Aș vrea să ningă în fiecare zi

Ninsoare București

Bucureșteni, împușcați-mă! Știu că urâți zăpada pentru că vă face traficul imposibil și, deși și soțul meu e șofer, nu prea-mi pasă de ce ziceți voi. Eu ador zăpada și ninsoarea în general. Nu vă place iarna în trafic, nu aveți decât să vă lăsați mașinile acasă. La 10 centimetri de zăpadă deja e tragedie. Cred că aveam 9-10 când un viscol spulbera zăpada până peste genunchi și, cu toate astea, m-am dus la școală. Nu se închideau școlile atunci pentru orice prostie. Acum e musai. Să nu răcească ăla mic, să nu mai încurcăm traficul cu mii de mașini la volanul cărora sunt părinți care nu mai pot merge 2 stații pe jos să-și lase copilul la școală.

Dar, să depășim momentul! Nu-mi pasă de toate problemele pe care oamenii cred că le creează zăpada. Nu e ea de vină. Noi suntem. Eu aș vrea să ningă în fiecare zi cum a nins aseară. Mi-ar fi plăcut să se aștearnă zăpada și să rămână ceva vreme pe străzi. Și nici măcar nu stau pe o stradă pe care să intervină vreodată utilajele de deszăpezire. Azi nu mai e zăpadă. Azi e urât. E ciorofleacă peste tot, dar tot nu-mi pare rău că a nins.

Aș vrea să ningă în fiecare zi

bottegaverde.ro

Aș vrea să ningă în fiecare zi pentru că nimic nu m-a mai bucurat de multă vreme cum m-a bucurat zăpada care cădea ieri, cernută așa energic, cu fulgi imenși. Am simțit că trăiesc cu adevărat și ochii îmi zâmbeau sincer, iar sufletul tresălta dornic să iasă la zăpadă. Ce bucurie a cadourilor de Crăciun de sub brad!? E nimic în comparație cu cea pe care o trăiești atunci când ninge peste tine.

Aș vrea să ningă în fiecare zi pentru că atunci când ninge văd lumea altfel. O văd mai curată. E liniște și oamenii zâmbesc chiar și fără motiv. Mă plimbam prin ninsoare și a trecut o vecină care nu vorbește aproape niciodată cu nimeni și mereu e tristă. Ieri a zâmbit și și-a manifestat verbal admirația față de minunea ce se așternea peste noi. Zăpada scoate ce-i mai bun din noi. Acolo unde există ceva bun…

om de zăpadă

Aș vrea să ningă în fiecare zi pentru că ador oamenii de zăpadă (nu degeaba îmi vine să pup toate jucăriile Olaf). N-am mai făcut unul mare, adevărat, de ani buni. De fapt, nici copiii nu prea mai fac. Chiar și-n anii în care am avut strat serios de zăpadă, nu prea am văzut oameni de zăpadă. Copiii de azi cred că nici nu prea mai au voie să atingă zăpada. Eu aș face un om de zăpadă dacă n-aș avea rețineri că mă văd vecinii (ăia în care nu mai e nimic bun) și vor vorbi pe la colțuri că mă comport ca un copil. E așa rău să fii copil?

Aș vrea să ningă în fiecare zi pentru că îmi plac străzile pustii. Tocmai oamenii ăia care urăsc zăpada, în al căror suflet nu mai e loc pentru nimic bun și frumos, se ascund acum în case. Mi-e așa bine fără ei! Zău că lumea și viața sunt atât de frumoase. Ce dacă e frig? Îți iei o pătura de genul acesta, pufoasă și călduroasă, și gata.

Aș vrea să ningă în fiecare zi pentru că zăpada ascunde multe lucruri pe care nu vrem să le vedem și de care nu avem cum să scăpăm. Gunoaiele pe care copiii needucați le aruncă pe jos, în drumul lor de la magazin acasă, sunt doar un exemplu. Filtrele de la țigări, cojile de semințe…

zăpada pe străzi

Aș vrea să ningă în fiecare zi pentru că zăpada nu face discriminări. Ninge peste săraci sau bogați, peste case de paiantă sau vile de lux, peste Dacii din 2000 sau SUV-uri din 2017… Ninge și pe trotuarul lui și pe al meu. E așa frumos ca există cineva/ceva care să ne pună pe toți pe aceeași treaptă.

Olaf (omul de zăpadă din Frozen) zicea că pentru unii oameni merită să te topești. Sigur vorbea despre oamenii în care sufletul de copil n-a murit, de oamenii care știu să se bucure de lucruri mărunte, de lucruri în care alții văd doar probleme, cum ar fi zăpada. Ninsoarea face bine. Face bine psihicului, bucură privirea și face posibilă o nouă recoltă de grâu din care brutăriile să coacă pâinea albă de la toamnă. De-aia e iarnă, să ningă! Avea Creangă un fragment în care vorbea despre mersul lucrurilor. Nu vă mai plângeți, oameni buni, că ninge! E o minune că ninge. E o minune că, la cât de răi suntem și cum ne-am bătut joc de toate, Dumnezeu încă mai cerne peste noi.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 21/01/2018
    Răspunde

    Si mie imi place zapada, este singurul lucru care imi place iarna.

    1. Daca te referi la gheata, aia nu imi place nici mie.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 21/01/2018
    Răspunde

    Si eu as vrea sa ninga incontinuu.. La mine totul este alb in jur si nu pot decat sa mor de placere .

    1. Te invidiez. La noi aproape ca nu se mai cunoaste ca a nins acum 24 de ore. S-a topit tot.

  1. iubesc iarna si iubesc zapada cu viata mea! mi se par atat de triste sarbatorile fara zapada…la noi a nins zilele astea, dar e fleoscaiala, e peste 0 grade, asa ca se topeste usor usor… iar dimineata e patinuar

    1. La mine nici n-ai zice ca a nins ieri. Sunt numai baltoace. Dar asta nu ma impiedica sa vreau zapada.

  2. Răspunde

    Nu imi place zapada, nu imi place frigul, dar recunosc ca aseara mi s-a parut ca ninge ca in povesti. Din pacate s-au schimbat multe, si singura alinare este bucuria Mayei cand vede zapada, pentru asta chiar mi-ar placea sa ninga in fiecare zi.

    1. Cand ai un copil si il vezi cat de vesel cere la zapada, presupun ca e si mai frumos.

  3. Răspunde

    Si la noi ningea ieri cu niste fulgi atat de frumosi…admiram cu fetele…si abia asteptam sa se astearna sa iesim la o bulgareala. Dar…astazi era doar o flescaiala pe jos 🙁

    1. La fel si la noi. Poate mai ninge zilele astea ca am inteles ca e mai frig si poate asterne ceva.

    • Mihaela
    • 21/01/2018
    Răspunde

    Ce frumos ai scris Cris! Si noi am fost ieri in oras si ningea ca in povesti, m-am simtit de parca acum ca ninge totul era perfect. Am baut un vin fiert in zapada, ne-am batut cu bulgari si Dragos a luat la escaladat toate mormanele pe care le-a gasit. Azi nu mai ninge si e ger, dar tot s-a dus la sanius. Asa ca sunt de acord cu tine: SA NINGA IN FIECARE ZI!

    1. Pacat ca nepotica mea e mica si inca nu ma pot juca la zapada cu ea. Anul viitor recuperam, dar fara vin fiert.

  4. Răspunde

    Ce frumos ai scris Cris! Si noi am fost ieri in oras si ningea ca in povesti, m-am simtit de parca acum ca ninge totul era perfect. Am baut un vin fiert in zapada, ne-am batut cu bulgari si Dragos a luat la escaladat toate mormanele pe care le-a gasit. Azi nu mai ninge si e ger, dar tot s-a dus la sanius. Asa ca sunt de acord cu tine: SA NINGA IN FIECARE ZI!

    • Lamiita Petre
    • 21/01/2018
    Răspunde

    Da, mi-ar placea si mie Cristina, daca as mai fi mai tanara si sanatoasa. Mergeam cate 5 km. pe jos pana la servici cand ne ” surprindea” zapada, dar ne surprindea cam cu un metru, nu cu 10 cm ca acum. Taxiuri, cred ca erau 3 in tot orasul. Faceam naveta la un moment da la Orsova si coboram scarile la gara( sunt niste scari de toata frumusetea) mai mult pe fund si cate si mai cate. Nu ma deranja nimic, totul era hazliu. Acum, daca ninge mai multicel, suntem in asediu la domiciliu si eu si mama. Nu stii pe cine sa rogi sa-ti aduca o paine. Nu, nu vreau zapada, oricat de frumos ar fi peisajul. Dar, pe tine si pe cei care doresc zapada, va inteleg…. tineretea isi pune cuvantul.

    1. Te inteleg, Lamiita. Asa as gandi si eu daca as fi neputincioasa, sa stii. oricum, nu tine nimeni cont de ce vreau eu, acolo SUS, deci stai calma ca nu cred ca o sa fii arestata la domiciliu in iarna asta.

    • Albu Steluta Georgiana
    • 21/01/2018
    Răspunde

    Imi place zapada….dar o prefer cand sunt in vacanta. Poate pentru ca imediat cum ninge nu mai sunt locuri de parcare, circulatia devine un haos (de parca si asa n-ar fi). Incep si eu ca mama”pe vremea mea…” era altceva. Acum e un chin sa gasesti locul de parcare ocupat (cand tu ai muncit sa dai zapada). Nu ar fi o problema sa fac un alt loc , doar ca zapada inghetata nu mai poate fi asa usor miscata din loc.

    1. Sunt si probleme cand ninge, stiu. Stiu si cum e cand nu circula tramvaiele, stiu si cum e sa mergi pana la facultate prin viscol, dar tot imi place iarna, nu ai ce-mi face.

    • Nicolae Claudia
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Si eu iubesc zapada, dar suport mai greu gerul acum..imi imbatranesc oasele 🙂

    1. Daca si tu esti batrana…

    • ghelbere elena
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Ador zapada. Ador sa privesc cum ninge si sa ma plimb prin ninsoare. As vrea sa vad troiene de zapada cum erau in copilaria mea. Ador iarna cu zapada.

    1. Sa nu fie chiar de 1 metru, dar sa fie!

    • Carmen Aureliana Baicu
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Aseara în timp ce ningea am făcut câteva poze si ,de bucurie,le-am postat pe facebook cu mesajul ,,uraaaaa”.Apoi am primit diferite comentarii cu privire la faptul ca maine e luni,ca va fi prăpăd,urgie in Bucureşti,viscol,drumuri blocate,maşini înzăpezite….etc.
    Atâta bucurie mi-a provocat această ninsoare şi de dimineață,încât am trezit copiii mai devreme decât trebuia.
    Ce pot să fac?Concluzia:puținor oameni le place zăpada.

    1. E, lasa, ca si pe vremuri mai mergeau oamenii pe jos. Sa-si mai lase masinile acasa!

  5. Și tu ești fan Olaf? mmmm
    oamenii urăsc zăpada pentru că sunt leneși. Am observat că nimeni nu mai curăță zăpada, au pretenția ca primarul să vină să curețe, pe vremea răposatului, toți curățau zăpada de frică.

    1. Adevarat lenesi! La mine pe strada, desi e o strada laturalnica grav la margine de Bucuresti, oamenii nu mai stiu ca puna mana pe matura. Asteapta sa vina cei de la salubritate sa le mature trotuarul. Eu nu-s de acord cu asta.

    • Barbalata Mirela
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Si mie imi place zapada. Este singurul lucru care imi place la iarna. Atunci cand nu ninge urasc vremea. Nu imi place frigul, nu imi place gerul, nu imi plac sarbatorile fara zapada. Imi aduc aminte de iernile copilariei mele. Doamne, ce vremuri!!

    1. iarna fara zapada e ca sarmalele fara carne, asa zice sotul meu.

    • Anda Stanciu
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Și eu as vrea sa ningă mereu..Îmi este dor de iernile din copilărie. .Unde era zăpadă multa

  6. Răspunde

    Si mie mi-a placea sa fie ninsoare asa cum a fost azi la noi si zapada sa se asearna numai buna pentru derdelus doar ca.. nu prea imi place frigul 🙁

    1. Iei haine mai multe pe tine si iesi la zapadaaa!

  7. Răspunde

    Nu ma mai dadeam plecata din parc sambata, cand a nins prima data… ma miram cat de putini oameni erau pe acolo, poate din cauza ca se facuse destul de tarziu. Si mie mi-ar placea sa ninga mai des :).

    1. Reao, ai fost in parc la zapada fara mine!

  8. Răspunde

    Si eu as vrea sa ninga in fiecare zi. Sa trag copilul cu saniuta pe aleea din parc, sa se bucure catelul de zapada si sa se arunce in ea exact cum se arunca un inotator in piscina, sa fac bulgari, un om de zapada si sa privesc cerul cum cerne zapada. Imi place cand ninge. Nu cand viscoleste. Cand ninge. E atat de placut afara de nu iti vine sa mai intri in casa. E iarna pana la urma. nu ar trebui ca zapada sa fie o surpriza. Probleme sunt si in asa zisele state civilizate si nimeni nu comenteaza ca la noi. Sa ninga, de aia e iarna! Sa se astearna, pentru a ne bucura de ea cat mai mult.

    1. Mi-l si imaginez pe Horia alergând cătelul prin zapada. Si lui Piki ii place tare mult zapada. Daca ai sta cu el 2 ore afara in ninsoare, n-ar cere in casa. Asa de incantat este.

    • Silvia Tatarus
    • 23/01/2018
    Răspunde

    Mie imi plac toate anotimpurile,dar iarna vreau zapada ,vreau ca baietelul meu de 2 ani sa se bucure ,ieri cand inca mai ningea pe la 12:30 l-am scos afara special pentru fulgii de zapada care veneau din toate directiile,a fost fascinat si radea in hohote, pentru zambetul asta imi doresc zapada ,sa pot sa il trag cu sania ,sa faca ingerasi in zapada ,sa ne bucuram si noi alaturi de el .

    1. Si nepotica mea, desi e maraita pentru ca ii dau dintisorii, tot se bucura enorm cand ninge.

    • Popa Angelica Stela
    • 23/01/2018
    Răspunde

    Și acum iubesc ninsoarea ca în copilărie! O purificare parcă, sufletul de copil rămâne veșnic în trup!

    1. Mai ales daca se si asterne…

  9. Răspunde

    Iubesc zăpada și sa ningă ca-n povesti. Nu-mi place fleoscaia de după, dar îmi place sa văd alb peste tot.
    Nu-ți zic cât de incantata este fetița mea de zăpada. Este absolut înnebunită

    1. Pot doar sa imi imaginez cat de bucuroasa este ca ati dus-o pe la munte asa des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares