Dureri la încheietura mâinii? Vezi ce le provoacă și ce e de făcut!

dureri la încheietura mâinii

Nu este o durere insuportabilă, dar nici nu dispare. A apărut de ceva timp. Ai crezut că e din cauza efortului, a plaselor grele cărate săptămâna trecută, că o fi o întindere, ai încercat tratamentul cu antiinflamatoare recomandate de farmacist și durerea a cedat pentru scurt timp, dar a revenit. Ăsta e momentul în care trebuie să mergi la medic pentru un diagnostic corect. Orice durere care nu dispare în 10-14 zile trebuie investigată. Aceste dureri la încheietura mâinii pot fi puse pe seama mai multor afecțiuni.

Entorsele, luxațiile sau întinderile de tendoane sunt cauze posibile, dar se poate mai rău de atât. Nu încerc să te sperii, ci să te conving să afli cât mai repede care este cauza suferinței și cea mai bună metodă de tratament. Care sunt bolile de care ai putea suferi?

Reumatismul

În cazul în care durerile sunt mai puternice noaptea, în stare de repaos, vinovat de apariția lor s-ar putea să fie reumatismul. Pe măsură ce articulații și mușchii se încălzesc, se pun în mișcare, durerea scade în intensitate. Asta nu trebuie să te liniștească însă pentru că reumatismul nu e deloc o boală de ignorat.

Osteoporoza

Din păcate, de cele mai multe ori, nu reușim să ne dăm seama singuri dacă durerea este pe os, cum spunea bunica, pe articulație sau pe mușchi. Pentru femeile aflate la vârsta menopauzei este foarte posibil ca sursa unei dureri la încheietura mâinii să fie osteoporoza (click ca să aflați mai multe despre cum se manifestă această boală). Pe scurt, problema este la oase, care nu mai au aceeași densitate și devin foarte fragile.

Osteoartrita

Este un tip de artrită foarte des întâlnit. Unii se înșeală crezând că osteoartrita este o boală a bătrâneții. Ei bine, ea  este o boală degenerativă care se poate manifesta la fel de bine și la tineri, provocată de anumite leziuni sau infecții la nivelul articulațiilor. Un simptom aparte al acestei afecțiuni este acela că durerea este însoțită de senzația de căldură, aproape de arsură uneori.

Poliartrita reumatoidă

Te dor ambele încheieturi? Spre deosebire de osteoartrită, care se poate manifesta la un singur membru, poliartrita reumatoidă, o boală cruntă autoimună, apare de obicei la ambele mâini. Poți citi articolul acesta –> simptomele poliartritei reumatoide pentru mai multe detalii despre cum se manifestă boala, ce o cauzează și cum se poate trata.

Artroza

O altă afecțiune care dă astfel de dureri la încheietura mâinii sau a altor articulații, desigur, este artroza. Nu există nicio legătură între artroză și artrită, deși foarte mulți le confundă. Artroza nu este provocată de inflamația articulației, ci de distrugerea cartilajului articular. Practic, țesutul gelatinos dispare și frecarea os pe os ajunge să dea dureri tot mai mari, în funcție de stadiul de evoluție al bolii.

Sindromul de tunel carpian

O să râdeți dar asta e boala care ne paște din pricina statului prea mult la calculator. Tastatul excesiv și manevrarea mouse-ului ore în șir se pot solda cu dureri la nivelul încheieturii. O durere slabă însoțită de furnicături și amorțeli ar putea avea drept cauză acest sindrom. Ea este dată presiunea pusă pe încheietură, mai exact pe un nerv din această zonă.

De ce am scris acest articol? Pentru că vreau să fie clar că o durere care nu cedează, indiferent că este la încheietura mâinii sau în altă parte, trebuie investigată serios și nu tratată după ureche. Eu am înțeles asta abia după ce mama mea s-a tratat ani de zile cu niște suplimente pentru oase care nu i-au făcut deloc bine și abia apoi a mers la analize și a aflat că problema era la cartilajul articular și că suplimentul respectiv chiar agravase boala. Tratamente există, dar ele diferă de la afecțiune la afecțiune. Ai nevoie de un diagnostic corect pentru a începe cât mai curând tratamentul potrivit.

Tocmai de aceea nu am vorbi deloc despre metode de a trata afecțiunile de mai sus. Doar medicul te poate îndruma la acest capitol. Doar o sugestie îmi permit – dacă medicul îți dă o simplă rețetă și nu vorbește deloc despre kinetoterapie, fizioterapie sau importanța regimului alimentar, mai consultă unul! Știu eu de ce…

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Toma Tantica
    • 26/03/2018
    Răspunde

    Foarte interesant si util articolul..De multe ori zic ca nu e important..o durere mica las ca trece!!!FELICITĂRI!!

    • ghelbere elena
    • 26/03/2018
    Răspunde

    Imi ajung durerile de genunchi. Nu mai vreau altele.

    1. Imi imaginez. Cine ar vrea dureri?

    • Valeria Chertes
    • 26/03/2018
    Răspunde

    Doamne la cate dureri am nici nu vreau sa mai aud de ele.

    1. Nu te ajuta niciun produs?

  1. Răspunde

    Si mama mea are osteoporoza si are uneori niste dureri la genunchi…de nici nu poate pune piciorul in pamant. Este foarte important de indata ce simti o durere, sa mergi sa o investighezi.

    1. Sunt niste boli asa comune si dureroase…

  2. Mama se plange de o durere in jurul cotului de ceva timp. Cred ca e cazul sa mearga la doctor.

    1. Incearca sa o convingi. Daca trateaza din timp, e mai bine.

  3. Răspunde

    Oh, sindromul ala e nasol dar exista niste modele speciale de mouse.

    1. da? poate ne povestesti intr-un articol pe blogul tau.

    • Lamiita Petre
    • 27/03/2018
    Răspunde

    Mama mea are o poliartrita reumatoida, este foarte dureroasa, chinuitoare zi de zi as spune. O are de cativa ani buni si ia tratament. Mai amelioreaza dar foarte putin. Manutele ei, muncite, nu as vrea sa stii cum arata. 🙁 Si inca face fata saraca.

    1. Nu prea are de ales. Putini sunt cei care se pot menaja.

    • Lucica Lazar
    • 27/03/2018
    Răspunde

    Aceasta boala, poliartrita reumatoida, e o boala foarte dureroasă, te dor toate încheieturile…apare si dispare, iti ia forta de a munci, nu mai ai putere ??
    Pana acum nu i-am gasit leac, folosesc si tratamente naturiste dar nimic…

    1. Imi pare rau ca treci prin asta. DIn pacate lumea e prea ocupata sa faca razboaie in loc sa caute leacuri.

  4. Răspunde

    De incheieturile mainii nu am, dar colegii mei se plang deja de sindrom (!!???) de tunel carpian, realmente nici nu pot lucra. E boala profesionala, iar cine e in it sta 8-10 ore zilnic la birou la calculator, plus acasa cateva ore seara de studiat extra… peste 12 ore pe zi. Si nu are leac – decat sa schimbe meseria – ei au inca o sansa ca sunt mai tineri ca mine…..

    1. sa stii ca eu stau destul de mult la laptop si lucrez tot cu mouse si mi-e frica deja.

  5. Răspunde

    Vai de mine …. nici nu vreau sa aud de aceste boli. Am o amica care are poliartrita reumatoida si este crunt. Are niste dureri groaznice. Ma bucur ca n-am astfel de probleme si nu doresc nimanui astfel de probleme

    1. mama are coxartroza si protexa de sold deja.

    • Nicolae Claudia
    • 30/03/2018
    Răspunde

    Si pentru toate oasele?? Stii vreo solutie?

    • Naty Mihaela
    • 30/03/2018
    Răspunde

    Da ,mi se intampla sa am dar la mine sigur e reumatism ;il am prezent in corp de multi ani .

  6. Răspunde

    Bunica mea are osteoporoza si stiu ca e destul de dificila aceasta afectiune. Am intrat pe link-ul sugerat de tine pentru informatii suplimentare si mi-a sarit in ochi analiza pentru determinarea densitatii osoase. Stiu ca sunt totusi mica de varsta (n-am implinit inca 30), dar am probleme cu dantura din cauza structurii osoase, ceea ce ma determina oarecum sa imi fac o astfel de analiza, sa verific stadiul in care sunt oasele mele in general, dincolo de faptul ca dantura e destul de slaba. Uite, pe mine m-ai impins sa fac pasul catre o analiza de care stiam de ceva vreme ca as cam avea nevoie. Iti multumesc!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 02/04/2018
    Răspunde

    Interesant articol,stiu cum sunt aceste dureri,mama,tatal meu sufera de aceste afectiuni si e destul de rau.Mai compenseaza durerea cu produse naturiste afara de medicatia medicului.

    • Monica
    • 03/04/2018
    Răspunde

    Din pacate si cei tineri se plang astazi de dureri… tocmai din cauza stilului de viata.

  7. Tatal meu se confrunta cu durere de sold,el in trecut a avut un accident de masina si de atunci are probleme,nu il doare tot timpul dar ii este destul de greu…foloseste o crema dar nu prea da rezultate 🙁

    1. Din pacate, durerile astea pot fi cel mult duminuate. Nu vor mai disparea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares