Cărți recomandate – Lupii trecutului. Sofia, de Natașa Alina Culea

lupii trecutului. sofia Natasa alina Culea

Probabil că n-aș fi bifat niciodată cei câțiva autori români contemporani ale căror cărți le-am prezentat până acum pe blog sau pe pagina de Facebook, dacă nu s-ar fi vorbit atâta despre ei pe blogurile și siteurile de specialitate. Ba mai mult, cărțile au fost cam toate primite cadou, deci destinul mă tot împingea spre ele. Astăzi a venit rândul unei cărți scrise de Natașa Alina Culea, primită în dar de Mirela (mulțumesc!).

Scurt rezumat Lupii trecutului. Sofia

Lupii trecutului. Sofia debutează cu prezentarea relației dintre Fabian și Carina. El e om de afaceri, ea avocat. Odată probabil că îi legase dragostea, dar acum nu-i mai unea nimic, cel puțin nu din punctul de vedere al lui Fabian. Totul i se pare o pierdere timp și de energie. La ce bun o aniversare cu mini-vacanță în compania altor 2 cupluri prietene, când el e nefericit, sătul de o relație doar aparent frumoasă, seacă, plictisitoare?

Cei doi soți vor fi invitați la o nuntă. În timp ce ea dansează și se simte bine, el contemplează încă o dată la nefericirea ce apasă peste sufletul său, dar nu pentru mult timp. Atunci apare ea – Sofia.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Lupii trecutului. Sofia coperta fata

Îl privește insistent și el este fascinat. Nu de corpul ei, nu de faptul că o tânăra puțin trecută de 20 de ani îi dă atenție lui. Este mai mult decât atât. Ca o sirenă, Sofia îl atrage pe plajă, i se dăruiește și apoi dispare. Lasă în urma ei un număr de telefon fără ultima cifră. Cucerit pe deplin și convins că Sofia este momentul pe care l-a așteptat toată viața, Fabian o va căuta și o va găsi.

Sofia lui locuiește în casă cu un tânăr pictor și pare a fi o Sofia diferită în prezența lui. Parcă nu-i mai acordă aceeași atenție, îi lipsește clar pasiunea care îi pusese sufletul, mintea și corpul pe jar, dar nu renunță. Știe că e a lui și că ea îl face fericit cum nu mai fusese vreodată. Fabian propune să divorțeze, dar Sofia nu este de acord. Relația lor continuă cu ea în postură de amantă.

Uneori se ceartă, alteori se iubesc ca nebunii. Un singur lucru e ciudat, acela că Fabian nu reușește să afle nimic despre trecutul ei. Ar vrea să o cunoască mai bine, să știe de ce sunt în ea mai multe Sofii, de ce azi e pasională și nebună și mâine e cel mai profund om. De ce locuiește cu Carol? Cine-i garantează lui că Sofia nu s-a culcat niciodată cu tipul ăsta care a  pictat-o nud? De ce nu vrea să-l lase să divorțeze? Știe doar că e scriitoare, că lucrează la un roman – Lupii Trecutului. Sofia.

După o ceartă mai aprinsă (în mare parte datorată faptului că bărbatul ăsta, care se laudă că iubește cu pasiune, nu fusese niciodată capabil să spună te iubesc), cei doi nu se văd câteva luni. În timpul acestei lungi despărțiri au loc tot felul de schimbări. Ea primește un telefon care o îndrumă către un spital unde acordă iertare unui fost profesor aflat pe patul de moarte. Apoi va fi vizitată de soția lui Fabian care se pare că știa totul despre relația lor. Sofia nu se lasă amenințată și replicile ei o vor durea mult pe Carina.

Într-un final, Sofia îi trimite lui Fabian câteva pagini din jurnalul ei, reprezentând povestea ei de viață. Fabian ia deciziile pe care până acum nu fusese capabil să le ia și cei doi își dau o întâlnire la care Sofia nu apare. Să fi fugit cu altul? Oare vor rămâne împreună cei doi sau Fabian se va întoarce la soția lui? Până la urmă cine-i Sofia? Doar atâta pot spune: ambii își vor găsi liniștea.

Părerea mea despre Lupii trecutului. Sofia

Când m-am apucat să citesc Lupii trecutului. Sofia, mă gândeam că Ioana s-a înșelat și că n-o să-mi placă. Citeam despre niște bogătani care erau nefericiți în căsnicia lor. Mare scofală! Să-mi fie și milă de ei că sunt nefericiți? Cine-i ține legați? Nu e chiar o tragedie să trăiești pe picior mare în monotonie. Nu că sunt rece și insensibilă la frământările și nefericirile oamenilor în general, dar pentru mine e simplu: nu merge, pui stop și gata. Nu te ține nimeni legat.

Dar, când a apărut Sofia în peisaj, totul s-a transformat. Am devenit entuziasmată de povestea asta interzisă de iubire, de povestea unui om misterios. Fabian însuși spune ”Dumnezeule, în sfârșit se întâmplă ceva în viața mea!”

lupii trecutului. sofia coperta spate

Recunosc că n-am iubit personajele mai deloc până la un anumit punct. Pe Fabian l-am considerat un porc incapabil să bage divorț și să-și trăiască iubirea pe care o invocase. Pe ea o țigancă ușuratică. Prea și-o trăgeau cu pasiune pe oriunde. Prea pozase nud cu ușurință. Prea repede i se oferise pe plajă. Prea ușor îi era să vorbească despre sex cu neistovitul căutător de aventuri, Carol. Povestea în sine chiar mă enerva când mă gândeam că o tipă de 23 de ani este înnebunită după un bărbat de 40 și nici măcar nu e egoistă să-l vrea doar pentru bani și să-l îndemne să divorțeze. Nu înțelegeam ce găsea la el. Multă vreme am avut senzația că între ei este doar sex.

Am avut răbdare cu ei. Le-am fost alături când se destăinuiau prietenilor, când se dăruiau unul altuia, când se certau, când își analizau trecutul. Așa am înțeles că de fapt erau două trupuri și două suflete însetate de iubire. Pe el nu l-am mai considerat porc după ce Carina a vizitat-o pe Sofia. Pentru ea erau importante doar aparențele. Pe Sofia am compătimit-o și am început s-o iubesc când i-am aflat trecutul. Da, se dăruise ușor pentru că se dăruise din iubire. Da, îi plăcea să facă sex, dar asta n-o făcea o bucată de carne fără suflet, ba chiar prin iertarea oferită poate prea ușor m-a șocat. De unde atâta tărie și compasiune pentru cineva care…?

El serios și plin de bani. Ea pasională, veselă și locuind în casa lui Carol pentru că nu avea o casă a ei. Amândoi dornici să iubească și să fie iubiți. Ea pentru că nu cunoscuse nici măcar dragostea părintească, el pentru că venea dintr-o căsnicie în care iubirea nu mai conta de mult sau poate nu contase niciodată. De ce atât de greu să facă doar ceea ce simt? De ce tânjim după iubire și, atunci când viața ne-o scoate în cale, suntem capabili s-o lăsăm doborâtă de orgolii? Cum să faci dragoste cu atâta pasiune, să-ți fie clar că fericirea ta e în brațele unei persoane și să n-o vezi 7 luni? Cum să iubești cu toată ființa ta și să nu poți spune te iubesc?

Finalul a fost neașteptat. Îi îndrăgisem deja și voiam altceva pentru ei. E dureros, dar nu 100% nefericit. Posibil să se lase cu lacrimi (asta o spun eu, care nu plâng deloc ușor). E o lecție de iubire, de viață, de dăruire, de sacrificiu. Un lucru e clar. Sofia i-a schimbat viața lui Fabian. Ea și-a refuzat fericirea pentru că n-a vrut să facă rău. El zâmbește pentru că ea n-a vrut să facă rău.

Veți înțelege totul mai bine citind cartea pe care o puteți achiziționa de aici. Transportul este gratuit la orice comandă mai mare de 30 de lei.

 Două citate care mi-au plăcut enorm de mult în Lupii trecutului. Sofia:

  • Despre viață nu se vorbește, iar dacă s-ar vorbi, ar fi doar timp irosit, timp în care viața s-ar putea trăi… (pag. 190)
  • Nimeni nu vrea să moară, deși nimeni nu știe să traiască. Într-adevăr, oamenii sunt niște ființe tare ciudate. (pag. 237).
Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Am citit si eu cartea. Mi-a placut si nu prea. Adica nu pot spune ca m-a impresionat. Ca si tine o parte, o buna parte din cartea nu am placut personajele. Si nici povestea. Apoi, mai spre final, dupa ce am aflat povestea din trecut a Sofiei parca am privit-o altfel. Oricum, nu pot lauda prea mult cartea. Insa am citit altceva scris de Natasa si care mi-a placut mai mult, Nopti laMonaco. Ti-o recomand. Sunt sigura ca iti va placea mai mult decat asta 😉

  2. Răspunde

    Cartile Natasei sunt diferite. Par ca urmeaza un tipar, insa te surprind la un moment dat in clipa in care lasi garda jos. Finalul acestei carti este diferit si te pune pe ganduri. Daca stai sa te gandesti un pic…e mai bine…e un final pentru un inceput…stii tu la ce ma refer 😉

    • Valeria Chertes
    • 14/06/2017
    Răspunde

    Genul acesta de carti imi plac si mie.

    • lorelay
    • 15/06/2017
    Răspunde

    O carte superba si captivantă care dezvaluie o poveste de dragoste pasionala…iubire, pasiune, extaz, nebunie, mister toate astea tasnesc atat de frumos si te fac sa te indragostesti pur si simplu de aceasta carte

    • ghelbere elena
    • 15/06/2017
    Răspunde

    Mi-a placut cartea, mie care nu-mi plac romanele de dragoste. Un subiect care mi-a dat mult de gandit si care m-a determinat sa incep sa citesc iarasi carti de dragoste.

  3. Răspunde

    Nu am citit-o inca, dar descrierea ta m-a cucerit si m-am apucat sa dau comanda pe site. Oricum aveam chef sa citesc ceva nou, diferit.

  4. m-ai cam pus pe ganduri. inca stau si cuget daca sa-i dau o sansa sau nu

  5. Răspunde

    Ti-am zis ca o sa-ti placa si ma bucur sa descopar ca asa a fost. Si mie mi-au dat lacrimile la un moment dat, chiar daca nici eu nu plang prea usor. Cartea asta a devenit cartea mea de suflet si am citit-o deja de doua ori (cred ca singura carte pe care am recitit-o). Natasa Alina Culea are un stil aparte de a scrie. Sa cauti si celelalte carti ale ei si o sa descoperi si alte laturi. Sunt diferite intre ele toate cartile, ca si cum autoarea s-a metamorfozat. E chiar geniala Natasa!

    • Iacob Elena
    • 25/06/2017
    Răspunde

    Nu am citit-o dar pare interesanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares