Un fotograf de nuntă face mai mult decât poze. Sfaturi pentru alegerea lui

cum să-mi aleg un fotograf de nuntă bun

Februarie. Pregătiri de nuntă. Nu pentru mine. Pentru cineva apropiat mie. Nu le am eu cu organizarea de evenimente, dar nu puteam da înapoi când mi s-a cerut ajutorul. Primul pas a fost să facem o listă cu toate lucrurile de care trebuia să ne ocupăm în următoarele luni, trecând în dreptul fiecăruia și bugetul pe care ne permiteam să-l alocăm. Soacra mare vine în vizită, vede lista pe masă, vede bugetul trecut în dreptul rândului pe care scrisesem fotograf nunta și întreabă dacă nu e prea scump. Știa ea niște vecini care găsiseră un fotograf cu prețuri mult mai mici…

N-a luat-o nimeni în seamă pentru că merseserăm la sigur cu un fotograf pe care îl văzusem în acțiune la nunta unor prieteni și ale cărui poze au ieșit ca la carte. E tentant să alegi ce e mai ieftin, dar să nu uităm că vorbim despre o zi unică în viața ta! Nu poți risca.

Un fotograf de nuntă bun costă. De ce?

Pentru că un fotograf bun are aparatură de ultimă generație tot timpul. Nu poate lucra 5 ani cu același aparat și cu aceleași obiective pentru că tot timpul apare ceva mai bun, mai performant, la care clienții vor să aibă acces.

Pentru că el nu surprinde chipuri și obiecte, ci emoții. Nu pozează doi oameni care danseză. Asta poate face oricine. Este vorba de surprins în imagini toată pasiunea, emoția, iubirea pe care cei doi și-o declară din priviri în momentul primului lor dans în calitate de soț și soție.

fotografia_de_nunta mire si mireasa

În general, un fotograf de nunta nu lucrează singur. De exemplu, fotograful despre vorbesc eu a venit cu un coleg. Și-au împărțit sarcinile în așa fel încât, la final, aveam atât poze clasice, de ansamblu, cât și poze de atmosferă, în care au surprins șușoteliele și răsetele din spate sau zâmbetul mândru al soacrei mari când feciorul și-a călcat soția pe picior în biserică. Îl vreți la nuntă? Îl găsiți pe site-ul mariusniculae.com sau, mai simplu, pe pagina de Facebook aici.

Pentru că tu nu plătești doar pentru cele 12 ore, cât fotograful stă și face poze la eveniment. În spatele unor poze reușite sunt multe ore de muncă, de editare foto. El nu ia pur și simplu pozele de pe card și ți le pune un DVD și gata. Este cale lungă de la poza de pe card până la poza din album. Știu persoane care și-au primit forografiile după 12 luni de la eveniment, ceea ce nu e deloc ok.

Pentru că un fotograf bun nu trebuie doar să apese pe buton, așa cum se vede din afară. El trebuie să știe exact ordinea obiceiurilor și a momentelor slujbei și a ale petrecerii de nuntă pentru a nu rata nimic. Trebuie să caute cel mai bun unghi, cea mai bună lumină. Nu are timp să bea un pahar cu apă sau să-și șteargă transpirația de pe frunte pentru că ar înseamna să rateze cadre.

Pentru că fotograful nu e suficient să ceară un zâmbet, ci trebuie să știe să-l provoace. Trebuie să fie el însuși o fire veselă, jovială, cu simțul umorului, capabil să facă oamenii să zâmbească aparatului. O poate face să zâmbească chiar și pe soacra mică îmbufnată pentru că soacra mare n-a respectat vreun obicei.

Pentru că dincolo de a ști să folosească aparatul de fotografiat, el trebuie să se priceapă neapărat și la regie. Unde ai văzut poze de nuntă în care oamenii stau în ordinea în care vor ei și pe fundalul pe care-l vor ei? Peisajul se vede altfel din spatele obiectivului și el știe cel mai bine unde și cum să stăm ca să nu avem deficit sau exces de lumină, ca să nu creăm o imensă pată de negru în jurul miresei sau să nu construim scara măgarului.

fotografia_de_nunta

Sfaturi pentru alegerea unui fotograf de nuntă

  • nu vă aruncați direct pe ce-a recomandat vecina sau socrul mic! Trebuie să găsiți acel fotograf în prezența căruia vă simțiți în largul vostru. Pentru o zi, el va fi al treilea om în cuplu.
  • căutatul pe Google este și el o variantă bună, mult mai bună decât cea a căutatului prin anunțuri sau pe Facebook. De ce? Pentru că un site propriu, bine pus la punct , cu portofoliu la vedere, cu detalii despre prețuri, denotă profesionalism și te scutește de schimb de mailuri și timp pierdut pentru a afla cât te costă serviciul sau a cere și primi poze-mostre.
  • extinde-ți zona de căutare. Într-un oraș mic, e mai greu de găsit un fotograf bun și cu aparatură de ultimă generație. Poți căuta în alte orașe. De exemplu, Marius Niculae este un fotograf de nuntă din București, dar acceptă și evenimente din provincie.
  • nu te zgârci la preț. Nu spun nici să alegi cel mai scump fotograf din țară, dar nici pe cel mai ieftin.
  • alege un fotograf cu experiență – să nu fie fotograf de ocazie și să aibă cursuri de specialitate.
  • vezi ce aparatură folosește.
  • la întâlnirea cu fotograful trebuie să fie ambii miri prezenți. În felul acesta vă asigurați că este un om pe placul amândurora, că nu vor fi probleme. Trebuie să fie o persoană sociabilă, comunicativă, în preajma căreia să vă simțiți relaxați.
sedinta foto nunta

Nu uita să întrebi despre un aparat foto de rezervă sau despre soluțiile de backup folosite! Este o zi specială, o zi unică și nu poți fi niciodată prea grijuliu când vine vorba de amintirile tale. Nu mai e ca pe vremuri, cu poze de studio, să poți să te îmbraci în rochia de mireasă și luni și să te duci să-ți facă poze. Dacă n-ai ales un fotograf de nuntă care să știe ce are de făcut, să aibă cu ce, să iubească oamenii și nunțile, să știe să surprindă nu doar desprinderea voalului, ci și emoția momentului, s-ar putea să-ți aduci aminte de ziua nunții ca de ziua în care ai luat una dintre cele mai proaste decizii ale tale.

Imaginile din articol au fost preluate de pe mariusniculae.com. Dacă vreți poze la fel de frumoase la nuntă, găsiți acolo mai multe fotografii de nuntă, informații despre prețuri și datele de contact.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 06/07/2018
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune, multumim.

    • Lamiita Petre
    • 07/07/2018
    Răspunde

    Fotografiile sunt singurele amintiri care raman peste ani si ani, pe care le vei pivi cu nostalgie si pe care urmasii tai vor avea ocazia sa te vada cum erai in acel moment. In cazul asta, ai nevoie de un fotograf bun, acesta va stii sa surprinda cele mai bune imagini, acelea care transmit ceva privitorului.

    1. Da, despre asta e vorba, despre poze care transmit, nu doar imortalizeaza un moment.

    • Cristina Barbieru
    • 08/07/2018
    Răspunde

    Un fotograf profesionist stie ce trebuie sa faca si sa faca pozele in ada fel încât de cate ori le privim sa ne transpunem in acel.moment. Un fotograf cu aparate performante costa ceva mai mult însă rezultatele sunt pe masura

  1. Răspunde

    Nu facui nunta asa ca nu pot sa zic din experienta mea, dar avui un coleg de munca cu extra job fotograf si cum o colega isi pregatea nunta, am cerut toate parerile posibile in pauza de pranz cand ne mancam pachetul impreuna. Zicea ca el de obicei lucreaza singur si numai nunti de zi si s-a specializat pe asta si stie cum sa lucreze cu lumina zilei (eu il si inteleg, acasa 2 copii, job full time si el si sotia deci rezistenta la nunti de noapte si nici nu se poate sa lipseasca de acasa); ca are anumite replici cu care intra in contact cu mirii dar mai ales cu nuntasii. De ex. a zis ca la poza de grup, gluma lui e sa ii intrebe daca vor poze la CHEESE sau la SPAGETTI sau sa roage pe copii sa aleaga ei un cuvant. Si ca de efect ii ies pozele cu copiii si mireasa.
    La fel, tipul a zis de machiaje si cum ies in poze si ca el e nevoit deseori sa retuseze luciul specific supra machiajului. La fel, ca la prima intalnire cu mirii isi face o fisa cu idei de genul: ea are dintzii strambi, sa nu o puna sa rada in poze, el e mai scund deci nu poze unu langa altul etc. Inca o chestie super faina: el cunoaste in oras 2-3 locuri de facut poze artistice si la ce ora ies minunat functie de lumina asa ca … mai face o sedinta cu cei 2, doar pt poze, dupa nunta! cand vin imbracati cu rochie/costum, dar mult mai relaxati si nu pe fuga. L-am intrebat cat costa el: 500 euro cu dvd cu un nr de poze, si scoate si cateva pe hartie. Altfel pe aici nuntile se fac f. simplist, fara coafuri si machiaje iesite din comun, rochiile sunt ieftine si boringggg(daca nu cumva le inchiriaza) iar masa e un bufet si plicul simbolic, de doar 50 euro, din zgarcenie, putini miri se arunca la cheltuieli extravagante gen flori in piept si invitatii si fotografi la nunta.

  2. Eu am prieteni fotografi si in timp am inteles ca este o mare diferenta intre un fotograf profesionist cu scoala si portofoliu si unul amator care face asta ca pe un hobby. Eu inca nu am avut nevoie de un fotograf de nunta dar o sa tin cont de sfaturile tale atunci cand o sa am nevoie de unul pentru ca pozele din ziua nunti sunt foarte importante si nu vreau sa ma uit la ele peste ani si sa nu-mi placa.

    1. Prieteni care se pricep sau cred ca se pricep avem cu totii, zuzi.

  3. Ai mare dreptate, munca fotografului nu se termina dupa nuntă, îl mai așteaptă multă muncă după. Fotograful nostru își merită toți banii, mă uit la poze după ani buni și simt emotia din acea zi.

    1. si iti dai seama ca acum 6 ani nu erau aparatele foto de acum…

  4. Răspunde

    Uite ca eu am fost genul de persoana care m-am lacomit si n-am dat prea multi bani pe fotograf si asta s-a vazut in pozele primite. S-a refletat totul …
    Ar trebui sa cascam bine ochii in momentul in care facem alegerea si totusi suma platita sa fie justificata intr-un fel

    1. Stii ca nici eu nu sunt mana-larga, dar pentru asa ceva as prefera sa dau mai mult si sa stiu ca totul va fi perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares