Trei zile, Anders Roslund

Trei zile, Anders Roslund

Se pare că nu mă pot ține departe de cărțile din colecția Buzz Books de la Litera. Cartea de astăzi, Trei zile (Anders Roslund), este tot din această colecție. Descrierea și titlul m-au convins să o bifez. Abia la final am aflat că romanul Trei zile este al nouălea volum dintr-o serie. Oare m-a convins să o citesc cele opt volume anterioare?

Trei zile, Anders Roslund- scurt rezumat

O familie sărbătorește ziua de naștere a mezinei, Zana. Tortul este pregătit, iar micuța abia așteaptă să i se cânte La mulți ani, pentru cei cinci anișori împliniți. După trei zile, ea este găsită în apartament, înconjurată de cadavrele părinților și fraților ei, toți împușcați.

După 17 ani, în același apartament are loc o spargere. Cineva a luat ceva de sub podea. Ewert Grens (inspectorul criminalist care ajunsese primul la locul crimei din urmă cu aproape două decenii) este sigur că nu este o coincidență și că treaba asta are legătură cu vechiul caz, al familiei asasinate. Fata care intrase atunci în programul de protecție a martorilor, primise o nouă identitate, o nouă familie, a dispărut. Trebuie găsită. Cineva o vânează. Numai că Zana nu este de găsit. Trecutul o cheamă. Frânturi de amintiri revin. Trebuie să știe cine i-a ucis familia și de ce.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Pe un alt plan, Piet Hoffman, fost informator al poliției suedeze, este pus într-o situație fără ieșire. Cineva vrea să introducă o nouă armă pe piață. Pentru asta este nevoie de un atac demonstrativ. Piet trebuie să fie cel care să-l organizeze. Altfel, familia lui va avea de suferit. Numai că Piet nu este dispus să facă asta, deși își iubește enorm soția și cei doi fii. Trebuie să facă ceva. Are nevoie de Grens.

Ewert și Piet se aliază. Știu că există o legătură între cazurile lor, dar nici nu bănuiesc cât de strânsă este. Piet are la dispoziție trei zile să pună la cale ce i s-a ordonat, dacă vrea ca familia lui să nu aibă de suferit. Cele trei zile le va folosi altfel. O călătorie și o cercetare minuțioasă îl duc în locurile în care ajunsese și Zana. Multe secrete ies la iveală. Secrete care explică totul. Finalul este senzațional și cu totul neașteptat.

Cine i-a ucis părinții Zanei și de ce? Unde o poartă dorința de răzbunare? Cine o caută după atâta timp? Va reuși Grens să o găsească la timp? Cine îl amenință pe Piet?

Poți comanda Trei zile online de aici sau o poți citi online, în format PDF sau TXT, pe Scribd. Abonamentul lunar costă 8,99 dolari. Dacă te înscrii pe acest link, primești două luni gratuite de abonament. Vei fi taxat abia începând cu a treia lună.

Trei zile, Anders Roslund- impresii de după

Cred că este a treia carte pe care o citesc din categoria cărți semnate de autori din țările nordice și tot pentru a treia oară mă declar impresionată. Promit că o voi face mai des. Mi se pare că poveștile lor sunt altfel, mai aproape de realitate și mai departe de scenariile de filme de la Hollywood, cu finaluri nu neapărat fericite, dar întotdeauna uimitoare. Prințesa ghețurilor a fost prima surpriză plăcută.

Trei zile este un soi de thriller polițist care m-a prins de la primele pagini. Cum altfel se putea, cu o poveste care începe cu imaginea unui copil de cinci ani care este găsit singur printre cadavrele oamenilor care erau universul ei? Trebuie să mergi până la final și să afli care au fost motivele acelui măcel.

Apoi intră în scenă și Piet, un personaj delicios, curajos și inteligent, un om care voia doar să lase trecutul în urmă și să trăiască liniștit alături de familie. Cineva expediază o grenadă fiului său. Același cineva pune altă grenadă la școala băieților. Te-ai aștepta ca el să facă orice i se cere pentru familie, dar e mai inteligent de atât. Știe că îndeplinirea ordinelor nu e soluție și că, odată intrat în acest joc, nu va mai putea ieși. Trebuie să-l distrugă înainte de a începe.

Inspectorul Grens, aproape de pensionare și rămas singur după moartea soției, se implică, nu zic nu, are instincte bune, știe ce face, dar parcă nu dă totul. E un personaj destul de obosit și poate și puțin plictisit. E drept că a și văzut multe la viața lui. Recunosc că nu prea m-am dat în vânt după personajul lui. Nu mă înțelegeți greșit, dar îl prefer pe Piet. Bine, și miza este mai mare pentru el, poate tocmai de aceea este mai implicat.

Despre Zana nu vă pot spune prea multe pentru că aș risca să dau amănunte care să strice plăcerea lecturii. Cert este că e altfel decât te-ai aștepta. Un copil care a asistat la ce-a asistat la ea vârsta de cinci ani te-ai aștepta să fie temător, să stea cât mai bine ascuns și să-și plângă de milă. Nu e deloc cazul ei. Amintirile vagi care îi revin o duc în țara natala a părinților. Adevăruri șocante vor ieși la iveală despre ei, dar mai șocant este cum o transformă ele pe Zana.

Cu siguranță vei avea parte de acțiune și suspans citind Trei zile. Nu este loc de plictiseală. Ai o poveste bună de la un capăt la altul. Finalul te va șoca mai mult decât începutul. Ca minus, un final parcă prea grăbit, dar asta nu îl face mai puțin bun. Moștenire, familie și răzbunare sunt cuvintele cheie într-o carte din care vei afla dedesubturi ale rețelelor de trafic de arme, în care vei descoperi polițiști corupți și din care vei înțelege încă o dată că trecutul nu poate fi lăsat niciodată în urmă. Cu siguranță vreau să citesc toată seria. Poate o să descopăr în volumele anterioare un alt Grens.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Pe mine sigur m-ai convins să o citesc! Clar e de trecut în wishlist autorul ăsta.

  2. Mi as dori sa o citesc

    • Valeria Chertes
    • 30/03/2021
    Răspunde

    Mulgumim pentru recomandare.

  3. O carte bună de pus pe listă de cumpărat și citit.

  4. Eu am citit trei secunde din seria asta, dar trei minunte m-a scos din sarite complet, nu am reusit sa o termin. Nu stiam ca a aparut si trei zile, asta pare mai palpabilă!

  5. Răspunde

    nu stiam de ea! o caut!

    • Anghelina Irina
    • 04/04/2021
    Răspunde

    O carte pe gustul meu. Cu siguranță vreau sa aflu mai multe despre Zana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares