Reparăm sau aruncăm?

Reparam sau aruncam

Ce facem atunci când ni se strică ceva? Reparăm sau aruncăm? Reparăm, ar fi zis în cor bunicii noștri. În ceea ce ne privește, răspunsul nu este la fel de direct și rapid. Depinde. De mai mulți factori. Depinde ce se strică. Depinde dacă ne permitem unul nou. Depinde de mentalitatea noastră, în primul rând. În general, înclinăm mult prea puțin spre a repara și ne aruncăm cu prea multă ușurință spre noi achiziții. De ce?

Nu ne place să părem săraci

Pe de-o parte, a devenit cumva o rușine să repari lucruri. Mă gândesc în primul rând la haine. Câți dintre noi ne mai cârpim ciorapii? Ar fi semn de sărăcie, nu? Ne place să credem că nu suntem chiar așa săraci să fim nevoiți să punem ață în ac și să venim de hac unei găuri. Mai repede îi aruncăm și ne luăm alții. În definitiv, o pereche de șosete nu e un lucru așa de scump, nu? Nici o jachetă al cărei fermoar s-a stricat. Nici o pereche de pantofi care tocmai s-au dezlipit.

Prea puțini mai ducem încălțăminte la reparat sau ne-o reparăm singuri acasă (cum făceam în facultate, când aveam o singură pereche de încălțăminte pe sezon și trebuia să trag de ea la greu). Aruncăm ușor pentru că ne permitem sau avem impresia că ne permitem lucruri noi sau că e înjositor să reparăm.

Lipsa specialiștilor în reparații

Apoi, treaba cu reparatul a devenit dificilă pentru că nu mai găsim pe toate drumurile oameni care să facă treaba asta. Acum 20-30 de ani găseai o cizmărie la fiecare două stații de tramvai, dădeai peste un nene care repara fermoare sau capse în orice piață, aveai peste tot centre de reparații pentru electrocasnice. Azi, ia-i pe toți oamenii ăștia de unde nu-s! Zău dacă mai știu vreun cizmar în zona mea! Cât despre reparat ceva din cele ce se bagă în priză, ultima dacă când am încercat să fac asta, m-am ales cu ecranul televizorului spart de un nene venit să-l facă bine. Vezi articolul televizorul are sunet, dar nu și imagine în care am scris despre asta.

Costuri prea mari de reparație

În plus, oamenii nu prea mai repară lucruri și din cauza costurilor pentru astfel de lucrări. De cele mai multe ori, constatarea și reparația unui produs pot ajunge să coste cam 50% din prețul unuia nou. Reparăm sau aruncăm în cazul ăsta? Cele mai multe persoane îl aruncă și iau altul nou. Este mai scump, dar au garanția că va funcționa și peste două luni sau că va putea fi reparat în baza garanției, dacă sunt probleme. De ce reparațiile sunt atât de scumpe? Piesele costă, deplasarea la domiciliu costă… Să nu uităm că piesele ar trebui să fie furnizate de aceleași fabrici care dau produsul finit. Ce profit mai fac ele dacă vând ieftin piese de schimb?

Multe produse sunt nereparabile

Ar trebui să recunoaștem că sunt și multe lucruri care au fost create în mod intenționat de așa manieră să nu poată fi reparate dacă se strică. Motivul? Același, de mai sus: pentru a stimula tot timpul vânzarea de noi produse. Și, în general, lucrurile nu mai sunt făcute ca să dureze, ca pe vremuri.

Nu ne permitem să pierdem timp

Preferăm să cumpărăm lucruri noi și pentru că nu mai avem răbdare și nu mai suntem dispuși să renunțăm la un anumit confort pentru câteva zile, până se repară cel vechi. De ce să duc la reparat un aspirator, să dau câteva zile cu mătura, până se face bine, când pot comanda azi unul nou și mâine să fie la mine? Cum să stăm trei zile fără televizor? Ce facem cu tot ce-am congelat, cât așteptăm repararea lăzii frigorifice? Bunica stătea și două luni fără frigider. Dar nu avea în el mai mult de zece ouă, niște coajă rasă de lămâie, un lapte bătut și o oală cu ciorbă.

Noile nevoi, adevărate sau false

Tehnologiile care se îmbunătățesc de la an ne determină și ele să alegem varianta unui produs nou. De ce să dau 200 de lei să repar ceva stricat, când mai pot pune 300 și iau un produs din aceeași categorie, dar fabricat anul asta, cu tehnologie mai modernă? Și strategiile de marketing, care ne fac continuu să credem că avem nevoie de mai mult, care practic au ajuns să inventeze nevoi în care noi credem ca nebunii, contribuie la decizia finală de a cumpăra un produs nou.

Dorința de schimbare și tendințele

Nu în ultimul rând, dorința permanentă de schimbare contribuie și ea a decizia de a schimba un lucru în detrimentul reparării lui. S-a tocit puțin materialul de pe brațul canapelei și arată rău? Musai una nouă! Asta deși este atât de ieftin să o retapițăm și să îi dăm o nouă viață. Noi am retapițat-o singuri, acasă (click să vezi cum arată!). Mai este și treaba cu moda, o invenție menită nu neapărat să ne facă mai frumoși, ci să ne determine să cheltuim mai des. De ce să cos geaca aia veche? Oricum nu se mai poartă. De ce să retapițăm scaunele de acum 10 ani? Acum sunt altele la modă.

Din fericire pentru mine, eu am în casă un soț care se pricepe să repare multe chestii din cele electrice și electronice, așa că la întrebarea reparăm sau aruncăm, rar ne duc răspunsurile spre coșul de gunoi sau centre de colectare ale deșeurilor. Recent, mi-a reparat sandwich maker-ul, ventilatorul și mixerul de mână. În articolul cu televizorul (spre care vă trimiteam mai sus), v-am povestit cum a desfăcut și televizorul singur, ca să-i schimbe un LED. Și cu mașina de spălat s-a luat la trântă ca să-i schimbe cărbunii.

Nu ne permitem prea ușor altele și nici nu susținem risipa. Dacă ar fi absolut necesar, le-am schimba. Dacă există posibilitatea de a face altceva cu acei bani, perfect. Șosete recunosc că nu cos. Încă. La cum evoluează prețurile, s-ar putea să o fac în viitorul nu prea îndepărtat. Șosetele sunt mai ieftine. În schimb, tricouri, pantaloni, lenjerii de pat, nu renunț prea ușor la ele. Multe din lucrurile care pot fi reparate le reparăm.

Tu ce faci când se strică ceva? Îl înlocuiești sau îl repari dacă este reparabil și nu costă prea mult reparația?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares