7 activități fizice permise celor cu probleme articulare

pillates pentru dureri articulare

Toată lumea spune că, pentru a fi sănătos și în formă, trebuie să faci mișcare. Și tu știi asta foarte bine. Dar mai știi ceva: ai probleme articulare care nu-ți permit să faci orice fel de sport sau activitate fizică. Asta nu înseamnă că trebuie să stai toată ziua pe canapea pentru a-ți proteja gleznele sau genunchii. Dimpotrivă, sedentarismul face la fel de mult rău ca practicarea unui sport care suprasolicită articulațiile. Trebuie să te miști pentru a-ți crește flexibilitatea și masa musculară, pentru a nu acumula kilograme care să forțeze și mai mult. Spre ce sporturi și activități te poți orienta?

Ping Pong

Un sport distractiv și bun de practicat și de către cei cu probleme articulare este tenisul de masă. Ping Pong, cum i se mai spune. Mișcările necesare pasării acelei mingi de la un jucător la altul nu vă sunt deloc nocive. Vă lucrați multe grupe de mușchi într-o oră de ping pong, iar articulațiile nu sunt suprasolicitate. În plus, tenisul de masă este una din cele mai distractive și competitive metode de a arde calorii fără să-ți dai seama. Merită investit într-o astfel de masă de ping pong la care să vă adunați cu prietenii seara sau în weekend-uri, nu?

Gimnastică ușoară

Din categoria activități fizice care se pot practica în casă, fără investiții prea mari în echipamente, avem gimnastica. Gimnastica ușoară, de încălzire, este o bună alegere. Asta nu înseamnă că nu poți face fandări sau genuflexiuni. Cum așa? Nu pun prea mare presiune pe articulații? Depinde cum le faci. De exemplu, niște semi-genuflexiuni, la care te ajuți de o minge de fitness ca aceasta, sunt chiar recomandate. Nu duci mișcarea până jos, ci te oprești la jumătate, susținând o parte din greutatea corpului pe minge. În poziția aceea de așezat ești obligat să adopți o poziție a corectă a corpului pentru a-ți păstra echilibrul, apoi te ridici și reiei. Este un exercițiu simplu dar eficient.

Pillates

Și exercițiile de Pillates sunt utile și recomandate celor cu probleme articulare. Pillates-ul nu este altceva decât un tip de fitness accesibil inclusiv celor care au nevoie de exerciții de reabilitare fizică. Este excelent pentru cei care au dureri de spate, genunchi, glezne, poate chiar șolduri (depinde de mișcare). Durerea este redusă, mobilitatea crește, mușchii sunt tonifiați și poziția corpului corectată. Iată câteva exerciții pillates pe care le poți face folosindu-te de mingea de gimnastică pe care o recomandam mai sus!

Înot

Pentru cine are ocazia să-l practice, înotul este una din cele mai bune forme de mișcare din categoria celor care nu pun presiune prea mare pe articulații. Impactul scăzut al înotului asupra articulațiilor este unanim recunoscut de medici. Presiunea pusă pe articulații în timpul înotului este mult mai mică decât cea care apare în cazul oricărui alt tip de exercițiu la sol, iar riscul de accidentare este foarte mic în mediul acvatic. Înotul pe spate și gimnastica acvatică sunt cele mai bune.

Jogging

Alergarea este bună pentru articulații dacă sunt respectate anumite condiții. Prima ar fi să nu ieșim la alergat fără a face o scurtă încălzire înainte. A doua ține de alegerea unui teren propice unui alergat ușor care să nu suprasolicite zonele care și așa scârțâie. Este recomandată alergarea pe teren neted, dar moale, nu asfaltat. Echipamentul este și el foarte important, mai ales încălțămintea care trebuie să fie specială, pentru alergat. Cei care sunt supraponderali, mai bine să evite alergatul!

Pedalat

Mersul pe bicicletă este și el recomandat celor care au probleme articulare. Se poate apela atât la bicicleta clasică, cât și la una eliptică sau staționară. La pedalatul în aer liber, atenție la tipul de teren pe care îl practicați! În rest, totul ține de poziție. Șaua trebuie să fie destul de înaltă pentru ca mișcarea de pedalare să nu forțeze genunchiul, iar ghidonul să fie accesibil fără a obliga la o poziție incorectă a corpului.

Yoga

Yoga, cel puțin la nivel de începător, sigur nu va dăuna articulațiilor, ci dimpotrivă. Sunt mișcări menite să îmbunătățească mobilitatea articulară, iar meditația ajută la diminuarea sau eliminarea durerilor. Există diverse niveluri de Yoga, așa că nu vă speriați de pozițiile imposibile pe care le-ați văzut pe internet. Un instructor bun va ști de unde să înceapă pentru ca orele lui să vă fie de ajutor.

Faptul că te confrunți cu probleme articulare nu înseamnă că trebuie să renunți la sport. Sportul face bine și în acest caz, cu singurele condiții să fie ales împreună cu medicul sau terapeutul, în funcție de gravitatea afecțiunii, și mișcările să fie corect efectuate. Dincolo de activitățile fizice menționate mai sus, stă mersul pe jos pe care sigur îl va putea practica oricine atunci când nu va mai fi nevoie de declarații pentru a ieși din casă. Până atunci, continuați mișcarea în casă sau în curte. Improvizați o masă de ping pong dacă nu aveți bani pentru una acum! Inspirați-vă din exercițiile de Pillates de pe YouTube. Soluții există.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 22/04/2020
    Răspunde

    Că scârțâie încheieturile este adevărat .

    • Maria Aghinitei
    • 23/04/2020
    Răspunde

    Inotul ar fi pe gustul meu, dar….. mai asteptam!

    • Anghelina Irina
    • 23/04/2020
    Răspunde

    Voința sa fie,exercitii exista pentru toată lumea

    1. Exercitii usoare pe placul meu!

  1. Foarte bune recomandarile tale! Aveam nevoie de un articol de genul asta ca motivatie sa fac miscare :))) Greu cu motivatia asta!

    • Nicolae Claudia
    • 25/04/2020
    Răspunde

    Eu as alege inotul. Imi place mult sa inot in bazin si abia astept sa treaca pandemia asta, ca sa ma pot inscrie la un curs

  2. am incercat yoga acum un an si ceva. am zis ca mor :)))) ma dureau toate, mai ales coloana. momentan ma ocup de niste exercitii cu banda eleastica, unele cu roata de abdomen… mai imi face de lucru

  3. Răspunde

    Pilates si yoga sunt minunate.
    Jogging si pedalat am oprit pana recuperez genunchii asa ca merg la kinetoterapeut – nu sunt de recomandat pt oricine.
    Mai ajuta exercitiile de streching si extensii, sunt multe pe net si nu au riscuri. Am unele ce le fac inainte de somn, pt relaxare. Am altele ce le fac dimineatza, sa ma dezmortesc, vreo 2 le fac si la birou sau cand astept metroul, asa de bine mi-au intrat in rutina. Si astea costa nimic!

    O data restabilit anumita elasticitate se poate incepe sarit coarda, mi se par cele mai ‘concentrate’ exercitii: 5 min si transpir !! nici cu bicicleta sau jogging lejer nu am rezultatul asta.

  4. Atata mi-am propus si mi-am promis că voi face mișcare în primăvară, încât m-a luat prin surprindere izolarea la domiciliu. Noroc că există gradina, multe flori care necesită ingrijire și astfel fac si miscare. Acest stat in casa cred ca ne va afecta foarte tare starea de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares