Vafe dulci cu dovlecei și brânză

vafe dulci cu dovlecei și brânză dulce

Când eram mici, bunica ne făcea în fiecare an gogoșele dulci cu dovlecei. Ne venise pofta de așa ceva zilele trecute și, cum uleiul s-a scumpit bine de tot și nu ne mai permitem să-l ardem pentru orice și în orice cantitate, pe lângă faptul că nu sunt nici cele mai sănătoase preparate cele prăjite, am zis să încerc altfel de gogoși din dovlecei. M-am gândit la niște vafe dulci cu dovlecei și brânză, că tot aveam niște brânză dulce aproape de termenul de expirare. Sau waffles cu dovlecei. Sau gofre. Sau cum le-o mai zice… Au ieșit mai bune decât mi-am imaginat și m-am gândit să împărtășesc rețeta cu voi, poate sunteți în căutare de idei.

Ingrediente vafe dulci cu dovlecei și brânză:


  • 3 dovlecei de mărime medie
  • 3 ouă
  • 250 de grame de brânză dulce
  • 5-6 linguri de zahăr sau chiar mai puțin dacă le veți servi cu gem/dulceață/zahăr pudră
  • un praf de sare
  • jumătate de pliculeț praf de copt
  • esență de vanilie
  • 50 ml unt topit
  • opțional, coajă de lămâie sau portocală, doar dacă vă place
  • făină (aici e problemă pentru că nu vă dau cantitatea: depinde cât de bine ați stors dovleceii, cât zahăr ați adăugat, cât de grasă a fost brânza, etc. Puneți la ochi, cum s-ar zice!)

Mod de preparare vafe dulci cu dovlecei și brânză:

Spălați bine dovleceii și scoateți miezul, apoi îi dați pe răzătoare. Eu am dat pe cea mare dar, dacă vreți compoziția mai fină, îi dați pe cea mică. Punem sarea peste dovlecei, amestecăm bine și îi dăm departe pentru vreo 15 minute, cât se ocupă sarea să scoată apa din ei. După acest interval de timp, stoarceți bine dovlecii și îi puneți într-un bol.

Peste ei, se adaugă ouăle întregi bătute puțin cu zahărul, brânza dulce, esența, untul topit și coaja de portocală. Omogenizăm bine aceste amestec peste care cernem apoi făina și praful de copt. Pentru început, puneți cam 8 linguri de făină. Dacă amestecul vi se pare prea subțire, mai adăugați treptat câte o lingură de făină până obțineți un aluat de consistența unei smântâni mai groase. Ideal ar fi să lăsăm compoziția, ca pe cea de clătite, să se odinească puțin înainte de a începe să coacem vafele. Cam 10-15 minute.

Când aparatul pentru vafe s-a încins, ungeți plăcuțele cu puțin unt topit sau ulei și turnați 4-5 linguri de compoziție (și aici, depinde de aparat. Unele sunt mai mari și puteți coace cantitate mai mare de aluat în ele. Eu am acest model, micuț, dar care își face bine treaba de doi ani).

Puteți unge plăcuțele doar la prima tură de vafe sau la toate. Dacă le vreți mai slabe caloric, merge și fără ulei la următoarele ture pentru că vafele au unt topit în compoziție și nu se vor lipi. Dacă, în schimb, vreți ca rezultatul să fie niște vafe cu un gust ușor de prăjit, ungeți de fiecare dată aparatul cu ulei sau unt.

waffles-gofre-cu-dovlecei-sau-gogosi-cu-dovlecei

Cât coacem aceste vafe dulci cu dovlecei? Până se rumenesc. Depinde de aparat, depinde de cât de groase le-ați făcut (cât de multă compoziție ați pus în forme), la ce treaptă de temperatură le coaceți, etc. Le puteți scoate când sunt aurii sau le lăsați mai mult, dacă vă plac mai bronzate, cum ne plac nouă. Se pot servi simple, cu zahăr pudră, cu gem sau dulceață, cu o combinație de dulceață și smântână, ca pentru papanași, cu miere, cu sirop de agave, nutella, sos de ciocolată, etc.

O minunăție de desert, aceste gogoși din dovlecei coapte la aparatul pentru vafe! Cu mult mai puține calorii decât gogoșile prăjite. Dezavantajul este că durează mai mult să le coci la acest aparat, dar eu am și făcut destul de multe, pentru toată familia. Pentru două-trei persoane, de poftă, se pot înjumătăți cantitățile. Și bunicii i-au plăcut, să știți! Noi le-am servit cu dulceață de caise și piersici.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 15/07/2022
    Răspunde

    Multumim pentru rețetă!

    • Gabriela Tatiana Rotaru
    • 19/07/2022
    Răspunde

    Super arata,multumiri de reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares