Cum să combatem încălzirea globală când ne dispar pădurile peste noapte?

despre încălzirea globală și cum ne dispar pădurile

Pe mine mă cam îngrozește ce se întâmplă cu încălzirea asta globală. V-am mai povestit și după ce am urmărit documentarul Ice on Fire. De multe ori m-am certat pentru că nu fac de ajuns pentru a salva planeta asta de care vor avea nevoie și generațiile viitoare. Poate de și mai multe ori i-am urât pe cei care nu fac nimic în acest sens. Încă-mi place să mă plimb cu mașina, încărcătorul telefonului stă în priză mai mult decât ar trebui, mi se întâmplă să mai folosesc și pungi de plastic și folie de aluminiu, ba chiar să fac și risipă alimentară.

Mi-e clar că tot ce se întâmplă este pentru că am distrus ordinea naturală a lucrurilor. Dumnezeu ne-a dat soare să ne încălzească, dar ne-a dat și pomii care să ne răcorească. I-am tăiat și au fost tăiați la greu. Am rămas neprotejați. Dacă am fi avut mai multă grijă de spațiile noastre verzi, nu ne-am mai fi plâns astăzi că ne topim la 45 de grade sau mai mult, la soare. Chit că poluarea e în toi, din toate punctele de vedere. Copacii chiar pot face diferența. Și nu doar local, în stația de tramvai sau pe trotuarul pe care te plimbi. Din păcate, nu ne pasă. Ne dispar pădurile, ne dispar spațiile verzi, orice petic de iarbă trebuie valorificat prin construcții, iar noi nu facem nimic.

Poate nu înțeleg multe, dar am senzația că și treaba asta cu protejarea mediului este tot o mare manipulare. Vina pare a tuturor, dar măsurile sunt forțați să le ia doar unii. Ne-au spus că trebuie să trecem la energie verde și ne-au scumpit curentul de ne ustură direct în gaura… de ozon. Ne învață că pungile de plastic poluează și că e musai să ne lăsăm mașinile acasă și să ne plimbăm cu transportul în comun. Ne îndeamnă să ne deplasăm cu bicicleta și să preferăm mașinile electrice. Asta în condițiile în care astea papa multă energie care, la ora actuală, încă nu provine din surse deloc sau puțin poluante. Și ei ce fac între timp?

bottegaverde.ro

Nimic. Lumea merge înainte. Mai marii țării se plimbă de colo-colo în mașini scumpe, puternice, care consumă în draci. Încălzim și răcorim niște clădiri imense în care prea puțini dintre ei fac treaba pentru care sunt regește plătiți. Noi răbdăm cele 33 de grade din casă, gândindu-ne la poluare și la cât va veni factura dacă îndrăznim să pornim aerul condiționat. Unii plătesc cu libertatea faptul că au tăiat UN copac din pădure pentru a-și încălzi copiii pe timpul iernii, alții țin de șase tirurilor încărcate cu lemne pentru Europa. Noi poluăm pentru că folosim 2 pungi de plastic pe zi. Miile de pițipoance care-și cumpără lunar câte haine avem noi în șifonier pentru un deceniu, nu.

ONU și alte mari organizații ne dau vești bune: se pare că stratul de ozon începe să se refacă, grație tuturor măsurilor pe care DOAR UNELE state le-au impus, pe cârca celor mulți și săraci. Toți spun doar ce le convine, ne dau nouă sfaturi și ei continuă să facă cel mai mare rău acestei planete. Vorbesc despre mediu, dar sunt gata să înceapă să sacrifice și puținele parcuri pe care le avem pentru a permite dezvoltatorilor imobiliari să se îmbogățească și mai mult. Nu sunteți la curent cu știrile? Vă invit să citiți acest articol și apoi să decideți voi dacă lor le pasă de mediu, de planeta asta sau nu. Ei nu sunt capabili să mai repare aleile parcurilor primite moștenire de la regimul comunist, dar să mai facă altele! Acum vor să le distrugă și pe alea?

Dispar pădurile peste noapte. Păduri mari. De ce? Parcă trebuia să economisim resursele. Parcă ne doream veri mai suportabile și o climă mai stabilă. La ce să ne mai agităm noi, când ei fac asta.

Nu este singurul exemplu de pădure care dispare cu totul, dar este un caz care m-a șocat pe mine de curând. Mergeam la pescuit în zona localității Făcău. Exista acolo o pădure. Noi îi ziceam pădurea Făcău. Se pare că se numea de fapt pădurea Găureni. Nici nu mai contează cum se numea pentru că nu mai este acolo. A cui era? Cine a tăiat-o? De ce? Nu știu. Am aflat că nu mai este de la un localnic, prieten cu unchiul meu. Era șocat și el. Am căutat informații în online. Nimic. Un singur om se pare că a semnalat dispariție ei, într-o filmare făcută, probabil cu drona.

Pe același cont de YouTube mai găsim o filmare, din 2022, când pădurea era încă în picioare.

Nu știu dacă pădurea a fost tăiată toată sau doar o parte. Nu am ajuns încă în zonă ca să văd cu ochii mei, dar cred că e clar din filmări că acolo s-a ras cel puțin parțial o zonă verde de care planeta asta avea nevoie. Ce se execută acolo și în folosul cui doar unii știu. Cert este că avem nevoie de copaci numai când e vorba de scoși proștii la acțiuni voluntare în aer liber. Unii plantează și duc greul luptei împotriva încălzirii globale, iar ceilalți țin cont de ce TREBUIE făcut doar când este în interesul lor și al economiei. O fi bine așa? Dacă mai ai vreun exemplu de zonă unde dispar pădurile sau ai mai multe informații despre pădurea Găureni, aștept un comentariu. Eu promit că revin cu update când ajung în zonă.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 01/07/2023
    Răspunde

    Aproapecanu mai avem păduri deloc.

    • Loredana Cereces
    • 01/07/2023
    Răspunde

    In ultimul timp auzim foarte mult despre incalzirea globala si nu cred ca vom merge pe drumul cel bun in ritmul acesta!

  1. Răspunde

    8 ani la jobul anterior s-a dezvoltat si dezbatut subiectul. Pot sa iti vorbesc 48 ore fara rasuflare si fara sa ma opresc 😀 😀 😀 . Sunt multe masuri luate la nivel inalt pt Europa – din pacate principalele 2 surse de CO2 (SUA si China au evitat multe). De ex UE a reusit sa reduca in ultimii 25 ani aproape la jumatate emisia de CO2.
    Doar ca pasii marunti depind de noi, de fiecare, prin ce consumam. Local. Lucrez intre olandezi si tot ce pot zice ca aia fac natural prin gesturile zilnice. Aia e, noi romanii nu avem niciun respect fata de corpul nostru si ne nerocim cu gesturi si chinezarii marunte, d-apoi de omenire ca un total nici nu ne pasa.

    Cand ai timp, uita te la ce face Ecosia. O echipa de aprox 2 mii de oameni a plantat dintr-o simpla idee peste 175 milioane de copaci. Deci se poate.

  2. Pingback: Gata cu probleme de mediu! Capacele atașate de PET-uri erau soluția - Caietul Cristinei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares