Îngerul de la Marchmont Hall, Lucinda Riley

Îngerul de la Marchmont Hall, Lucinda Riley

Nu-mi vine să cred că volumul acesta a apărut acum mai bine de un an și eu abia acum ajung la el! Să mă mai numesc fan Lucinda Riley? Da. Pentru că ador stilul ei. Și chiar de-ar fi fost acesta primul contact cu o carte de-a ei, sunt sigură că titlul și coperta mi-ar fi stârnit interesul și nu aș fi ratat o asemenea lectură. Vorbim astăzi despre romanul Îngerul de la Marchmont Hall.

Îngerul de la Marchmont Hall – scurt rezumat

1945. Londra. Greta lucrează ca dansatoare într-un local. Acolo se împrietenește cu David. David simte ceva mai mult pentru ea, ar ea nu are ochi pentru el. Se îndrăgostește de un ofițer american căruia i se dăruiește, ascunzându-i câteva lucruri esențiale despre ea. Când acesta le află, pleacă în America fără să-și ia măcar la revedere. Din nefericire, Greta este deja însărcinată.

Adio visul ei de a fi descoperită de un agent și a deveni mare stea! Acasă, acolo unde o așteaptă un tată vitreg care o abuza, nu se poate întoarce. În ajutor îi sare David care îi propune să meargă la moșia familiei sale, Marchmont Hall, până naște, urmând ca apoi să vadă încotro o va apuca viața ei. Greta acceptă. Odată ajunsă acolo, ea se trezește curtată de unchiul lui David, un bărbat cu mult mai în vârstă decât ea, dar care îi poate oferi stabilitatea de care are nevoie. Greta îi acceptă cererea în căsătorie, aduce pe lume doi copii, băiat și fată, gemeni, și trăiește o viață frumoasă, chiar dacă are un soț pe care nu-l iubește.

libris.ro
Oferta zilei la carti


40 de ani mai târziu, Greta este tot la Marchmont Hall, de data asta fără soț, în compania lui David, care încă o mai iubește, și a nepoatei sale, Ava. Un accident petrecut cu ani în urmă o ținuse câteva luni bune în comă, iar acum încă îi bloca memoria. Nu-și amintea nimic din viața ei de dinainte de accident. Trăia în această beznă de aproape douăzeci de ani, când a acceptat invitația de a petrecere Crăciunul la Marchmont Hall. O singură plimbare prin grădină și descoperirea unei pietre funerare sunt de ajuns ca amintirile să revină.

Al cui este mormântul din grădină? Ce accident cumplit a suferit Greta? A cui fiică este Ava? De ce niciunul dintre copiii Gretei nu este prezent în peisaj? Este prea târziu ca ea și David să mai trăiască povestea de iubire pe care și-au refuzat-o atâtea decenii? Sunt doar câteva întrebări al căror răspuns îl vei afla doar citind cartea. O poți comanda online de aici, la cel mai bun preț.

Îngerul de la Marchmont Hall – gânduri de după

Delicios. Așa aș descrie într-un cuvânt acest roman. E Lucinda Riley, e stilul ei inconfundabil, simplu, dar deloc plictisitor. Avem de-a face, ca de fiecare dată, cu o poveste complexă, poate chiar complicată, de familie, una care se întinde pe mai multe decenii și prinde în pânza ei mai multe generații. În schimb, nu e deloc greu de citit. Lucinda face totul atât de simplu și cursiv, că ți-e mai mare dragul să citești. Personajele, la fel, sunt extrem de bine creionate, cu bune și cu rele, reale, credibile, de la care ai multe de învățat. Mai bine zis, ai de învățat din greșelile lor.

Povestea se întinde de la 1945 până la 1985. Surprinde destinele a trei femei, mamă, fiică și nepoată.

Mama este Greta, femeia care și-a ratat cariera pentru a aduce pe lume un copil, dar apoi a descoperit că-i place să fie mamă. Că nu a fost cea mai bună, asta este partea a doua a problemei. A vrut bani, a vrut o fiică vedetă. Le-a avut pe amândouă. Din păcate, nu a avut deloc grija ca fiica să nu facă aceleași greșeli pe care le-a făcut ea.

Fiica ei, Cheska, un înger de copil din toate punctele de vedere, a trebuit să îndeplinească visul frânt al mamei, să devină actriță de la o vârstă fragedă, lucru care a destabilizat-o emoțional și nu i-a adus deloc fericirea care Greta credea că vine la pachet cu celebritatea. A devenit vedetă, dar vocile din capul ei n-au mai dispărut niciodată…

Crescută de o mătușă, departe de caracterul deloc frumos al mamei și de problemele Gretei, Ava, nepoata, este complet diferită, cea mai echilibrată dintre cele trei personaje, singura capabilă să descopere fericirea atât de devreme încât să-i rămână o viață întreagă ca să se bucure de ea. Este naivă și ușor de manipulat, dar destul de inteligentă să vadă adevărul înaintea altora.

David este personajul masculin care leagă destinele celor trei femei. A iubit-o pe Greta, apoi i-a devenit văr. A fost unchiul care a vegheat mereu asupra Cheskăi, iar acum este aproape ca un tată pentru Ava. Un bărbat puternic când vine vorba de carieră, dar care nu și-a găsit niciodată fericirea și liniștea pe plan personal. A continuat să o aștepte pe cea care l-a dezamăgit de atâtea ori. Acum este trecut de șaizeci de ani și încă nu trăiește pentru el.

Cu toate astea, David este unul dintre personajele preferate. La Cheska și Greta nu e nimic de plăcut (iau numai decizii proaste, care le dau viața pe peste cap, și mereu au nevoie de cineva să le scoată din… belele), iar pe Ava o cunoști prea puțin. Preferata preferaților rămâne LJ, mama lui David. Este o femeie matură, puternică, capabilă să se descurce singură și curajoasă cât să-și ia angajamentul de a crește un copil la vârsta la care alte femei ar vrea doar să croșeteze liniștite.

Sunt multe alte detalii despre viețile lor pe care încă nu le știi. Povestea este mai complexă decât se poate reda într-un scurt rezumat care vrea să stârnească atenția, dar să nu poată fi acuzat de spoiler. Este una fără suspans și răsturnări de situație, dar care te prinde repede și nu te lasă să o pui deoparte. Mai vrei puțin. Mai stai câteva pagini. Și, când o dai pe ultima, tot ai mai fi vrut.

Îngerul de la Marchmont Hall este o carte despre iubire, familie, minciună, decizii care se răsfrâng chiar și asupra generațiilor viitoare. Te învață, dacă mai era nevoie, că ce începe cu o minciună nu se poate termina bine. Că în viață e mai important să-ți înveți copiii să nu facă greșelile pe care le-ai făcut tu, decât să-i forțezi să devină ce nu ai fost tu. Că mama este cea care îți oferă iubire, nu cea care te-a adus pe lume. Că de cele mai multe ori fericirea este chiar lângă tine, dar nu o vezi pentru că privești în direcția greșită.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares