4 riscuri la care te expune un periaj prea agresiv al dinților

stomatologii recomandă să evităm un periaj prea agresiv

A nu te spăla pe dinți este rău, asta ar trebui să o știm cu toții. O igienă dentară precară nu duce doar la probleme dentare. Poate afecta întregul organism în timp. Din păcate, nici cei care se situează la extrema cealaltă, în tabăra celor care exagerează cu spălatul pe dinți, nu procedează prea corect. Nu degeaba avem timere și recomandarea de două minute pentru un periaj, nu degeaba există periuțe de dinți cu diverse grade de rigiditate a perilor. Un periaj prea agresiv, care durează prea mult, cu o periuță cu peri prea tari, poate crea, la rândul său, o serie de probleme.

Înroșirea și sângerarea gingiilor

Iată că nu doar placa bacteriană, tartrul și boala parodontală pot duce la gingii inflamate, înroșite, care sângerează, ci și spălatul pe dinți în exces! Din dorința de a avea dinții curați, unele persoane ajung să se spele pe dinți și de cinci ori pe zi, să insiste prea mult cu periajul, să folosească paste dinți și periuțe agresive. Este greșit să facem asta.

Un periaj însoțit de utilizarea aței dentare și a apei de gură ar trebui să fie suficient. Dacă simți că este nevoie de mai mult, în situația în care porți aparat dentar, ai implanturi, punți dentare sau fațete, atunci poți completa rutina ta de igienă orală cu folosirea unui duș bucal. Acesta permite curățarea blândă și eficientă a spațiilor interdentare, dar și a zonei de sub gingie. Vei avea dinții și gingiile curate fără iritații.

Afte bucale

Aftele bucale pot avea multe cauze. De obicei, când ne apar, ne gândim la o intoleranță alimentară, la un nivel ridicat de stres sau anumite deficiențe de vitamine și minerale. Simptomele nu sunt deloc plăcute. Ai parte de usturime și durere chiar și atunci când vorbești. Dacă aftele bucale apar în mod frecvent și vă știți vinovați de abordarea unui periaj prea agresiv, s-ar putea ca asta să fie cauza.

Limitați-vă la cele două minute de periaj recomandat de două ori pe zi, folosiți o periuță cu peri mai moi și înlocuiți pasta de dinți cu una mai puțin agresivă ca textură și compoziție și veți vedea rezultate în 2-3 zile! Nu dispar leziunile? Vezi articolul aftele bucale! Ai acolo alte sfaturi pentru tratarea lor, dar și o listă cu semnele care ar trebui să te trimită la medic.

Retracția gingivală

Ce poate fi mai rău decât o gingie inflamată, roșie, sângerândă? O gingie care alege să se retragă, sătulă de modul tău agresiv de a o peria. Practic, rădăcina dinților tăi rămâne parțial descoperită ca urmare a acestei retracții gingivale. Te vei confrunta cu sensibilitate dentară sporită și, în timp, dinții vor începe să se miște. Cu cât mai repede sunt descoperite semnele retracției gingivale, cu atât mai ușor și mai ieftin va fi să tratezi.

Trebuie să știi că o gingie, odată retrasă, nu va mai reveni la poziția inițială. În schimb, poți preveni avansarea acelei retracții tratând cauzele ei. Când sunt de vină placa bacteriană și tartrul, detartrajul este cheia. Când cauza este periajul agresiv, urmează sfaturile de mai sus, pentru o igienă mai blândă! Dacă ai parondontoză, ține-te de tratament!

Subțierea smalțului dentar

Un alt risc la care te expune un periaj prea agresiv al dinților este subțierea smalțului dentar. Perii prea tari ai periuței de dinți, spălatul pe dinți în mod repetat, mai des decât recomandat, periajul prelungit, folosirea în mod exagerat a aței dentare, a apei de gură sau a periuțelor interdentare duc la accelerarea procesului natural de abraziune dentară. Dinții tind să devină transparenți, sunt tot mai sensibili la diverși stimuli și mai expuși la carii și alte probleme. Odată distrus, smalțul dentar nu se reface decât în cabinetul stomatologic.

Curios cum ne facem rău din dorința de a fi bine! Iată cum a nu te spăla pe dinți poate fi la fel de rău ca a exagera cu spălatul pe dinți! Este bine să facem totul cu măsură, așa cum ne recomandă specialiștii. Este bine să ne vadă un stomatolog o dată pe an, oricât de bine am ști noi că avem grijă de dinții noștri și oricât de bine ar arăta la prima vedere. Poate nu ai semne de carii și tartru pe dinți, dar poți avea probleme cu demineralizarea smalțului sau tartru acumulat sub gingie. Ce tratezi din timp tratezi cu mai puțini bani și mai puține drumuri la cabinet.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Nu știu câți români își periază agresiv dantura, dar știu câți nu folosesc destul periuța de dinți: mult prea mulți!

      • Cristina Dragomir
      • 12/04/2023
      Răspunde

      Numarul celor care isi freaca dintii mai mult decat este cazul este mic, adevarat, dar ei exista. Printre ei, si eu. Nu am fost dintotdeauna asa, Cand eram mai tanara, igiena dentara era praf. Nu exista educatie in sensul asta pe atunci. Apoi, cand am inteles cat de bine e sa te speli pe dinti, am cazut in extrema cealalta si am inceput sa-i frec la greu. Noroc ca medicul meu s-a prins la timp ce faceam .

    • Valeria Chertes
    • 12/04/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

    • Marioara Gurgu
    • 15/04/2023
    Răspunde

    Mulțumim frumos pentru informații foarte utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares