Ambliopia (ochiul leneș), un motiv serios să-ți duci copilul la oftalmolog la timp

Ambliopie ochelari vedere copii

Azi, un articol scurt, pe care îl am ciorne de mult timp, pornit de la povestea uneia dintre mămicile din comunitatea mea. Vorbim despre ambliopie la copii și despre necesitatea de a duce copilul la oftalmolog la timp.

Depistarea problemelor oftalmologice nu o putem face singuri acasă, decât atunci când este prea târziu. Eu însămi am ajuns la oftalmolog abia după ce pictura pe numere începuse să-mi dea dureri de cap și abia atunci am aflat că am astigmatism la ochiul stâng, vederea fiind afectată cam 50% la acest ochi. Privind cu ambii ochi, nu am sesizat că am probleme. Abia acoperind ochii pe rând constat că stângul nu face ce trebuie. Nu intru în detalii. Doar ca idee, să știți că doar oftalmologul poate spune sigur dacă vedem bine sau nu!

Așa a fost și în cazul doamnei S. (nu-i voi spune numele). Credea că fiul ei vede perfect. Abia prin clasa pregătitoare au apărut mici semne de întrebare și a decis să-și ducă copilul la oftalmolog. Consultația a indicat că piticul suferă de ambliopie la unul dintre ochi. Ambliopia mai este numită și ochi leneș. I se spune așa pentru că el nu lucrează la capacitate maximă. Deși, fizic, este apt să vadă perfect, cumva, el nu o face.

Ce se întâmplă atunci? Copilul are aversiune față de citit sau scris, stă foarte aproape de caiete sau cărți sau în poziții ciudate, pentru a vedea mai bine. Greu pentru un părinte să-și dea seama că cel mic are defecte de vedere. Copilul este certat pentru că evită temele și considerat nu-știu-cum pentru că se încăpățânează să adopte poziții incorecte ale corpului. În unele cazuri, posibil să fie certat pe drept, dar iată că se pot pune aceste comportamente și pe seama unor probleme oftalmologice.

Ce este de făcut cu un ochi leneș? El trebuie stimulat să lucreze mai bine, forțat să își facă treaba. Ochiul care vede mai bine (asta în cazurile în care problema apare doar la unul dintre ochi) este acoperit pentru mai multe ore pe zi, pentru ca cel afectat să tragă tare, să facă exerciții care să-l stimuleze să ficționeze cât mai aproape de parametri normali.

Fiul doamnei S. a trecut prin asta la vârsta de 6-7 ani. Tratamentul acesta prin ocluzie este de durată și deloc ușor pentru un copil aflat deja la vârsta școlară. Se poate considera totuși un caz fericit, având ambliopie unilaterală și rezultate bune după ocluzie. Nu a avut nevoie de terapii vizuale scumpe sau intervenție chirurgicală. Va purta totuși ochelari cam toată viața, din informațiile pe care le-am primit eu. Oricum, ochelarii de vedere nu mai sunt bau-bau-ul de acum 20 de ani. Există modele foarte frumoase, pe care cei mici le vor accepta cu ușurință.

Nu am suficiente cunoștințe să vă explic mai bine și mai clar ce înseamnă ambliopia, care sunt simptomele care trebuie să ne dea de gândit, cum se tratează și cum poate evolua, așa că cel mai bine citiți acest articol. Este scurt și cuprinzător, răspunzând cam tuturor acestor întrebări despre ochiul leneș, afecțiune care, atenție, poate apărea și la adulți, nu doar la copii!

Majoritatea cazurilor de ochi leneș depistate după vârsta de 5 ani sunt mult mai greu de tratat. Creierul începe să ignore imaginile neclare primite de la ochiul bolnav, acesta devine și mai leneș, vede tot mai prost, existând șansa să evolueze până la punctul în care nu mai vede deloc. Cu cât ambliopia este depistată mai devreme, cu atât tratamentul este mai simplu, mai ieftin, de mai scurtă durată și cu șanse mai mari de reușită. De aceea și medicii recomandă ca prima vizită a copilului să fie făcută la oftalmologie pe la 3-4 anișori sau chiar mai devreme, dacă alți membri ai familiei au probleme de vedere.

Du-ți copilul la oftalmolog chiar dacă tu crezi că vede bine și nu are probleme! Mai bine să faci un drum degeaba și să pierzi două ore, decât să depistezi prea târziu defecte de vedere majore, greu sau imposibil de corectat. Ambliopia este doar unul dintre dușmanii de temut ai ochilor copiilor. Lăcrimarea și frecatul excesiv la ochi, sensibilitatea la lumină, înclinarea capului când se uită atent la ceva, sunt semne care trebuie să te trimită urgent la oftalmologie. Nu te costă nimic o consultație dacă mergi cu trimitere de la medicul de familie sau te programezi online pentru consultații optometrice gratuite în diverse magazine de optică medicală.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Monea Simona
    • 10/10/2022
    Răspunde

    Mulțumesc frumos pentru articol… Ai punctat în detaliu problemele ochiului leneș… Sper din suflet sa fie de ajutor și altor părinți ❤️

    • Grădinariu Mădălina
    • 14/10/2022
    Răspunde

    Eu am ambliopie la ochiul drept. E stanjenitor cand sunt mai obosita și îmi deviaza ochiul. E complexul meu si e super deranjant

      • Valeria Chertes
      • 30/09/2023
      Răspunde

      Foarte important ce ai scris, noi am trecut prin asa ceva.

    • Valeria Chertes
    • 14/10/2022
    Răspunde

    Multumim pentru informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares