Aerul condiționat – 7 greșeli pe care nu-ți permiți să le faci

sfaturi aer condiționat

Să vină vara! Asta ne-am dorit cu toții. Să scăpăm de ploi, nori și răcoare. Din păcate, foarte puțini dintre noi vom iubi vara mai mult de două săptămâni. Nici nu se va instala ea bine, că noi deja ne vom plânge că ne este prea cald. Bine că există aerul condiționat care să ne ajute să trecem mai ușor pentru zilele caniculare de vară.

Pentru că astăzi tocmai mă gândeam că trebuie să-mi fac o programare pentru igienizarea aparatului, ca să fie pregătit la nevoie, mi-am amintit de câteva greșeli pe care le-am făcut sau era să le facem când am cumpărat și montat primul nostru aer condiționat și pe care tu sigur nu vrei să le comiți. Hai să vezi unde am dat noi greș, ca să fii pregătit în caz că vrei să-ți montezi și tu un astfel de aparat anul acesta!

Aer condiționat portabil

Primul produs la care ne-am gândit, pentru că pe vremea aceea nu aveam casa terminată și locuiam cu chirie undeva unde muream de cald, a fost aerul condiționat portabil. Asta era acum vreo 10 ani. Făcea răcoare, dar se și pierdea mult din aerul rece pentru că trebuia să ținem mereu o fereastră deschisă pe care să scoatem furtunul de evacuare. Era exclus să spargem pereți sau grafuri. Plus că ni s-a părut foarte zgomotos.

Capacitate prea mare de răcire

Ulterior, când ne-am apucat de finisaje la căsuța noastră, ne-am dus să ne cumpărăm aer condiționat fix. Cu cât mai mulți BTU, cu atât mai mare suprafața pe care o poți răci, nu? Ne-am luat unul de 18000 BTU, în ideea că-l vom pune în sufragerie și va face față și în dormitor și bucătărie. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Face ceva răcoare și în celelalte camere, dar prea puțin se simte. Dacă vreți să aveți 23 de grade în toate camerele, atunci aveți nevoie de unitate internă în fiecare dintre ele. Alegerea corectă o reprezintă un aparat multisplit.

Clasa energetică inferioară

Am cumpărat ce era mai ieftin, gândindu-ne la doar la investiția inițială. Din păcate, aerul condiționat ales de noi atunci era clasa energetică C, deci consuma foarte mult, fiind și foarte mare. Aveam zile când evitam să pornim aparatul, de teama consumului. Așa că, atenție mare la acest aspect! Un astfel de aer condiționat Habitat, din clasele A+ și A++ înseamnă facturi mai mici la energie electrică, lucru care contează enorm, mai ales la ce se întâmplă acum cu prețurile la energie.

Montat pe hol

Am fost cât pe ce să facem asta. Ne-a salvat sfatul unui prieten. Vă spun asta pentru că știu că multe persoane sunt tentate să monteze aerul condiționat pe hol, gândindu-se că așa nu vor avea dureri de cap din cauza fluxului de aer și vor beneficia de răcoare în toate camerele cu intrare din hol. În realitate, o să muriți de frig în hol și o să vă plângeți de cald în camere. N-ai nevoie de răcoare în hol decât dacă îl transformi în spațiu de locuit.

Ca o mică paranteză, este ok ca holul să fie cald la propriu și recomandat să fie cald la figurat, primitor, stilat, funcțional, bine iluminat și aerisit. Folosește culori pentru hol (click dacă nu știi cum să le alegi) potrivite, decorațiuni și lumini bine alese și evită aglomerarea! Unele lucruri, printre care si aerul condiționat, nu au ce căuta în hol.

Prea zgomotos

Un aer condiționat puternic nu este neapărat și foarte zgomotos dacă ești atent la specificații, lucru pe care noi nu l-am făcut. Ne-am ales cu un aparat care ne-a dat multe bătăi de cap. Dacă lăsam sonorul televizorului la un nivel mic, aproape că nu îl auzeam din cauza zgomotului făcut de unitatea internă. De cea externă, nu mai zic! Deranjantă dacă locuiți mai multe familii în aceeași curte, ca în cazul nostru, când unul pornește aer condiționat și altul stă cu ferestrele deschise.

Amplasare greșită în cameră

Unde am ales să montăm unitatea internă? Cât mai aproape de fereastră și de unitatea exterioară. Din păcate, la cum am gândit noi lucrurile, aerul condiționat ne bătea direct în cap când stăteam pe canapea, mai ales că noi avem camerele destul de joase (2,20m). A trebuit să schimbăm poziția mobilierului, să tragem cabluri ca să mutăm televizorul, etc. Este foarte important să gândiți bine unde montați aerul condiționat.

Montaj neautorizat

O altă greșeală pe care am făcut-o și de care ar fi bine să stați departe a fost că am apelat pentru montaj la o firmă neautorizată de producător. Există o listă de montatori agreați de comercianți/producători care trebuie consultată. Dacă aparatul este montat de o firmă neautorizată, pierdeți garanția, cum am pierdut-o noi.

Gata! Acum ești cu 7 pași mai aproape de alegerea și montarea corectă a unui aparat de aer condiționat care să-ți facă vara mai plăcută. Neatenția și alegerile greșite te pot costa timp, bani, stres. De ce să nu le eviți dacă știi cum?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 14/05/2022
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

    • mihaelanistor
    • 14/05/2022
    Răspunde

    Există multe detalii de care trebuie sa ținem cont și ar fi bine să nu le neglijam pentru a nu avea batai de cap mai tarziu.

  1. Răspunde

    Multumim de info! Montajul daca nu este efectuat de o firma care sa ofere factura pierzi garantia 🙁 been there, done that

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares