Cartea te linisteste, televizorul te agita

cititul-reduce-stresul

Eu fac parte din oamenii care adorm greu si, pentru ca m-am facut mult prea mare sa ma mai legene cineva, trebuie sa caut modalitati de a adormi mai usor si mai repede ca sa prind si eu macar sase ore de somn pe noapte. Am avut problema aceasta dintotdeauna. Si cand eram copil, abia adormeam dupa ce citeam vreo zece-douazeci de pagini dintr-o carte. Dar, dupa ce le citeam si in timp ce le lecturam, ma simteam linistita, relaxata, cu mintea golita de orice altceva in afara de povestea personajelor.

Televizorul

Mai tarziu am descoperit televizorul si, din pacate, am ramas la el. Dar, citind ieri ma multe articole de prin blogosfera glasuind despre placerea lecturii, mi-am dat seama de ce adorm uneori iritata si nervoasa. Pe orice canal mi-as lasa televizorul programat, la un moment dat tot se trezeste cineva sa tipe sau o reclama sa sparga nivelul sonor obisnuit. Asta te scoate din starea de relaxare(la care ai ajuns cu greu), te umple de nervi si te trezesti ca somnul, pentru care te-ai luptat o ora, a fugit.

Cartea

Cand in locul telecomenzii de langa perna aveam o carte, altfel stateau lucrurile. Personajele din roman tipa cat de tare le dai tu voie sa o faca, nici mai tare nici mai incet. Le auzi dar iti auzi si gandurile pentru ca ele iti stimuleaza imaginatia si te transpui in lumea lor, renuntand la problemele tale pentru a te contopi cu ale lor.

bottegaverde.ro

Televizorul, in schimb, e mai mult un mijloc de poluare sonora in care mintea ta ramane tot pe problemele cotidiene dar trebuie sa lupti sa iti mentii gandurile, oricat de tare ar urla tipa din film sau tipul de pe materialul promo. Rezultatul este o stare de tensiune, un corp si o minte incordate, de care somnul refuza sa se apropie.

E asa sau nu? Tu cum adormi „ca un bebelus”: cu o carte sau cu telecomanda in mana?

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Roxana Timocel
    • 05/11/2014
    Răspunde

    Eu am norocul sa fac parte din oamenii care, cum pun capul pe perna cum adorm! ;))
    Televizorul nu prea ne face bine, nu mai gasesti o emisiune la care sa te uiti cu placere, numai certuri, omoruri si alte orori!!

  1. Buna dimineata!Din pacate eu fac parte din categoria persoanelor care adorm foarte greu,ma trezesc la orice zgomot fie el cat de mic.Sotul meu mai adoarme la televizor din cand in cand si pe mine ma dispera acest lucru,pentru el nu este deranjant deoarece adoarme foarte usor in schimb pentru mine este foarte stresant,trebuie sa ma ridic din pat si sa inchid televizorul pentru a avea parte de cateva ore linistite de somn.Ma relaxez atunci cand sunt stresata,obosita ,citind o carte ,lucru pe carte-l fac aproape in fiecare seara,ii citesc povesti fiicei mele si adoarme de multe ori fara sa o asculte pana la capat.Acesta metoda de a adormi mai repede,este eficienta si pentru mine uneori,depinde de starea in care sunt in acea zi.In privinta televizorului,nu cred ca este o metoda buna de relaxare,cred ca mai mult ne oboseste si ne tulbura noptile,acum depinde de fiecare,cu siguranta exista persoane care gandesc contrariul,pentru care televizorul este ca un,, as in maneca”.In ziua de azi la televizor nu mai sunt emisiuni cum erau candva,acele emisiuni educative pentru copii,din care aveam cu totii de invatat,cateodata chiar nu ai la ce sa te uiti,cu toate ca avem atatea posturi de televiziune.Noroc avem de site-ul Caietul Cristinei ce ne ofera o multime de informatii din viata de zi cu zi,asa ne mai documentam si noi,ne mai imbogatim cunostintele de cultura generala.

    • Iorga Daniela
    • 05/11/2014
    Răspunde

    Ai mare dreptate,televizorul mai mult strica decat educa,norocul e ca mai exista canale cu si despre viata precum Paprika,Tlc,discovery,nature,animal planet,davinci learning,chiar si mini si megamax,urmaresc cu drag emisuuni,insa pentru seara nu sunt bune ca imi capteaza atentia si somnul fuge.Prefer ca seara sa citesc pe telefon cate un articol pe blog sau sa vizionez filmulete pe YouTube.

    • Balaban Violeta
    • 05/11/2014
    Răspunde

    eu adorm repede pot zice,dar cu televizorul deschis,il programez sa se stinga singur dau pe un canal unde vad ca e ceva interesant ,dar pana atunci mai stau si citesc cate ceva de pe internet..

    • Elena Irindea
    • 05/11/2014
    Răspunde

    Eu adorm cu copiii, la televizor ma uit rar, imi pare rau ca nu mai am asa mult timp liber sa citesc, era o activitate relaxanta.

    • ghizdavu iuliana simona
    • 05/11/2014
    Răspunde

    nici eu nu pot adormi repede ,imi trebuie o ora ca sa pot adormi ,la televizor prefer sa ma uit inainte de culcare la ceva care ma binedispune ,un film comedie ,un program cu animale ,mai ma uit la programe unde se fac tot felul de preparate culinare dar niciodara nu ma uit la filme de groaza ,la politica sau la asa zisele ,,vedete” de la noi din tara care se cearta toata ziua pe toate programele ,deci prefer ceva linistit ,ceva ce sa ma relaxeze ca si asa adorm foarte greu

    • Stingaciu Daniela
    • 05/11/2014
    Răspunde

    Eu citesc sora mea cateva ore pe zi daca imi permit,nu dau aici vasta mea lista literara ca nu i frumos;)) Dar seara ( fiindca Daviducului meu nu ii place lumina veiozei) ma uit cu sotul meu,la un serial la pc,ca deh mor sa ma uit la tv unde dintr-o ora si ceva cat tine filmul,30 minute sunt reclamele:) Deci da sunt pro-carte,pro citit, pro dezvoltare a creierului

    • Maria Agurita Ignat
    • 05/11/2014
    Răspunde

    din păcate fac parte din categoria celor care privesc un film sau o emisiune interesantă înainte de somn…cu cartea mai rar

  2. Răspunde

    Si eu dormeam cu televizorul deschis dar de cand sunt mamica s-a terminat. Cand adoarme copilul doarme si tv-ul 🙂

    • Yonela Mihaela
    • 05/11/2014
    Răspunde

    Pe mine ma adoarme tableta,indiferent ca sunt pe facebook,ca ma uit la un film sau ca pur si simplu citesc o carte,daca lumina este stinsa adorm aproape imediat.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 05/11/2014
    Răspunde

    Si eu adorm greu,de aceea ma uit la televizor sunt si emisiuni interesante dar si altele care te enerveaza, iar atunci prefer sa stau la calculator sa citesc articole care sunt utile,am ce invata,ma relaxeaza,imi fac bine.

    • palamaru mirela
    • 06/11/2014
    Răspunde

    buna. Si eu intr-un timp adormeam cu o carte in mana, cand era cel mic foarte mic,acum a crescut si am inceput munk, adorm imediat. fara probleme.

    • Liliana Fedeles
    • 06/11/2014
    Răspunde

    Nu urmaresc la tv decat foarte putin emisiuni. Ador sa citesc,
    Sacrific cu multa placere cateva ore de somn pentru a termina o carte buna!

  3. Răspunde

    Eu adorm „cu un bebelus” care imi transmite somnolenta imediat cu mirosul lui de pufuleti amestecati cu transpiratie si lapte praf 😆 O iau in brate, ma gadila pe la nas cu parul carliontat, trag de doua ori aer in piept, o strang in brate ca pe o papusa si ma gandesc ce bine e….si cat de repede ma voi trezi dimineata (5.30 am). Apoi imi vine imediat somnul 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 shares