Consumul moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății

consumul de cafea are beneficii clare asupra sănătății

Asociația Română a Cafelei (ARC) prezintă noul raport emis de Federația Europeană a Asociațiilor Nutriționiștilor (EFAD) și preluat de către Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC) potrivit căruia aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, în vreme ce 86% sunt de acord că aportul regulat și moderat este asociat cu o îmbunătățire a performanței generale în sport.

Sondajul a fost completat de 585 de nutriționiști din 26 de țări europene care au contact direct cu pacienții, și oferă date noi despre gradul de conștientizare actual și atitudinile în ceea ce privește consumul de cafea din perspectivă medicală.

Peste 2 miliarde de cești de cafea sunt savurate în fiecare zi la nivel mondial1 și, în acest context, studii nou efectuate pentru a afla rolul potențial al cafelei asupra sănătății au sugerat un posibil „efect de protecție” în legătură cu o serie de boli netransmisibile, în special cu cele cu o componentă inflamatorie2. În timp ce încă se studiază detaliile care stau la baza acestei asocieri, cafeaua continuă să fie un considerent important pentru profesioniștii din domeniul sănătății atunci când vorbesc despre aspectele unui stil de viață sănătos.

Cafeaua rămâne o băutură populară la nivelul Europei, 43% dintre aceștia raportând că pacienții consumă până la 3 cești de cafea pe zi și, respectiv, 3-5 cești pe zi, niveluri de consum care corespund recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA)3.

62% dintre nutriționiștii chestionați au recunoscut o asociere pozitivă cu aspecte ce țin de performanța mentală și fizică, inclusiv o vigilență îmbunătățită (86%), stare îmbunătățită (61%), îmbunătățire a performanței sportive generale (69%) și au fost de acord că un consum de cafea poate fi benefic pentru activitatea fizică (51%). Aceste concluzii reflectă un sondaj realizat anterior de ISIC asupra consumatorilor în timpul pandemiei în 20204 .

Pentru a citi raportul în totalitate, denumit „Perspectivele nutriționiștilor europeni despre consumul de cafea” dați clic aici.

  • Dintre cei 585 de respondenți, 329 au raportat că sunt angajați în prezent în servicii clinice, inclusiv în oncologie, diabet, gestionarea greutății, gastroenterologie, geriatrie, pediatrie, îngrijire intensivă, servicii ambulatorii, chirurgie, alergii și intoleranță la alimente. Ceilalți 256 au raportat că sunt angajați în prezent în domenii precum sport, educație, bunăstare, servicii alimentare și/sau lucrează independent.
  • Țările incluse sunt: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie.
  • Opinia științifică a Autorității Europene privind Siguranța Alimentară (EFSA) cu privire la Siguranța cafeinei prevede că 400 mg de cafeină (aproximativ 3-5 cești de cafea) pe zi poate fi considerată o cantitate sigură pentru majoritatea indivizilor. O ceașcă de cafea conține de obicei 75 mg de cafeină.

Despre Asociaţia Română a Cafelei (ARC)

Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. Membrii ARC sunt: Strauss România (www.strauss-group.com), Nestlé România SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) și Tchibo România (www.tchibo.ro). Informații despre cafea găsiți și pe site-ul Asociației Române a Cafelei: http://www.desprecafea.info/.

Pentru a vă alătura comunității iubitorilor de cafea, urmăriți paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ și https://www.instagram.com/desprecafea/

Despre EFAD

Înființată în 1978. Federația Europeană a Asociațiilor de Nutriționiști (EFAD) este o organizație non-profit care și propune să fie vocea nutriționiștilor europeni, susținând rolul important al nutriționiștilor înregistrați în impactul pozitiv asupra sănătății nutriționale a clienților și pacienților lor și comunității în ansamblul ei și asigurându-se ca fiecare cetățean european are acces la intervenții sigure și adecvate. Membrii EFAD reprezintă peste 35.000 de nutriționiști înregistrați, în 28 de țări europene, precum și alți 40 de membri asociați din domeniul educației din două alte state membre UE. Pentru mai multe informații despre activitatea importantă a EFAD, vizitați efad.org.

Despre ISIC

Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC) este o organizație non-profit înființată în 1990. ISIC este devotată studierii și publicării de informații științifice despre cafea și sănătate, inclusiv:

  • Studiul aspectelor științifice legate de cafea și sănătate
  • Evaluarea studiilor și informațiilor științifice despre cafea și sănătate
  • Sprijinirea cercetărilor științifice independente despre cafea și sănătate
  • Diseminarea de probe științifice echilibrate și de cunoștințe despre cafea și sănătate unei categorii vaste de stakeholderi

ISIC respectă principiile de etică în cercetarea științifică în toate activitățile sale și toate comunicările ISIC se bazează pe știință corectă și pe studii științifice derivate din jurnale științifice evaluate inter-pares și alte publicații.

Referințe

  1. British Coffee Association (BCA). (2022). Coffee is the most popular drink worldwide with around two billion cups consumed every day. Disponibil la https://britishcoffeeassociation. org/coffee-consumption/.
  2. Ribeiro M, et al. (2022). The magical smell and taste: Can coffee be good to patients with cardiometabolic disease? Critical Reviews in Food Science and Nutrition. DOI: 10.1080/ 10408398.2022.2106938.
  3. European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2015). Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal. 13(5):4102.
  4. Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC). (2022). Legacy of lockdown on mental wellbeing and the role of coffee to support mood. Disponibil la: https://www. coffeeandhealth.org/information-campaign/legacy-of-lockdown-on-mental-wellbeing-and-the-role-of-coffee-to-support-mood.
Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 17/01/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

    1. Super! Imi place cafeaua, in ultimul timp beau o cana pe zi, cu lapte si miere

    • MarioaraGurgu
    • 18/01/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații, eu consum doar o cafea dimineața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares