Ce sa iei cu tine in drumetie ca sa fii sigur ca te intorci

excursie cu cortul
„Unde ti-ai petrecut vacanta?” sau „Unde ai vrea sa iti petreci vacanta?” sunt intrebari pe care le-am primit des inca de cand eram micuta. Raspunsul a fost intotdeauba „la munte” desi, in realitate, am vazut muntele tarziu. Cu toate astea, l-am iubit intotdeauna si, dupa ce l-am vazut, dragostea a devenit si mai mare. Nu am ajuns niciodata intr-o drumetie adevarata pe munte pana acum dar nu e tarziu. Cel mai tare ma sperie toate stirile de la TV cu turisti care se ratacesc pe munte si ii gasesc in soc hipotermic sau accidentati din pricina echipamentului neadecvat pentru zona montana.
Prin urmare, pentru toamna, pregatesc o astfel de drumetie si deja m-am documentat foarte bine ce trebuie sa imbrac si sa iau cu mine ca sa ma intorc in siguranta acasa. Daca planuiti vreo excursie pe munte, nu cumva sa uitati ceva din ce veti gasi scris mai jos! Sunt obiecte cheie, pe care daca le aveti cu voi cand va avantati pe trasee montane, va pot salva viata.
Haideti sa pornim de la vestimentatie. De cate ori nu v-ati vazut prietenii in poze la munte cu niste tenisi superbi albi si v-ati gandit ca nu fac bine? Chiar nu fac: pe ai nevoie de incaltaminte speciala, rezistenta si aderenta, din material bun si cat mai natural. O pereche de bocanci potriviti anotimpului, din piele naturala, cu bombeu de fier, va va feri piciorul de multe probleme: intalniri neprevazute ca vreun bolovan rebel, alunecari si bataturi.
pelerina de ploaie drumetii
bocanci drumetii Stiu ca multora va place sa mergeti la munte(ca si mie), tocmai pentru a da de racoare, dar sa nu uitam: cu cat urcam mai sus, temperatura scade, cu atat mai mult daca suntem surprinsi de vreo ploaie sau o racire brusca. Chiar daca pleci in tricou cu maneca scurta si bermude, adauga in rucsacul tau un hanorac fleece si o pereche de pantaloni lungi care sa iti asigure o sursa de caldura la nevoie! Pe langa ele, nu trebuie omisa nici pelerina de ploaie, care ar trebui sa fie cat mai lunga pentru a va uda cat mai putin. Nu atarna greu deloc in bagaj si, cu siguranta, veti regreta ca nu ati avut-o cand veti intra in contact cu ploaia rece de pe munte.
rucsac drumetii munte

Daca tot vorbim de bagaj, e cazul sa ne referim la rucsac pentru ca el e perfect pentru drumetii. Il pui in spate, il strangi cu centura in jurul tau, mainile iti raman libere pentru a te sprijini sau apara la nevoie. Niciodata sa nu alegeti un rucsac prea mare pe care sa il supraincarcati! E suficienta o secunda pentru ca o sarcina prea mare sa va dezechilibreze si sa va treziti(in cel mai bun caz) cu un picior rupt, intr-o rapa. Daca drumetia va fi una lunga, veti avea nevoie de rucsac cu bare de aluminiu pe spate, ele asigurand o mai buna sustinere, insa e un must ca bretelele si spatele sa fie captusite pentru a nu produce disconfort. De regula, un rucsac cumparat dintr-un magazin de specialitate are toate acestea, are tot felul de buzunare interioare si exterioare necesare pentru o mai buna compartimentare, pentru a gasi usor in bagaj obiectul de care ai nevoie.trusa de prim ajutor drumetii Trusa de prim ajutor, trebuie sa fie si ea printre primele adaugate in bagaj pentru ca niciodata mi stii cand te alegi cu o zgarietura, taietura care, neingrijite, se pot infecta(asta ca sa nu vorbim de pericole mai mari, de accidentari mai severe). O trusa mica de prim-ajutor contine foarfece, plasturi, pansamente adezive, tampoane cu alcool, tifon, bandaje, pansamente sterile si chiar si o masca de resuscitare. Suficiente cat sa iti dai seama ca numai un nebun ar pleca in drumetie fara ea.

briceag multifunctionalDespre hrana si bauturi nu o sa vorbesc eu astazi, cred ca stiti singuri ca trebuie luata mancare care sa reziste si bautura care sa ne hidrateze, in nici un caz nu luam oua si rosii. Cele mai indicate ar fi conservele. Majoritatea au cheita si se deschid usor. Pentru cele care nu au, dar si pentru alte activitati, avem nevoie de un briceag multifunctional, de acest tip livrat in husa de piele. E o unealta atat de mica, ce tine loc de atatea alte ustensile(patent, surubelnita, pila, cutit, fierastrau, dalta), ca nu trebuie sa lipseasca din rucsacul nici unui turist.
sac de dormit pentru drumetii

Am incercat pana acum sa ne asiguram ca in drumetia ta de o zi, totul va merge bine. Dar, exista si cazuri in care, oricate masuri de preventie ai lua, poate surveni un accident(sa cazi, sa te ratacesti) care sa te oblige sa petreci noaptea sau o parte din noapte(pana la sosirea salvatorilor) pe munte. Trebuie sa fii pregatit pentru asta si sa ai la tine alte cateva obiecte pentru camping si supravietuire. Un sac de dormit iti va ajuta corpul sa reziste unei nopti racoroase, in care din cauza vreunei rani e posibil sa resimti si mai tare frigul. Un chibrit impermeabil in buzunar te va ajuta sa aprinzi un foc la care sa te incalzesti dupa ploaie sau sa te aperi de animale pe care nu le-ai cunoscut pana acum.

lanterna drumetiiO lanterna Maglite ar fi si ea utila. Mai ai nevoie de elemente pentru semnalizare(cu ajutorul carora, echipa de salvare te poate gasi mai repede) si le poti gasi intr-un kit de supravietuire 5 in 1 care contine oglinda, fluier, busola si cremene.

Ganditi-va cate dintre victimele muntelui ar fi scapat cu viata daca ar fi fost echipate complet si corect! Stiu ca iubiti muntele atat de mult si ca il considerati un prieten dar, uneori, si cei mai buni prieteni ne tradeaza. Vremea e schimbatoare si traseele inselatoare. Oricat de tare te grabesti sa pleci in drumetie, gandeste-te ca iti doresti la fel de mult sa te intorci teafar si aloca-ti timp pentru a verifica daca in rucsacul tau gasesti toate aceste lucruri!

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares