Gheață în frigider? 6 greșeli pe care să nu le mai faci

combine frigorifice beko

Ai șters-o acum câteva zile și azi ai constatat că ai din nou gheață în frigider? Nu ești singurul care pățește asta, să știi. Nu este normal, dacă asta te întrebi. Cel puțin, nu dacă ai un aparat modern, cu tehnologii de ultimă generație, cu dezghețare automată și sistem de răcire performant, cum sunt aceste combine frigorifice. Sunt mai multe cauze ale formării peliculei sau punctelor de gheață pe peretele din spate al frigiderului. Cele mai multe sunt greșeli de utilizare pe care le putem corecta.

Ținem ușa deschisă prea mult timp

De foarte multe ori, deschidem frigiderul și stăm și ne uităm lung în el. Fie nu ne mai amintim ce am vrut să scoatem, fie analizăm opțiunile. Cu cât mai mult ținem deschisă ușa, cu atât mai mari șansele de a ne trezi cu gheață în frigider, mai ales dacă îl avem amplasat în bucătărie și facem asta în timp ce gătim, când în bucătărie este cald și avem abur. Măcar la combinele frigorifice din ultimii ani avem avertizor sonor care ne spune când am stat prea mult cu ușa deschisă!

O astfel de hotă bucătărie este obligatorie, dacă nu ai deja una. Nu doar pentru sănătatea frigiderului, ci și a mobilierului și a finisajelor. Chiar și cu hotă, reduceți pe cât posibil timpul petrecut cu frigiderul deschis!

Aglomerația din frigider

O a doua greșeală pe care este posibil să o faci este supraîncărcarea frigiderului. Un frigider în care avem oale peste oale și alimente peste alimente, plin ochi, nu este de dorit. Este nevoie de spațiu între recipiente și alimente pentru ca aerul sa poată circula și frigiderul să poată răci așa cum trebuie fiecare colțișor. Altfel, aerul rece staționează în zonele de răcire (amplasat de regulă pe peretele din spate) și aici se formează gheață.

Alimente sau recipiente lipite de peretele din spate

Uite încă un lucru la care să fii atent! Nu împinge alimente sau recipiente prea în spate! Motivul este același de mai sus: aerul rece nu va circula cum trebuie în interiorul frigiderului. Riști să se formeze gheață care poate chiar dăuna produselor din frigider. Nu vei mai putea mânca o salată sau un măr care s-au lipit de acel perete și au înghețat, fie și parțial.

Înfundarea scurgerii

Dacă ai gheață pe pereții frigiderului, dar, apă în cutia de jos, atunci problema este alta: înfundarea găurii de scurgere. Aceasta este amplasată în partea inferioară a frigiderului, tot pe peretele din spate. Prin ea se elimină apa rezultată în urma procesului de decongelare automată. Se întâmplă adesea ca acest orificiu să se înfunde. Este de ajuns un mic fragment alimentar pentru ca apa să nu se mai scurgă cum trebuie în vasul amplasat în spatele frigiderului, ci să se acumuleze în sau sub cutia de jos, pentru legume.

Deteriorarea garniturilor

Aerul cald poate pătrunde în frigider și duce la apariția gheții și din cauza unor garnituri deteriorate care nu-și mai fac bine treaba. Acestea trebuie verificate periodic să nu prezinte rupturi sau fisuri. În cazul în care constatați că sunt probleme, încercați să le înlocuiți cât mai repede cu unele noi. Un frigider închis etanș înseamnă consum mai mic, mai puțină risipă alimentară și mai puține bătăi de cap cu curățarea picăturilor de apă sau a gheții formate pe pereți.

Preparate calde în frigider

O mâncare gătită sau un ceai nu ar trebui introduse în frigider înainte de a se răci complet. Nu se strică frigiderul dacă faci asta, dar sigur va consuma mai mult, încercând să mențină temperatura la care l-ai setat. Nu este exclus să apară și gheață în frigider dacă faci asta frecvent sau alimentele sunt prea calde. Prin condens, crește umiditatea și apa depusă pe suprafața rece și în continuă răcire îngheață.

Apariția gheții în frigider nu este un motiv major de îngrijorare. De obicei, nu indică o defecțiune a aparatului. În schimb, este un semn clar că ceva facem greșit. Corectând aceste greșeli, nu doar că nu vom mai avea gheața nedorită, dar vom crește și eficiența energetică a frigiderului și durata sa de viață.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • MarioaraGurgu
    • 19/01/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații. Super utile.

    • Valeria Chertes
    • 19/01/2023
    Răspunde

    Cu frigiderul cel vechi am pățit și eu dar am cumpărat unul nou și nu mai am probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares