pe gustul meu.

    • Hacman Mariana
    • 15/07/2015
    Răspunde

    Eu sunt nevoita sa-i cumpar lapte de la supermarket fiicei mele deoarece face alergie la laptele de vaca natural,din cauza grasimii,ii apar foarte multe bubite si in urma analizelor dr ne a sfatuit sa incercam sa i dam lapte degresat ca organismul ei nu l suporta pe cel cu o cantitate mai mare de grasime,a fost greu sa o obisnuim cu laptele din supermarket,nu i placea gustul…totusi am auzit intr o zi la stiri ca nu e bine sa consumam lapte ca dezvolta celule canceroase,nu stiu ce sa mai cred…

    • Tudor Alexandra
    • 16/07/2015
    Răspunde

    Eu am pe cineva de la care primesc zilnic lapte proaspăt, muls in dimineata respectiva. Este foarte gras si sățios, dar din păcate nu prea ma omor eu cu laptele, decât foarte foarte rar sau daca e cu ciocolata/ in diverse preparate.

    • Mihaica Iuliana
    • 20/07/2015
    Răspunde

    Eu mereu aleg pe cel mai gras, deoarece imi da cel mai mult senzatia ca este ca cel pe care il mancam in copilarie direct de la sursa, imi este dor.

    • Mihaica Iuliana
    • 20/07/2015
    Răspunde

    desi laptele salb se spune ca este mai bun deoarece nu are atat de intens mirosul de smantana, eu tot ce cel gras il prefer.

    • Oprea Alexandru
    • 28/07/2015
    Răspunde

    Eu nu beau lapte…am intarcat de mult… ba va mint, mai beau cand am arsuri gastrice, este foarte bun si ma calmeaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares