7 sfaturi pentru un plus de energie și bună dispoziție în autoizolare (și nu numai)

plictiseala

De griji și de stres avem parte în orice anotimp. Primăvara, lucrurile stau și mai rău, din cauza asteniei de primăvară care ne face să ne simțim complet lipsiți de energie. Primăvara aceasta este cu atât mai problematică, pe fondul panicii create de noul virus global. Mulți suntem în autoizolare la domiciliu. Nu parcuri, nu ieșiri la mall sau la film, nu prieteni în jur! Parcă nimic nu-ți mai face plăcere și te simți tot mai obosit, deși te odihnești mai mult ca oricând. O astfel de stare te afectează atât psihic, cât și fizic. Trebuie scăpat de ea urgent. Ce poți face pentru un plus de energie și bună dispoziție?

Relaxează-te cu o baie caldă

O baie caldă poate face minuni pentru starea ta de spirit. Sunt făcute studii ample care arată că, după o baie de o jumătate de oră, oamenii se simt mult mai relaxați, mai fericiți, dar și mai plini de energie. E vorba de baie, nu de duș.

Dacă nu ai încă o cadă, dar spațiul îți permite amplasarea ei, ar trebui să cauți una potrivită pentru tine, la secțiunea cadă baie, și să o aduci acasă. O baie caldă, cu spumă sau sare de baie, în liniște sau în acorduri de muzică, este mai bună decât un energizant sau un calmant. Și nu are efecte adverse. Confortul, căldura, poziția corpului în cadă – toate contribuie la o mai bună circulație la sângelui și la o relaxare completă.

Apelează la aromaterapie

Lumânările parfumate, difuzoarele de parfum, uleiurile esențiale ne ajută mult pe partea de tonus psihic. Chiar și parfumurile. Cei mai mulți oameni cred că un parfum reprezintă o cheltuială inutilă, ceea ce nu este deloc adevărat. Parfumurile ne pot schimba starea de spirit. Unele ne irită, altele ne induc o stare de bine. Este de ajuns să aplici 2-3 pufuri dintr-un parfum care îți place, pentru a-ți schimba starea de spirit. Nici nu trebuie să fie un parfum scump, original. Chiar și banalele variante tester, pe care le găsești printre aceste parfumuri damă, au acest efect.

Un miros plăcut îți dă încredere în tine, te face să te simți mai atractiv, mai puternic, mai plin de energie. Ba mai mult, îmbunătățindu-ți starea de spirit, te poate ajuta și la nivel fizic. Un parfum te poate scăpa de durerea de cap. Știai? Ce dacă nu ieși în oraș? Și în casă poți folosi parfum, dar nu prea mult!

Nu lenevi! Fă ceva!

Orice. Orice îți face plăcere sau nu ai avut timp să faci până acum. Debaraua și șifonierul așteaptă de mult să fie puse la punct. Rețeta aceea de prăjitură așteaptă și ea să fie încercată. Poate chiar vei descoperi hobby-uri și pasiuni noi, numai bune de transformat în bussiness. Odinește-te suficient, dar nu lenevi prea mult. Este important să te simți util.

Aerisește

Aerul curat este mai mult decât benefic, atât pentru psihic, cât și pentru fizic. Ni se cere să ne izolăm de lume, de potențialii purtători ai virusului, nu de aer. Un aer prea închis induce stare de oboseală și anxietate. Un motiv în plus să aerisim bine zilele acestea este scăderea nivelului de poluare din atmosferă, ca urmare a reducerii traficului.

Fă exerciții fizice

Mișcarea de orice fel face bine. În condiții normale, ai putea să te plimbi, pe jos sau cu bicicleta, să alergi în parc sau să joci tenis cu cei mici. În starea actuală, în izolare, poți face mai puține, dar totuși suficient pentru o dispoziție mai bună și un plus de energie. Am spus-o de multe ori și o voi repeta de câte ori este nevoie: mișcarea ne dă energie și poftă de viață. Chiar și 10 minute de exerciții fizice simple sau de dans te vor ajuta enorm.

Mănâncă sănătos

Când ne simțim nefericiți și epuizați, credem că un burger sau o tabletă de ciocolată ne vor face să ne simțim mai bine. Și o fac, dar pe moment. Apoi intervine regretul că ne-am făcut de cap sau dezechilibrul provocat de un aport prea mare de zahăr într-o perioadă atât de scurtă. În final, ne vom simți mai prost decât la început. Pentru o stare de spirit mai bună și un plus de energie, este indicat să mâncăm cât mai sănătos. Toți știm ce înseamnă mâncare sănătoasă, nu? Nu de informații avem nevoie, ci de voință.

Interacționează cu oamenii

Suntem animale sociale și ne place traiul în haită. Ai nevoie de oameni în jurul tău. Petrece mai mult timp cu familia, vorbind, jucând jocuri de societate, gătind împreună! Nu uita nici de prieteni. Chiar dacă în aceste zile nu poți ieși cu ei la o cafea, puteți discuta prin telefon sau rețelele de socializare. Izolarea completă nu ne face bine deloc. Dacă ai știut să te înconjori cu oameni buni, pozitivi, discuțiile cu ei sigur vor fi medicament pentru tine.

Citisem undeva că nu stresul ne omoară, ci reacția noastră la stres. Așa este. Fericirea, buna dispoziție, energia, nu ne vin din afară. De noi depind, de ceea ce facem pentru a le câștiga și a le menține. Normal că, dacă alegi să te izolezi complet, stai toată ziua în pijamale și mănânci numai sandvișuri și ciocolată, simptomele depresiei ajung repede la tine. Aceste sfaturi sunt valabile oricând, nu doar în perioada de autoizolare.

Trebuie să respectăm regulile, să luăm lucrurile în serios, dar nu în tragic, să nu ne refuzăm un zâmbet sau o glumă. Pericolul nu va trece mai repede dacă stăm tot timpul supărați, îngrijorați și purtând doliu, de parcă am fi îngropat deja speranța. Pentru un plus de optimism recomand informarea doar din sursele oficiale. Dacă te apuci să dai scroll pe Facebook și descoperi toate știrile false postate de site-uri dubioase și distribuite de prietenii tăi, s-ar putea să nu fie bine.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 19/03/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi,eu chiar nu am timp să mă plictisesc.

    • Anghelina Irina
    • 20/03/2020
    Răspunde

    Păi nu prea am timp sa ma plictises.Bine,daca as fi stat la bloc,sa fiu nevoită să imi petrec timpul între patru pereți cred ca o luam razna,dar stând la casa si copiii pot iesi in curte și putem avea fiecare diverse activități

  1. Bune sfaturi!

    • Elena
    • 24/03/2020
    Răspunde

    Eu nu de plus de energie am nevoie, ci de un plus de optimism si de speranta. Sunt foarte panicata de ce se intampla.

  2. eu am inceput sa gatesc zilnic. de iesit, ies cu aki in continuare… si sa vedem cat si cum mai mergem la munca. legile noastre sunt tare tampite, iar prostii din comert sunt linia 1, trebuie sa fim acolo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares