Știi ce riști când folosești zilnic dopuri pentru urechi?

dopuri pentru urechi

Dopurile pentru urechi sunt cea mai simplă cale de a ne feri de zgomotele care nu ne lasă să adormim sau să ne concentrăm. Eu le-am descoperit în timpul facultății și de atunci le-am tot folosit. La început, ocazional, când vecinii aveau treabă și eu aveam de învățat. Apoi m-am învățat cu ele, am dezvoltat un soi de dependență, n-am mai putut adormi fără ele. Dependența este primul risc la care te expui când începi să folosești dopuri pentru urechi. Nu e deloc de dorit o astfel de situație. În primul rând vorbim de costuri, apoi de riscurile la care ne expunem purtând zilnic aceste dopuri pentru urechi.

Pentru o vreme, am avut stoc mare. Îmi adusese cineva din Germania, unele super bune și ieftine. Plus că, pe vremea aceea, acum câțiva ani buni, obișnuiam să refolosesc dopurile din spumă, deci le schimbam la câteva zile. Din păcate, am avut anumite probleme și abia atunci am aflat și eu că minunatele dopuri de spumă sunt de unică folosință. Atunci când le cumperi de la noi și le schimbi zilnic, se strâng ceva bani cheltuiți pe ele lunar. Depinde ce calitate vrei și de unde le iei. Se găsesc și unele antifoane ieftine, pe site-urile cu produse pentru industria hotelieră, dar sunt de calitate foarte proastă. În medie, cam 2 lei perechea de dopuri te costă. Ăsta este primul dezavantaj.

De ce trebuie schimbate zilnic? Pentru că, odată scoase din ureche, ele sunt destul de murdare. Oricât ai zice că le păstrezi în nu-știu-ce cutiuță, tot se mai aleg cu ceva murdărie exterioară. Reutilizarea crește riscul de infecții la nivelul urechii. Cu așa ceva m-am confruntat eu și credeți-mă că este de evitat! Ulterior, pentru că nu mai puteam dormi fără ele și nici nu voiam să facă gaură în buget cumpărându-le, am început să le spăl. Le spălam cu apă caldă și săpun, clătind bine de tot, apoi le lăsam să se usuce temeinic. Merge, doar că spuma își pierde din densitate și nu mai izolează la fel de bine ca la început. După 2-3 spălări, oricum se rupe.

Există dopuri pentru urechi din silicon. Acestea sunt lavabile și reutilizabile. Dezavantajul este că trebuie să ai grijă mereu să le speli și le usuci înainte de folosire. Totuși, acestea sunt mai accesibile ca preț. Dai 15-20 de lei pe 3 perechi de dopuri (14 lei pe Farmacia Tei) și le folosești chiar și 2-3 luni dacă ai grijă de ele. Sunt destul de confortabile și izolează chiar mai bine decât dopurile din spumă.

Al treilea risc la care te expui indiferent ce tip de dopuri pentru urechi folosești este crearea dopurilor de ceară din ureche. Purtând aceste dopuri mai multe ore pe zi, cerumenul care se scurge de obicei din ureche (scurgere naturală cu rol de protecție), nu mai poate fi eliminat. El se adună în ureche și se formează dopuri de ceară. Acestea pot duce treptat la infecții sau pierderea parțială temporară a auzului. Oricum ar fi, bine nu e să ne ținem prea mult accesoriile acestea în urechi pentru că ele blochează aerisirea.

Mai există un pericol, acela al lezării timpanului odată cu extragerea bruscă a dopurilor din urechi. Cu dopurile din spumă cu o densitate mică e cam greu să faceți asta, dar cu unele care sunt dense și creează un soi de vid în ureche se poate. Extrase brusc, acestea pot crea probleme. Mare atenție!

Concluzia? Dacă simțiți că aveți nevoie de ele, nu trebuie să evitați dopurile de urechi. În schimb, aveți grijă să le folosiți în mod corect și să nu abuzați de ele. Oricum, după o perioadă îndelungată de utilizare, nu veți mai putea dormi fără ele. În nopțile în care nu-mi latră câinii prin vecini, eu le înlocuiesc cu mici dopulețe făcute din vată. Nu știu cât de corect este din punct de vedere medical, dar eu consider că, fiind din bumbac, sunt mai ok pentru că permit urechii să respire și să elimine ceara.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Asaftei Simona
    • 15/03/2020
    Răspunde

    E mai bine de mine că nu am folosit niciodată asa ceva ,te cred că dă dependență și după cum ziceai că nu prea mai pot fi folosite după ce le scoți și că cerumenul din ureche nu se poate scurge să iasă afară și se strânge înăuntru ,nu este deloc ok cu ele .Mulțumim pentru informații ,care este bine să le știm !

      • Mandy
      • 27/08/2023
      Răspunde

      Care sunt cele mai bune dopuri de urechi testate de tine?

        • Cristina Dragomir
        • 30/08/2023
        Răspunde

        sunt unele galben cu alb, de la Pharmadoct, 4 bucati, vreo 12 lei. Mi se pare ca izoleaza fonic cel mai bine

    • Valeria Chertes
    • 15/03/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi,nu am simțit niciodată nevoia sa folosesc.

    • Anghelina Irina
    • 15/03/2020
    Răspunde

    Nu am folosit niciodata si parca nici nu ma încântă,neavand nevoie de ele

    • Baicu Carmen Aureliana
    • 15/03/2020
    Răspunde

    Nu am folosit niciodată și nici nu am de gând.Ador să adorm cu tv pornit ! Am fost mereu multe persoane in casă și sunt obișnuită cu zgomotele.

  1. Nu folosesc!

  2. din fericire, nu folosesc. sper sa nici nu am nevoie de acum incolo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares