Cum reducem volumul de praf din casă? 5 lucruri pe care s-ar putea să le faci greșit

aspirator de mână

Momentul acela magic, când tocmai ai terminat curățenia și constați că pe suprafețe deja începe să se pună un strat fin de praf… Cred că ne mănâncă nervii tuturor. De unde atâta praf? Am șters praful de peste tot (sau așa credem noi!), am aspirat, am șters pe jos. Oare unde greșim? Ei bine, sunt câteva lucruri pe care este posibil să le facem greșit sau prea rar. Corectând asta, putem reduce vizibil volumul de praf din casă. Pune în aplicare următoarele sfaturi!

Începe curățenia de sus

Pentru gospodinele adevărate poate părea un sfat inutil, dar credeți-mă că nu toată lumea îl aplică. Unii se trezesc că șterg praful de pe tablouri sau tocul ușii după ce au curățat deja mobila din jur. Evident că particulele de praf care scapă din cârpă ajung din nou pe acele suprafețe. La fel și dacă ștergi praful de pe comoda TV și apoi te trezești că ai uitat să-l ștergi pe cel de pe televizor sau de pe polița de deasupra lui. Muncă în zadar și frustrare cât cuprinde atunci când te vei așeza să vezi un film, la final de curățenie, și vei constata că deja ai praf depus pe comodă.

Atenție cu ce ștergi praful

Cantitatea mare de praf din casă ar putea fi rezultat și al faptului că nu ștergi praful cum și cu ce trebuie. Folosirea cârpelor din bumbac, de genul unui tricou mai vechi, nu este deloc o idee bună. Acesta nu adună bine praful și lasă și multe scame în urmă. Cele mai bune sunt lavetele din microfibră, pe care ideal este să le folosim umede. Astfel, ce intră în lavetă, rămâne în lavetă. Praful nu se întoarce înapoi în cameră.


Ține cont și de faptul că soluțiile de curățat nu trebuie aplicate direct pe mobilă, ci pe lavetă. În felul acesta, murdăria este îndepărtată, nu doar întinsă, iar suprafețele nu ne rămân umede, lucru care le-ar face magneți pentru scamele și praful rămase în aer.

Aspiră tot ce poate fi aspirat

Ai șters praful rapid, ai aspirat podeaua la fel de rapid și crezi că e gata curățenia? Ce facem cu praful din pernele decorative, canapele și fotolii sau chiar perdele și draperii? Și acestea trebuie aspirate periodic. Necesită timp în plus, dar merită. Cu un aspirator samsung vertical, de exemplu, un model de la care să se poată detașa tija, transformându-l într-un aspirator de mână, lucrurile nu sunt foarte complicate. Simpla utilizare a rolelor de scame nu este suficientă.

Folosește corect aspiratorul

Nu e suficient nici să spui că ai aspirat. Contează mult cum o faci. În primul rând, aspiratorul ar trebui să fie unul de nouă generație, cu filtre bune, care să nu permită eliberarea prafului înapoi în cameră. Apoi, aceste filtre și rezervoarele de praf trebuie curățate periodic. La fel și diversele perii/capete de aspirare. Atenție și la cât de repede sunteți tentați să aspirați! Mișcările nu trebuie să fie foarte rapide, pentru a permite aparatului să aspire pe bune praful, nu doar să-l ridice de pe suprafețe.

Spală mai des textilele

Husele pentru canapea și fotolii (dacă există), pernele decorative, pilota și chiar pernele din dormitor sunt adevărate depozite de praf. Dacă schimbăm lenjeria de pat la câteva zile nu înseamnă că am scăpat de praf. Pentru asta este nevoie de spălare. Alege perne și pilote lavabile și spală-le de 2-3 ori pe an. Nu e nevoie să le duci la curățat. Cu genul acesta de mașini de spălat Samsung, cu capacitate mare de spălare și programe speciale, totul se face rapid, acasă. Nu vor fi doar mai curate, ci le vei prelungi și durata de viață.

Nu vom putea scăpa niciodată complet de acest inamic, dar sigur putem reduce volumul de praf din casă dacă facem curățenie complet și corect. Nu va fi curat veșnic, dar ne vom bucura mai mult timp de aspectul impecabil al unor suprafețe fără praf. Cu cât mai puțin, cu atât mai puține probleme de sănătate (da, praful provoacă alergii, crize de astm, probleme respiratorii și diverse afecțiuni ale pielii) și cu atât mai mare satisfacția de a fi făcut lucrurile bine.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria+Chertes
    • 16/12/2021
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

  1. Răspunde

    Ai zis alergii la praf? aici.
    Asa ca tot ce spui, sunt pe verificatelea.
    Pt perne si decoratiuni le scot pe balcon si scutur/deprafuiesc putin. Ideal fara ele ca aduna praf, nu e ca lenjeria ce o spal saptamanal…
    Si fara covoare/perdele. Viatza e mult mai simpla fara. Acum am pus iar draperii (mai izoleaza termic dar mai ales salveaza ochii delicati ai colocatarului si e trezit de soare vara), si acolo se aduna praf…. (le spal lunar, o clatire, dar tot iese vizibil praf in apa….)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares