Ultimul tren spre Londra, Meg Waite Clayton (recenzie)

Ultimul tren spre Londra, Meg Waite Clayton

TitluUltimul tren spre Londra (Titlu original The last train to London)
Anul apariției în România 2020
Editura Litera
Autor Meg Waite Clayton
Traducere Mihaela Dumitru

Azi vorbim despre o carte pe care am terminat-o de citit acum vreo două săptămâni, a cărei recenzie a întârziat din lipsă de timp, dar pe-ale cărei personaje încă mi le aduc perfect aminte. Este genul acela de carte pe care n-o uiți prea repede. Povestea te marchează, iar personajele ți se lipesc puternic de suflet.

Ultimul tren spre Londra – scurt rezumat

Holocaustul abia a început. Evreii și cei care îndrăznesc să spună ceva contra lui Hitler sunt vânați, deposesați de bunuri, umiliți, arestați, bătuți, trimiși în lagăre sau uciși.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Stephan este un tânăr evreu. Provine dintr-o familie înstărită. Tatăl său deține o fabrică de ciocolată. Când naziștii încep vânătoarea, tatăl lui refuză să plece. Nu-și poate lăsa nici fabrica, nici soția bolnavă. Sunt izgoniți din propria casă. Tatăl este arestat, mama și fiul cel mic ajung într-un adăpost, iar Stephan este silit să se ascundă în subteran pentru a nu fi luat. Trebuie să găsească o cale să scape și să-și scape și mama și fratele de acest coșmar. O singură persoană știe unde să-l găsească: prietena lui Žofie-Helene, o tânără creștină, vânată și ea de naziști din cauza revistei antinaziste pe care o conduce mama ei.

O doamnă de origine olandeză, căreia copiii îi spun tanti Truus, se străduiește să salveze cât mai mulți copii evrei din Germania și teritoriile ocupate de nemți. Nu poate face prea multe, de una singură, dar fiecare viață contează. Curând însă, i se va oferi șansa să salveze mai mulți. Un proiect britanic a fost acceptat. Sute de copii vor găsi refugiu în Marea Britanie. Doar dacă tanti Truus reușește să-i scoată de pe teritoriile naziste.

Ce condiție, aproape de neîndeplinit, pun nemții pentru a permite copiilor evrei să plece spre Olanda și apoi spre Marea Britanie? Unde se vor intersecta destinele ei și ale lui Stephan și Žofie-Helene? Câți copii va duce cu el ultimul tren spre Londra?

Ultimul tren spre Londra – impresii de după

Cu fiecare carte nouă, inspirată din poveștile infinite ale victimelor Holocaustului, afli noi și noi detalii care te marchează și care îți smulg cel puțin o lacrimă.

Te-ai întrebat adesea unde erau oamenii buni, cei care i-ar fi putut ajuta pe evrei când alții îi vânau? Fie au fost injectați cu răutate, fiind făcuți să creadă că evreii sunt într-adevăr răul cel mai rău de pe Pământ, fie au fost paralizați de frică. Dar iată că există și oameni precum tanti Truus, care fac mai mult decât să stea la gura sobei, să-i critice pe naziști și să-i plângă pe ascuns pe bieții evrei.

Curajoasă, puternică și inteligentă, Truus se dedică total cauzei în care crede: salvarea copiilor evrei. Se avântă peste graniță, minte și mituiește ca și cum nu ar avea nimic de pierdut. De fapt, ea chiar crede că a pierdut deja totul: șansa de a fi mamă.

De partea cealaltă a baricadei sunt nemții, marionetele lui Hitler, care pozează în stăpâni, dar sunt doar niște căței dresați. Nu se dau înapoi de la a umili și lovi inclusiv copii, de la a-i vâna și a le lua totul, nu doar din punct de vedere material, ci și sprijinul părintesc. Intră în case care care nu le aparțin, distrug, confiscă, îndeplinesc orbește ordinele de sus, fiind 100% siguri că pericolul evreiesc este real, așa cum li s-a spus, că e un fel de luptă pe viață și pe moarte. Ori ei, ori evreii. Nu există altă cale.

La mijloc stau victimele. Printre ele sunt și Stephan cel dornic să devină scriitor, micului frate, Žofie-Helene cea pricepută la matematică, sora ei și familiile lor. Ca ei, sute de mii de alți evrei și apărători ai drepturilor evreilor. Ei pierd totul peste noapte. Se culcă știind că au părinți, teme de făcut și hrană pentru micul dejun și se trezesc singuri, înfometați și fără dreptul de a merge la școală.

Imaginează-ți să afli că tatăl tău a murit, că mama imobilizată la pat este îngrijită de un frate atât de mic că nu își poate purta nici lui însuși de grijă, că trebuie să stai ascuns, alături de șobolani, în galeriile subterane de sub ceea ce fusese fabrica de ciocolată a familiei tale! Asta este povestea lui Stephan. Știe că trebuie să reziste, dar nu știe cât și pentru ce. Vrea să găsească o soluție pentru a fugi cu mama și fratele lui, dar nu zărește nici o cale de ieșire. Ei bine, ea există. Se numește tanti Truus. Cheia este la Žofie-Helene.

Cu siguranță Ultimul tren spre Londra este o carte care merită citită, în special de către iubitorii de ficțiune istorică. Tema este grozavă, personajele destul de atent construite, atmosfera bine creionată și ea. Singurul minus este că ai parte de capitole prea scurte, ceea ce frânge povestea destul de des. Ar fi putut fi mai cursivă. Sigur că nedreptatea, răutatea și neputința dor, că este o carte care nu are cum să nu te emoționeze, chiar dacă mai puțin decât altele. Sigur că istoria e plină de orori, dar doar cunoscându-le vom învăța din ele.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 31/10/2020
    Răspunde

    Făină povestea deși este una tristă. Cu toate acestea mi-ar plăcea să citesc cartea

    1. Suna bine

  1. vad ca treci usor-usor numai spre carti de razboi, astept si un thriller cat de curand!

  2. Si ne mai plangem de vremurile pe care le traim? Ar trebui sa citim astfel de carti ca sa fim constienti de ceea ce avem….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares