Știai că pentru anumite orașe și pentru cei căsătoriți prețul RCA-ului este mai mic?

factorii care influențează prețul RCA-ului

RCA-ul, asigurarea de răspundere civilă auto, este asigurarea obligatorie auto pe care orice șofer trebuie să o încheie anual. Costă ceva, dar mi se pare absolut necesară și utilă. Nu sunt genul care o face doar de teama amenzilor. RCA-ul nu are o valoare fixă. Costurile variază în funcție de mai mulți factori cum ar fi vârsta șoferului, tipul și marca autovehiculului, capacitatea cilindrică, statutul (persoană fizică sau juridică), istoricul de daune. Mi se pare de înțeles ca tipul mașinii și puterea motorului să conteze când vine vorba de prețul RCA-ului, dar vârsta nu aș zice că ar trebui să fie un factor de luat în calcul.

De ce nu mi se pare relevantă vârsta?

Faptul că tinerii fac mai multe accidente decât cei trecuți de 50 de ani se poate explica și prin faptul că procentul șoferilor tineri este mai mare. Nu mi se pare corect ca polița RCA să fie mai scumpă pentru un șofer de până în 30 de ani, sub pretextul că nu are aceeași experiență ca unul mai în vârstă. Nu ai de unde să știi tu, ca asigurator, câte ore de șofat are la activ fiecare. Poate cel de 50 de ani conduce de trei ori pe lună, iar cel mai tânăr petrece zilnic 4 ore la volan. Nu e relevant de când ai permis de conducere.

Știai că e importantă și adresa de domiciliu?

Am aflat și eu de curând treaba asta, dintr-un articol al unui ziar economic online. Nu, nu ești taxat în funcție de cartier sau stradă, ci în funcție de orașul în care locuiești. Bucureștiul este câștigător și are cele mai mari scumpe RCA-uri. La polul opus sunt orașele din vest și cele din sud. Acestea au cele mai ieftine RCA-uri. O asigurare rca Arad pentru același Logan, condus de același șofer, este mult mai accesibilă decât cea care ar fi încheiată locuind în București sau Iași. Prețurile sunt mai mici și pentru cei care locuiesc în mediul rural.

De ce contează zona geografică?

Care este explicația? Unele zone sunt considerate mai riscante decât altele. Asta probabil ține de cât de aglomerat este traficul în orașele respective. Cu cât sunt mai multe mașini în trafic, cu atât mai mari șansele de accident și, implicit, de daune pentru care asiguratorii trebuie să plătească. Să zicem că are logică până la un punct. Timișoara, care nu e deloc un oraș mic, nu o avea trafic? Potrivit unui top din 2021, Timișoara ar avea cele mai mici prime de asigurare RCA. De ce? O fi vorba și de starea drumurilor și alte detalii?

De ce nu mi se pare corect nici asta?

De ce ar varia prețul RCA-ului în funcție de oraș, dacă polița este valabilă pe tot teritoriul țării și fiecare poate conduce unde vrea? Poate un craiovean și-a făcut asigurare auto Craiova, dar el lucrează la București și merge în Craiova doar în weekend. Nu e tot parte din traficul aglomerat din capitală? La fel, un șofer care stă într-o zonă rurală, la 50 de km de București, și face naveta zilnic la muncă aici. Nu mă pricep la asigurări și mi-e greu să înțeleg. Poate mă ajută cineva în acest sens.

Ah, și mai este un aspect care chiar m-a făcut să râd. Contează și starea civilă pentru asiguratori. E adevărat? Eu așa am citit. Se pare că șoferii căsătoriți plătesc mai puțin pentru RCA. E un fel de recompensă pentru că plătesc deja alte polițe atrase de DA-ul rostit în fața ofițerului stării civile?

Până una-alta, râdem, glumim, dar asigurarea tot o plătim, ceea ce e un lucru bun, până la urmă. O poliță RCA acoperă o mulțime de riscuri și merită făcută, la fel cum merită și o asigurare de locuință sau una încheiată pentru alte bunuri valoroase. Am unele întrebări și nelămuriri legate de cum se calculează prețul asigurărilor, dar niciuna în ceea ce privește utilitatea ei. Am avut evenimente în trafic și nici nu vreau să mă gândesc de unde am fi scos bani pentru despăgubirea șoferului mașinii lovite sau pentru repararea propriei mașini, dacă nu am fi avut RCA.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 22/08/2022
    Răspunde

    Nu știam aceste lucruri,mulyumim pentru informatii.

    • Asaftei Simona
    • 22/08/2022
    Răspunde

    Sincer habar n-aveam de așa ceva ,acuma aud pentru prima dată ,dar nu este absolut deloc corect părerea mea .Mulțumim pentru informații draga mea !

    • Lucia Mihaela Curea
    • 23/08/2022
    Răspunde

    Polita de asigurare auto ar trebui sa aiba acelasi pret peste tot, mi se pare irelevante aceste explicatii ale lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares